Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Wie eenmaal in het complot zit, kan er niet zomaar mee stoppen'

Laatste update:

Nederland is opeens in de ban van matchfixing. De Volkskrant pakte zaterdag groots uit met het verhaal dat twee wedstrijden van Willem II, tegen Ajax en Feyenoord, uit het seizoen 2009/10 zouden zijn verkocht. Ibrahim Kargbo werd in de krant genoemd als de spil in het omkoopschandaal, maar hij ontkende zondagavond iedere betrokkenheid.

Bij Studio Voetbal werd er langdurig gesproken over matchfixing en Arno Vermeulen wees op de uitkomsten van het onderzoek in opdracht van Minister van Sport Edith Schippers in 2013. Daaruit bleek dat vier procent van de Nederlandse sporters direct is benaderd om de uitkomsten van eigen wedstrijden te manipuleren. Acht procent van de sporters zei 'iemand te kennen'.

Vermeulen vreest de gevolgen van de verhalen over matchfixing. "Wanneer gaan de mensen niet meer kijken naar het voetbal, omdat ze het niet meer vertrouwen? Dat gebeurt al in sommige Aziatische competities, in het Oostblok, in Griekenland. Het vermoordt het voetbal en de competities. Matchfixing is de grootste bedreiging voor de sport en is bijna niet te beteugelen."

De FIFPro waarschuwt clubs dat zij veel alerter moeten zijn op welke spelers ze binnenhalen. "Op het moment dat je spelers haalt uit gebieden waar matchfixing schering en inslag is, moet je niet verwachten dat ze ermee ophouden in de Nederlandse competitie", waarschuwt Wil van Megen, hoofd juridische zaken van FIFPro, in De Volkskrant. "Je moet alert zijn op spelers uit Afrika, veel voetbalbonden zijn daar hopeloos georganiseerd. Dat is een risicofactor, net als voetballers uit Oost-Europa. Matchfixing is daar schering en inslag. Wie eenmaal in het complot zit, kan er niet zomaar mee stoppen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat ik niet snap, waarom als het afrika gaat is het gewoon "Afrika" maar over Europa is het "Oost Europa" terwijl in Spanje en vooral Italië de grootste schandalen zich hebben voorgedaan. Hypocrisie.

19 januari 2015 om 07:45

Kan je wellicht uitleggen wat je bedoelt? Ik zie de hypocrisie hier niet van.
Bedoel je te zeggen dat er in plaats van Oost, Zuid had moeten staan?

19 januari 2015 om 08:02

Nee er had Europa moeten staan. Want in noord Europa, zuid Europa, West europa is er ook gewoon sprake van omkoopschandalen. Kijk maar naar die recente ontwikkingen rond Zaragoza of (uiteraard) de schandalen rond moggi in Italië of de scheidsrechters die in Duitsland werden omgekocht. Dat is allemaal van een grote kaliber dan datgene wat er in Oost Europa gebeurt. Zeg dan gewoon Europa en probeer niet een deel van Europa in een kwaad daglicht te zetten, die er al jaren slecht op staat bij (West)Europeanen, wat hiermee wel gebeurt.
Dat vind ik hypocriet

19 januari 2015 om 08:25

Je snapt het wel. Je kiest er alleen voor om een spelletje te spelen. De grootste schandalen hebben in Europa plaatsgevonden. En de dictator van de FIFA is een Europeaan. Europa heeft dus een probleem. Zaak is nu om de Europese corruptie te beteugelen.

19 januari 2015 om 07:45

Daar zijn ook omkoopschandalen geweest en ontmaskert. Ze zullen er ook nog steeds wel zijn. Maar in Oost-Europa, Azië en Afrika is het de orde van de dag. Het is dus bijna overal want ook in Duitsland zijn er verhalen over matchfixing. Een omgekochte scheidsrechter bijvoorbeeld. Groot gevaar voor de sport dit.

19 januari 2015 om 08:51

Het ergste is dan ook nog dat juist Afrika de plek is waar Blatter zijn stemmen vanaf haalt, er zou echt een revolutie moeten komen moet deze onzin stoppen.

"je moet alert zijn op spelers uit Afrika, veel voetbalbonden zijn daar hopeloos georganiseerd. Dat is een risicofactor, net als voetballers uit Oost-Europa. Matchfixing is daar schering en inslag. Wie eenmaal in het complot zit, kan er niet zomaar mee stoppen."

Zo, je voelt een vleugje racisme Willy..

Ik vind het verschrikkelijk en aan de andere kant echt heerlijk dit. Die 'het komt nu wel heel dichtbij' instelling. Nu moeten we in een keer op elke Oost-Europeaan of Afrikaan op de Nederlandse velden gaan letten (en dat terwijl niet-EU spelers in de Eredivisie veel meer geld verdienen dan de gemiddelde Nederlandse speler).

Het enige wat we tot nu toe hebben is een Volkskrant complot theorie zonder échte bewijzen. Ik stel voor dat ze even terug in de tijd gaan en die wedstrijd Dinamo Zagreb-Lyon er nog even bijpakken.

19 januari 2015 om 07:47

Waarom die wedstrijd? Interpol onderzoekt internationaal honderden wedstrijden maar benoemt ze niet. De Volkskrant heeft dat nu wel gedaan in de eredivisie. Erg he.

19 januari 2015 om 07:52

Als ik je nog moet gaan uitleggen waarom die wedstrijd verdacht was, dan kun je 'm beter zelf nog even kijken.

Nee wat ik erg vind, is dat er -zonder concrete bewijzen te tonen- een soort van hetze wordt opgezet waar veel spelers en clubs nu de dupe van zijn.

Het zal wel bedoeld zijn als een soort eye-opener, maar leg dan gewoon meer feiten op tafel.

19 januari 2015 om 08:03

Of Willem II zijn wedstrijd opzettelijk verliest met een x aantal doelpunten of Zagreb doet dat is lood om oude ijzer.
Wat denk je van Spanje- Malta in 1983. Maar bewijs is daar niet voor gevonden, dus geen matchfixing.
Het is geen hetze. Na Turkije, Italië en Duitsland waar bewijzen voor gevonden werden is het duidelijk een internationaal probleem. Nu laatst de oefen potjes weer.
Deze speler van Willem II is dit jaar door zijn moederland schuldig bevonden aan Matchfixing in 2008.

19 januari 2015 om 17:04

Maar als je terugkijkt naar die wedstrijden, dan zie je toch duidelijk een groot verschil? Feyenoord-Willem II en Ajax-Willem II was amper iets aparts te vinden.

Ja hij is schuldig bevonden -bij Sierra Leone- in 2008, maar dat is niet gelijk een groot bewijsstuk. Je kunt hieruit namelijk niet concluderen dat hij bij Willem II hetzelfde gedaan heeft. Ja het roept verdenkingen op, maar zolang er geen concreet bewijs is.. Je bent toch gewoon onschuldig tot het tegendeel bewezen is?!

19 januari 2015 om 23:18

Maar het is geen hetze.
De Fifa is ook een correcte organisatie die geen voorkeur voor landen of teams hebben.
Het zijn prof voetballers die een toneelstukje spelen. Dat valt niet op. De trainer kan schreeuwen wat hij wil, het helpt niet. De Feyenoord wedstrijd is mislukt, dus dat is nog moeilijker te achterhalen.
En wat moeten we doen met de toto en andere weddenschappen? Europese startbewijzen die onrechtmatig zijn verkregen. Ook al kunnen Feyenoord en Ajax daar niets aandoen.
Zitten de voetbalbonden hierop te wachten? Daarom worden wedstrijden niet bij naam genoemd. Ze willen er controle over krijgen, lering uit trekken.

19 januari 2015 om 09:36

Waarom racisme? Enig idee wat het betekend of roep je zomaar wat? Verder pak je twee quotes van twee verschillende partijen en voeg je die samen om daar een conclusie aan te hangen.

19 januari 2015 om 17:07

Twee quotes van verschillende partijen? Waar heb je het over? Dit is gewoon de quote zoals die hier in het artikel staat van Willy.

Ik weet wat racisme betekent, roep jij niet gewoon maar wat?

"hoewel de term racisme meestal een negatieve lading heeft en wordt gebruikt in verband met rasgebonden vooroordeel, geweld, discriminatie of onderdrukking"

En dan vooral het rasgebonden vooroordeel.

20 januari 2015 om 09:47

Die quote interpreteerde ik dan verkeerd.

Wat racisme betreft, die stelling vind ik nog steeds te kort door de bocht. Hij spreekt over het continent Afrika en deelcontinent Oost-Europa. Geen specifiek ras daarbij is het twijfelachtig of hij spreekt vanuit een vooroordeel. Er zijn namelijk tal van feiten, zelfs recent nog met het Fifa schandaal (afrika).

"de wereldvoetbalbond Fifa doet niets tegen corruptie in het Afrikaanse voetbal en werkt in sommige gevallen corruptie zelfs in de hand. Dat is de conclusie van een groep Afrikaanse onderzoeksjournalisten die het WK in Zuid-Afrika aangreep om corruptie in het Afrikaanse voetbal onder de loep te nemen."

"de groep journalisten merkte dat onderzoek doen naar de corruptie niet zonder gevaar is. In Zimbabwe, Zambia, Nigeria en Kameroen werden de journalisten bedreigd en soms zelfs in elkaar geslagen. De correspondent in Kameroen werd zo zwaar afgeranseld en bedreigd, dat hij zijn werk niet durft voort te zetten.

De journalist deed onderzoek naar de geldstromen binnen Fecafoot, de Kameroenese voetbalbond, en naar de inkomsten en uitgaven van Issa Hayatou, de nieuwe vice-president van Fifa."

"nu komen er documenten boven water die daadwerkelijk kunnen bewijzen dat er sprake is geweest van corruptie. De Amerikaanse FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de verdachte geldstromen van Jack Warner (foto), die geld heeft ontvangen in Amerika en de Kaaiman Eilanden kort na de toewijzing van het Wk."

"volgens Pannenborg hebben alleen Afrikaanse toppers de status om het systeem te doorbreken. 'maar toen de Senegalese topspits El-Hadji Diouf riep dat het Afrikaanse systeem corrupt was, werd hij vijf jaar geschorst door zijn eigen bond. Te bedreigend.'"

Om zo maar even wat quotes te pakken uit wat verschillende artikelen.

Als we Arno Vermeulen moeten geloven....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren