Advocaat pakt eerste punt, Spurs wachten nog op eerste zege

Dick Advocaat is van de gehate nul af bij Sunderland. Na nederlagen tegen Leicester City en Norwich City pakten the Black Cats zaterdagmiddag hun eerste punt, door Swansea City op een 1-1 gelijkspel te houden. Jeremain Lens was bij de gelijkmaker goed voor de assist. Net als Sunderland is ook Bournemouth van de nul af, na een sensationele zege op West Ham United, en Tottenham Hotspur wacht na drie speelronden nog op de eerste zege van het seizoen.

/

Sunderland - Swansea City 1-1
Na twee ruime nederlagen in de eerste twee speelronden van het nieuwe Premier League-seizoen had Sunderland wat goed te maken tegen Swansea City en een gebrek aan strijdlust kon de ploeg van Advocaat niet verweten worden. Van goed voetbal was echter geen sprake en de kansen waren dan ook schaars in de eerste helft, die vaak stil moest worden gelegd door de vele overtredingen die er werden gemaakt. André Ayew werd na een halfuur spelen voor het eerst gevaarlijk namens Swansea, maar zijn schot ging net naast, en aan de overkant probeerde Danny Graham het met een omhaal die eenvoudig gepakt kon worden door Lukas Fabianski. Er leek dus niet gescoord te worden in de eerste vijfenveertig minuten, maar kort voor het rustsignaal kwam Swansea toch op voorsprong.

Weer was Bafétimbi Gomis de doelpuntenmaker. De Fransman scoorde in de eerste twee speelronden al tegen Chelsea en Newcastle United en deed dat nu opnieuw, toen hij de bal perfect in de loop meegespeeld kreeg en uitstekend binnen schoot. Voor Advocaat en zijn mannen betekende dit een flinke domper en in de tweede helft werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. En met succes: Lens bediende Jermain Defoe, die de bal even meenam en vervolgens in het net schoof. Swansea kreeg hierna de beste mogelijkheden om de zege toch nog naar zich toe te trekken, maar Costel Pantilimon keepte een goede wedstrijd en zorgde ervoor dat Sunderland zijn eerste punt van dit seizoen binnen heeft.

/

West Ham United - Bournemouth 3-4
Het was de thuisploeg die via een kopbal van Winston Reid op voorsprong kwam, maar de treffer werd wegens duwen afgekeurd. Bournemouth sloeg daarna genadeloos toe. Callum Wilson zorgde in de elfde minuut met een laag schot voor het eerste Premier League-doelpunt van the Cherries. Ruim een kwartier later profiteerde de aanvaller van een slechte pass van Aaron Cresswell: 0-2. Het bezoek had voor rust via Charlie Daniels en opnieuw Wilson nog zelfs een ruimere voorsprong kunnen nemen.

In de tweede helft kwam West Ham goed terug: in acht minuten tijd verschenen de 1-2 en 2-2 op het scorebord. Mark Noble benutte een strafschop, na een charge van Joshua King op zijn persoon, en Cheikhou Kouyaté benutte een rebound. Een heerlijk doelpunt van Mark Pugh bracht Bournemouth in de 66e minuut echter weer aan de leiding. In de 78e minuut werd het duel beslist. Carl Jenkinson kreeg een rode kaart voor een overtreding op Max Gradel en Wilson schoot vanaf elf meter de 2-4 tegen de touwen. Modibo Maiga zorgde met de 3-4 echter nog voor een spannend slotstuk, zónder doelpunten.

/

Leicester City - Tottenham Hotspur 1-1
Tottenham Hotspur slaagde er vorige week niet in om een zeker lijkende overwinning te verdedigen en dat lukte zaterdagmiddag opnieuw niet. Mauricio Pochettino moet gedacht hebben dat het goed zat, toen zijn ploeg tien minuten voor tijd op voorsprong kwam tegen Leicester City, via een rake kopbal van invaller Dele Alli op een assist van Nacer Chadli. Tottenham hield zijn voorsprong echter maar een minuutje vast: Riyad Mahrez draaide weg bij Jan Verthonghen en zorgde met een heerlijk schot voor de gelijkmaker. Kort voor tijd bezorgde Mahrez Leicester zelfs nog bijna de drie punten, maar Hugo Lloris redde nu uitstekend. Tottenham staat na drie wedstrijden pas op twee punten en zal toch snel beter moeten gaan presteren.

Norwich City - Stoke City 1-1
Erik Pieters, Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay stonden in de basis bij Stoke City, maar van dit trio bleef alleen eerstgenoemde de gehele wedstrijd in de basis staan. Xherdan Shaqiri maakte zijn debuut voor Stoke en schreef direct een assist op zijn naam, toen de vrije trap van de van Internazionale overgenomen Zwitser werd binnengekopt door Mame Biram Diouf. Norwich (zonder Ricky van Wolfswinkel) moest in de achtervolging en kwam binnen het halfuur op gelijke hoogte, toen Nathan Redmond Russell Martin bediende en hij Jack Butland kansloos liet. In de tweede helft wist Butland zich nog wel te onderscheiden, met een geweldige redding bij een kopbal van Redmond, en daardoor eindigde het treffen tussen Norwich City en Stoke City in een gelijkspel.

/

Crystal Palace - Aston Villa 2-1
De kansen in een redelijk saaie eerste helft waren op een hand te tellen. Alex McCarthy kon voorkomen dat Gabriel Agbonlahor van een pass van Ashley Westwood kon profiteren en een schot van Carlos Sánchez ging over de lat. De beste kans van de thuisploeg voor rust kwam op naam van Bakary Sako, die van afstand niet verder kwam dan een makkelijk schot voor Brad Guzan. In de tweede helft werd een doelpunt van James McArthur pas na een minuut afgekeurd wegens buitenspel, maar Scott Dann kopte Crystal Palace in de 72e minuut alsnog aan de leiding: 1-0. De vreugde was van korte duur. Na een goede run van debutant Adama Traoré gleed Pape Souare de bal zes minuten later achter zijn eigen doelman: 1-1. De drie punten bleven echter op Selhurst Park. Een loopactie van Jordan Amavi pakte niet goed uit en daarmee stelde hij Sako in staat om vanuit een scherpe hoek voor de winnende treffer te zorgen: 2-1.