Rafael van der Vaart: ‘Als Memphis Depay eruit had gezien als Dirk Kuijt...’

Maandag, 27 maart 2023 om 11:00Mart van Mourik • Laatste update: 11:45

Rafael van der Vaart neemt Memphis Depay zondagavond in bescherming. Afgelopen vrijdag liet de aanvaller van het Nederlands elftal de kans liggen om vanaf elf meter de eretreffer aan te teken tegen Frankrijk (4-0 nederlaag), maar hij miste in blessuretijd de strafschop. Het was de vierde keer dat Memphis een strafschop miste in het shirt van Oranje, al vindt Van der Vaart dat hij te snel het mikpunt van kritiek is van het Nederlandse publiek.

“Hij mist die penalty’s natuurlijk, maar het is ook treurig dat er eigenlijk niemand anders is die die strafschoppen wil of kan nemen”, zo opent Van der Vaart in het programma Studio Voetbal van de NOS. “Kijk, ik heb hetzelfde met Messi. Hij is de beste speler ooit, maar hij heeft echt veel penalty’s gemist voor zijn kwaliteiten. Hij gaat iedere keer weer achter de bal staan, maar er is niemand die zegt van: laat mij het maar doen. Ik vergelijk Memphis zeker niet met Messi, maar hij is wel een beetje onze Messi. Iemand moet eigenlijk toch een keer zeggen: laat mij maar.”

“Het klopt dat hij vrijdag een slechte wedstrijd speelde, maar dit is nog steeds onze beste speler”, zo vervolgt hij. “Weet je wat ook lijkt: als hij eruit had gezien zoals Dirk Kuijt, dan had hij hele andere commentaren gekregen in Nederland. Bij hem is het een beetje: je mag hem of je mag hem niet. Ik bedoel dat wanneer hij slecht speelt, dan krijgt hij meteen een zaag van iedereen. Ik denk nog steeds dat hij onze allerbeste speler is. De eerste die altijd de schuld krijgt is Memphis”, oppert Van der Vaart, zonder dieper in te gaan op zijn uitspraken.

Collega-analist Pierre van Hooijdonk denkt dat de speelwijze van Memphis bepalend is voor de publieke perceptie. “Dat hij kritiek krijgt heeft met zijn type spel te maken, Raf. In elke actie neemt hij ontzettend veel risico. Dat heeft het Nederlands elftal heel veel gebracht, maar af en toe brengt hij het niet. Ik denk dat Koeman de relatie met Memphis vanaf de start gewoon goed wil houden. Op het moment dat je hem nu van de penalty’s afhaalt, dan denk ik dat Memphis daar niet heel blij mee zal zijn”, besluit Van Hooijdonk.Gerelateerd

Meer sportnieuws

87 reacties (laatste reactie door robert41)

Zou wel willen zien idd, als Memphis net zo'n Botox kop zou hebben als Dirk.

27 maart 2023 om 12:27

Ik vind Memphis een nare vent in zijn gedrag. Heeft niks met huidskleur, botox of wat dan ook te maken. Vind het gewoon een erg irritant ventje. Er lopen er nog een aantal rond bij dit oranje zich ontzettend egocentrisch te gedragen.

Ben mijn hele leven al fanatiek oranjesupporter. Vaak wedstrijden bezocht uit en thuis maar door dit soort typetjes ben ik steeds minder enthousiast

Alsjeblieft zeg, Depay heeft jarenlang ongestoord voorin bij oranje mogen blijven staan. Alle vrije trappen nemen, alle penalty’s, altijd egoïstisch, maar dat werd geaccepteerd.. Gedraagt zich als een superster. Dat is opzicht niet erg, maar dan moet je het wel waarmaken.
Morgen schiet hij er 3 in tegen Gibraltar en dan zijn de twijfels ineens weg.
Dus de kritiek is echt niet alleen de gemiste strafschoppen.

27 maart 2023 om 00:19

Wie had ze allemaal anders moeten nemen dan? Noem eens namen.

27 maart 2023 om 00:42

Berghuis en Gakpo zijn anders ook aardige vrije trappen, penalty nemers. Als je niet in de wedstrijd zit, zou het van klasse getuigen als Memphis een van deze jongens vraagt om te proberen. Alles in het belang van Oranje en niet in het belang van Memphis. Die indruk wekt hij vaak met zijn spel.

Jammer, want als Memphis meer een team player wordt en simpel/effectief gaat spelen, hij echt van meerwaarde kan zijn voor Oranje. Zeker tegen de grote landen en tijdens moeilijke momenten.

27 maart 2023 om 01:08

Je hebt juist bewezen helemaal niets aan Memphis tegen de grote landen. Is ooit eens heilig en onmisbaar verklaard, en is daar zelf steeds meer in gaan geloven. Rafael zegt dat we veel aan hem te danken hebben , maar wat dan precies? Maakt bijna nooit een belangrijke goal, en scoort voornamelijk tegen B, C of D landen. Zal morgen ook wel weer 3 x scoren en als gevolg daarvan mag hij weer 2 jaar ongestraft knullig balverlies lijden…. Zucht … en dan ook nog Wijnaldum erachter.

27 maart 2023 om 01:30

@marc 433 - Gakpo speelde niet tho. Daarnaast heeft gakpo maar 4 strafschopen genomen (1 gemist) en 1 vrije trap ingeschoten in de jeugd. Waarbij Berghuis 25 strafschoppen heeft gemaakt (5 gemist), waarbij hij 2 vrije trappen heeft gemaakt. Memphis heeft er 32 strafschoppen benut, 11 gemist. 13 vrije trappen benut. Vrije trappen zijn tevens allemaal op clubverband. Ik zal indraaiende vrije trappen wel overlaten aan gakpo en berghuis, maar directe vrije trappen wel aan memphis overlaten. Penals misschien wel overdragen aan berghuis, maar dat is geen vaste basisspeler bij oranje. Dus tja, het is lastig.

27 maart 2023 om 01:33

Koopmeiners is de echte specialist….

27 maart 2023 om 08:12

Baradona

Kijk uit wat je zegt. Ben t helemaal met je eens, maar de laatste keer dat ik dit exact zo schreef gingen er een flink aantal helemaal los. Of de meningen zijn gedraaid of liggen nog te slapen.

En om t nog erger te maken. Zijn laatste goal tegen een a-land was 2019. Maw Memphis mag al 4 jaar doen wat hij wil zonder dat we (volgens vd vaart) kritiek mogen hebben.

27 maart 2023 om 08:51

@Marc 433, dat inderdaad. Plus z’n attitude. Misschien komt daar ook z’n spel vandaan. Zichzelf zo belangrijk vinden. Plus de randzaken, doe lekker normaal en richt je op je team en je eigen spel. Zal me niks verbazen als dit irritaties opwekt bij de andere, waardoor de scherpte eraf gaat. Maar goed tenslotte is het Memphis die ons de Nations League Cup opleverde. Lastig om van dat voetstuk af te stappen natuurlijk :/

27 maart 2023 om 09:06

Memphis heeft meer belangrijke doelpunten gescoord tegen grote landen dan van Persie. Merkwaardig genoeg wordt het Memphis kwalijk genomen dat ie, naar zijn kunnen, er alles uit haalt, maar van Persie niet dat ie met al zijn talent en (volgens velen hier) een veel beter team, minder vaak zijn stempel heeft kunnen drukken.

Er wordt al jaren gejankt om spelers als Memphis door mensen die niets anders kunnen doen dan elkaar nalullen.

Hij is behoort niet tot de absolute elite, maar speelt naar zijn mogelijkheden en is vaak genoeg beslissend geweest voor Oranje om daar waardering voor te hebben.

27 maart 2023 om 09:10

Ben je een beetje aan het jokkebrokken, shenkie? Memphis scoorde in 2022 nog tegen Beligë. En zo heel veel wedstrijden tegen A-landen heeft Oranje niet gespeeld sinds 2019.

In 2021 hebben we geeneens gespeeld tegen een A-land. In 2020 drie, waarvan een oefenpot.

27 maart 2023 om 09:18

Wat een flauwekul. Welke belangrijke doelpunten tegen grote landen dan? Laten we anders zijn prestaties op EK’s en WK’s even vergelijken met die van Van Persie, Robben of Van Nistelrooij. Dan tellen we dus dat gedrocht van een Nations League niet mee want die bestond nog niet toen die 3 nog speelden.

27 maart 2023 om 09:52

@almogaver: dat is niet helemaal eerlijk. In die tijd spelde oranje niet zo vaak tegen grote landen (nations League was er nog niet) en Van Persie was key in het samenspel van Oranje omdat hij een vleugelaanvaller, een 10 en een spits in een was. Dat hij topscorer werd is bijzaak. Doelpunten maken kon iedereen destijds bij Oranje.

27 maart 2023 om 10:02

Cherry-picking. Eerst beweren dat ie niet scoort tegen A-landen en daarna de Nation's League niet mee willen laten tellen.

Maar prima, laten we dan kijken naar zijn rol binnen andere toernooien. Hij scoorde het winnende doelpunt in 2014 tegen Australië. Hij scoorde tweemaal het openingsdoelpunt tijdens EK 2021. Openingsdoelpunt in de 1/8 finale tegen de VS tijdens WK 2022.

En dan tel ik de Nation's League niet mee, want dat wil jij niet. Anders zou ik kunnen zeggen dat ie tegen Duitsland heeft gescoord, tegen Frankrijk, nog eens tegen Duitsland en afgelopen jaar nog tegen Belgie.

Wil jij dat naast de toernooiprestaties leggen van v. Persie? Die waren bagger, namelijk. twee doelpunten in 2008 (geen beslissende), een doelpunt heel WK 2010(heel slecht), een doelpunt in 2012 (wat een dramatisch toernooi was), een redelijk Wk2014 met twee doelpunten in de mooiste overwinning en daarna de gelijkmaker tegen Australie en om de 3e plek.
Niet bepaald beter/beslissender dan Memphis. Heeft wel met (veel) sterkere teams gespeeld.

Dan kijken we naar RVN. Had een goed toernooi in 2004 met vier doelpunten (waarvan drie belangrijk), een doelpunt in WK 2006 tegen Ivoorkust en daarna twee doelpunten in 2008.
Heeft wat A-landen betreft sowieso maar drie keer tegen weten te scoren. Wat gek dat deze kritiek dan wel geuit wordt op Memphis, maar je zo lovend bent over Ruudje in Oranje.

27 maart 2023 om 10:03

Van Persie en van Nistelrooij waren ook voor Oranje niet belangrijk, Robben was de enige die leverde op club en voor Oranje. Memphis maakt het vaak niet waar, maar het is niet die anderen het veel beter deden, vooral gezien hun kwaliteiten want die waren op hun top een stuk beter dan Memphis nu is.

27 maart 2023 om 10:07

Pardon? Niet helemaal eerlijk? Van Persie miste teveel kansen, creeerde zelf te weinig en speelde heel vaak bagger, terwijl hij een veel beter team om zich heen had.

Ik ben het overigens niet die zegt dat we van Persie aan het kruis moeten nagelen. Het enige dat ik doe is de vergelijkingen die mensen maken of de onzinredenen die ze spuwen weerleggen. Als het hen echt om de genoemde argumenten ging, dan zouden ze tig keer kritischer zijn op veel betere spelers.

27 maart 2023 om 10:13

Ik ben geen fan van Memphis maar Almogaver heeft gelijk. Ik erger mij nu net zoveel aan het spel van Memphis als destijds aan het spel van RvP en met mij velen, iig in mijn directe omgeving.
RvP heeft in het begin inderdaad op de vleugel gestaan maar dat geldt ook voor Memphis.

Doelpunten Memphis in Oranje

Gibraltar 4, Montenegro 4, Turkije 3, Schotland 3, Wit Rusland 3, Frankrijk 3, V.S. 2, Peru 2, Duitsland 2, België 2, Noord Ierland 2, Luxemburg 2, Australië 1, Chili 1, Roemenië 1, Portugal 1, Estland 1, Bosnië 1, Polen 1, Georgië 1, Oostenrijk 1, Noord Macedonië 1, Montenegro 1, Noorwegen 1, Denemarken 1 en Wales 1.d
87 interlands 43/29 g/a
30 friendly's, 10 goals
15 wedstrijden nations league, 7/3 g/a waaronder 1 goal tegen Frankrijk en Duitsland, 2 tegen België en 2 assist tegen Engeland.

Doelpunten RvP in Oranje.

Hongarije 6, San Marino 4, Roemenië 4, Spanje 2, Estland 2, Noord Ierland 2, Ghana 2, Mexico 2, Zweden 2, Bulgarije 2, Wit Rusland 2, Andorra 2, Finland 1, Ivoorkust 1, Ierland 1, Albanië 1, Frankrijk 1, Rusland 1, Schotland 1, Japan 1, Kameroen 1, Duitsland 1, Turkije 1, China 1, Ecuador 1, Australië 1, Brazilië 2, Kazachstan 1, Letland  1 en Tsjechië 1.

102 interlands, 50/20 g/a.
34 friendly's 15/3 g/a

Edit; waarom mag de Nations league niet meegerekend worden? De eerste editie werd serieus genomen en Frankrijk, Duitsland, Belgie, Engeland en Portugal kwamen met een sterke opstelling.

27 maart 2023 om 10:35

@almogaver "hij is behoort niet tot de absolute elite, maar speelt naar zijn mogelijkheden (...)"
Dat laatste is dus het probleem, die man speelt niet naar zijn mogelijkheden. Veel van de kritiek stemt uit het feit dat Memphis niet makkelijk kan voetballen als de situatie daar om vraagt. Hij grossiert in balverlies in situaties waar dat niet mag. Als Oranje naar voren schakelt, Memphis in het middenveld in komt zakken en hij met een hakballetje zichzelf vrij wil spelen, bijvoorbeeld.

Het is altijd wat met hem. Speelde hij maar meer naar zijn kwaliteiten. Situaties herkennen waarin hij gewoon een simpele bal moet spelen in plaats van altijd maar de meest ingewikkelde ballen te spelen. Want daar is hij tegen top tegenstanders niet vernuftig genoeg voor.

27 maart 2023 om 11:03

Ben jij de broer van Koopmeiners? Elke topic zit je hem te hypen maar hij heeft er helemaal niets van gebakken in Oranje. Enorm matige speler die uitblinkt bij een ploeg waar De Roon ook in de basis speelt. Dus dat zegt genoeg. Wat heeft hij laten zien bij Oranje om in de basis te staan behalve die vrije trap?

27 maart 2023 om 11:28

Precies wat Misseva88 hierboven zegt. De momenten dat Nederland ruimte krijgt en zelf op het middenveld goed aan het spelen is, dan vind ik zijn acties (en het balverlies) echt niet zo'n big deal. Maar met Depay maakt het echt niets uit hoe Nederland of hijzelf in een wedstrijd zitten, hij doet altijd hetzelfde: laat zich uitzakken en probeert een 1-2 te maken. Al heeft hij 6 man voor zich, al sluit de rest van het team niet aan.. Het is alsof hij het spel echt niet weet te lezen.

Dat hij niet genoeg waardering krijgt vind ik eerlijk gezegd bullshit. Zijn spel is er zo op gericht dat hij altijd als een 4 of een 8 speelt. Je hebt eenmaal zulke spelers en dat zijn spelers die het nooit lukt om onomstreden te worden.

Mensen zijn daarnaast vrij nostalgisch wb voetbalspelers. v Persie wordt nu de hemel ingeprezen, maar ik kan me herinneren dat hij ook voldoende kritiek kreeg en sommigen (waaronder ikzelf) liever Huntelaar in de spits wilde hebben.

27 maart 2023 om 12:10

Van Persie liet het tenminste zien op een eindtoernooi. Depay in kwalificatiepotjes... Groot verschil

27 maart 2023 om 12:32

Er zijn twee fucking opsommingen gemaakt en nog erin slagen om te beweren dat RVP zich itt Depay wel liet zien. Dan kan niemand je helpen.

27 maart 2023 om 12:35

Ah joh, als dat het was, zouden we niet zoveel ander gelul horen. Memphis is totaal geen speler waar ik van gecharmeerd ben. Ik snap de ergernis die jij uitspreekt. Maar het gros van de kritiek gaat daar vaak geeneens over. Was het maar zo'n feest.

Het is jarenlang gezeur bij Memphis. Dan weer z'n hoedje, dan weer het moment in de auto, dan weer zijn rapvideo's, etc. etc. etc. Zie ook in dit artikel de vele reacties van mensen die RVP, RVN en zelfs Makaay in de hemel in prijzen en hen (als Oranje-speler) ver boven Memphis plaatsen.

Je zult mij geen kritiek zoals jij hem in deze reactie geeft, zien weerleggen. Dat ben ik volmondig met je eens. Het gaat me om het gelul.

27 maart 2023 om 13:08

"Van Persie liet het tenminste zien op een eindtoernooi. Depay in kwalificatiepotjes... Groot verschil."

Rvp; 7 wedstrijden op een EK, 3/1 g/a.
17 wedstrijden WK, 6/3 g/a

Memphis; 4 wedstrijden op een EK, 2/1 g/a.
9 wedstrijden WK, 3/3 g/a. Afgelopen WK begonnen met een blessure.

Groot verschil? 🙄 😶

27 maart 2023 om 13:17

Haha dat gelul. Ok daarin snap ik je volledig. Laten we alleen eerlijk zijn, in voetbal gaat het eigenlijk weinig om het voetbal. Het zijn de hoedjes, het gedrag op en buiten het veld etc. dat voor sommigen zo belangrijk is. Zeg maar de stempels die spelers krijgen omdat mensen blijkbaar het idee hebben dat ze zulke mensen wel kennen.

Ik zie dat je tussen haakjes zet als Oranje speler. Ben je daar niet een beetje te selectief in? Ik vind het namelijk zelf moeilijk om spelers te onderscheiden van hoe ze bij hun club spelen en hoe ze voor hun land spelen.. met wat specifieke uitzonderingen zoals een Podolski of een Seedorf.

27 maart 2023 om 14:33

@almogaver, ik neem aan dat reactie #71 een reactie naar mij (of Regulator, maar wat we zeggen komt op hetzelfde neer) is?

Ik ben het met je eens dat het gelul is wat een speler buiten het veld doet. Alleen heb ik niet het idee dat het de laatste jaren nog over zijn hoed of muziek gaat. Misschien filter ik dat soort afleiding wel weg, maar ik lees vooral veel kritiek op het balverlies dat hij vrijwel elke wedstrijd lijdt.
Van der Vaart countert kritiek op het balverlies doorgaans door naar Memphis zijn statistieken te wijzen, maar daar heb ik niet zo veel mee. Memphis lijdt net zo makkelijk balverlies op de middenlijn als in het laatste kwart van het veld, het is zo jammer en teleurstellend dat hij dat in al die jaren op het hoogste niveau niet heeft verbeterd in zijn spel.

En voor de duidelijkheid: voor mij is Kluivert de laatste presterende spits in Oranje. Al zijn opvolgers wisten op de spitspositie niet te overtuigen. Van Persie was het best als hangende rechterwinger. Kluivert was absolute top en het is zonde dat hij de media tegen kreeg ten faveure van die flapdrol die op dezelfde dag geboren is als hij maar nooit dezelfde inbreng had als Kluivert.

27 maart 2023 om 16:36

Dan heeft RVP het op de toernooien nog beter gedaan dan ik dacht eerlijk gezegd. Ik herinner me vooral dat ik me alleen aan hem liep te ergeren. Behalve toen tegen Spanje. Dat hij 6 goals op een WK heeft gemaakt is echt veel meer dan ik dacht.

27 maart 2023 om 17:13

Het is geen 6 goals op 1 WK maar verdeeld over 3 WK's. 😏
Zijn laatste WK 4 goals.

27 maart 2023 om 17:16

@regulator, dat is inderdaad waar het me om gaat. Ik zet het deel tussen haakjes, omdat de vergelijkingen worden getroffen met andere spelers in Oranje. Imo is het grootste probleem dat men door nostalgie het verschil in shirts niet meer kan zien. RVP was zonder enige twijfel een veel betere voetballer en RVN een veel betere spits. Hebben op clubniveau aanzienlijk meer laten zien.

Ik haal doel op het Oranje-deel, omdat we dan pas heel veel kritiek zien op Memphis en hij daarin, met minder talent en minder middelen, beter presteert dan de oud-voetballers waar ze hem mee vergelijken.

@misseva88
Zijn hoed is inderdaad geen issue meer, maar het blijft wel maar gaan over zijn imago en zijn gedrag. Wat dat gedrag in moet houden is mij onduidelijk, want Memphis is zelden op verkeerde woorden te betrappen.
Mijn reactie paste zodoende op beide reacties. Je omschrijving (en de onderstreping van Regulator) betreft zijn speelstijl kan ik me helemaal in vinden.

27 maart 2023 om 05:50

Nee en het is bizar eigenlijk hoelang hij z'n gang heeft kunnen gaan. We hebben genoeg frivole buitenspelers en valse spiraen. Probeer het dan met Weghorst en veel snelheid om hem heen, en geef nieuwelingen een kans zoals Dallinga.

Onzin. Dat heeft niets met hoe hij eruit ziet te maken. (Verdekte racismekaart getrokken door Van der Vaart, treurig) Maar alles met z’n gedrag en presentatie. Leveren dan kom je er mee weg. Niet leveren dan krijg je, daardoor extra, kritiek.

27 maart 2023 om 00:19

Ik denk niet dat van der Vaart doelt op de huidskleur van Depay maar meer op z’n uitstraling..

27 maart 2023 om 12:45

klopt. Later is gebleken dat Kuyt ook best wel vreemd is. Denk dat ie dat bedoeld. Iedereen accepteerde Kuyt door zijn uitstraling.

Neemt niet weg dat Depay gewoon een irritant en egocentrisch figuur is...

27 maart 2023 om 15:27

Bij kuyt merkte je pas zn rare en egocentrische streken aan het einde/na zn spelerscarriere. Depay zit al sinds zn debuut te raaskallen dat de hele wereld tegen hem is. En als je dan niet presteert en juist actief het samenspel tegenwerkt met je domme keuzes is het logisch dat menigeen kritiek heeft

27 maart 2023 om 16:07

@adoduhhaag

Dat denk ik ook, VdV heeft geen kwaad in de zin denk ik. Maar hij moet wel een beetje gaan oppassen, want hij zei van de week over een van de (donkere) Franse spelers ook al "je mag iemand niet op zijn uiterlijk beoordelen, maar als je hem ziet word je gewoon vrolijk".

Hij kan beter gewoon stoppen met het telkens over uiterlijk hebben. Er zijn altijd mensen die er wat achter willen zoeken.

27 maart 2023 om 00:22

Van der Vaart heeft het niet over hun huidskleur o.i.d., maar heeft het over hun imago. Depay is een excentrieke man terwijl Kuijt gezien werd als de ideale schoonzoon. Zo bedoelt van der Vaart het denk en hoop ik.

27 maart 2023 om 01:10

Volgens mij krijgt juist Kuyt altijd bakken kritiek over zich heen , zeg dan Frenkie de Jong dat is de ideale schoonzoon.

27 maart 2023 om 01:31

Kuyt voor zijn botox en kapselverandering niet. Alleen derksen gaf toen kritiek. Tot het bekend maken van zijn boek, was kuyt best geliefd. Alleen na zijn boek, scheiding/vreemdgaan, trainersloopbaan en zijn gezichtsverandering is er aardig wat veranderd en kwam er heel wat kritiek op zijn bord.

27 maart 2023 om 08:45

Nu wel ja. Hoewel ik ook betere voorbeelden kan noemen was Kuijt als speler nog wel geliefd bij velen.

27 maart 2023 om 08:53

Ik zeg niks 😇

27 maart 2023 om 10:28

Als hij op Dirk Kuyt leek, was de carrière van Depay juist minder geweest. Een knappe vent krijgt sws meer kansen.
Dan zou Depay al lang geen strafschoppen meer mogen nemen en zat hij niet meer in de basis,

27 maart 2023 om 11:51

Niks racismekaart aan, stop eens met dat geboehoe. Nederland is gewoon van oorsprong erg calvinistisch, en dan zullen wat excentriekere types eerder kritiek krijgen, that's it.

27 maart 2023 om 13:37

Als je de uitzending had gezien en niet maar wat roept, had je gezien dat er geen verdekte racisme kaart werd getrokken, maar dat hij zoals hier gezegd doelt op zijn uitstraling. De openbare-verdekte racisme kaart- kaart van jou is dus vooral treurig.

Wat een onzin. Wanneer heeft Depay ooit geleverd tegen grote tegenstanders? En toch speelt hij altijd en word hij nooit gewisseld.

27 maart 2023 om 00:23

Nou... Hij heeft toch wel aardig wat goals gemaakt tegen grote ploegen in het shirt van Oranje. Vooral toen in de Nations League. Maar op echte eindtoernooien was hij niet best. maar dat kan je over deze hele generatie Oranje spelers zeggen.

27 maart 2023 om 01:13

Heeft ooit tegen Frankrijk, Duitsland, België en Portugal 1 goal gemaakt , de rest tegen B tot D landen…..maar mag ook altijd blijven staan , hoeveel onnodig balverlies hij ook lijdt.

27 maart 2023 om 07:41

Dit weer. Hij heeft nooit wanneer het er om ging - niet die extra verzonnen cash cow Nations League- geleverd zoals een Bergkamp, makaaij of Kluivert. Maar dat pretendeert hij wel en coaches geven hem die status. Daarom krijgt hij de opinie tegen.

27 maart 2023 om 09:13

Makaay? Geweldige speler en prachtige carriere, maar geef eens even aan wanneer hij geleverd heeft voor Oranje, grapjas.43 wedstrijden en zes doelpunten.

Geweldig dat je het punt van v/d Vaart onderstreept.

27 maart 2023 om 11:29

Echt, alleen makaaij uit de reactie pakken? Het punt is toch status nav de rol, skills en prestaties? Maar je zwijgen over dat hij volgens de coaches, zichzelf en jou eerder in ritje Kluivert hoort, is natuurlijk precies de reden dat ie zoveel kritiek krijgt.

27 maart 2023 om 12:06

Lekker makkelijk he baradona, dat hij de rest tegen B tot D landen heeft gemaakt. Waarom? Omdat Nederland ook het meeste tegen B tot D landen speelt....

Ik erger mij redelijk aan de onjuiste feiten die hier vaak geplaatst worden en dat die dan doorverteld worden door anderen zonder enige kennis van zaken.
Zoals baradona hier weer, dat hij tegen Belgie maar 1 goal heeft gemaakt. Eerst je feiten goed hebben, dan pas je mening geven.

27 maart 2023 om 00:26

Op eindtoernooien heb je niets aan hem, dan wordt niveau te hoog. Probleem is we hebben al jaren niets beters geen spelers van het niveau Van Persie Robben. Wel mee eens dat hij te heilig wordt verklaard en niet iets anders wordt geprobeerd.

27 maart 2023 om 09:11

Vaker dan van Persie.

Als "leveren tegen grote landen" echt hetgeen was waar het om draaide, dan had Nederland niet zo kritisch geweest op Memphis en veel kritischer op van Persie.

Zou Van der Vaart denken dat Kuijt unaniem en door heel Nederland op handen gedragen wordt? Wat een rare speler om er bij te halen.

27 maart 2023 om 12:48

Denk dat ie bedoeld dat Kuyt ook een vreemd mannetje is. (Net als Depay)
Maar dat ie overal mee wegkwam door zijn uitstraling

27 maart 2023 om 16:11

Kuijt was als speler juist helemaal geen vreemd mannetje en ook zijn uiterlijk was toen geen onderwerp van discussie. Ik denk dat Van der Vaart aan die periode terug denkt. Het is gewoon een onhandige vergelijking en hij kan beter stoppen met het telkens over uiterlijk hebben. Dat ligt altijd gevoelig, of het nou de kleur is, pure lelijkheid, excentrisme, of iets anders.

28 maart 2023 om 15:38

vooral na zijn carriere bleek dat Kuyt een vreemd mannetje is... Begrijp niet waarom je nu plotseling limiteerd naar "als speler"??
en vd Vaart heeft het helemaal niet over uiterlijk maar over uitstraling.

Als Memphis eruit gezien had als Dirk dan had ie van mij nog meer kritiek gekregen. Dirk Kuijt heeft in zijn carierre bij mij vrij weinig goed kunnen doen 😂 na zijn voetbalcarierre ook trouwens

27 maart 2023 om 00:26

hahah inderdaad. Ik vond het echt een verschrikkelijk lelijke voetballer (niet zijn uiterlijk). Het was altijd heel fijn als hij werd vervangen door Elia of Afellay. Die waren veel leuker om naar te kijken.

Slechte vergelijking van Van der Vaart. Had dan Wout Weghorst gezegd dan heeft hij wellicht een punt als het gaat om de publieke opinie. Weghorst kan namelijk niets fout doen bij velen, terwijl hij eigenlijk een middelmatige speler is.

Maar sowieso heeft uiterlijk/imago er niets mee te maken. Memphis is op 29-jarige leeftijd nog steeds speels op het veld en probeert de moeilijkste acties uit te voeren, terwijl hij dat niet kan. Hij heeft absoluut de techniek om 'simpel' en effectief te spelen. Zoals de allergrootste ooit zei; simpel spelen is het moeilijkste van allemaal.

Memphis zal tegen bepaalde landen zijn goals blijven maken en dan is alles weer goed, maar eigelijk over een langere periode bekeken, is hij niet goed genoeg. Zeker niet tegen de betere landen. Vaak onzichtbaar, hakjes die mislukken, vrije trappen die er nooit ingaan en heel veel balverlies. Om maar te zwijgen over het feit dat hij geen hoogdruk zet en niet meeloopt met zijn tegenstander.

Er is ook een reden waarom hij het niet gered heeft bij United, Barca en nu moeizaam bij Atletico. Alleen bij Lyon en PSV was hij goed.

27 maart 2023 om 08:21

Weghorst heeft imo de opinie mee omdat hij weet dat hij een gemankeerde voetballer is, maar dat compenseert met een tomeloze inzet. Hij zal niet zo snel gekke dingen doen. Meer kun je van hem niet verwachten. Depay heeft toch zijn houding tegen, als het niet loopt dan sjokt hij er wat bij, heeft zijn gebaren in het veld en doet, door het opeisen van de pingels en vrije trappen alsof hij de beste op het veld is. Dat is dan niet altijd zo. Het is dat verschil in houding. Dan zijn er ook nog mensen die hem veroordelen hoe hij zich buiten het veld opstelt (hoeden etc). Daar heb ik geen moeite mee, maar ik begrijp dat dat aan de beeldvorming kan bijdragen.

27 maart 2023 om 10:30

Wout Weghorst heeft in zijn carrière enorm veel kritiek gekregen. Hij krijgt juist nu pas wat lof na zijn acties op het WK in Qatar. Dus dit is (ook!) een slechte vergelijking

Het gaat helemaal niet hoe hij eruit ziet. Maar de meesten irriteren zich wel aan zijn houding... Verder krijgt niemand de kans om penalty's of vrije trappen te nemen, want Mr Big Star duld niemand. Het is tekenend dat de zogenaamde analisten hem de beste international vinden..

27 maart 2023 om 09:43

Dat is het ook. Dat eeuwige ik wil door 3 man heen dribbelen en mister big star zijn terwijl er 2 man vogelvrij naast me lopen. En ja weer balverlies. Dat gedrag in het veld irriteert mensen. Het eeuwige alles opeisen alsof je onze lieve Heer bent. Maar eigenlijk is het gewoon middelmaat die denkt en wil uitstralen dat hij wereldtop is.

Ik geloof daar niet in. Toen even dat gezeik met die hoed was kinderachtig, maar dat is onderhand al zo lang geleden. Memphis heeft door te presteren een heleboel kritische mondjes gesnoerd. Was ook een tijdlang duidelijk de MVP van Oranje. Nu speelt hij echter al zo lang matig dat zijn opgebouwde krediet aan het wegsmelten is. Het gemor is terecht want het gaat om presteren. Hij lijdt gewoon teveel balverlies en breit dit niet meer recht met goals en assists of een rol in vloeiend aanvalsspel.

Dirk Kuijt is altijd van waarde geweest voor Oranje. Dat was een werkpaard die zonder spektakel gewoon heel zuiver en nuttig speelde.

Uiterlijk heeft er niks mee te maken. Dat zit in Rafaels eigen hoofd. En natuurlijk zijn er meer mensen voor wie uiterlijk zo'n grote rol speelt in de beeldvorming, maar dat is niet de hoofdmoot en niet de reden waarom Memphis nu kritiek krijgt.

Als Depay het werkethos had wat Dirk in het veld had, dan was Depay een heel stuk beter geweest.
Maar alle aandacht heel excentriek opeisen, alle vrije trappen en pingels opeisen, dan gaan mensen je ook kritisch beoordelen. Depay laat weinig zien, voor zijn diva gedrag

27 maart 2023 om 12:08

Als er 1 ding is waarvan je niet kunt beschuldigen, dan is het zijn werkethos. Het is een pure prof die altijd ervoor gaat. Ik snap niet hoe je dat niet kan zien.

27 maart 2023 om 12:51

wedstrijd tegen Frankrijk niet gezien zeker?

27 maart 2023 om 16:21

Memphis zijn werkethos is het probleem niet. Het probleem is dat hij veel te ingewikkeld wil voetballen. Door drie man heen, terwijl dat gewoon ook profs zijn. Tja, dat gaat niet. Maar blijven proberen he?

Memphis moet gewoon eens gaan doen wat de coach vraagt, simpeler voetballen in plaats van telkens de beslissende actie willen maken. Dat is F-jes gedrag. We willen volwassen prof gedrag.

Memphis speelt alleen maar voor zichzelf dat is juist het probleem, heeft niet de discipline om in positie te blijven staan en gaat zwerven en soms levert dat iets geniaals op maar meestal is het gewoon niks. Is ook niemand binnen het team die even zegt dat hij niet in staat is om een aanval op te zetten vanaf eigen helft.

Ik zie het liefst dat we stoppen met de generatie Blind, Klaassen, Wijnaldum, van Dijk, Memphis, de Roon. Generatie vol arrogantie maar die werkelijk niets heeft laten zien de afgelopen 8 jaar bij Oranje.

Ik vergroot veel liever die steekpass op Mbappe bij de 4-0. Hoe kan dat man, wat een verschrikkelijke actie. Ja de pingel is ook erg slecht ingeschoten, maar ja dat gebeurt de besten wel eens. Die pass vond ik echt verschrikkelijk amateuristisch en wel duidend iets Memphis's achtig. Te vaak balverlies en best wel vaker op een verkeerde plek.

Als Memphis bij Feyenoord had gespeeld had Van der Vaart heel anders gereageerd…

-De eerste die altijd de schuld krijgt is Memphis-

Nou…een willekeurige doelman in Oranje, de Ligt, Van Dijk, Wijnaldum, Blind, Ee Roon en nu ook Taylor zijn ook standaard pispaaltjes. Memphis hoeft zich niet alleen te voelen.

Alsjeblieft, zeg. Hier word je dus misselijk van, deze kaart trekken, terwijl het punt is dat hij een egoïstische prima Donna is die niet levert, maar wel de waffel en invloed heeft. Bah, vdVaart. Laag, dit.

27 maart 2023 om 09:14

Welke waffel? Wanneer? Wat heeft hij dan gezegd?

27 maart 2023 om 13:40

Als je op de kaart doelt waar ik van denk dat je er op doelt zit je er goed naast. Het gaat er juist over dat hij er uit ziet als een egoïstischie prima donna.

Ik denk dat Memphis Depay's uitstraling en houding hem een beetje tegenwerken, hij komt wat laks en ongeïnteresseerd over maar persoonlijk denk ik dat wanneer je daar doorheen kunt kijken, je een speler hebt met een prima mentaliteit en flinke werkethiek. Als PSV supporter is mijn mening wellicht niet helemaal objectief maar als Depay in vorm is denk ik dat hij onze beste aanvaller is, het is echter wel duidelijk dat de vorm hem sinds het WK een beetje ontbreekt. Desondanks vind ik dat hij wel het vertrouwen moet blijven krijgen, met Gakpo op links, Berghuis op rechts en Xavi Simons achter hem zou het zomaar eens heel mooi kunnen draaien. Je zou Brobbey de kans kunnen geven maar die heeft me nog niet helemaal kunnen overtuigen, Weghorst zie ik toch meer als breekijzer.

Verbruggen
Dumfries
van Dijk
de Ligt
Aké
Frenkie
Wijnaldum
Berghuis
Xavi Simons
Gakpo
Depay
27 maart 2023 om 09:22

Brobbey verzuipt in de CL en kan in de Eredivisie lang niet altijd de 90 minuten volmaken. Dat gaat niet werken. Verder denk ik dat jouw opstelling wel zo'n beetje de beste opstelling is. De doelmannen zijn om het even, al ken ik Verbruggen nog niet goed genoeg. Tegen zwakke tegenstanders zou ik opteren voor Frimpong in plaats van Dumfries. Berghuis zou eventueel ook centraal op het middenveld kunnen.

27 maart 2023 om 12:26

Brobbey is er denk ik een voor de toekomst, mits hij zich blijft ontwikkelen. Dat Frimpong nog altijd op zijn debuut moet wachten vind ik lachwekkend maar als het om een cruciale pot gaat zou ik inderdaad vooralsnog Dumfries kiezen. Verbruggen ken ik ook alleen van compilaties maar hij is erg jong, schijnt het goed te doen bij Anderlecht en de overige keepers vind ik ook weinig overtuigend dus zou ik hem de kans geven. Berghuis zou je inderdaad achter de spits kunnen zetten, Xavi Simons kan ook prima op rechts.

Op Kuyt was inderdaad nooit kritiek, haha. Ik kan me nog de Clubexpert van Persiangooner herinneren: "zeg nee tegen Dirk Kuyt"

Memphis krijgt misschien wat meer kritiek door z'n (overduidelijk gespeelde) nonchalante houding. Hij is niet echt en dat komt gewoon wat apart over. De meeste kritiek krijgt ie echter door de frustrerende manier waarop hij speelt. Als het lukt, lukt echt alles en kan hij weergaloze dingen doen, maar als ie niet in de wedstrijd zit, mijn god wat is ie dan slecht.

27 maart 2023 om 10:07

Haha die kan ik mij ook nog wel herinneren, je hebt daar ook weer de tegenhanger zeg JA tegen Kuijt op gehad.

27 maart 2023 om 10:52

Oh echt? Die ken ik niet. Kan je die dingen nog ergens vinden eigenlijk.

27 maart 2023 om 11:15

Ik kan die van persiangooner niet meer vinden helaas, de Ja tegen Kuijt kan je intikken in Google en dan komt het nog voorbij. Jammer eigenlijk, zaten echt pareltjes tussen bij de clubexperts.

Het is nog steeds onze beste speler? Nou nee hoor Rafael. Dat hij is niet

Nee Rafael...als Memphis speelde en presteerde als Mbappe dan had je andere commentaren gehad.

En nee, Memphis is niet onze beste speler. Je beste speler zijn spelers die de wedstrijd voor je beslissen, maar dat heeft Memphis nooit gedaan. En sowieso als een bankzitter van Atletico je beste speler is, dan is het niveau wel heel slecht gesteld.

Memphis had naast de penalty nog een 100% kans tegen Frankrijk die hij mistte. De man kan het tegen grote landen nooit waarmaken. De kritiek op hem is toch gewoon terecht? Kijk alleen al naar de strafschop. Een veel te korte aanloop en telefoneren naar waar hij die bal wilt gaan schieten. Armoe troef met zo'n jongen vol sterallures voorin.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 6
2231 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller42
N. AkéVerdediger50
D. BlindVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

817 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Atlético Madrid 8 4 1 0
2022/2023 Barcelona 2 1 0 0
2021/2022 Barcelona 28 12 3 0
2020/2021 Olympique Lyon 37 20 4 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 9 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dreun voor Oranje: Memphis Depay meldt zich af voor de Final Four

Memphis Depay zal tijdens de komende interlandperiode niet in actie komen voor het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB middels een persbericht laten weten. De aanvaller van Atlético Madrid ondervindt nog...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 3 juni
De familie van Ajax-target Arda Güler is op huizenjacht in Amsterdam. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren