Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Transseksuele verdediger gekozen tot 'man van de wedstrijd'

Laatste update:

Thomas Rongen maakt nogal wat mee als bondscoach van Amerikaans Samoa. De Nederlander boekte deze week de eerste WK-kwalificatiezege ooit met het bescheiden land, door na dertig nederlagen op rij Tonga te verslaan. ‘Man of the match’ werd verdediger Johnny Saelua, die echter als vrouw werd opgevoed en in zijn kinderjaren naar de naam Jayieh luisterde.

Saelua werd geboren als man, maar opgevoed als vrouw, omdat zijn ouders meenden dat hij meer vrouwelijke dan mannelijke genen in zich had. In de Samoaanse cultuur is dit erg gebruikelijk en Saelua is dan ook zeker niet de eerste die op deze manier is grootgebracht. Hoewel er geen informatie over dit onderwerp is bijgehouden, lijkt hij wel de eerste transseksuele voetballer die ooit een WK-kwalificatiewedstrijd speelde te zijn.

Saelua speelde een sterke wedstrijd en leverde de assist op de openingstreffer tijdens de 2-1 overwinning, hoewel dit doelpunt vooral op naam van de keeper van Tonga geschreven mocht worden. Bovendien hield Saelua in de slotfase nog een bal van de lijn, waardoor de eerste zege van Samoa ooit een feit werd. “De ploeg heeft me geaccepteerd zoals ik ben en de spelers behandelen me met respect”, zei Saelua, die werd gekozen tot ‘man of the match’. “Ik heb er geen problemen mee, dit hoort bij onze cultuur.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

What the.....
Zo zie je maar weer wat er allemaal gebeurd in bepaalde culturen.
Dat dit gebeurd snap ik dan weer totaal niet.

Edit: “De ploeg heeft me geaccepteerd zoals ik ben en de spelers behandelen met respect”, zei Saelua, die werd gekozen tot ‘man of the match’.
Met nadruk op ‘man of the match’ ^^

24 november 2011 om 15:07

Hij/zij geeft alleen maar aan dat respect tonen ongeacht uiterlijk/rariteiten normaal is binnen hun cultuur.

Als je de polynesische cultuur wat beter zou kennen had je dit wel begrepen.

24 november 2011 om 15:19

Nu ben jij vermoedelijk wel één van de weinige hier die die cultuur kent hier op voetbalzone. Ik weet waar de eilanden liggen maar ik weet geen moer van die cultuur en met mij denk ik velen dus daar hoef je ook weer niet zo denigrerend over te doen.

Ik ben overigens tegen het woordje transseksueel in deze omdat hij gewoon een man is en altijd een man is gewijst, ook al is hij opgevoed alsof hij een vrouw zou zijn.

24 november 2011 om 15:54

"zo zie je maar weer wat er allemaal gebeurd in bepaalde culturen."

En dan vind je mijn reactie denigrerend?

Ik ken de cultuur maar zelfs zonder die kennis zou je dit kunnen opmaken uit de volgende citaat:

“De ploeg heeft me geaccepteerd zoals ik ben en de spelers behandelen met respect”, zei Saelua, die werd gekozen tot ‘man of the match’. “Ik heb er geen problemen mee, dit hoort bij onze cultuur.”

Duidelijk genoeg lijkt me.

24 november 2011 om 17:15

Transseksualiteit is het hier inderdaad niet, er wordt niemand van het ene naar het andere geslacht geopereerd maar het gaat hier puur om het opvoeden als een kind van het andere geslacht. Fa'afafine noemen ze dat daar, ook wel derde geslacht na man en vrouw:
http://en.wikipedia.org/wiki/fa'afafine

Wat is het niveau daar abominabel slecht. Maar wel mooi voor ze dat ze voor het eerst hebben gewonnen. Het mooie is dat ze dit stukje grasveld een stadion noemen wat naar Blatter is vernoemd terwijl elke willekeurige hoofdklasser een mooier hoofdveld heeft.

On:
Als het in die cultuur gebruikelijk is dan is het natuurlijk niet raar dat men hem accepteert zoals hij is. Natuurlijk horen zullke mensen altijd geaccepteerd te worden maar ik denk dat dit in Europa minder vanzelfsprekend is.

Een vrouw hoort bij de vrouwen te voetballen en een man hoort bij de mannen te voetballen.
Voetbal is geen gemengde sport net als bijvoorbeeld altetiek.
In dit geval zal er geen sprake zijn van een voordeel. Maar bij de meeste sporten zijn de mannen in het voordeel ten opzichte van vrouwen. Dit is dus een soort van competitievervalsing.
Als deze speler hormonen heeft gebruikt om van geslacht te veranderen, dan wordt het helemaal dubieus om hem ergens in te kunnen schalen, bij een mannencompetitie of een vrouwencompetitie.

Voetbal is voor mannen en voor vrouwen. Maar ze moeten wel gescheiden van elkaar sporten, zodat het eerlijk blijft voor iedereen.

24 november 2011 om 14:50

Hoezo? hij/zij heeft de lichaam van een man maar is opgevoed als vrouw. Dat is heel wat anders dan wat jij hier zegt.

24 november 2011 om 14:51

dat verschilt ook weer.
als iemand vanaf kleins af aan als vrouw word opgevoed, ookal is het een man
of natuurlijk andersom, heeft dat fysiek echt wel een invloed, ondanks chromosomen.

@lucajax, dusdat, het is normaal in hun cultuur, hier in europa alleen niet zo.

24 november 2011 om 14:53

Je gaat mij echt niet vertellen dat de manier van opvoeding invloed heeft op de bouw van je lichaam. Geestelijk is weer een ander verhaal. Of zal deze meneer/mevrouw ook mooie rondingen hebben en een glad huidje.

24 november 2011 om 14:51

Sinds wanneer is altetiek een gemengde sport? Bedoel je soms korfbal? En hoe je bent grootgebracht is wat anders dan een andere geslacht hebben.

24 november 2011 om 15:02

Voetbal is geen gemengde sport net als bijvoorbeeld altetiek.
Ik bedoel hiermee dat atletiek ook geen gemende sport is.
Want mannen lopen tegen mannen hard en de vrouwen tegen de vrouwen.
Mannen en vrouwen sporten dus gescheiden van elkaar.

Korfbal en kamasutra zijn de enige sporten die ik ken die gemend zijn.

24 november 2011 om 14:54

atletiek een gemengde sport?

24 november 2011 om 15:24

Dus als jou ouders ervoor hadden gekozen dat jij enkel met poppen zou mogen spelen, en mocht koken ipv te gaan voetballen of weet ik veel wat. Zou jij dus bij de vrouwen hebben moeten voetballen?

Ik vind het op zich zeer bizar, maar ik ken eigenlijk vrijwel niks van de Polynesische cultuur. Maar als dit geen maatschappelijk taboe is, dan vind ik dit dan ook niet vreemd. wat ik daarentegen wel vreemd vind is dat ze deze man een transseksueel noemen, als enkel zijn opvoeding ''anders'' is geweest.

24 november 2011 om 16:00

Nou wil ik niet veel zeggen, maar als hij van zijn ouders moet koken en niwt onder voetbal mag hoe kan hij dan bij de vrouwen voetballen? Hij zit toch niet onder voetbal. En het is op zijn minst een beetje generaliserend dat mannen voetballen en vrouwen koken. Maar dat even terzijde.

Tja, die eerste overwinning ooit is natuurlijk mooi. Vorig topic stond 30 keer achter elkaar verloren en iets van 240 goals tegen. Btw, dat van een man die wordt opgevoed als een vrouw, is dat zoals in de tekst staat? Ze kijken of iemand meer vrouwelijker of mannelijker is en voeden hem dan aan de hand hiervan op?

24 november 2011 om 16:15

@ Mexicano

Volgens mij heb heb je mijn tekst niet goed gelezen.
Ik vind dat je allerlei hoobys en gewoontes er op na mag houden.
Maar een man moet bij de mannen voetballen en een vrouw bij de vrouwen. De reden heb ik hierboven al uitgelegd.

24 november 2011 om 16:40

@ totti_nr10

Ik heb al jou reacties gelezen en snap nog steeds niet waarom je dit als competitievervalsing ziet.

Kijk als het nou een man is die is omgebouwd tot een vrouw dan zou ik jou punt wel snappen, want dan zou het genetisch nog steeds een man zijn.
Maar dit gaat om een man die alleen is opgevoed als vrouw.
Dus het is nog steeds een 100 procent man maar met een vrouwelijke opvoeding.
Zou hij dus bij de vrouwen moeten voetballen?

24 november 2011 om 16:53

ok even voor de duidelijkheid, ik ben een vrouw, dus je bedoelt met de mannen .
kijk ik bedoel niet dat opvoeding je direct om gaat bouwen tot een mannelijk lichaam, maar invloeden hebben wel degelijk een effect op je omgang daarmee.

24 november 2011 om 18:28

Ik heb het met name over dat hij mogelijk vrouwelijke genen zou hebben.

Zijn hobby's, interesse en opvoeding maken mij niet zoveel uit.
Het gaat mij meer om de lichamelijke kenmerken.

24 november 2011 om 20:32

Heel leuk allemaal maar wat heeft dat te maken met hem? Zijn fysiek is nog steeds die van een man. Misschien is zijn gedrag en kledingdracht vrouwelijk , maar voorderest is hij net zo mannelijk als Rooney of Eriksen of welke andere mannelijke voetballer dan ook. Er staat ook: Transeksueel. Hij is dus een man die zich als een vrouw voordoet, en niet een vrouw die haar heeft laten ombouwen tot een man.

Met andere woorden er is geen enkele vorm van competitievervalsing hier. Het verschil tussen mannen en vrouwen is in de sport niet gebaseerd op mentaliteit of gedrag maar op fysiek.

Schitterend voor het Amerikaanse Samoa.

Het voetbal is dan wel niet super, maar de 2-0 en de 2-1 waren nog beste goals.

Ook leuk dat er een Nederlander er coach is en toch iets bijzonders heeft kunnen doen.

Dacht de fifa bepaalde eisen had aan stadion? Wel heerlijk om tussen de palmen te voetballen !

24 november 2011 om 15:02

Als je aan zulke landen eisen gaat stellen, kan er niet gevoetbald worden. Dus laat die Samoanen lekker tussen de palmbomen spelen.

24 november 2011 om 15:08

Dat moeten ze ook zeer zeker doen ! Geweldig !

Hij is geboren als man en zolang die zijn snikkel nog heeft of niet is omgebouwd,ben je volgens mij geen transsexueel.
Het aparte nieuws blijkt hooguit zijn ouders te zijn. Het niveau is wel van het damesvoetbal..dat dan wel weer.

24 november 2011 om 15:54

Precies, zoals ik het lees betreft het helemaal geen transseksueel. Geboren als man, nog steeds een man, alleen op een andere manier opgevoed.

Edit: en dan is het wel grappig dat hij als kind vrouwelijke trekjes zou hebben, en uiteindelijk voetballer wordt.

Als ik het filmpje keek leek het wel karate hoe sommige inkomen

En de laatste 10 sec van het filmpje pff , zo''n bal hou ik zelf tegen of me oma

24 november 2011 om 16:40

Haha ja echt he! Volgens mij was de bal namelijk gewoon naast gegaan en die keeper lijkt hem er gewoon zelf in te tikken!

Als die speler gewoon een mannelijke geslachtsdeel heeft dan is hij gewoon een man, dat hij vrouwelijk is opgevoed dat moeten ze zelf maar weten en dat hij op hoge hakken loopt in zijn vrije tijd moet hij ook maar zelf weten. Maar in onze westerse cultuur noemen we zulke mensen travestiet

Het voetbal daar gaat helemaal nergens over, dat is wel duidelijk. En die keeper van Tonga slaat echt alles. Eerst die afgrijselijke blunder, zoeen zie je in NL zelfs in de 6e klasse reserve niet. En dan dat uitkomen bij de 2-0. Ziet er uit als een poging tot ontbenen...

En dat is dan Wk-kwalificatie. Ongelooflijk.

Ach, boeien. Mooi voor hem dat hij Motm is, beetje speciaal maar het is in 2011 heel normaal als je ziet wat er allemaal gebeurd. Ook leuk voor Samoa dat ze weer eens winnen.

Aan dit soort landen kun je qua voetbalfaciliteiten weinig eisen stellen, daar is voetbal in die contreien gewoon niet populair genoeg voor. Het stadion waar dit toernooitje wordt afgewerkt is overigens vernoemd naar onze aller heer S. Blatter, dus misschien speelde dat mee. En Amerikaans-samoa heeft ook nog het record zwaarste nederlaag, 0-31 tegen Australië, staan. Dus hoeveel mag je van hen verwachten?

Ontopic:
Je mag toch je kind, binnen bepaalde grenzen, opvoeden zoals jij dat prefereert? In die cultuur is dat blijkbaar niet ongebruikelijk, dus waarom niet? Hij is en blijft een man, die "vrouwelijke genen" is puur een mening van de ouders.

Hij is als man geboren en is nu nog steeds een man. Dan is het toch geen transsexueel. Of wel?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren