Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Onthullende documentaire legt bom onder Afrikaans voetbal: ‘Een schande'

Laatste update:

ACCRA - Met een brede glimlach op het gelaat stopte Kwesi Nyantakyi in totaal 65.000 dollar, omgerekend 55.000 euro, in een plastic zak, niet wetende dat het uiteindelijk zijn carrière zou verwoesten. De president van de Ghanese voetbalbond (GFA) wist niet dat de lucratieve sponsordeal die hij zojuist had binnengehaald een door journalist Anas Aremeyaw Anas opgezette undercoveractie was. De documentaire Betraying the Game heeft een bom gelegd onder het Ghanese én Afrikaanse voetbal.

Door Chris Meijer

Als gevolg van de documentaire heeft Nyantakyi uiteindelijk moeten aftreden. De voorzitter van de GFA werd door de undercoverjournalisten naar een hotel in het Midden-Oosten gelokt om over een lucratieve sponsordeal voor de Ghanese Premier League te praten met een rijke zakenman. De competitie had al een tijdje geen sponsor gehad. Er zou totaal twaalf miljoen miljoen euro betaald worden, waarvan 20 tot 25 procent naar Nyantakyi zou gaan. De bondsvoorzitter zou speciaal een onderneming opzetten, waar het geld naartoe overgemaakt zou worden. Nyantakyi ondertekende namens die onderneming én namens de GFA de sponsorovereenkomst en nam voorafgaand aan de zogenaamde gesprekken een bedrag van 55.000 euro als ‘gift’ in ontvangst. In verschillende gesprekken met potentiële investeerders liet hij tevens doorschemeren dat hij tegen betaling voor contacten met vooraanstaande regeringsfunctionarissen, waaronder president Nana Akufo-Addo, kon zorgen, terwijl dit niet het geval was.

De Ghanese regering reageerde geschokt op de documentaire en besloot de GFA tijdelijk op te heffen, om een grote schoonmaak mogelijk te maken. “Aangezien de corruptie zo wijdverspreid is, hebben we direct stappen ondernomen om de GFA op te heffen”, zei Mustapha Abdul-Hamid, minister van informatie, in gesprek met Africa News. Dit besluit werd ondersteund door een Ghanese rechtbank en de politie doet momenteel onderzoek naar de aantijgingen in de documentaire. Zo werd het kantoor van de Ghanese voetbalbond in de nasleep van de onthullingen al bestempeld als plaats delict, om bewijsmateriaal veilig te stellen. “De GFA heeft niet laten zien dat men de nationale belangen wil verdedigen. Daarom zijn er urgente maatregelen nodig om de corruptie te stoppen. Op dit moment is de voetbalbond voor mensen een persoonlijk middel om rijk te worden”, sprak procureur-generaal Gloria Akuffo tegenover verschillende Ghanese media. Onder druk van Isaac Kwame Asiamah, de minister van sport, is Nyantakyi afgetreden als voorzitter van de GFA.

De documentaire van Anas Aremeyaw Anas wordt op grote schermen vertoond in het Trade Fair Centre in Accra

“In de documentaire is te zien dat ik een aantal fouten heb begaan. Ik heb de regering genoemd in een privégesprek met scammers, die me lieten denken dat ze oprechte personen waren met interesse in investeringen in ons land. Ik wil ophelderen dat verder niemand betrokken was bij deze zaak en ik neem alleen verantwoordelijkheid voor deze gebeurtenissen”, liet Nyantakyi in een statement weten na zijn vertrek. Zijn positie was onhoudbaar geworden, temeer omdat hij ook werkzaam was als lid van de FIFA Council, vice-president van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) en voorzitter van de West African Football Union (WAFU). De FIFA besloot hem vlak voor zijn aftreden voorlopig voor negentig dagen te schorsen, in afwachting van het onderzoek. Nyantakyi had weinig keuze dan al zijn functies per direct neer te leggen, al had hij zelf liever willen aanblijven. In gesprek met Super Sports South Africa zei hij zich van geen kwaad bewust te zijn. “In de video hebben ze maar een paar delen laten zien van de gesprekken en eruit gepikt wat voor hen voordelig was.” De betrokkenheid van de voorzitter van de GFA was voor de Ghanese regering echter niet de voornaamste reden om de voetbalbond tijdelijk op te heffen. Nyantakyi was namelijk niet de enige die in de documentaire smeergeld aannam van de undercoverjournalisten.

Wijdverspreid schandaal
Betraying the Game is het werk van het team van Anas Aremeyaw Anas. De bekende Afrikaanse undercoverjournalist, die zijn identiteit verborgen houdt, heeft al verschillende misstanden aan het licht gebracht en richtte nu zijn pijlen op het voetbal. Het team van Anas begon onderaan de ladder met het omkopen van scheidsrechters in de Ghanese Premier League. Meer dan twintig scheidsrechters namen vaker dan één keer geld aan van de undercoverjournalisten. Totaal hebben 78 Ghanese matchofficials smeergeld ontvangen, iets wat volgens de regels van de FIFA uiteraard verboden is. De journalisten slaagden er ook in om Charles Dowuona, Umar Teni en Harry Atutornu geld te laten aannemen. Dit drietal was verantwoordelijk voor de aanstellingen van de scheidsrechters in de Ghanese Premier League. Overigens wist de Daily Graphic te melden dat er met Kweku Eyiah en John Frederick Mensah ook twee Ghanese voetbalbestuurders zijn die het geld van de undercoverjournalisten weigerden.

Het team van Anas toonde vervolgens aan dat men ook buiten de grenzen van Ghana in staat was om scheidsrechters om te kopen. Joseph Willington, de scheidsrechtersbaas in West-Afrika, nam geld aan, terwijl via de eerder genoemde Dowuona verschillende Afrikaanse arbiters geld in hun handen gedrukt kregen. Eén van de scheidsrechters die het schandaal uiteindelijk de kop kostte, was Aden Marwa. De Keniaanse arbiter zou als grensrechter naar het WK in Rusland gaan, maar werd naar aanleiding van de documentaire teruggetrokken. In de documentaire is overigens ook te zien hoe betaalde scheidsrechters twijfelachtige beslissingen nemen in bepaalde wedstrijden. Het feit dat de corruptie zo omvangrijk en wijdverspreid blijkt te zijn, is voor de Ghanese regering de belangrijkste reden geweest om de voetbalbond voorlopig op te heffen. Daarbij komt dat Nyantakyi de GFA als een soort eenmansbedrijf runde. Vice-president George Afriyie werd zes maanden geleden ontslagen. Daarna was Isaac Addo de eerstvolgende die Nyantakyi (tijdelijk) zou moeten opvolgen bij de GFA, maar hij is op dit moment door de FIFA voor negen maanden geschorst wegens seksuele intimidatie.

Topje van de ijsberg
“Ik denk dat we het in Afrika een stuk beter hadden gedaan op voetbalgebied als we dit soort mensen niet tot het voetbal hadden toegelaten. Door dit soort dingen heeft het Afrikaans voetbal een weinig veelbelovende toekomst. Wat je in Ghana hebt gezien, is het topje van de ijsberg. Het verhaal begint zich nu te ontvouwen en in de komende weken zal je de impact zien. Voetbal zou de Afrikaanse mensen juist moeten verenigen ondanks hun politieke verschillen, dus we moeten niet toestaan dat corruptie dit in gevaar brengt. Ik zou vandaag dood kunnen gaan, maar ik kan dan in ieder geval trots zijn dat ik dit voor elkaar heb gekregen ”, zei Anas in gesprek met Reuters. De undercoverjournalist is een petitie gestart om Nyantakyi levenslang te laten schorsen door de FIFA. Anas heeft met het aftreden van de voormalig preses van GFA al gedeeltelijk zijn zin gekregen. Als gevolg van de documentaire ligt het Ghanese voetbal momenteel op zijn spreekwoordelijke gat.

Undercoverjournalist Anas Aremeyaw Anas, die zijn identiteit verborgen houdt.

Sinds vorige week zijn alle wedstrijden die onder de vlag van de GFA gespeeld worden voorlopig uitgesteld, waardoor alle competities stil liggen. Het is een logisch gevolg van het feit dat de voetbalbond voorlopig is opgeheven. Ghana was daardoor ook niet aanwezig op het FIFA-congres dat deze week in Moskou plaatsvond en deed dus ook niet mee aan de stemming voor de toewijzing van het WK 2026. De nationale teams van Ghana kunnen voorlopig geen officiële wedstrijden spelen, terwijl het Afrikaanse land ook een straf kan verwachten van de FIFA. Bemoeienis van de politiek met de voetbalbond is volgens de regels van de wereldvoetbalbond verboden, waardoor Ghana zoals het er nu naar uitziet geschorst kan worden. Deze schorsing zou eventueel nog voorkomen kunnen worden als er snel orde op zaken wordt gesteld in Ghana. Abédi Pelé, Kudjoe Fianoo, Rev Osei Kofi, Eva Okyere en Kofi Amoah zijn door de regering gevraagd om de leiding over het voetbal te nemen en gaan op interim-basis aan de slag om de voetbalbond te herstructureren.

Met dit interim-bestuur moet de weg richting het WK 2022 in Qatar worden ingezet. Ghana wist zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland en ontbreekt zo voor het eerst sinds 2002 op een mondiaal eindtoernooi. “Wat is gebeurd, is een schande. Maar het is niet het einde van de wereld voor Ghana. Er moet veel veranderd worden in de organisatie, van de top tot de onderkant. De ziekte van ons voetbal is erg serieus, dat moet op een goede manier aangepakt worden”, blikte Anthony Yeboah, voormalig Ghanees international, in gesprek met Goal vooruit op de toekomst. “Ik ken sommige mensen die een bestuursfunctie hebben gehad en zij konden de achterkamertjespolitiek niet verdragen. Daarom is de schorsing van Nyantakyi en enkele andere leiders goed nieuws, maar deze vernieuwing moet niet te gehaast gaan.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Fascinerend altijd om te zien hoe bepaalde media het hele Afrikaanse continent op 1 hoop gooien bij dergelijke situaties terwijl er bij vergelijkbare zaken in Europa altijd veel genuanceerder melding word gemaakt van de misstanden...

15 juni 2018 om 00:47

Je begrijpt dat het een Afrikaan is die dit aantoont, he?

15 juni 2018 om 00:58

En wat is je punt precies?

15 juni 2018 om 01:19

Hahaha. Beetje hetzelfde argument als “een buitenlander heeft zelf gezegd dat buitenlanders vervelend zijn, dus dan moet het wel kloppen en objectief zijn”.

15 juni 2018 om 02:09

Hey schat. Even rustig aan. Ik ga overduidelijk alleen in op zijn argument (en zoals hij het wat onvolledig aanhaalt). Ik heb het artikel ook verder niet gelezen, maar ik ga daar ook niet op in. Ik heb het, zoals letterlijk in m’n reactie staat, alleen over zijn argumentatie. Niet zo snel conclusies willen trekken tegen deze ja-knikker ;p.

15 juni 2018 om 02:23

@skankhunt42 Volgens mij ben jij de gene die het niet begrijpt. Om te beginnen is er niemand die stelt dat er geen misstanden aangekaart mogen worden, sterker, dat is het werk van een journalist ongeacht zijn afkomst dus wat de afkomst van de betreffende journalist er mee te maken heeft is mij totaal een raadsel. Vervolgens maak je wederom een fout door te stellen dat deze persoon onderzoek gedaan heeft naar corruptie binnen het Afrikaanse voetbal en daarmee stigmatiseer je ten onrechte een heel continent want het gaat hier om een onderzoek met betrekking tot 1 persoon van de ghaneze voetbalbond. Dat is net zo fout als dat ik zou stellen dat het voetbal in Europa 1 en al corrupt is omdat Blatter een Europeaan is. Verder bewijs je door op de man te spelen alleen maar dat je niet objectief bent in deze want anders zou het je volledig koud laten wat ik van de situatie vind...

15 juni 2018 om 06:31

Als je de tekst leest staat er toch duidelijk dat het onderzoeksteam in het verleden meerdere afrikaanse voetbalmisstanden aan het licht heeft gebracht, naast het onderzoek naar die ghanese bondsofficial?

Ik heb overigens een donkere huidskleur, voor t geval iemand op het forum de racismekaart wil spelen.

15 juni 2018 om 07:39

Maar dan nog heeft Suares28 gelijk. Blatter, Platini en Beckenbaur zijn Europenen dus is het volgens de redenatie van het artikel Europese voetbal ook corrupt.

15 juni 2018 om 11:17

Dat is toch het hele punt, Suarez28. Dat de onderzoekers en documentairemakers spreken over het gehele Afrikaanse continent. Daarnaast lees je in de onderzoeksjournalistiek juist ook veel over Europa in zijn geheel, alleen 95% is lokaal georiënteerd nieuws waarbij dat minder zichtbaar is.

Vanuit Afrika, Amerika en Azië wordt er ook gekeken naar Europa als geheel en zijn landen daarin slechts een los onderdeel. Komt nog eens bij dat mensen op het Afrikaanse continent zich ook echt Afrikaan voelen, terwijl mensen zich in Europa pas de laatste twee decennia zich Europeaan zijn gaan voelen.

15 juni 2018 om 11:18

Dan als nog kan je racistisch zijn toch ? Ook als je donker bent.

15 juni 2018 om 11:19

@ampie

15 juni 2018 om 11:29

@bergy,

En jij hebt mogelijk argumenten om te weerleggen dat het Europese voetbal niet corrupt is? Argumenten waarmee je aantoont dat er ook maar 1 land is in Europa waarbij het voetbal corruptie vrij is?

Dat is wel heel naïef.

Het is gewoon aannemelijk dat heel het Afrikaanse voetbal corrupt is. Waarom? Genoeg bewijs door de jaren heen dat zelfs naast voetbal, er genoeg andere zaken zijn in het kader van corruptie. Begin maar eens op het vliegveld van een random Afrikaans land. Zeker in Zuid-Afrika kan je door handig in te praten op bepaalde mensen sneller door de douane komen, waar normaal een mega rij staat.

17 juni 2018 om 12:32

Klopt, maar gaat nu toch om t feit dat ik als donkere wat zeg over donkeren of is dat serieus zo moeilijk te begrijpen

We weten dat het gebeurt maar laten we niet Zo hypocriet doen in het westen zijn ze nog 100000000 keer erger wat d8 je van Blatter Platini de wk s die binnen worden gehaald met steekpenningen , ben blij dat dit wordt aangepakt en hopelijk niet alleen in Afrika maar ook de rest van de wereld

Dit is exemplarisch voor hoe het er op bestuurlijk niveau aan toe gaat op het Afrikaanse continent. Zonder die corruptie zou het een welvarend continent kunnen zijn, al zijn daar nog wat zaken voor nodig. Westerse en Chinese inmenging in van alles en nog wat is fout maar word mede mogelijk gemaakt door die corruptie. Mooi, dat het wat betreft het voetbal nu aan het daglicht gebracht is, hopelijk volgt de rest snel en kan het continent Afrika de weg omhoog inzetten. Maar dat is ijdele hoop ben ik bang.

15 juni 2018 om 06:35

Volgens mij heeft het westen er in het verleden er wel voor gezorgd dat ze konden "inmengen". En daarmee de afrikanen deels afhankelijk gemaakt van het westen. Is dus nogal kortzichtig om dit exemplarisch te noemen.

15 juni 2018 om 07:45

Dat willen ze hier niet zien. Volgens de westerlingen hebben De Afrikanen en Midden-Oosten mensen hebben er zelf voor gezorgd dat hun landen eeuwenlang worden geplunderd door het Westen. Terwijl het Westen ervoor zorgt dat de meest corrupte leiders daar aan de macht komen. Als er een leider is die voor het volk opkomt en niet de rijkdommen wil schenken aan Shell en maatjes dan wordt die neergezet als dictator of terrorist.

15 juni 2018 om 09:02

Het ligt allemaal aan het westen natuurlijk, waarom zien wij dat nou niet? Het feit dat men keer op keer slechte leiders kiest in Afrika en er vaak nog in stammencultuur inclusief bijbehorende vriendjespolitiek zegt natuurlijk niets...

15 juni 2018 om 09:44

Tot 1870 kwamen de Europeanen anders niet verder dan de kustgebieden. De binnenlanden waren voor die tijd nog niet bezocht door Europeanen. En in 1960 waren de meeste ook alweer weg. Ik ga niet ontkennen dat Afrika in in een aantal gevallen in die tijd zwaar te lijden had onder het bewind van de Europeanen (zoals in Congo), dat is gewoon een feit. Maar wat tevens een feit is, is dat dit niet altijd het geval was. Zo legden in die periode de Europeanen (communicatie)infrastructuur aan en bouwden ze ook scholen en ziekenhuizen.

Hoe kan het dat ze het in Azië (veel langer gekoloniseerd door ons) stukken beter voor elkaar hebben dan in Afrika? Terwijl we inmiddels ruim 4.000 miljard aan ontwikkelingshulp hebben geschonken aan Afrika. Vind het daarom een beetje onzin om het Westen constant de schuld van de ellende in Afrika te geven.

15 juni 2018 om 10:55

Groot verschil wat we hier moeten aantekenen is dat wij niet veel grazen getrokken hebben in Azië, afgezien van de kwestie India/Pakistan, dat continent bestaat nu veelal uit natiestaten met een redelijk hemogene bevolking. Afrika, en ook deels het Midden-Oosten, zijn we vrolijk met een paar loniaaltjes doorheen gegaan, zonder rekening te houden met het leefgebied van stammen en bevolkingsgroepen. Dat is gewoon vragen om heibel. Ik denk dat dat het ergste is wat we Afrika hebben aangedaan, waar ze nu nog steeds dagelijks last van hebben.

15 juni 2018 om 11:39

Die slechte leiders komen er nadat het westen de goeie afgezet cq vermoord heeft. Vervolgens wordt een pro westerse leider aangesteld en wordt alles door deze leider weggegeven (uiteraard tegen betaling aan hemzelf) aan westerse bedrijven

15 juni 2018 om 13:01

Niet mee eens. Kijk voor de grap eens hoeveel verschillende bevolkingsgroepen en gesproken talen er zijn in Indonesië bijvoorbeeld. En dat geldt voor meer landen in die regio.

15 juni 2018 om 13:07

Noem een paar voorbeelden van goede leiders die het Westen de afgelopen jaren daar heeft afgezet. En wie is 'het Westen' dan? Europa is juist gebaat bij een (economisch) ontwikkeld Afrika. Europese overheden en bedrijven zijn echt niet bewust bezig om de boel daar ellendig te houden. Dat is echt flauwekul. Integendeel, we investeren juist enorm veel in Afrika in de vorm van ontwikkelingshulp.

15 juni 2018 om 18:35

@FCg-TvhN

Alsjeblieft ga niet soort halfslachtig de slavendrijvers hier proberen recht te lullen. Het westen heeft namelijk rond de eerste wereld oorlog Noord Afrika een paar bezoekjes gedaan. Die Italianen hebben destijds genocide gevoerd in Somalië. Dat is nog maar een piepklein onderdeel van wat daar allemaal heeft gespeeld. Je moet ook eens kijken wat er gebeurd met het geld wat wij doneren. Leuk als Nederland tien miljoen doneert aan het rode kruis voor bv. Haïti. Jammer als dan de directeur daar alleen al tonnen/miljoenen per jaar verdiend. Natuurlijk steunen wij als bevolking Afrika, maar het WWF steunt ook dieren maar ze steunen ook trophy hunting. Zo hebben al die bedrijven hun trucjes waar ze de bevolking mee misleiden. Het westen doe Afrika meer tekort, dan dat ze hun wat bieden met alle respect. Het westen heeft notabena iemand als Saddam de middelen gegeven om een coupe te kunnen plegen in Irak. Het westen heeft in de wereld gewoon een hele grote vinger in de pap, die je echt niet moet onderschatten omdat ze een aantal scholen hebben gebouwd etc. Maar vervolgens het hele land leegpompen.

15 juni 2018 om 19:06

Ik probeer niet recht te lullen wat krom is, ik breng nuance wat dat ontbreek veelal in dit debat. Veel uitspraken over onze rol en over wat we aan onze tijd als kolonisator hebben verdiend zijn gewoon pertinent niet waar namelijk.

Het Westen doet dit, het westen doet dat. Dat is makkelijk praten want h'het Westen' is heel breed. Wat Italianen of Amerikanen als zelfstandige landen doen kun je niet op het bordje van 'het Westen' in het algemeen schuiven.

15 juni 2018 om 08:05

Eens Drl80!
De geschiedenis leert ons dat het, zoals het nu gaat, inderdaad Afriak nooit die stap voorwaarts zal zetten. Teveel incompetente personen op sleutelposities. Zet er gewoon wat geleerde westerse personen op beslissingsniveau en je zult zien dat het allemaal een stuk gestructureerd gaat lopen.

Al meer dan 50 jaar ontwikkelingsgeld in die bodemloze put gegooid door de ganse wereld en het heeft nog geen ruk geholpen.... Hoe zal dat nou komen?

15 juni 2018 om 10:46

Corruptie is overal en wat nog meer aanwezig is is seksuele intimidatie dat gebeurt werkelijk overal. Heb zelf bij een club gespeeld waar 2 trainers regelmatig de moeders aan de zijlijn aan het versieren waren om hun zoontje vaker te kunnen laten spelen. Dit soort dingen kan je alleen voorkomen door mensen nooit alleen te laten en continue te controleren maarja dat zie ik niet snel gebeuren. Vrijheid is leuk maar vrijheid bied ook kansen voor de slechtere mensen onder ons

En de Ghanese regering die direct ingrijpt omdat ze vinden dat die corruptie niet goed is. De Ghanese regering is net als veel andere regeringen daar zo mogelijk nog veel corrupter dan de voetbalbond. Het is wel een mooie gelegenheid om daar de aandacht van weg te trekken door dit aan te pakken. Als er vervolgens vanuit de bond weer genoeg steekpenningen betaald zijn aan een aantal regeringsfunctionarissen komt de oude bond gewoon grotendeels weer terug...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren