Zelfs Ronald Waterreus heeft het door: PSV heeft geen visie

Dinsdag, 4 december 2012 om 23:30
/

PSV heeft geen visie! In het programma van Studio Voetbal gooide Ronald Waterreus die zware beschuldiging zomaar pardoes op tafel. De voormalig doelman valt niet zo vaak op een relevante en scherpe opmerking te betrappen, maar plotseling uitte ook hij forse kritiek op zijn vroegere club. Dat gebeurde tijdens de (warrige) discussie over Ajax-PSV, de kraker van de afgelopen speelronde. De eenzijdige demonstratie van de thuisclub in de Arena maakte inderdaad duidelijk dat het management in Eindhoven nou niet uitblinkt in een doordachte en planmatige strategie.

Het beleid bij Ajax concentreert zich op de opleiding. Net als bij Feyenoord rendeert dat in zekere zin goed in de Eredivisie. Volgens Johan Cruijff keert Ajax daardoor straks ook terug in de Europese top, maar dat is vooralsnog onzin. Maar met zijn visie troefde Ajax wel vrij simpel het weer eens compleet falende PSV af. In de voorbije zomer spendeerde Ajax 5,8 miljoen euro aan versterking van buitenaf voor het eerste elftal. Het verkocht voor liefst 30 miljoen euro acht spelers, waaronder de 12,5 miljoen van Tottenham voor Jan Vertonghen. PSV was weer eens duurder uit: 6,6 miljoen aan een paar uitgaven tegen slechts 1,5 miljoen aan verkopen. Ook in 2011 spraken de verhoudingen zwaar in het voordeel van Ajax, dat 36,8 miljoen incasseerde voor transfers en 13,1 miljoen overmaakte voor vijf nieuwelingen. Van die vijf is Theo Janssen inmiddels alweer vertrokken en op hem boekte Ajax een verlies van 2,4 miljoen. Maar in 2011 smeet PSV met geld: 26,6 miljoen voor het aantrekken van onder meer Kevin Strootman, Dries Mertens en Georginio Wijnaldum tegen 15,8 miljoen voor het verhandelen van Balázs Dzsudzsák en Francisco Maza Rodriguez.

/

Ajax gokt op de jeugd. Het bezwaar van die filosofie blijft dat de jonge ploeg een grillig spoor trekt door de competitie. En het leidt in feite op voor het buitenland, want Christian Eriksen vliegt in de zomer ongetwijfeld uit naar een internationaal gelouterde topclub. Dat is nu eenmaal het lot van de Nederlandse scholing. Daarop doelde Ronald Waterreus met zijn verrassende uitval. Het klopt: een visie van PSV laat zich onmogelijk raden. Het koopt om kampioen te worden. Maar dat mislukte ook al in het vorige seizoen. De directie zag dat al vroeg aankomen en benadrukte geforceerd dat het mislopen van de titel al was ingecalculeerd. Flauwekul, natuurlijk en een staaltje van openhartig wanbeleid in optima forma.

PSV handelde voor de revanche in dit seizoen zuiniger, maar getuigde evenmin van een strategie op langere termijn. Ronald Waterreus hekelde ook dat treffend: ‘De leiding van PSV denkt vanaf medio 2012 tot medio 2013. Ofwel van het begin van de Eredivisie tot het einde van het seizoen. En niet verder’. Precies in de roos. Het benoemde Dick Advocaat tot trainer en definitieve opvolger van Fred Rutten. Voor een jaar, en niet langer. Want dan lijkt de tijd aangebroken voor Phillip Cocu, in de geest van voorbeeld Frank de Boer bij Ajax.

/

Als resultaattrainer had de Haagse veteraan voldoende hoofdprijzen op zijn cv prijken. Vanaf het eerste moment beloofde hij ook alleen de landstitel als doel na te jagen. Ter ondersteuning van de ambities kreeg Advocaat voor in het veld Mark van Bommel mee in de jacht op het kampioenschap. De top van PSV beschouwde die twee als een vrij zekere garantie voor de eerste huldiging sinds vijf jaar. Gelet op de al aanwezige kwaliteiten kon het streven eigenlijk niet weer verongelukken. In de Amsterdam Arena beleefde Mark van Bommel een horrorachtige avond. Hij kon bij lange na niet het hoge tempo van Ajax op het middenveld bijhouden. Tussen Christian Eriksen en Siem de Jong kwam hij voortdurend te laat om in te grijpen en te corrigeren. Na de rust schoof hij wat meer op naar De Jong, maar ook dat baatte amper.

/

In de vaderrol voor jonkies is Van Bommel nog immer van aparte waarde voor PSV. Maar een bepaalde slijtage devalueert zijn inbreng in de slag met de echte concurrenten, zoals Ajax, Vitesse, Feyenoord en mogelijk ook FC Twente. Dat was schrijnend zichtbaar in de ongelijke strijd met de schoffies uit Amsterdam. Uiteraard doet PSV nog steeds mee in de marathon naar de lauwerkrans op de meet. Maar niet langer als de gedoodverfde kampioen, de kanshebber bij uitstek. De offday tegen Ajax deed Advocaat af als een incident, een momentopname, een misstap zonder consequenties. Maar in zijn hart weet de Kleine Generaal heus wel beter. Zijn ensemble presteert zo mogelijk nog wisselvalliger dan Ajax.

Kampioen of niet: hoe moet PSV verder na dit seizoen? Dat vroeg ook Ronald Waterreus zich af in die ene beklijvende uitlating. Ajax stoomt de volgende generatie klaar; bij PSV mag af en toe een mogelijk talent een kwartiertje invallen en een beetje sfeer opsnuiven. Advocaat heeft de opdracht om als eerste te eindigen en in zijn aanpak is geen ruimte voor de jeugd. Dat valt hem niet kwalijk te nemen, omdat zoiets kennelijk niet van hem wordt verlangd en is opgenomen in de voorwaarden van het contract. Het wordt de hoogste tijd dat de directie van PSV eens een doordacht plan opstelt voor de toekomst. Met aandacht voor de opleiding, ook in de keuze van de technische staf. Een ervaren trainer voor minimaal drie jaar aanstellen, samen met Cocu en nog meer oud-PSV’ers ondertussen een hechte structuur aanleggen voor een stabiel beleid.

/

Het zou helemaal geen kwaad kunnen als PSV eens op theevisite gaat bij de collega’s van Ajax en Feyenoord. Om te leren dat de eigen kweek op termijn meer pure winst oplevert dan investeren in riskante koopjes. En dat een trainer wel degelijk meer kan zijn dan een tijdelijke passant voor één seizoen. Wat zou het geheim zijn van de relatie tussen Manchester United en Sir Alex Ferguson, die nu al 26 jaar vrolijk doorgaat? Ajax-PSV projecteerde breeduit het wezenlijke en kardinale verschil in cultuur tussen deze twee clubs. Als zelfs Ronald Waterreus dat plots opvalt en laat schrikken, moet de ivoren toren in Eindhoven zich misschien eens realiseren dat er al bijna vijf jaar maar wat wordt aangemodderd…

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.


Poll

PSV wordt dit jaar...


Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door rickardoko)

Jammer dat mensen Psv hierop blijven attenderen.
Die lakse ondoordachte houding heeft Ajax al twee titels opgebracht, ik wil er nog wel een paar bij hebben eerlijk gezegd

Lekker doorgaan Psv!

4 december 2012 om 09:35

@thehawk geen zorgen, PSV heeft zowel Feyenoord als Ajax als ultiem voorbeeld hoe je club met een voet over de rand van de afgrond gebracht kan worden met dit soort risicovol beleid. Ze hebben er geen boodschap aan en willen de afgrond zelf ruiken voor ze beseffen dat je in nedeland moet opleiden om te overleven. De plaat voor de kop is zo enorm, daar gaan van raaij, de kerkhofjes en Waterreus met hun advies niet doorheen dringen, laat staan Lex Müller met zijn wekelijkse lapje gebrombeer. Het bewijzen wordt geleverd als ze in de winter inderdaad weer een spelertje van buiten aantrekken wat natuurlijk geen enkel verschil maakt. De buitenwacht wordt gerust gesteld: we hebben begroot op E.L. ... Sprookjes die we in Amsterdam en Rotterdam ook jaren kregen voorgeschoteld. Investeren in talent dat lang vastgelegd wordt om met veel winst te verkopen... Wijnaldum Matavz Mertens Narsingh, zie ze op korte termijn niet meer opbrengen dan ze kostten. Ach ja ze zien maar.

4 december 2012 om 16:32

Het probleem van PSV is echt de verdedging en met name Marcelo en Hutchinson zijn dramatisch, man wat zij die toch slecht zeg. Als PSV slim is halen ze in te winterstop Van Dijk een rechtsback en misschien ook een LCV want die Willems is ook matig en dan kun Pieters weer op de linksback zetten en zo heb je gewoon een ploeg die een goede opbouw van achter kan voeren.

4 december 2012 om 18:21

Derijck is de allerslechtste hoor, Hutchinson viel ook door de mand. Ik snap dat niet, hij wordt weggespeeld door een jongetje van 18, terwijl hij een gelouterde routinier zou moeten zijn. Geef die Fischer eens een flinke fysieke tegenstand, veels te zwak allemaal. Marcelo kan goed koppen, daar is alles mee gezegd. Derijck is lomp, traag en zwak. Vreselijke verdediger. Hopen dat Zanka op niveau komt en anders Van Dijk of Gouweleeuw kopen.

Huidige visie van PSV lijkt erg op de visie van Feyenoord in 2007. We halen een succescoach (van Marwijk), wat topspelers (van Bronckhorst, de Cler, Hofland, Makaay) en het zal wel goedkomen. Nou...met zo'n visie kom je echt helemaal nergens! Jeugd wordt belemmerd, en je hebt zeer weinig toekomst met oude vedettes. Dit zou een schoolvoorbeeld moeten zijn hoe het niet moet, maar kennelijk zijn er nog steeds technisch directeuren dat de kortste weg naar succes de beste is.

4 december 2012 om 08:52

Niet helemaal waar. Op jongens als Strootman, Mertens, Wijnaldum e.d. zit tenminste nog restwaarde. Dat is vooral waar Feyenoord de fout in is gegaan. Die gokten enkel op succes. PSV heeft wat dat betreft een vangnet in de restwaarde van bepaalde spelers. Dat is de reden waarom het bij PSV niet snel zo catastrofaal mis zal gaan als bij Feyenoord.

4 december 2012 om 09:20

@deach
Er zit misschien wel restwaarde op die spelers, maar momenteel nog lang niet zoveel als wat er werd verwacht.
Als je kijkt naar de bedragen die er de afgelopen twee seizoenen zijn neergelegd voor Strootman ( /- 5 mln), Mertens ( /- 8 mln), Matavs ( /- 7mln) Wijnaldum ( /- 5 mln), Narsing ( /- 4 mln), dan is dat in totaal /- 29 mln.
De enige speler die zich echt goed ontwikkeld heeft is Strootman. Daarnaast zal Mertens ook nog wel in waarde zijn gestegen. Voor de overige drie zal het in ieder geval nu lastig zijn om hun transferwaarde terug te verdienen. Een binnenlandse transfer zit er niet meer in, daarvoor verdienen ze immers te veel, en momenteel hebben ze verder nog te weinig bewezen.
Aan de andere kant hebben ze allemaal nog wel een lang contract, dus wie weet staan ze alsnog op, zoals bijvoorbeeld Lens (In 2010 voor /- 6 mln gehaald), wie eigenlijk ook pas vorig seizoen onder Cocu liet zien dat hij ook in de spits kon voetballen.

Op zich is dit iets minder risicovol dan wat Feyenoord deed, op voorhand weten dat meerdere spelers geen restwaarde hebben, maar dat er maar op één van de vijf spelers een flink rendement waarschijnlijk zal worden gehaald, is ook niet wat ze gehoopt hadden in Eindhoven.

Wel ben ik het volledig eens met je mening over Lex M.
Wat een drama column weer. Ik heb het gevoel dat een gemiddelde student in de journalistiek een beter stukje produceert in een half dan wat hij elke week weer op tafel legt

4 december 2012 om 09:26

Dit is wel erg kort door de bocht.....

PSV heeft alleen Mark van Bommel als oudere spelers gehaald om het elftal dat jong is te coachen en met zijn ervaring ze naar de titel te helpen. Als andere oudere speler kan je Bouma noemen, maar die hebben ze alweer een tijdje en naar mijn mening is dit anders tot stand gekomen als bij Feyenoord.

Daarnaast heeft PSV erg veel geld gestoken in Mertens, Strootman, Matavz en wijnaldum. In de verwachting dat deze spelers na een aantal jaar klaar gestoomd waren voor de top en ze hun investering er dubbel uit zouden halen. Achteraf is natuurlijk makkelijk praten, maar een aantal jaar geleden vond ik wijnaldum een prima aankoop en dacht ik echt dat PSV een goede speler had gekocht. Blijkbaar valt dat toch tegen en dan krijgt PSV meteen de wind van voren. Koop club dit en dat.

Ook zijn we de laatste tijd erg gefixeerd op het brengen van jeugd spelers. Maar als er weinig talent aanwezig is kan je ook niks brengen. Want ik weet zeker als Advocaat vertrouwen in had dat een jeugdspeler beter is als Hutchinson, Marcelo of Bouma dan hadden zei echt wel een kans gekregen. Dus in Eindhoven moeten ze zich goed gaan afvragen waarom de de aankopen niet zo uit de verf komen als je zou willen en waarom de jeugd niet op een dermate niveau zit?

4 december 2012 om 09:38

Amen. Precies wat ik wilde zeggen.

Is dit een bericht van maanden geleden of heeft Lex compleet herkauwde stukjes kritiek opgeraapt en gebruikt voor een column die zowaar ergens een waarheid herbergt, maar compleet gedateerd is? Even serieus, er zullen stagiaires bij onbekende kranten e.d. zijn die beter stukken schrijven dan deze man. Open deuren, oude kritieken hergebruiken, onwaarheden, ondoordachte stukken... Noem het op en hij heeft het gedaan.

4 december 2012 om 08:58

Het wordt tijd dat Lex Mulder zijn eigen kritiek in de praktijk brengt. Namelijk de jeugdige columnisten de kans geven, want Lex strooit alleen nog maar met obligate breedtepasses en kan het allemaal niet meer "belopen".

4 december 2012 om 17:04

wat jammer dat je zo reageert. Maar zoals altijd heeft de brenger van slecht nieuws het gedaan.

Ik ben het helemaal met Muller eens. Er is totaal geen visie bij PSV en in deze tijd van schaarste gaat het ze opbreken dat ze alleen maar kopen en nooit een jeugdspeler brengen. Ik wil wel eens zien hoeveel publiek er komt als je inderdaad rond de 4e/5e plaats voetbalt en niet structureel meedoet om de titel.

PSV is afgezakt naar een hele onsympathieke club zonder eigen identiteit.
Op dit moment hoor je zelfs Feyenoorder en Ajacieden die zich verbonden voelen tegen Psv.
Wie had dat ooit kunnen bedenken? Ik ben daar zelf ook één van, zie een jong Ajax wat fris speelt tegen PSV en waarrempel ik sta te juichen als Ajax wint van Psv.
Dus lekker doorgaan daar in Eindhoven, het blijven smijten met geld stopt vanzelf een keer.
En dan mag je net als mijn club (feyenoord) een hele lange weg gaan en ons enige redding was onze jeugd toen en zelfs dat heeft PSV niet. Denk dat niemand dat fluitpubliek en om kaarten zeurende spelers zal missen.

Eerlijk is eerlijk, het was al bewonderenswaardig dat Waterreus na de echec in de studio zat bij Studio Voetbal !

Maar goed, de visie van PSv is momenteel, spelers halen en op korte termijn proberen succes te halen. Het lijkt erop, dat dit na het 4e jaar op rij niet gaat lukken !

De club moet zichzelf eens wat minder druk opleggen , men wil het liefst verder op de manier waar het tussen 2000 en 2008 op ging. Dat gaat niet meer , want ze mogen niet meer CL gokken. Een logische gevolg is ook dat je dat succes moeilijk zal gaan herhalen.

PSV zal zijn achterban gewoon moeten duidelijk maken dat PSV de komende jaren gewoon veel minder succesvol zal zijn dan afgelopen decennium. Afgelopen decennium word voor PSV een gigantisch succes, die tijd zal voorlopig niet meer terug keren. Allereerst beleefde Feyenoord en Ajax allebei een vreselijk decennium. Nog veel belangrijker was dat PSV in zijn succesvolle jaren onder Van Raaij ook al consequent op CL gokte. Het was een piramide spel wat uiteindelijk begon in te storten toen het sportief minder ging.

PSV moet een nieuwe manier zoeken naar succes. En die manier is niet spelers die al goed presteren in de Eredivisie te halen voor de volle hoofdprijs. Je moet ze halen voordat ze absoluut pieken , zoals Utrecht deed met Strootman en Mertens of Twente bij Luuk de Jong. Uiteraard hoort daar een bescheiden doelstelling bij met betrekking tot nationaal niveau. Als PSV van 1x kampioen in 4 jaar tijd gaat lijkt me dat zeer reëel met betrekking tot de heersende concurrentie. Ajax heeft ook 5 seizoenen lang geprobeerd een kampioenschap te forceren met aankoopbeleid en zonder toekomst visie. Het werkt gewoon niet goed , of je moet over zulke financiële middelen bezitten van de omvang van City of Chelsea.

4 december 2012 om 10:49

Eens, op je laatste zin na. Financiële middelen op Eredivisie niveau waarover Vitesse beschikt is ook al genoeg. Die ploeg wordt op korte termijn gegarandeerd kampioen. Kan dit jaar zijn, kan volgend jaar zijn, maar kampioen worden ze. Het is hier in Nederland wel degelijk te koop, vrij makkelijk zelfs, je moet alleen juiste investeringen doen en geen halfbakken spelers als Hutchinson, Marcelo en Manolev aantrekken om ze vervolgens ook nog eens contractverlenging te laten tekenen?
Op zulke momenten haak ik namelijk af wat mijn begrip betreft..

4 december 2012 om 13:15

@kalou2005

Uiteraard moet je alles naar verhouding zien , het kost nou eenmaal meer om kampioen van Engeland te worden dan kampioen van Nederland. Maar in tegenstelling tot Man City koopt Vitesse gericht in en bouwt aan een elftal. Toch zie ik Vitesse geen kampioen worden. Zodra FFP word ingevoerd kan men niet op dezelfde wijze verder gaan. Als ze kampioen willen worden is dit wel het juiste moment. Ik verwacht dat de verschillen de komende jaren tussen de top en de rest weer groter zullen worden nu clubs als Ajax en Feyenoord langzaam uit hun financiële dal kruipen. En helaas , Vitesse mist elementen om een topclub te worden. De enige mogelijkheid zou zijn wanneer PSV zou afzaken tot het niveau subtopper.

Ik moet je zeggen dat Waterreus eindelijk eens iets zei wat klopte.
Want zo gaat het nu eenmaal al de laatste jaren bij Psv ze kopen om kampioen te worden lukt het dat seizoen niet gaan ze nieuwe aankopen doen om het seizoen erop wel te worden. Mocht het dit seizoen weer niet lukken zal er wel weer aankopen gedaan worden.

En ja dat duidt inderdaad op geen enkele visie alleen maar om snel kampioen te worden maar zo help je de club wel de afgrond in. Al moet ik ook wel eerlijk bekennen dat de jonge spelers die aangetrokken waren wel veelbelovend waren maar blijkbaar lijken die talenten zich niet zodanig doorontwikkeld te hebben dat ze echt een hele serieuse versterking zijn voor Psv om ze naar een hoger niveau te tillen.

PSV heeft op zich wel een visie, om steeds de beste spelers uit de Nederlandse competitie te halen. Dat is denk ik ook gelijk de fout. Ajax heeft dat ook jaren gedaan en ik denk dat het ten koste gaat van de mentaliteit in een elftal. Dan sluipt er volgens mij een soort gemakzucht in. Bovendien is het doel van die spelers veelal om een transfer naar een andere competitie te verdienen, ze hebben weinig binding met de club.

4 december 2012 om 10:46

Klopt allemaal wel, maar toch kun je het vrijwel nooit alleen maar met eigen jeugd doen. Natuurlijk prefereer ik ook de manier waarop ajax en Feyenoord te werk gaan, al dan niet noodgedwongen. Psv beschikt nu eenmaal niet over een over talentvolle jeugdopleiding en heeft een veel kleinere vijver om uit te vissen, ze zullen het dus deels op deze manier moeten blijven doen. Echter, de spelers op een wat jongere leeftijd wegplukken, zoals met Locadia gebeurd is, lijkt me dan een betere optie. Beter in ieder geval dan groot geld neertellen voor een Marcelo, Manolev of Hutchinson die stuk voor stuk niets toevoegen aan psv.

4 december 2012 om 11:03

Nee, nou ja volgens mij hebben ze op een aantal posities wel een talentvolle jeugdspelers. maar het hoeft niet alleen met jeugdspelers te zijn. Twente (en ook AZ) werd bijvoorbeeld ook kampioen met veelal gehaalde spelers. Maar ik denk dat het verschil tussen die twee m vooral ook zit in het feit dat Twente meer spelers haalden die niet de beste waren bij hun club maar enigszins waren weggezakt. ik denk dat je beter iets mindere spelers kan halen die optimaal gemotiveerd zijn en meer teamspelers zijn, dan de beste spelers die de neiging hebben het in bepaalde wedstrijden op halve kracht te kunnen.

4 december 2012 om 13:28

Psv zit inderdaad nogal opgescheept met een aantal pseudo vedettes als Mertens, Strootman, Narcingh en Matavs. Met name Mertens vind ik zwaar overrated. In dat kader klopt je theorie natuurlijk wel, ook wat betreft Twente en Az ga ik met je mee.

4 december 2012 om 12:08

Maar Psv probeert op dit moment veel te veel dingen tegelijk. En ze halen 'het beste' uit Nederland en ze scouten in het buitenland en ze leiden op. Nu doet in principe elke club dit, maar het gaat met name om de manier waarop dit gebeurd. Zo richt Ajax het grootste deel van hun scoutings aandacht op Scandinavie, met Denemarken als middelpunt. Dit is een beleidsmatige keuze om dit te doen. Ja, er worden ook voetballers uit andere landen gescout, maar dat gaat meer op basis van tips die voorbij komen. Daar investeert Ajax veel minder middelen in. Ook worden de jongens die gescout worden bij voorkeur zeer jong gescout om mee te draaien in de jeugd om vervolgens door te breken. Ook dit is een keuze en is een voorbeeld van hoe gericht Ajax op dit moment te werk gaat.

Ik denk dat het daar fout gaat bij veel clubs en in dit geval Psv. Je kan niet alles doen. En je kan niet overal goed in zijn.

Ik kon bijna niet geloven dat Waterreus gewoon kritisch was op Psv. Dat hij uberhaupt al aan tafel zat was al shokkerend (bij Vitesse ook zelfs), want normaal gesproken zit hij er alleen als PSV wint (ben ik de enige die dat opvalt?)

''het beleid bij Ajax concentreert zich op de opleiding. Net als bij Feyenoord rendeert dat in zekere zin goed in de Eredivisie. Volgens Johan Cruijff keert Ajax daardoor straks ook terug in de Europese top, maar dat is vooralsnog onzin.''

Onbegrijpelijk dat die azijnpisser van een Muller deze sneer nog even wilt maken in zijn betoog over het wel en wee van psv. Verder staat er natuurlijk weinig tot geen nieuwe informatie in zijn plempsel.

En wat zitten we er straks natuurlijk weer allemaal naast als PSV toch kampioen wordt. Dan wordt de conclusie getrokken dat psv net dat beetje extra kwaliteit heeft gekocht en dat dat um doet.

Overigens ben ik wel voorstander van zelf opleiden. Van jongs af aan je voetballers in een bepaalde filosofie opleiden. Dat gaat zich uitbetalen in resultaten.

Hoera een fatsoenlijke collumn van Lex Bruller! Nou het gaat de goede kant op met deze man. Ik kan geen onvertogen woord vinden in dit stuk, hulde!

Compliment aan Lex. Voor het eerst staat er niet allemaal onzin in zijn column en dat mag gezegd worden.

Verder begrijp ik het probleem bij Psv niet zo. Het lijkt mij zo klaar als een klontje. Psv is een club die spelers koopt en verkoopt. Dat doen ze al decennia het liefste met spelers die ergens anders al iets hebben laten zien. Hier is wat mij betreft niets mis en Psv heeft bewezen dit uitermate goed te kunnen. Daarnaast is Psv in mijn ogen voornamelijk een counterploeg. Vooral thuis kunnen ze wel druk op de tegenstander zetten, maar het liefste leunt Psv op goede verdediging om vervolgens snel om te schakelen en toe te slaan. Dit is ook niet iets nieuws, volgens mij. Daarnaast heeft Psv een voortreffelijk scoutings-netwerk in met name Brazilie.

Als je dit in allemaal in ogenschouw neemt moet het niet heel erg moeilijk zijn om een gedegen visie/beleid neer te leggen. Ik zou als Psv niet gaan proberen te concurreren met Ajax en Feyenoord. Dat is nagenoeg kansloos. Ik zou mij qua jeugdopleiding richten op omgeving Eindhoven en eventueel Brabant. Tevens zou ik investeren in het scoutings-netwerk en mechanisme in Brazilie. Het is een heel groot land met heel erg veel talent en Psv heeft bewezen topspelers uit Brazilie naar Eindhoven te kunnen halen, denk aan Romario, Ronaldo en Alex. Op landelijk niveau heeft Psv bewezen prima spelers te kunnen uitkiezen die iets bewezen hebben. Denk aan Van Nistelrooy, Van Bommel, maar ook aan Lerby, Vanenburg etc. die Psv prima hebben gerendeerd.

Bij dit alles is het belangrijk dat Psv een eigen lijn gaat volgen. Ik ben persoonlijk van mening dat Psv nu echt te veel afkijkt bij clubs als Ajax en Feyenoord, dat dan ook graag wil, maar niet kan omdat er geen lijn en idee achter zit. Twee goede voorbeelden zijn denk ik Derijck en Zanka, die beiden voor weinig tot niets naar Eindhoven zijn gehaald. Dit in navolging van Ajax, denk ik, maar niet doordacht. Een ieder had zien aankomen dat Derijck gewoon niet voldoende kwaliteit bezit voor een club als Psv en dat er ook qua potentie niet de groei in zit die nodig is.

Dit is een simpel voorbeeld van goedkoop is duurkoop. En natuurlijk heb je het wel eens mis, maar er moet wel een lijn in zitten.

Ik kan dit bovenstaande natuurlijk helemaal verkeerd zien, maar op deze manier heb je in ieder geval een idee over hoe iets zou moeten op de langere termijn.

Duurzaam succes vergooit PSV voor een korter termijn denken. Niet verder kijken dan de neus lang is noemen ze dat.

Waterreus verraste mij inderdaad afgelopen zondag. Eindelijk is er iemand die inkijk heeft binnen PSV en die ook durft te zeggen dat er totaal geen visie binnen deze club is. Win je niet? Dan koop je toch gewoon. Jeugdspelers krijgen amper speelminuten, beter zet je bij blessures een uitgerangeerde middenvelder (denneboom) in de basis. Da's lekkere visie/kijk op voietbal.

Ik vind PSV een steeds meer een onsympathieke club worden. Klagen over anderen, nooit een de hand in eigen boezem steken. Triest dieptepunt vind ik de rare opmerking dat Kuipers 3 weken geleden Ajax ook al had gefloten. Nou en? Verlies je daar door, Dick? Of door je laffe tactiek?

PSV heeft ook geen visie, hetzelfde als Ajax tussen 2005 en 2009 eigenlijk. Het is van jaar tot jaar kijken en kopen.

Ik pleurde zowat van mijn stoel af, ik wist niet wat ik hoorde. De man is bijna nooit kritisch over Psv en vaak is hij na een flinke nederlaag ook niet aanwezig.maar goed op zich is dit natuurlijk al heel oud nieuws wat Muller hier verteld. Heel Nederland weet en roept dit al zolang dat er totaal geen visie bij PSV is. Na het wanbeleid en de financiële herstructering gaat men gewoon weer op dezelfde voet verder alsof er niets is gebeurd. Maar op een of andere manier worden ze in Eindhoven maar niet wakker en ook de meeste (er zijn uitzonderingen) PSV supporters hier op Voetbalzone vinden het allemaal wel prima en waaien mee met de resultaten terwijl er maar enkele altijd hun kritische houding vasthouden.

Nu opper Psv'er Watereus kritiek uit is het te hopen dat men in Eindhoven eens wakker word, al betwijfel ik het. Thijs Slegers zei onlangs ook al bij VI radio dat PSV veels te weinig geld genereerd uit transfers, net zoals in dit artikel ook gezegd word. Een miljoentje hier en een miljoentje daar en het geblunder met spelers contracten helpt daar ook niet bij.

Je zou denken dat men in Eindhoven wel genoeg goede wake up calls heeft gehad. Met name na de tot stand komen van de gemeente deal. Maar kennelijk kan of wilt men niet leren van eigen fouten, maar kennelijk ook niet van de fouten van andere clubs zoals Ajax,feyenoord, AZ en Twente die allemaal in de penarie (AZ niet door eigen toe doen ) zaten maar nu weer goed op weg zijn. Allemaal gratis lessen waarvan de bewindslieden in Eindhoven lering uit kon trekken.

Waar ik totaal ook niets van begrijp is dat men nog steeds roept dat ze een opleidingsclub willen worden, er zijn natuurlijk meer opleidings clubs dan Ajax en Feyenoord in Europa. Allemaal hebben die 1 ding met elkaar gemeen, dat is dat ze jonge spelers voor de leeuwen gooien, iets wat er bij PSV amper gebeurd (die tien minuten die ze krijgen doormiddel van inval beurten als het er eigenlijk niet meer toe doet tel ik niet mee). Die stratechie heeft zich al bewezen ten opzichte van het te krampachtig brengen van spelers. Als je die jongens geen serieuze kansen geeft zullen ze er nooit klaar voor zijn. Als zo beetje elke opleidingsclub zo werkt snap ik niet waarom PSV haar talenten zo krampachtig brengt.

Daarnaast is nog iets waardoor de prestaties tegenvallen. Er zijn natuurlijk een paar mensen onplezierig vertrokken bij PSV zoals Hiddink en de Visser. Nadat men ook Lemic blokkeerde (wat op zich terecht was) verdween daarmee een heel groot internationaal voetbal netwerk. Volgens mij heeft PSV er nooit voor gezorgd dat dat gat is opgevuld door mensen met een vergelijkbaar netwerk.

Als supporter van een concurende club vind het prima, maar als je kijkt naar het belang van de vaderlandse competitie is natuurlijk een slechte zaak. Het is daarom te hopen dat men in Eindhoven snel eens wakker word.

Waterreus, mocht hij zondag winnen van twente, dan zit ie met een stijve plasser bij jack aan tafel en is ie weer vol lof over psv. Ze moeten bij studio voetbal eens met wat nieuws komen of nieuwe personen die wel zinvol over voetbal praten. Waterreus doet me altijd denken aan zo'n b-acteur uit zo'n stoffige film. Die man neemt toch niemand serieus, behalve de nos dan, maar ja die vindenjack van gelder ook een onafhankelijke presentator.

PSV heeft de laatste jaren wel degelijk een visie. Ze kopen talentvolle spelers uit de Nederlandse subtop en middenmoot en leggen die langdurig vast: dat heet investeren. Dat die visie tot dusver nog geen sportieve resultaten oplevert is een tweede.

Verder vraag ik me af waar Lex Muller het recht vandaan denkt te halen om ze laagdunkend te praten over een ex-international die 15 jaar topvoetbal en vijf landstitels op zijn naam heeft staan en door Harry van Raaij de mogelijke toekomstige voorzitter van PSV is genoemd. Wie heeft jou de koning van de analysten gemaakt, Lex?

Een knap staaltje achteraf-lullen allemaal, ook van Waterreus. Iedereen, maar dan ook echt iedereen vond PSV aan het begin van dit seizoen kampioenskandidaat nummer 1. De combinatie Van Bommel Advocaat vond iedereen absoluut top. Advocaat zou een seizoen blijven om dan het stokje aan Cocu over te dragen, want die vond het voor zichzelf nog iets te vroeg. Ook hier was iedereen het over het algemeen gewoon mee eens. Toen had helemaal niemand het over een slecht beleid, het elftal zag er op papier fantastisch uit dus daar was ook geen reden voor. Ook de financiën lijken weer in orde te zijn. Toen heb ik Waterreus niet gehoord. Nu, na een paar slechte wedstrijden deugt het complete beleid niet meer. Hetzelfde beleid wat aan het begin van dit seizoen nog prima was en waarmee eindelijk die titel weer gepakt ging worden.
Het doen van dure aankopen blijft altijd een risico, Matavz en Wijnaldum zijn het beste voorbeeld daarvan. Als je niet uitkijkt lijdt je een miljoenenverlies. Maar een club die net uit de financiële problemen komt zal toch niet snel weer ongeoorloofde bedragen uitgeven en de risico's zo ver mogelijk indammen denk ik dan. Dus als het kan waarom zou je dan niet de beste spelers uit de eredivisie aan kunnen trekken? Narsingh was een prachtige aankoop toch? Maar dan moet PSV wel incalculeren dat wanneer er een paar missers tussen zitten je geen ruimte meer hebt om nieuwe spelers te halen. Maar als Strootman bijvoorbeeld voor 15 miljoen verkocht wordt kan er al weer opnieuw geïnvesteerd worden. Dit is dus wel een vorm van beleid voeren. Ik denk dat je niet kan stellen dat dit beleid per definitie geen succes kan opleveren. AZ en Twente zijn op deze manier wel degelijk kampioen geworden. Dat ik dit beleid totaal niks vind is een ander verhaal. Zo'n Depay moet toch gewoon altijd spelen, Wijnaldum faalt iedere week hopeloos. Iedere minuut die Matavz maakt in plaats van Locadia is er een te veel. Die slaapkop Matavz is geen haar beter dan de enthousiaste Locadia. De hele achterhoede plus keeper kan toch niet beter zijn dan je eigen jeugdspelers. Maargoed, PSV kiest bewust voor aankopen, dat is ook een beleid voeren.

4 december 2012 om 22:41

Sorry, lees mijn posts maar na. Ik heb vaker en eerder aangegeven dat ik totaal geen lijn kan ontdekken in het beleid. Kijk naar alles wat Ajax en Feyenoord doen. Past allemaal in een ingezette lijn. Ook met het doen van aankopen kun je beleid voeren, kijk maar naar mijn post in dit topic en als je daar anders over denkt hoor ik het graag.

Lex Muller is weer op zijn best. PSV speelt een kansloze wedstrijd tegen Ajax en ineens zijn alle voorgaande wedstrijden en het hoge doelsaldo van PSV niet meer interessant. Er zou geen visie zijn? Je hebt blijkbaar alleen een visie volgens Lex Muller als je het beleid van Ajax en Feyenoord hanteert. Ik vind dat te kort door de bocht. Het probleem van PSV is dat het te maken heeft met spelers die een slechte mentaliteit hebben. Zodra een tegenstander beter zijn best doet dan de spelers van PSV is de ploeg nergens. Dan moet je zeggen dat de spelers visie missen maar de club niet.

4 december 2012 om 22:38

Je geeft Lex Muller de schuld? Ik wil je wel even helpen herinneren, maar jullie clubicoon Ronald Waterreus heeft dit zeer stellig beweerd tijdens Studio Praat. En Waterreus heeft gelijk. Heeft niets te maken met 1 of 2 nederlagen op rij.

5 december 2012 om 09:41

Ach kom op zeg ik heb Waterreus de laatste weken anders ook heel positief horen spreken over PSV en nu ineens zou er geen visie bij PSV zijn. Dat is echt heel kort door de bocht van zijn kant. Lex Muller is een groot voorstander van een club die alles inzet op haar jeugdbeleid en doe je dat niet dan heb je volgens de beste man geen visie. Hij heeft een mening en een andere visie, dat betekent niet dat die visie juist en alleen maar klopt en dat het kopen van spelers van geen visie getuigt. Het is eerder arrogant om te denken dat 1 bepaalde visie goed is en de rest niet.

Gaat dalijk mijn oma ook nog zaniken (zeuren) over het beleid van PSV echt waar , alsof hun zelf het allemaal beter kunnen want bij een topclubs ligt de druk van kampioen worden en mag niet veel verliezen. De hele PSV aanhang wou wel naar 6/7 jaar een kampioen schap ik denk als PSV fan dat we met dit kopen kopen koop handel in nog geen 20 jaar kampioen worden maar ik hoor het brandts nog zeggen we gaan een opleidings club worden volgens mij word het nu eens tijd voor een nieuwe TD

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

85 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
2015-2015 Sunderland
2014-2014 Servië
Laatste voetbalnieuws

Fraser laakt passieloos Sparta: ‘Dan weet ik wel voor welke spelers ik kies’

Henk Fraser gaat komend seizoen werken in de Jupiler League, aangezien Sparta Rotterdam het niet voor elkaar kreeg om FC Emmen over twee duels te verslaan. De Drentenaren wonnen zondag met...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Ajax heeft samen met Stoke City en Valencia zijn pijlen gericht op Mahmoud Saber. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren