Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Praag denkt niet aan vertrek bij Ajax: ‘De buitenwereld begrijpt dit niet’

Laatste update:

Michael van Praag heeft laten weten niet geschrokken te zijn van de kritiek van sommige fans van Ajax. Een groep supporters liet de afgelopen wedstrijden van Ajax al merken dat ze de voorzitter van de Raad van Commissarissen graag zien vertrekken, maar dat is volgens Van Praag totaal niet aan de orde.

Alex Kroes begon in maart als algemeen directeur bij de Amsterdamse club, maar werd twee weken later door de Raad van Commissarissen geschorst. Hem werd verweten te handelen met voorkennis, daar hij vlak voor zijn officiële aanstelling aandelen kocht in de club. Vervolgens liet Van Praag zich meerdere malen hard uit over Kroes en sloot hij een terugkeer van hem bij Ajax uit.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Die terugkeer kwam er donderdag toch, daar Kroes als titulair technisch directeur aan de slag gaat bij de Amsterdammers. Hierdoor neemt de schreeuw om het vertrek van Van Praag bij de Ajax-supporters verder toe. Van Praag maakt zich daar geen zorgen over.

“Het is een heel Nederlandse reactie”, aldus Van Praag in gesprek met AT5. “Als er iets aan de hand is waarmee je het niet eens bent, moet die ander maar meteen oprotten”, doelt hij op de situatie met een deel van de Ajax-supporters. “Nou, dat is helemaal niet aan de orde.”

“Wij hebben een beslissing genomen op basis van juridische adviezen. Dat hoor je als RvC ook te doen. Commissaris zijn geeft een bepaalde verantwoordelijkheid die niet altijd hetzelfde is als Michael van Praag als Ajax-lid”, aldus de RvC-voorzitter.

“Michael van Praag als Ajax-lid had misschien wel heel andere dingen gewild, maar daarvoor zit ik niet. Ik heb een bepaalde verantwoordelijkheid, niet alleen naar Ajax maar ook naar andere aandeelhouders. En dat vraagt om zo'n beslissing om Kroes te schorsen”, aldus Van Praag.

“De buitenwereld begrijpt dat niet. Die zeggen: ‘Van Praag schande, laat hem maar opdonderen’. Maar dit is inherent aan in de RvC van een beursgenoteerde onderneming zitten. Dat is anders dan dat je op een tennisclub een beslissing neemt", concludeert Van Praag.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geheel volgens verwachting, deze man is véél te ijdel om zelf te vertrekken. Jammer ik had een geheel nieuwe technische rvc gewild.

26 april 2024 om 15:19

Kan er zelf wel om lachen. Kroes wilde veranderingen doorvoeren en is daarom gewipt in eerste instantie, en nu wilt ie zelf niet plaatsmaken want 'als mensen iets doen waar je het niet mee eens bent, hoef je niet meteen op te rotten.' Ironisch.

26 april 2024 om 15:20

Dit dus. Pot ketel.

Dit soort machtgeile mensen helpen je club niet verder in deze fase. Van mij mag van Gaal ook in Portugal blijven. Geen goede ontwikkeling dat dit soort figuren nu als een soort aasgieren rondom het crisis-karkas van de club heen zweven.

Met alle respect voor wat ze in het verleden voor de club hebben betekend, maar op dit moment vind ik het geen goede ontwikkeling.

26 april 2024 om 15:31

Ajaxf1 de ironie ie wel prachtig ja, man man wat een machtsbeluste mensen hebben wij.

26 april 2024 om 15:22

Voor het technische deel zit Blind, allias Scholletje

26 april 2024 om 15:24

Die nieuwe RVC komt er ook wel. Hij zit er sowieso tijdelijk hè

26 april 2024 om 15:33

MessiBazoer is dat 100% zeker? Dat is helemaal langs mij heen gegaan man. Dat is inclusief Blind? Als speler een icoon, maar iedere functie daarna heb ik persoonlijk nooit vertrouwen in hem gehad.

26 april 2024 om 15:46

Je kan van deze man vinden wat je wilt, feit is dat onder zijn leiding Ajax de laatste CL won en de begroting naar 100 miljoen euro heeft zien groeien. Dus ja kom maar met een betere naam zou ik zeggen maar dat gaat je niet lukken denk ik. Is toch prima dat ze eruit zijn gekomen wat is daar mis mee. Volwassen opgelost heet dat

26 april 2024 om 18:29

Exact. Alsof het een juridisch advies was om Kroes binnen boord te houden. Hou toch op. Van Praag zit klem tussen het bestuur en de eigen harde kern.

Komt van Praag wel goed uit dat Kroes nu niet meer een functie heeft, waarmee hij vriendjes van Van Praag kan buitengooien.

26 april 2024 om 16:08

Een algemeen directeur kan een RVC niet ontslaan... Alleen andersom.

Dus hij vertrekt nog niet ?

In principe heeft hij gelijk dat een RvC een beslissing moet nemen, maar hoe hij reageerde is meer hoe iemand van een tennisvereniging zou kunnen reageren dan dat een voorzitter van een RvC van een beursgenoteerde onderneming zou moeten reageren.

Ik krijg bij deze man steeds meer het gevoel dat hij er voor zichzelf zit en minder voor Ajax.

Hij zou tijdelijk inspringen om de boel recht te trekken en geeft nu aan niet te gaan vertrekken? Als tijdelijk crisis manager zou je juist als beoogd doel moeten hebben om zo snel mogelijk weer te vertrekken. Het is juist een positie die hoofdzakelijk draait om het niet meer relevant maken van jouw positie

" Het is een heel Nederlandse reactie ", aldus Van Praag in gesprek met AT5. " als er iets aan de hand is waarmee je het niet eens bent, moet die ander maar meteen oprotten "

Deze leest wat ironisch, is dat niet exact wat zij zelf hebben gedaan met Kroes? Ze hadden ook het onderzoek af kunnen wachten of intern dit proberen op te lossen met Kroes alvorens het de wereld ingegooid werd en Kroes nog even op zijn persoon af met de grond gelijk werd gemaakt door v Praag in de media.

Nare man vind ik het. Zit er voor mijn gevoel alleen maar voor zichzelf. Het feit dat hij als 'puinruimer' zelf een bijna nog grotere bestuurscrisis heeft veroorzaakt onderstreept dat nog maar even.

Van Praag is echt belangrijk geweest voor Ajax en een clubman waar je wel iets netter mee om mag gaan , maar ik heb echter het gevoel dat hij het wel heel prettig vind dat hij nu weer in de picture staat bij Ajax. Kijk mij is de beslissingen maken ofzo..
Weet nog niet of die er nou meer voor zichzelf staat of voor ajax..



"de buitenwereld begrijpt dit niet’

De stuitende arrogantie van deze man. De hele wereld is debiel, behalve meneer zelf. Vergooi je legacy toch niet zo vent. Je aanstelling was tijdelijk, houd je daar lekker aan. Ga lekker fietsen in Drenthe, wandelen in het Groene Hart. Af en toe lekker naar de Arena potje foebele kijken. Prima, maar dit echt. Bah

Hij staat nu in de wind maar normaal gesproken als de directiefuncties bezet zijn en gewoon functioneren hoor je niks van de RVC. Prima. Die beste man zit daar met de beste bedoelingen. Gewoon stug doorgaan, iemand moet het doen.

26 april 2024 om 15:30

Maar zit hij er echt met de beste bedoelingen als hij in een cruciale fase voor de club de nieuwe AD waar 7 maanden op gewacht is eruit gooit omdat Kroes hun flutrapportje over Mislintat (waarmee ze hun eigen straatje probeerde schoon te vegen) niet accepteerde?

Het lijkt er meer op dat hij er zit voor bewaken van het imago van de RvC dan voor de club Ajax.

Het gerucht gaat dat er allang bekend was dat Kroes de aandelen had gekocht dus de timing van zijn schorsing is op zijn minst bijzonder te noemen, zo vlak na zijn startdatum en het uitkomen van het rapport.

26 april 2024 om 16:10

Het rapport over Mislintat heeft geen donder met van Praag te maken. Die was er toen nog niet. Dus dat heeft er waarschijnlijk niks mee te maken. Dat het juridisch wel verlangt wordt dat dat een AD geschorst wordt bij verdenking op handel met voorkennis is wel normaal. Dat het de aandeelhouders van AJAX waarschijnlijk geen zak kan schelen dat hij dat gedaan heeft is een ander verhaal. En zo zal straks ook de straf die volgt wel meevallen. Want het aandeel Ajax is een emotie aandeel, geen speculatief aandeel. Dus zijn verklaring is vrij plausibel. Maar of van Praag dat ook werkelijk zo ziet, dat blijft altijd te bezien. Dus ik geef hem op basis van het verleden maar gewoon het voordeel van de twijfel

26 april 2024 om 16:13

"Die was er toen nog niet. Dus dat heeft er waarschijnlijk niks mee te maken"

Van Praag vertegenwoordigt op dit moment de RvC, het rapport is een overduidelijke poging van de RvC om hun straatje schoon te vegen. Hoe je die zaken los van elkaar kan zien is mij een raadsel.

De schorsing kan ik nog wel inkomen, de persoonlijke aanval en onmiddelijke roep dat hij niet meer terug hoeft te komen niet.

Het feit dat deze informatie over Kroes opeens boven water komt net nadat hij in botsing is gekomen met de RvC maakt dat ik die zaken niet los van elkaar kan zien. En dat dit enge clubje commissarissen van mij zsm mag vertrekken (ongeacht of Kroes wel of niet bij Ajax blijft). Je moet geen mensen in de club hebben die hun eigen hachje belangrijker vinden dat het succes van de club.

Ik heb Van Praag in zijn eerste periode nooit meegemaakt. Ik ken hem eigenlijk vooral van nu en heb de jaren hiervoor wel eens van hem gehoord, verder niets. Maar hij komt op mij over als iemand die zichzelf ontzettend belangrijk vind en vooral lekker de saaie najaarsdagen van zijn leven wil opvrolijken met wat interessant-doenerij. Heb niet het idee dat hij Ajax daadwerkelijk vooruit wilt helpen.

Wegwezen, van Praag! Dan kan Kinsbergen beginnen als AD. Want die stapt er niet in zo lang van Praag en van Wijk niet uit zichzelf opstappen..

van Praag is een meester in àlles recht praten wat krom is, heb respect voor wat hij
In het verleden voor de club betekend heeft, maar heb nu toch echt het gevoel
Dat hij er vooral voor zichzelf zit

Kan er wel om lachen dat mensen nog steeds vanuit pure emotie op de man afreageren.

De beslissing om Kroes uit de functie van AD te ontheffen is gewoon terecht. Als dat niet zo was geweest dan zouden ze hem nu ook niet onder druk in een gefabriceerde rol als technisch directeur terug laten keren.

Bij elk ander beursgenoteerde bedrijf zou dit voor onmogelijk gehouden worden, daar is het toedeloe, next. Maar ja blijkbaar heeft Kroes een gouden pik dat sommige hem koste wat het kost willen behouden.

26 april 2024 om 16:02

Helemaal mee eens. Men leest de naam Van Praag en er ligt al een oordeel klaar.

Deze quote is ook gewoon waar, of dit nou over Van Praag gaat of niet: “Als er iets aan de hand is waarmee je het niet eens bent, moet die ander maar meteen oprotten”

26 april 2024 om 16:11

Het is helemaal niet terecht om hem direct uit die functie te ontheffen. Kroes heeft een fout gemaakt en pleegt hiermee mogelijk een strafbaar feit. Of dat echt het geval is is nog helemaal niet zeker en moet pas uitblijken na het onderzoek van de AFM (waar 6 tot 12 maanden over gaat gemiddeld). Een ander lid verwoorde het hier gisteren mooi: als je zonder gordel rijdt of een rood stoplicht negeert dan pleeg je ook een strafbaar feit, toch word je niet zomaar op straat gezet door je werknemer wanneer je dat doet. Wat Kroes heeft gedaan is financieel gezien binnen de context van zijn functie, salaris en vermogen net zo verwaarloosbaar als een rood stoplicht negeren.

Het is dom, risicovol en had hij beter niet kunnen doen omdat het in de context van Ajax als beursorganisatie heel slecht staat, maar iedereen maakt fouten. Waar het bij Mislintat ging over miljoenen in een mogelijke schimmige deal tussen TD en zaakwaarnemer (waar de hele zaak sowieso al stonk want Mislintat heeft voor elke aankoop veel meer betaald dan de marktwaarde van de speler) gaat dit bij Kroes over hooguit een paar ton aan aandelen, terwijl iedereen weet dat je van Ajax aandelen niet rijk gaat worden.

Daarnaast heeft het er alle schijn van dat hij de RvC op de kast heeft gejaagd met zijn kritiek over hun dramatische zelfbeschermende rapportje over Mislintat, dus denk jij nou echt dat de timing allemaal toeval is geweest?

Het is een ouderwets machtsspelletje waar we naar kijken. House of Ajax.

Ik ga niet doen alsof Kroes heilig is en alles perfect heeft gedaan, maar het is duidelijk dat zijn straf en vooral de wijze waarop alles naar buiten is gecommuniceerd zwaar buitenproportioneel zijn geweest vergeleken met het vergrijp.

26 april 2024 om 16:49

Mensen moeten eens kappen met die stoplicht/gordel voorbeeld, want dat is appels met peren vergelijken.

Als je door rood rijd wordt je inderdaad niet door je werkgever op straat gezet, maar wel als je beroep bijvoorbeeld een buschauffeur is waar je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van de passagiers.

Datzelfde geld voor Kroes. In zijn rol als AD is hij verantwoordelijk voor de integriteit van het bedrijf Ajax en deze te bewaken. Dat vertrouwen heeft hij flink beschadigd door aandelen te kopen in een periode dat die dat niet mocht doen, en er dan ook bij vermelden dat hij dat niet wist. Terwijl dit gewoon basis kennis hoort te zijn van een AD van een beursgenoteerd bedrijf. Dit roept ook vraagtekens op of hij dan wel kundig genoeg is om de rol van AD op zich te nemen.

26 april 2024 om 17:04

Denk je dat een busschauffer die een keer door rood rijdt gelijk wordt ontslagen ja? Dat lijkt mij lichtelijk overdreven. Ga ervanuit dat hij eerst een waarschuwing krijgt. Zeker als het per ongeluk was, wat je in het geval van Kroes nog wel kan stellen, die was zich niet bewust van het feit dat hij iets fout deed.

Je hebt gelijk over de integriteit en zijn verantwoordelijkheid daarin, maar ik vind persoonlijk het vergrijp niet dusdanig groot dat je daarmee je werkgever in een ernstig kwaad daglicht zet (zoals bijvoorbeeld Overmars en Promes wel hebben gedaan), en het is prima om hem te schorsen terwijl je tot een oplossing komt. Daar gaat de discussie dan ook niet over. Of dat betekent dat hij niet geschikt is als AD kun je je inderdaad afvragen, maar ook daar gaat de discussie niet over.

Iemand schorsen, in de media op de persoon helemaal kapot proberen te maken en gelijk het contract willen ontbinden is zwaar overdreven, zeker als in die zelfde periode uitkomt dat die persoon net even iets te kritisch op jouw functioneren is geweest. Het is een cocktail van al die dingen samen die het een rare situatie maakt en waarom de fans niks begrijpen van het besluit.

In eerste instantie was men ook veel kritischer op Kroes hier (ook de Ajax fans) maar met alle informatie die nu inmiddels is uitgekomen lijkt het grotere plaatje toch wat anders te zijn dat hoe van Praag het had geschetst.

26 april 2024 om 17:14

Uiteindelijk gaat het er mij niet zozeer over of Kroes wel of niet de juiste persoon is, deze hele situatie rondom hem toont aan dat de RvC een heel eng clubje is dat het eigen belang altijd boven dat van de club zet. Waar jij zegt dat van Praag en co correct hebben gehandeld lijkt het er toch vooral op dat ze wat 'dirt' over de nieuwe AD achter de hand hebben gehouden om hem eruit te werken zodra hij net iets te kritisch zou worden. Even los dus van Kroes zijn eigen falen.

Even in een losse comment voor de leden die geen zin hebben in de woordenbrij

26 april 2024 om 17:26

Het gaat in dit geval over een buschauffeur die bewust door rood reed met in de wetenschap dat hij dacht dat hij door rood mag rijden. Het is niet dat Kroes per ongeluk op de knop "aandelen kopen" geklikt heeft. Dus nee vind het niet zwaar overdreven

Daarnaast wordt telkens maar weer gerefereerd dat Kroes kritisch is op het functioneren van de RvC en dat dit om een afrekening gaat. Het is een totaal los staande iets. Ook zonder kritiek op de RvC was Kroes gewoon geschorst geweest. Dit zijn gewoon normale procedures van een beursgenoteerde bedrijf.

Dat hele narratief van een strijd tussen RvC en Kroes is gewoon aangedikt door de media, en mensen lopen daarin mee. Objectief gezien heeft de RvC gewoon volgens procedures gehandeld omtrent de zaak Kroes. Dat ze in het verleden dat verzaakt hebben wil niet zeggen dat ze alles fout doen. En dat word hier wel zo weergegeven.

26 april 2024 om 17:34

De busschauffeur die niet doorheeft dat hij niet door rood mag rijden heeft overduidelijk een goede cursus verkeersregels nodig, om deze man gelijk op straat te gooien lijkt mij lichtelijk overdreven. Maar goed, we slaan veel te ver door in een voorbeeld dat er los van staat. Ik refereerde aan een verkeersovertreding omdat dit mooi afschetst hoe ernstig het is wat Kroes heeft gedaan, ondanks wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik vind het bijzonder dat je de timing van het nieuws over Kroes los kan zien van het rapport over Mislintat. Dat vind ik persoonlijk wat naief. Ik heb zelf iets te veel bedrijfspolitiek meegemaakt om niet een zeer sterk vermoeden te hebben dat die zaken zeker met elkaar verbonden zijn.

'dat narratief is aangedikt door de media', en wie ben jij dan? Een Ajax insider? Heb jij de waarheid in pacht of ben jij ook maar gewoon, net als ik, een fan die zijn eigen interpretatie van de situatie heeft?

We kunnen als Ajax supporters wel de hele tijd negatief blijven en constant maar willen dat iedereen vertrekt, maar daar schieten we ook niks mee op. Als beide heren het met elkaar hebben uitgesproken en met een schone lei beginnen, dan moeten wij dat als supporters ook doen. Dat van Praag het beter had kunnen doen dat is duidelijk.

Ondanks de vele negatieve reacties hier van Ajacieden ben ik wel blij dat deze ras-Ajacied blijft. We moeten deze mensen met een echt Ajax-hart koesteren en voor de club behouden. Ja, er zijn veel kliekjes binnen de club, maar die zullen altijd blijven bestaan binnen Ajax. En hij behoort tot een van die vele groepjes. Het was niet vreemd dat hij zo op Kroes afreageerde, Kroes behoort tot een andere groep.Ik ben opgelucht dat beide bij de club betrokken blijven.Ik kijk vol verwachting uit naar wat Kroes kan bewerkstelligen.

Wel komisch dat hij zegt als je het ergens niet mee eens bent moet je maar gelijk oprotten. Dat gevoel kreeg ik ook toen hij over kroes sprak...

Maar goed lekker zand erover en zsm aan het nieuwe Ajax bouwen.... We hebben al genoeg mensen eruit gegooid en met modder gegooid en zijn nog geen stap verder.

Oh, blijft de Hekking van het Nederlandse voetbal gewoon zitten?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren