Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Puzzelstuk’ Siem de Jong wacht een speciale ontmoeting na Ajax-vertrek

Laatste update:

Siem de Jong lijkt op weg naar FC Cincinnati. De 31-jarige middenvelder speelt bij Ajax een bijrol, waardoor de Amsterdammers akkoord gaan met een transfer naar de Major League Soccer (MLS). De zesvoudig Oranje-international krijgt in de Verenigde Staten te maken met een Nederlandse enclave, geformeerd door Gerard Nijkamp. De algemeen directeur van FC Cincinnati, vorig seizoen nog hekkensluiter in de Eastern Conference van de MLS, heeft grote ambities met de club, waar trainer Ron Jans na een rel vanwege het meezingen van het N-woord besloot op te stappen.

Door Tim Siekman

Met de transfer naar FC Cincinnati komt er voor De Jong een wens uit. De routinier, eerder in het buitenland actief voor het Engelse Newcastle United en het Australische Sydney FC, had een avontuur in de MLS op het lijstje staan. "Als het uitdraait op een buitenlandse club én ik zou kunnen kiezen, dan zou ik graag in de Verenigde Staten spelen", zo vertelde De Jong eerder in gesprek met Voetbal International. "Dat lijkt me heel bijzonder, al loopt de kwaliteit van de teams in de Major League Soccer uiteen. Ik kom op een punt in mijn carrière dat het financiële niet leidend hoeft te zijn, dat helpt. Nu ben ik nooit een speler geweest die zijn keuzes baseert op geld: in Engeland had ik nog een langlopend contract toen ik besloot terug te keren naar Nederland."

De Jong kan bij de MLS-club af en toe terugvallen op de Nederlandse taal, want ook Maikel van der Werff, Haris Medunjanin en Jürgen Locadia staan er onder contract. De selectie werd tot voor kort geleid door Ron Jans. De ex-trainer van FC Groningen, sc Heerenveen, Standard Luik en PEC Zwolle is inmiddels opgestapt nadat hij het N-woord meezong tijdens festiviteiten in de kleedkamer. Dit woord ligt gevoelig in de VS, waardoor de MLS een onderzoek was gestart naar het incident. Jans wilde dit onderzoek niet afwachten en diende maandagavond Amerikaanse tijd zijn ontslag in. Deze terugslag neemt niet weg dat FC Cincinnati met veel Nederlandse invloeden de weg omhoog wil vinden in de MLS. Het aantrekken van Locadia begin februari was exemplarisch voor de tomeloze ambities van de club.

De Telegraaf: Siem de Jong vertrekt per direct bij Ajax

Lees artikel

'Big fish' Locadia
Locadia wordt voor een klein halfjaar gehuurd van Brighton & Hove Albion, waarna FC Cincinnati de optie heeft de spits definitief in te lijven. "Dit soort spelers zijn doorgaans lastig om te strikken, want ze spelen in één van de vijf beste competities in de wereld. MLS is nog niet op dat niveau", zei Nijkamp begin februari in gesprek met MLSsoccer. De directeur ziet wel snel verbetering in de VS. "De competitie maakt stappen, net als onze club. We bouwen aan de fundering, met het trainingscentrum, het stadion en de selectie. Als je je contacten hebt in Europa, en dan vooral contact met het management van een speler, dan is één belletje soms genoeg om zo'n big fish te halen. Als ik mijn tanden erin zet, is het lastig voor hem om los te komen."

Locadia werd dit seizoen in eerste instantie gehuurd door TSG Hoffenheim, maar onder Alfred Schreuder was de aanvaller niet verzekerd van veel speelminuten. Opeens bleek Locadia een haalbaar doelwit voor FC Cincinnati, stelde Nijkamp. "Ja, ik was ook verbaasd dat hij beschikbaar was. Nu moeten we hem als individu weer succesvol maken, want dan zijn wij ook succesvol. Hopelijk kunnen we hem weer in het zadel brengen en oude tijden laten herleven, aangezien hij een speler met enorm veel potentie was toen hij PSV verliet voor Brighton & Hove Albion. Hij is pas 26 jaar, zit nog midden in zijn carrière. Als een speler zich gelukkig, gewenst en gerespecteerd voelt in een omgeving waar hij ook wil zijn, is het logisch dat die persoon weer gaat presteren. Hopelijk kunnen we hem daarbij helpen, maar hij moet ook zichzelf helpen om opnieuw op dat niveau te komen."

Locadia nieuwe uithangbord FC Cincinnati: 'Ik voel geen druk'

Met de komst van de voormalig PSV'er voelde de directeur geen prangende druk meer om de selectie te versterken. Naast Locadia strikte FC Cincinnati namelijk ook onder anderen de veelzijdige aanvaller Yuya Kubo, die overkwam van KAA Gent en eveneens een designated player is. Iedere MLS-club mag maximaal drie designated players onder contract hebben staan, waarbij deze spelers een hogere gage krijgen dan het salarislimiet van de club. "De noodzaak die we voelden voordat we Kubo en Locadia haalden, was ook echt een noodzaak. Nu is een versterking een wens", zei Nijkamp over het halen van een nummer tien annex designated player. "We werken hard om nog een creatieve middenvelder te halen, misschien bespreken we wel verschillende profielen. Als we hem kunnen halen: mooi. Als de puzzelstukjes niet samenvallen, dan gaan we in de zomer weer door. De noodzaak is in ieder geval een wens geworden."

Geen Gastón Pereiro, wel Siem de Jong
Nijkamp was in januari druk bezig Gastón Pereiro weg te plukken bij PSV. Na een flinke transfersoap leek de Uruguayaanse middenvelder de Eindhovenaren afgelopen transferperiode te verlaten voor de Amerikaanse club. Het duurde echter erg lang voordat er duidelijkheid werd geschept vanuit het kamp van Pereiro, waardoor Nijkamp een ultimatum stelde. Uiteindelijk koos Pereiro niet voor de VS, maar voor Italië, waar hij aan de slag ging bij Cagliari. Nijkamp ontkende niet dat Pereiro een welkome kwaliteitsimpuls zou zijn geweest voor FC Cincinnati, maar is tegelijkertijd niet rouwig om het afketsen van de transfer.

Ron Jans en Gerard Nijkamp in 2017 in dienst van PEC Zwolle.

"Aan de ene kant was het teleurstellend, want we dachten echt dat hij van meerwaarde kon zijn voor dit team, zeker nu we ook Jürgen erbij hebben", vertelde de algemeen directeur. "Maar op mentaal of emotioneel vlak zijn we niet teleurgesteld, want we willen alleen mensen die ook hier bij FC Cincinnati willen zijn. Of je nou een speler of een andere werknemer bent: je moet hier willen zijn. Dat was niet het geval met Gastón. Hij dacht aan een volgende carrièremove binnen Europa. Je moet dan niet naar de VS of FC Cincinnati gaan als je geen onderdeel wilt uitmaken van dit project." Nu heeft Nijkamp met De Jong alsnog zijn gewenste middenvelder binnengehengeld. Als de medische keuring goed verloopt, gaat de routinier naar verluidt voor een jaar tekenen bij FC Cincinnati, met de optie voor nog één of twee seizoenen.

De Jong zal met de transfer naar verwachting nooit meer als speler actief zijn in de Johan Cruijff ArenA. De routinier kende grote successen met de Amsterdammers, zoals het vier keer op een rij winnen van de landstitel met Frank de Boer als coach aan het roer. Na 277 wedstrijden, 88 goals en 52 assists namens Ajax gaat De Jong voortaan spelen in de VS, waar hij FC Cincinnati moet afhelpen van het stempel 'laagvlieger'. De eerste wedstrijd van de middenvelder in de MLS wordt waarschijnlijk het uitduel met New York Red Bulls op 1 maart. Een week later wacht voor De Jong al een speciale ontmoeting: de confrontatie met het Atlanta United van uitgerekend zijn voormalig leermeester De Boer.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En toch ben ik benieuwd of mede door al dat reizen Siem weer niet van de ene in de andere blessure hobbelt. Hoop het niet, want is een sympathieke gast en heeft voor Ajax veel betekend. Succes

18 februari 2020 om 12:28

Interessante hypothese, is daar wel eens onderzoek naar gedaan? Causaliteit tussen reizen en blessures?

18 februari 2020 om 12:54

" Interessante hypothese, is daar wel eens onderzoek naar gedaan? Causaliteit tussen reizen en blessures? ". Is niet nodig omdat wetenschappelijk bewezen is dat een vermoeide speler vatbaarder is voor blessures dan een fitte speler. En reizen, vooral als de reis lang duurt, is vermoeiend. Dat is ook de reden dat clubs eerder afreizen als ze in Verwegistan moeten spelen.

19 februari 2020 om 21:06

Enige nuance lijkt me wel van toepassing, scepticus. Als ik morgen 12 uur moet vliegen en overmorgen een wedstrijd speel waarin ik geblesseerd raak, fair enough, dan snap ik de mogelijke relatie met vermoeidheid. Maar of het feit dat ik in 2018 in Australië heb gespeeld, vervolgens (bijvoorbeeld) in 2020 bij een Amerikaanse club teken en na 4 maanden geblesseerd raak.. betwijfel ik dat die wetenschappelijke bevestiging nog opgaat.

19 februari 2020 om 14:23

Je weet hopelijk toch wel dat Siem niet te voet of per fiets vanuit Cincinnati naar de andere clubs moet hè? Ook in de MLS hebben ze spelersbussen, en voor langere afstanden wordt er gevlogen.

Deze club zou elke eredivisiespeler moeten boycotten. Zoals onze maatschappij zich keihard afzet tegen racisme, zo moeten we dat ook doen tegen mensen die niet in staat zijn om een mens te vergeven voor een onhandige opmerking. De club had hem gewoon tijdens een persconferentie zijn excuses moeten laten maken en hem een symbool laten zijn van de strijd tegen racisme.

Anderzijds kan het ook heel goed zijn dat er meer speelt en Jans geen klik had met de spelersgroep en dit daardoor is geëscaleerd.

19 februari 2020 om 07:24

Vooral zorgen dat die cultuur uit de USA niet nog verder overwaait naar hier. We zijn hier al druk bezig onze cultuur uit te gummen daar waar anderen mogelijk bezwaar hebben.
De definitie van racisme is trouwens zo ruim opgezet dat nog maar weinig niet-racistisch is.

Leuk avontuur voor Siem maar wel opletten voor hem om in een euforisch moment niet mee te zingen in de kleedkamer want voordat je het weet krijg je het stempel racist opgeplakt en is je reputatie aangetast.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren