Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Makkelie sloot zich twee dagen op in zijn hotelkamer: ‘Was er emotioneel onder’

Laatste update:

Danny Makkelie is voor het tweede jaar op rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar bij Voetbal International. De veertigjarige arbiter blikt in een uitgebreid gesprek terug op het afgelopen seizoen en onthult dat hij er na het WK in Qatar mentaal aardig doorheen zat. Dat had alles te maken met de hectische kwartfinale tussen Nederland en Argentinië, waardoor Makkelie naar huis moest.

“De eerste seizoenshelft stond natuurlijk in het teken van fit blijven”, begint Makkelie. “Je bent in alles voorzichtig, loopt met een rem erop en je past je trainingen aan. Ook wil je kort voor het WK liever niet in opspraak komen met foutieve beslissingen. Normaal is het in de zomer als er geen wedstrijden zijn, een WK in het midden van een seizoen was voor iedereen nieuw.” De scheidsrechter vertelt dat de afloop van het toernooi ‘een mentale klap heeft gegeven’. “Weet je, in eerste instantie dachten we dat de uitschakeling van Nederland goed voor ons was.”

Een arbiter mag logischerwijs geen wedstrijden van zijn thuisland fluiten. Dat Nederland werd uitgeschakeld, betekende eigenlijk dat de kans groter werd dat Makkelie nog meer wedstrijden mocht fluiten op het eindtoernooi in Qatar. Björn Kuipers werd op het WK van 2014 ‘het slachtoffer’ van het succes van Oranje, toen Louis van Gaal het met zijn ploeg tot de halve finale schopte. Kuipers moest toen naar huis. “Iedereen zal snappen dat je als scheidsrechter ook het hoogste wil bereiken en dat zat er in”, doelt Makkelie op het fluiten van een eventuele halve finale en/of de finale. “Wij waren in het stadion tijdens Nederland – Argentinië en dan zie je een krankzinnige wedstrijd. Pas na afloop kregen we de ophef en de impact mee, het gedrag van de spelers over en weer.”

Makkelie vindt het ‘logisch’ dat hij en zijn team niet werden aangesteld voor de halve finale en finale van Argentinië. “Het gaat om beeldvorming, ik snap dat wel. Je moet nou eenmaal de schijn voorkomen. Dan kun je het over professionaliteit en integriteit hebben, maar zo kijken buitenstaanders niet. Misschien was ik er daarom wel goed ziek van. Het was pijnlijk.” De scheidsrechter trok zich vervolgens twee dagen terug op zijn hotelkamer. “Ik was er emotioneel onder. Ik moest het een plekje geven.” Het was Kuipers die Makkelie als eerste opbelde. Dat deed laatstgenoemde erg goed. “Dat waardeer ik enorm, zijn ervaringen helpen me. Ik kijk enorm op tegen hem. Hij is echt wel een voorbeeld, we hebben veel contact gehad. Ik kon die dagen mijn ei kwijt bij hem.” Uiteindelijk floot Makkelie twee wedstrijden op het WK: Spanje – Duitsland en Argentinië – Polen.

De dip duurde lang
Makkelie heeft nog lang over het WK en zijn persoonlijke gedwongen vertrek nagedacht. “Al snel floten we Feyenoord – PSV. Het was niet slecht en er was weinig ophef, maar ik had de teleurstelling voelbaar nog niet verwerkt. De kenners zagen het, waaronder mijn coach Herman van Dijk en Jaap Uilenberg. Ook mijn moeder zag het. Die kent me als geen ander, zij zag niet de zelfverzekerde Danny.” De scheidsrechter heeft ‘de naweeën’ van het WK de volledige tweede seizoenshelft ondervonden, zo zegt hij zelf. “Ik heb het ook eerlijk tegen mijn assistenten gezegd. Het kwam niet vanzelf, ik heb ze om extra ondersteuning gevraagd. Ik wilde wel blijven fluiten. Het is net alsof je een aanrijding hebt gehad, dan moet je ook snel weer gaan rijden.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind het nogal pijnlijk dat dit je beste resultaat is binnen het scheidsrechtersgilde, Danny Makkelie. Ik vind het echt een hele matige scheidsrechter die ook Europees en internationaal veel te vaak negatief in het nieuws komt door fouten. Het zegt eerlijk gezegd meer over het niveau van de overige scheidsrechters dat Makkelie er het best op staat, al vind ik Gozubuyuk persoonlijk beter.

Verder kan ik de teleurstelling wel snappen, al vind ik het wel lichtelijk merkwaardig dat je mentale naweeen krijgt van een situatie waar je niets aan kunt doen en wat niemand je kwalijk neemt. Je weet van tevoren dat je als Nederlandse scheidsrechter niet de wedstrijden krijgt van het land dat Nederland heeft uitgeschakeld en je weet ook dat er meer scheidsrechters zijn die in aanmerking komen voor de andere wedstrijden. Het artikel klinkt wellicht allemaal wat melodramatisch, maar als iets je passie is, kan ik me wel voorstellen dat je er even goed ziek van bent.

28 juni 2023 om 14:18

Snap de beeldvorming ook niet zo, want Nederland - Argentinië werd door een Spaanstalige scheids gefloten. Vond ik zelf wel appart, want als de scheids in zijn moedertaal tegen de Argentijnen spreekt, zou ik dat als Nederlandse speler wel een beetje gek vinden. Je krijgt dan niet mee wat speler/scheids tegen elkaar zeggen. Hadden beter een niet Spaanstalige scheids van een ander continent dan Europa of Zuid-Amerika op die wedstrijd kunnen zetten.

28 juni 2023 om 14:23

Welke scheidsrechters maken nu geen fouten? Elke week in de Premier league, Eredivisie, Champions league of Europa league betrap je scheidsrechters wel op fouten. Een scheidsrechter als Makkelie heeft over het algemeen wedstrijden met een lagere snelheid voor zich dan scheidsrechters uit Engeland bijvoorbeeld. Sommige fouten zijn onacceptabel of tegen het onacceptabele aan, maar veel fouten worden al anders per camerahoek, laat staan vanaf de hoek van de scheidsrechter die het 1 keer te zien krijgt.

Op dit moment is inderdaad Makkelie gewoon je beste scheidsrechter en blijkbaar vinden de hogere bazen het ook. Hij fluit veel belangrijke potten in Europa. Hoe meer mensen kijken naar de wedstrijd hoe meer meningen je zal hebben.

28 juni 2023 om 14:25

Gozubuyuk??? Meen je dit? Die gast die Feyenoord eerst naait tegen Psv en een jaar later er alles aan doet om Feyenoord van Psv te laten winnen om het goed te maken. Het lukte uiteindelijk nog niet (2-2), maar dat ter zijde.

Dat Makkelie de beste is zegt inderdaad genoeg, maar ik ben het er helaas nog mee eens ook!

Makkelie mocht blij zijn dat hij na de penalty van Messi tegen Polen in Qatar mocht blijven. Wanneer dit Messi niet was geweest maar de spits van Kameroen, was het een blunder geweest en was Makkelie thuis geweest na de groepsfase!

Ik vind het echt melodramatisch, zoals je het zelf zegt. Dit hoort bij het beroep als scheidsrechter en je kent de regels. Als Lukaku geblesseerd is tijdens de WK Finale gaat de reserve keeper van Belgie (miglolet) toch ook niet huilen dat hij niet op zijn plek speelt...

28 juni 2023 om 15:17

Nijhuis heeft het dan meer verdiend om maar even een voorbeeld te geven...

28 juni 2023 om 15:34

Nijhuis is meer een personality. Dat mis ik juist wel eens bij Makkelie. Maar als scheidsrechter vind ik Nijhuis vaak niet goed. Leuk dat hij veel door laat gaan, maar daardoor wordt hij ook vaak binnen een wedstrijd heel inconsequent.

28 juni 2023 om 15:45

Ik keur het ook niet goed dat Nijhuis zo'n type scheidsrechter is maar het is nog altijd beter dan als een natte krant te fluiten met als gevolg dat het vaker in het voordeel valt van een partij die het totaal niet verdiend heeft...

28 juni 2023 om 18:54

Ik snap de teleurstelling maar er zijn gewoon in Europa en in Zuid/Amerika betere scheidsrechters.

Beeldvorming is juist ja, zal nooit vergeten hoe die vieze Anders Frisk zo opzichtig tegen Oranje floot in 2004 in de halve finale nadat NL Zweden had uitgeschakeld op penalty's.

28 juni 2023 om 14:34

Ach, Nederland werd toen ook overklast hoor. Zeker zo'n goal als die van Maniche...dat had weinig met Frisk te maken. Het missen van een gigantische kans door Overmars eerder in de wedstrijd idem dito. Daarnaast was Nederland-Zweden destijds lang niet zo dramatisch als Nederland-Argentinië afgelopen WK. Maar het verhaal van arbitrale beslissingen en Argentinië in Quatar zal voor mij altijd controversieel blijven. Niet alleen in die wedstrijd tegen Oranje, waar wel heel weinig de kant van Oranje op viel afgezien van die vrije trap in de blessuretijd, en gewoon 100% rode kaarten niet werden gegeven aan de Argentijnen, waren er natuurlijk nog wel wat dingen die vreemd waren dat toernooi.

28 juni 2023 om 15:33

Eens, dat hele toernooi stonk echt naar vervalsing. Alles moest op een bepaalde manier gaan.

28 juni 2023 om 17:14

Wat een onzin...

Als dat zo was geweest waarom was de goal van Lautaro Martinez tegen Saoudi Arabie dan afgekeurd?

Ieder toernooi zijn er beslissingen waar je het niet mee eens bent... De goal van Lampard is zeker ook een bewuste arbitrale fout tegen de Duitsers.

De enige 2 waar je echt je vraagtekens bij kan zetten is 1978 Argentinie - Peru (geloof ik) en alle wedstrijden van Zuid-Korea in 2002 (met name tegen Italie en Spanje)

Ik zag dat hij in de klassieker einde seizoen ook van slag was en daarmee de competitie heeft beinvloed. Jammer want vind hem over het algemeen een goede scheids.

28 juni 2023 om 15:11

Ik vind hem niet zo'n goede scheidsrechter. Want naast het door jouw genoemde moment herinner ik me ook nog Vitesse - NEC. Tannane deelt een klein tikje uit aan een speler van Vitesse die als een kleuter naar de grond gaat liggen rollen. Natuurlijk kun je daar in theorie rood voor geven, al hoor ik bij tackles steeds het geleuter over intensiteit. Maar vervolgens deelt Wittek een doodschop uit aan Tannane om het spel stil te leggen en kreeg hij daar slechts geel voor. Terwijl je bij de actie van Wittek iemand ernstig kan blesseren, wat niet het geval was bij de actie van Tannane.

En wat ik ook merk is dat Makalie maar zelden naar een scherm wordt geroepen. Ik denk dat de man zo'n stempel drukt op collega's dat ze hem niet durven aan te spreken op een mogelijke foutieve beslissing.

28 juni 2023 om 15:32

Ja, het is een vak apart. Ik heb respect voor de scheidsrechters. Zij staan er week in week uit en hebben veel druk.
We zouden samen ons achter de scheidsrechters moeten scharen met zijn allen!

28 juni 2023 om 15:44

Na de vorige editie van Ajax- Feyenoord sta ik iets minder achter makkelie. Ik vond hem al tijden veel minder fluiten, maar dat was echt de druppel. En hij regelmatig een onbenul als VAR die niet het lef heeft om Makkelie tegen te spreken.

En dit heeft niets te maken met of Feyenoord wel of niet terecht kampioen is geworden, wat dat zijn ze volledig. Maar het heeft wel degelijk de competitie op dat moment beïnvloed. Eerst had Hartman er al vanaf gemoeten met zijn 2e gele kaart. Een grove tackle van Idrissi was ook slechts geel. Terwijl hij in de 2e helft ook zijn 2e gele kaart had kunnen krijgen, maar ook toen spaarde Makkelie hem. En uiteraard had Kudus in de slotfase ook rood moeten hebben. Bij beide momenten greep de VAR niet in om Makkelie rood te laten geven.

De scheidsrechters zouden geholpen moeten zijn met een VAR, maar ze voelen zich veel te vaak op hun pik getrapt als ze naar het scherm moeten.

28 juni 2023 om 19:33

Mwoah. Ik denk niet dat Feyenoord hier nog over kan klagen. Ze wonnen alsnog en anders hadden ze meer doelpunten voor kunnen hebben. Thats it

28 juni 2023 om 19:51

Ahhha grapjas doen alsof feyenoord met 9 had gewonnen

28 juni 2023 om 20:09

Dat doe ik niet. Ik zeg alleen dat Ajax ook bepaald geen klagen had. Dat wordt wel eens vergeten. Hartman zat op randje rood trouwens, maar hoefde die echt nog niet te krijgen.

Ik vind het niveau van scheidsrechter momenteel sowieso bedroevend. Niet alleen in Nederland trouwens. Op het WK was het ook janken!

Ik denk dat dit deels ook te maken heeft met de VAR en die rare regels van tegenwoordig. Er staan constant tientallen camera's en met VR-technologie wordt ieder detail tot in den treure in slow motion nagebootst. Dat is prettig bij zwart-wit situaties als buitenspel, maar bij andere situatie is dit een drama.

Wat mij betreft mogen we weer iets meer terug naar vroeger. Helemaal die slap gegeven penalties zijn een doorn in mijn oog. Een bal die van 2 meter tegen je arm wordt geschoten, een lichte aai in de hoek van de 16 gevolgd door een theatrale val, dat soort onzin. Dat komt de amusementswaarde niet ten goede, de irritatiefactor echter wel.

Een scheidsrechter moet de autoriteit zijn en eigenlijk onopvallend goed zijn en zijn beslissingen niet doorslaggevend. Dan ben je goed!

Ik vond hem absoluut niet consequent fluiten dit jaar, met als uitschieters de niet gegeven rode kaarten van Hartman en Idrissi in de klassieker, het toelaten van het gedrag van Ajacieden in de ArenA tegen PSV, maar vervolgens een makkelijk slachtoffer als Tananne bestraffen voor een “tikkie”, waar je enkele weken later weer weg kijkt bij Alvarez tegen AZ. Ook die wedstrijd in de kuip was met name de eerste helft een ramp, waar veel overtredingen over het hoofd werden gezien, maar met name het niet ingrijpen bij een hoofdblessure van Mwene na wederom lomp in komen van Wieffer. Hij is wat mij betreft nog steeds de best of the rest, maar wat heb ik me geërgerd aan de inconsequentie van deze man dit seizoen.

Marciniak is gewoon de beste scheidsrechter van de wereld, daarom ook de CL finale en WK finale gefloten. Een halve finale had nog gekund wellicht, maar de finale was nooit een optie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren