Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zelfs nostalgie verandert en hopelijk wij ook

Laatste update:

Het schoppen, vliegen en slachten is de nieuwe wet van Newton in het voetbal. Algemeen bekend. Niks ergs aan. Zelfs de prins van Engeland heeft zo een kant. Wat doe je eraan. Er zullen immers altijd kleine Nigels zijn, mensen die de neiging hebben om iedereen binnen hun draai cirkel aan te vallen als een zwarte Saab op een Koninginnedag . Niets aan te doen. Het is soms zelfs mooi.

Altijd zal er een zo een soort nostalgie zijn. Vroeger een beest als Jan Wouters op het middenveld. Daarna een Edgar Davids. En tegenwoordig een Nigel de Jong. De toekomstige kleinkinderen zullen mooie verhalen over karatekicks te horen krijgen. Maar ook de kleine dingetjes zijn schitterend om te horen. De blauwgele Nike-bal bij de RKC-thuiswedstrijden is ook iets wat ik me zal blijven herinneren. Als club moet je toch iets hebben. Je kan pannenkoeken op het veld gooien. Een homokeeper aan trekken of gewoon het seizoen eindigen met negen punten. Dan toch maar gewoon een bal die bij de club kleuren past dachten ze daar. Lekker makkelijk. Ook nostalgie tot het bot. Maar veel toekomstige voetballertjes zullen vooral verhalen horen waar coaches trots op zullen zijn.

Verdedigen. Geen Zinedine Zidane meer als voorbeeld. Maar een Maicon. Een man van staal. Pure klasse. Of anders een Sergio Ramos. Eljero Elia kan rennen tot Jupiter, maar Sergio zal gewoon lekker links voor spelen in de finale. Staat immers leuker. Dit hoop je als fan. Dit soort verdedigers zijn heerlijk om te zien. Of anders misschien een Stefan de Vrij. Mannetje uitkappen, overzicht bewaren en dan een goeie pass. Jan Vertonghen anders? Een bal over zestig meter op iemands borst geven. Ook een kunst. Maar nee, dit vinden de coaches leuk, maar risicovol. Niet doen dus.

Doe gewoon als Lucio. Verdedigen. Of een Joris Mathijsen. Verdedigen. Marco Materazzi? Verdedigen. Geen gekke dingen, eens in de twee jaar een kopbal die in het netje gaat. Prima. Maar geen acties, trucs en laat staan een rush. Dat trainers deze mensen waarderen is te begrijpen. Een zekerheid in een onzeker team. Toppers als José Mourinho zetten gewoon vier beesten neer achterin. Nog twee beesten in de as. En het liefst ook maar een beest in de spits. De links mid en de rechts mid mogen ietsje technischer zijn. Vriendelijk van zo een man. Ook de man achter de spitsen, buitenspelers zijn immers al lang vergeten, mag iets frivoler voetballen. Want als je echt kan voetballen, maakt het immers niet uit of je een dwerg bent met een gigantisch lekker wijf of Rob de Vos heet en in een caravan woont. Ook de eeuw van het verdedigen, zou je nostalgie kunnen noemen.

Kleinkinderen zullen toch wel mooie verhalen horen, desnoods over dat er een speler opgegeten werd in 2012 nadat hij de schoen van Estaban Cambiasso aanraakte. Maar is het niet jammer dat het kopieergedrag dan zo enorm toeslaat. Iedere Nederlander herken je aan een onderbroek onder zijn zwembroek. Of natuurlijk gelal in een kroeg. Maar coaches staan toch ver boven dit gedrag. Deze maken eigen regels zou je zeggen.

Een jongen als Giorgionio Wijnaldum bijvoorbeeld. Een lust voor het oog. De snelle sprint via de zijkant, het simpele beweginkje langs zijn tegenstander, de bal die niet stuitert. Heerlijk. Wat is het dan toch triest dat deze man moet meerennen met een back van Excelsior. Johan Cruijff zou geweigerd hebben. MVV zou het niet gedurfd hebben. Nog steeds kennen buitenlanders Cruijff. Nog steeds kent niemand in het buitenland MVV. Toch laat Mario Been hem meerennen, een kansloze zaak. Dat José of onze eigen Bert van Marwijk dit doet. Prima. Maar laat deze man genieten.

Want als Wijnaldum zegt: ‘Zeg jij daar, volksheld numero uno, ga er lekker zelf achteraan rennen’. Dan zijn de rapen gaar. Tim de Cler zei iets in die trant en die rent nog steeds iedere wedstrijd enkele kilometers extra om de corners te nemen. Ik verdenk Been er zelfs van dat hij Ruben Schaken de opdracht heeft gegeven om geen voorzetten maar corners te produceren. Het wordt weer tijd voor wat lef op de Nederlandse velden. Gewoon, lekkere harde mentaliteit. Zeggen aan de trainer dat je er ´de scheit´ aan hebt. Weigeren mee te lopen met je back. Rushes maken over honderd meter waar je na twintig meter al ziet dat het een kansloze onderneming is. Hier leer je meer van als voetballer, dan achter de back aan rennen en alleen die eerste twintig meter te rennen van een rush, waarna je door de coach tot de orde wordt geroepen.

Altijd zal er een soort nostalgie blijven. De verhalen zullen in de loop der jaren veranderen. Wijnaldum is immers niet zo goed als Cruijff. En ook andere voorbeelden zijn uit de lucht gegrepen. Het enige is dat we moeten oppassen dat we geen Denemarken worden. Niemand kent de leuke dingen uit dat land. Ze hebben evenveel Europese titels gewonnen als wij, maar toch kent niemand ze. Gek zou je zeggen. Totaal niet. Deze mannen deden precies wat gezegd werd. Wij moeten het tegenovergestelde doen. In de toekomst wil ik een Leroy Fer zien die zo invliegt dat het borstbeen van de tegenstander aan de kant probeert te springen. Wil ik een Ibrahim Afellay zien die gewoon lekker gaat rushen terwijl heel het stadion ziet dat hij het niet moet doen. Er kan immers toch alleen maar wat moois uit voortkomen. Als het lukt. Lukt er iets geweldigs. Wij kunnen anders zijn, maar toch een land om rekening mee te houden. In Italië zullen ze overschakelen, wat is immers mooier dan leuk voetbal, gekke acties, met af en toe een tackle van heb ik jou daar.

Wij Nederlanders gaan laten zien hoe je voetbal speelt. Met acties, over de schreef gaan, en een eigen soort voetbal. Wij zullen ons als voetballand nooit verloren zien gaan. Want wij worden geen grijs schaap, nog liever zwart. Het zwarte schaap valt immers altijd tussen de anderen uit te kiezen en zal altijd gevolgd worden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

''er zullen immers altijd kleine Nigels zijn, mensen die de neiging hebben om iedereen binnen hun draai cirkel aan te vallen als een zwarte Saab op een Koninginnedag . Niets aan te doen. Het is soms zelfs mooi.''

Uiterst ongelukkig gekozen. Met name de laatste zin geeft een klein beetje de indruk dat we hier met een zieke geest te maken hebben. De vergelijking vind ik werkelijk schandalig en verwerpelijk!

Verder snap ik niet goed waar jij nou heen wilt met deze column. Ook vind ik het raar wat jij zegt over Wijnaldum.
Bij elke (grote) club lopen aanvallers mee terug om te verdedigen. Ook tegen de kleintjes. Dat heet teamspirit, iedereen vecht voor elkaar.
Natuurlijk vind ik ook dat Mario een vrijere rol aan Wijnaldum moet geven tegen degradatiekandidaten, maar dat betekent niet dat hij eindeloze rushes maakt zonder overige taken uit te voeren.

WIj hebben in Nederland, ook bij het Nederlands elftal, niet de spelers om alleen maar aan aanvallen te denken. Als middenvelders en aanvallers niet hun verdedigende taken zouden uitvoeren bij NL, dan had Spanje met grotere cijfers gewonnen. De verdedigers die er stonden, waren namelijk vrij matig.

Ik moet bekennen dat jouw schrijfstijl sterk is, maar ik vind dit inhoudelijk niet al te best.

22 oktober 2010 om 10:56

En het was geen Saab maar een Suzuki
Je kan wel schrijven, maar zoals Fr4evah al aangeeft sla de plank een beetje mis en mis ik soms de samenhang in de stuk.
2,5 ster. Dus 3

23 oktober 2010 om 19:56

He ik gebruik ook 2,5 ( bijv ) ster dus 3 af en toe. Grappig , of misschien heb ik het van je gejat en ben ik het vergeten.

Je hebt mij npi moet echt erin gesleept. Ik snap niet wat je bedoelt , misschien kun je het uitleggen? Ja , verdedigen... En geen trucs.. Ik vind toch dat je 3 sterren verdiend , maar dat koninginnedag voorval , is zo'n associaal grapje niet eens leuk om de zoveel tijd ? het zal wel aan mij liggen dan.

Door het Koninginnedag voorval te gebruiken heb je de rest van je column zo weten te verpesten dat ik niet eens de moeite heb genomen verder te lezen. Het was overigens niet eens een Saab, maargoed. Een beetje meer respect over dat soort dingen kan geen kwaad.

Ik vind het stuk totaal niet lekker lezen, zitten extreem korte zinnen tussen en ik heb het gevoel dat je telkens van de hak op de tak springt

Ik begrijp je verhaal niet echt. Het is heel moeilijk te volgen en je springt van de hak op de tak.
Daarnaast is je vergelijking met Koninginnedag dat het eigenlijk wel mooi is ziekelijk..

bedankt voor de commentaren,
dit is ff een probeersel, had eigenlijk niet verwacht dat het door de keuring zou komen.
hopelijk kunnen jullie wat backup geven

ps:
Mooi is misschien niet het woord. Maar het is wel duidelijk iets wat we over 20 jaar nog horen. Sterker nog. Het zit zo diep dat meerdere mensen mij 1 ster geven omdat k er een grap over maak..

23 oktober 2010 om 18:48

Feedback wil je hebben. Niet back-up. Woordkeuze is sowieso niet je sterkste punt heb ik gezien... Scheit?

Ik vond het een abominabel slechte column, omdat

1. Walgelijke vergelijking
2. Boodschap komt niet over
3. Wat is de boodschap?
4. Teveel gehakketak naar mijn smaak
5. Verbindingen die worden bedoeld, maar niet worden gemaakt.
6. Begreep er bij vlagen dus niks van
7. Nonsens over de Deense ploeg

Goed, succes met je verdere schrijfcarriére: 2 sterren, omdat ik je lef wel waardeer.

Na de vergelijking met Koninginnedag haak ik direct af. Ik weet niet of jij je misschien verdiept hebt of niet in de situatie, maar het is werkelijk schandalig dat jij de acties van Nigel de Jong (hoe hard en gemeen dan ook) durft te vergelijken met een aanslag waarbij meerdere doden zijn gevallen.

Ik neem aan dat jij er niet bij bent geweest aangezien je in Utrecht woont, maar ik zeg je nu al vast dat het gewoon verschrikkelijk is om te zien om mensen door de lucht te zien vliegen en al die chaos daarna te zien. Ik had het ''geluk'' (voor zover je daarvan kan spreken bij zo'n gebeurtenis) om aan de zijkant van het voorval te staan en niet op de plek waar zij stonden, maar het aanzicht is werkelijk vernietigend en dit kan je niet vergelijken met een/meerdere ordinaire schop(pen) tijdens een wedstrijd (hoe hard dat dan ook kan zijn). Nog bedankt voor het ophalen van oude herinneringen!!!!

Niet dat het er verder toe doet, maar de desbetreffende auto was een zwarte Suzuki Swift, dat vergeet je namelijk ook niet zo snel.....

Slecht stuk, moeilijk te lezen met nog eens een walgelijke vergelijking erin. Dat je die vergelijking verzonnen krijgt uberhaupt...

Vaag stuk met weinig samenhang maar wel met lef geschreven... en dat verdient credits.

Overigens vind ik de mensen die klagen over dat voorval op koninginnedag een beetje pietlullig, mits ze er zelf niet bij betrokken zijn geweest natuurlijk. Maar goed, de kans is zo klein dat een directe betrokkene dit leest, dat ik het wel vind kunnen. Vond de massale hysterie die ontstond na deze afschuwelijke daad een beetje triest, en kennelijk is men er nog steeds door gevat. Maar dat is misschien wel typerend voor landen waar het zo ontzettend veilig is.

Je kan schrijven, hebt lef en omdat het je eerste column is geef ik je 3 ster. Je volgende verhaal zal ongetwijfeld meer samenhang hebben en duidelijker zijn.

22 oktober 2010 om 15:08

Ik geef toe dat de alle hysterie NA Koninginnedag wel overdreven was, maar ik zie de toegevoegde waarde er niet van in om zulke gebeurtenissen met tackles te gaan vergelijken. Ik vind het eigenlijk gewoon smakeloos om mensen (onnodig) te confronteren met deze gebeurtenissen, alleen om zelf zogenaamd 'gedurfd' over te komen (qua inhoud van je artikels).

Ik weet dat tackles ook afschuwelijk kunnen zijn en dat voetballers ook jaren uit de roulatie kunnen zijn (waar jij je ook ongetwijfeld aan geërgerd hebt bij tackles tegen spelers van Arsenal), maar dit is toch een aanslag waarbij mensen gewoon zijn overleden. Er zijn geen hele duidelijke beelden van het incident terug te zien, maar geloof me, alle chaos blijft je echt bij. Ik moet zeggen dat ik er niet nachten van wakker lig (hoe hard het ook klinkt). Ik weet ook dat het vaker voorkomt op andere plekken in de wereld en we er niet onnodig lang over door moeten klagen, maar in deze context vind ik het niet echt gepast.

Daarnaast zijn er mensen die hier minder goed tegen kunnen dan ik en ik kan me voorstellen dat sommige dingen ze echt bij blijven. Ik spreek bijvoorbeeld nog wel eens met een oudere man die er (net als ik) ook bij was en hij blijft maar de schoenen herinneren die los komen bij de harde klap met de slachtoffers en die de lucht in worden geslingerd. Op de één of andere manier is dat net het beeld dat ze blijft achtervolgen.

Ik weet dat het moeilijk is om je daarin in te leven als je er niet werkelijk bij was, maar ik zie de toegevoegde waarde er niet van in voor dit artikel om deze zin er in te plaatsen.

23 oktober 2010 om 18:54

Ik ben het met je eens, Eetje36. Als ik kon dan had ik je een groen randje gegeven.

@persiangooner: ik lees wel vaker reacties van je en het valt me op dat je stiel gestoeld is op het doodrelativeren van alles wat in Nederland gebeurd. Dat kun je doen, maar bij mij ontstaat het gevoel dat je jouw observatie boven die van anderen stelt. Ik weet niet of het zo is, maar zo komt het over.
Goed, ik vind dus per definitie dat zulke vergelijkingen niet moeten worden gemaakt, heel simpel omdat er altijd een betere analogie bestaat dan de walgelijke.

24 oktober 2010 om 23:00

Dat uitgerekend jij het goedkeurt dat er een dergelijke vergelijking gemaakt wordt. Ik kan me nog herinneren dat jij Lfcdutchy een ster minder gaf omdat hij de vergelijking met Hitler trok, maar nu getuigd het van lef? Beetje hypocriet. (overigens wil ik niet Hitler met de Suzuki bestuurder vergelijken, het gaat om het idee)

Deze vergelijking gaat zelfs nog veel verder, want in plaats van het te noemen, schrijft hij zelfs dat het soms wel mooi is. Hoe kan het mooi zijn dat een man met zijn auto een aantal mensen dood rijd?

haha je neemt wel risico man. en vind je schrijfstijl ook zeker niet verkeerd 3 sterren

Je vorige stuk over Johan Cruijff en Feyenoord was veel beter dan dit stuk. Ik vind het stuk nogal rommelig en niet lekker lopen. Boodschap? Gedachte? Ja, alles in het voetbal verandert. Ik heb het stuk niet kunnen volgen, sorry!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren