Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

“Van gesponsord meubilair naar kolderiek inventaris”

Laatste update:

We moeten terug naar het jaar 1993, het jaar waarin AZ nog in de middenmoot van de tegenwoordig genoemde Jupiler League bungelde. Door de leegloop in de jaren na het kampioensschap in 1981, werden de prestaties zwakker en zwakker tot de degradatie in 1988 een feit was. De net vergane topclub uit de jaren ’80, werd door de gemeente in leven gehouden. Totdat in 1993 een gedegen zakenman met een doel voor ogen, opstond en de club overnam.

Deze zakenman, een parmantige vent, die niemand in de weg laat komen van zijn droom, heeft het in 2005 helemaal naar zijn hand gezet binnen de club. De club AZ Alkmaar is van hem. Hij laat een nieuw stadion bouwen voor de club, nieuw trainingscomplex, Dirk wil groeien en vooruitstreven. Zoals de Russische oliemunten regeren in het oosten van Europa, regeren de bankmunten in de provincie. AZ wordt namelijk kampioen van de Eredivisie in 2008/09. Al zal blijken dat dit ten koste gaat van vele “Jan Modalen” wiens geld zij aan Dirk toevertrouwd hadden. Overal klonk het altijd “Dirk bedankt”, totdat zijn bedrijf kapotging vlak na het kampioensschap. AZ Alkmaar,de nieuwe topclub, zat met een groot probleem, de grote suikeroom Dirk kon geen geld meer storten en trad ook af als voorzitter van de club. De club zat acuut in de financiële problemen.

Kijk, nou hoor je mij niet zeggen dat deze voorzitters slecht zijn voor het Nederlandse voetbal, maar wel voor de voetbalclubs zelf. Het doet mij denken aan zo’n patserig studentje die op zijn te dure Vespa aankomt bij school, met een zonnebril op, in zijn haar te veel gel en als hij gaat zitten zijn te dure Macbook op tafel neerzet, terwijl hij zijn goedwerkende Samsung Galaxy S3 in zijn zak stopt, waarop hij net de nieuwste Samsung Galaxy S4 besteld heeft. We hebben er allemaal wel eentje op school zitten, iemand die naast zijn schoenen loopt door een rijke ouder. Zo’n jongen die elk weekend iedereen uitnodigt in zijn studentenhuis in het Centrum van Amsterdam, die papa betaalt.

Papa gaat failliet en dan? Dan kan hij al zijn spullen weer netjes inleveren bij papa, want die moeten verkocht worden. Papa moet saneren. Papa heeft schuldeisers die terugbetaald moeten worden. Dan kan hij alle spullen inleveren bij papa, en fietst hij gewoon op zijn fiets naar het station om naar school te gaan. Daarbij moet hij opeens een bijbaan hebben om een studio te huren, waarin meubels staan die hij net langs de weg heeft weggeplukt, voordat de vuilnismannen dit deden. Daarnaast lost hij per maand een paar tientjes af aan zijn studieschuld, die papa niet meer kan afbetalen. Wat ik hiermee duidelijk probeer te maken is het volgende: Scheringa was de rijke papa en AZ het patserige studentje die teerde op de zak van Papa Dirk, maar achterbleef zonder spullen, zonder betaald huis en met studieschuld.

Na het failliet gaan van Papa Dirk heeft AZ al zijn dure spullen moeten verkopen en afserveren. Denk aan een Sergio Romero, Hector Moreno, Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembélé, Stijn Schaars, en zo kan ik doorgaan met de lijst. Hier tegenover staat dat AZ weer is teruggekeerd naar de Nokia 3310, de bijna gratis af te halen meubels en de tweedehands tv's. Dit is het materiaal waar Gertjan Verbeek het mee moet gaan doen. Etiënne Reijnen, Giliano Wijnaldum, Dirk Marcellis en Johann Berg Gudmundsson moeten het hedendaags laten zien bij AZ.

Dit is natuurlijk niet om aan te zien voor de AZ-supporters, maar wel de realiteit. Nu de studieschuld afgelost is, kan AZ wellicht weer op een nieuwe en goede manier aan de weg timmeren. Van eigen, zuur verdiende centjes vervanging halen voor het huidige, kolderieke inventaris, terugkeren naar het eerlijk gekochte meubilair en het liefst nog met enige Italiaanse klasse. Zo kan AZ hopelijk in de toekomst weer de strijd aangaan met clubs die het allemaal niet van papa moesten hebben en gaan we weer een rol van betekenis spelen in het voetbal.

AZ

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Grappige CE met een mooi voorbeeld van de financiële situatie bij AZ. Het is erg zuur als je na het kampioenschap ineens een vrije val maakt totdat je weer met beide benen op de grond komt, en blijkt dat je de 15e plaats bezet.

Ik heb in ieder geval veel respect voor Gertjan Verbeek, die met alles wat hij in zich heeft, AZ probeert beter te maken. Met spelers als Reijnen wordt je natuurlijk geen kampioen, maar AZ heeft de pech dat het geen status heeft. Zelfs nadat AZ kampioen werd gingen spelers liever naar Ajax toe, aangezien dat gewoon een topclub status heeft.

AZ heeft hier veel van geleerd, en kunnen nu alleen nog maar omhoog kijken. Degraderen zullen ze niet, want daar hebben ze simpelgezegd gewoon een te sterk elftal voor.

15 april 2013 om 17:13

Misschien wil jij dan mijn geheugen even opfrissen door een paar namen te noemen van spelers die liever voor Ajax zouden spelen. Behalve Demy de Zeeuw die om persoonlijke redenen uit Alkmaar wilde vertrekken is mij daar niets van bekend.

15 april 2013 om 19:46

Moisander, Maher, Sigthorson, El Hamdoui. Dat zijn er al 4 na even 10 sec geheugentraining. Misschien dat er later nog meer boven water komen

15 april 2013 om 20:39

Je kan natuurlijk stoer gaan doen met je 10 sec geheugentraining maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Maar goed, als we op dit kinderlijke niveau verder moeten gaan, Kenneth Perez en Olaf Lindenberg zijn ook na het kampioenschap naar Ajax gegaan. Reageer volgende keer a.u.b. normaal of reageer gewoon niet met je bijdehante gedoe.

Leuk stuk, ook al klopt het niet helemaal de vergelijking Dirk en zoon Az. Dirk was namelijk Az (hij bepaalde alles bij Az), maar ik begrijp je insteek dus moet ik niet teveel zeuren.
Verder zit je verhaal goed in elkaar, en vertelt je het op een luchtige manier.
Het is de waarheid, en we moeten bewijzen dat we het ook zonder Dirk kunnen.

Over de spelers van nu, Verbeek is hier wel debet aan vind ik. Neem als voorbeeld Reijnen/lam, meneer weigert het toe te geven dat Lam al veel verder is dan Reijnen ooit zal worden. Maar telkens krijgt hij de voorkeur. Gorter/wijnaldum hetzelfde.
Onze talenten lopen weg, omdat Verbeek liever zijn lievelingetjes wil opstellen. Verandering zit er niet in hij de koppige coach.

Ach we blijven hoop houden, op een goede afloop! eerst maar eens nacompetitie ontlopen.

Ik vind je metafoor aardig bedacht en het stukje kent weinig fouten, maar ik mis wel wat diepte. In feite is deze CE een herhaling van alles wat er gebeurd is bij AZ waardoor de situatie zoals we die vandaag kennen is ontstaan. Dat hebben we al vaker gehoord, dus vind ik het een beetje te mager. Probeer ook rare woorden als hedendaags zoveel mogelijk te vermijden. Kies niet het meest sjieke woord, maar het woord dat het beste in je zin en schrijfstijl past(bijv. vandaag de dag). Toch interessant om te lezen. Merci!

Wat een slechte CE. Jij kent de persoon Scheringa niet en AZ. AZ heeft nooit de arrogante trekjes gehad zoals jij de vergelijking maakt met die rijke papa en zijn zoon. Scheringa bleef gewoon compleet nuchter de hele tijd, droeg gewoon geitenwollensokken onder zijn pak had alleen een ambitie om AZ groot te maken. En dan wederom die opmerking over hoe Scheringa zijn centen verdiende. Al die mensen hebben toch zelf hun handtekening onder die overeenkomst gezet. Maar alleen omdat iemand op de nationale televisie het advies krijgt om al je geld daar weg te trekken en iedereen luistert daar naar. Hoe help je een bank om zeep.

Maar goed...de spelers die je vervolgens opnoemt vind ik ook niet representatief. Je kunt ook een Esteban, Viergever, Henriksem, Maher, Overtoom en Altidore noemen. Toch echt geen misselijke spelers en al helemaal niet te vergelijken met een Nokia 3310. Dus al met al vind ik de metafoor die je probeert te maken goed bedacht alleen erg slecht uitgewerkt.

15 april 2013 om 13:41

Caritas

Ben het voor een groot deel met je eens, ik heb ook nooit iets opgevangen van het patserige en het naast de schoenen lopen maar de opmerking dat die mensen zelf hun handtekening hebben gezet is wel heel erg kort door de bocht. Natuurlijk is het waar en hebben ze zelf die krabbel met liefde geplaatst, Scheringa heeft volkomen legaal zijn centen verdiend want anders had hij nu achter de tralies gezeten maar er mag ook bij worden verteld dat de DSB met genoegen gebruik dan wel misbruik heeft gemaakt van de hebzucht en de dollartekens in de ogen van de mensen.

15 april 2013 om 14:23

@kaassie

Die hebzucht en dollartekens zijn er ook wel geweest toendertijd. Toen was de sky nog de limit en kon je met gemak 6 tot 7 keer je jaarinkomen als hypotheek krijgen. Alle banken deden daaraan mee, echter gebruikte Scheringa misschien niet helemaal nette woorwaarden waardoor veel mensen opeens behoorlijk stegen in maandlasten en niet meer aan hun betalingsverplichting kon voldoen. Maar Scheringa en consorten was al in gesprek met die mensen om te kijken hoe dit op te lossen was. Vervolgens kom zo een moraalridder, die dat even volledig over het hoofd ziet en zorgt voor de val van. Zijn daarmee de klanten van de voormalige DSB bank gebaat. Nee dacht het niet. Maar goed, ten aanzien van de overige inhoud zijn we het behoorlijk met elkaar eens.

15 april 2013 om 17:02

Die moraalridder is een nog veel grotere boef dan de gehele DSB bij elkaar, die is echt niet opgekomen voor de DSB klanten zoals hij zich voor wil doen. Die moraalridder die zijn stempel op de legioleasecontracten drukte had allang achter slot en grendel gemoeten. De inmiddels ter ziele gegane website lakemanleed.nl is niet in het leven geroepen omdat hij een goedheiligman is.

Ik vind het woord patserig een beetje neerbuigend. Het lijkt nu net alsof AZ in de tijd van Scheringa een patserige club is geweest. Dat is in mijn ogen zeker niet zo. Daarnaast is volgens mij Marcellis aangekocht in het Scheringa tijdperk, dus kan die ook nog onder de dure inventaris gerekend worden wat mij betreft. Overigens vind ik als student met een Macbook en een Iphone mezelf ook niet direct patserig, doch wel corporaal.

Laat ik me voorzichtig uitdrukken door te zeggen dat ik dit de minste goede CE vind die ik tot nog toe gelezen heb. De bankenmunten regeren in de provincie? Ik heb geen cijfers bij de hand en ik ga het ook niet opzoeken maar heb je enig idee hoeveel geld er van de bank c.q. verzekeraar naar de traditionele top 3 is gegaan en nog steeds gaat?

“Al zal blijken dat dit ten koste gaat van vele “jan Modalen” wiens geld zij aan Dirk toevertrouwd hadden.” Nog zo’n vreemde zin maar Dirk is een makkelijke naam dus laten we hem de schuld maar geven en laten we als Jan Modalen vooral niet de hand in eigen boezem steken want Jan Modaal maakt geen fouten. Dat Jan Modaal een hypotheek neemt die 2 of meerdere malen zo hoog is als de waarde van het huis is uiteraard de schuld van Dirk want dat Jan Modaal zijn gezond verstand moet gebruiken is teveel gevraagd.

Natuurlijk is Scheringa een schurk maar er dient ook te worden verteld dat Scheringa slechts een kruimeldief was die het werk van de grote banken en verzekeraars zoals de rabo, ing, abn-amro, nationale nederlanden en al die anderen op kleine schaal gekopieerd heeft. Het grote verschil is dat de DSB een eigenaar en een gezicht had in de persoon van Scheringa en al die anderen redelijk anoniem door het leven gaan. Waar de grote jongens, die de echte schuldigen zijn aan de crisis, gesteund werden door de miljarden van de burgers en nog steeds door mogen gaan met die walgelijke praktijken, werd Scheringa maar wat graag door de regering geslachtofferd en onder aanvoering van ene Pieter Lakeman als zondebok aangewezen.

Leuke vergelijking en leest op zich prima weg. Ik weet het fijne er niet van maar dat is ook juist wat ik zoek in bijvoorbeeld Ce's. Ik zou graag meer willen weten als ik een CE lees, en dat idee heb ik hierbij niet. Dit is inderdaad gebeurd en zo stond het ook in de media uitgebreid geschreven, maar nadat ik dit stuk gelezen heb, weet ik niks extra's.

Daarnaast als kleine tip: je gebruikte twee keer de uitdrukking: 'alle spullen inleveren bij papa'. Ikzelf vind het altijd redelijk onprofessioneel staan, maar dat is natuurlijk ook de azijnzeiker in mij.

Goede CE, niks nieuws maar prima stuk.

3*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren