Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik heb nooit gedacht: als ik prof word, móet dat bij Feyenoord zijn’

Laatste update:

PAPHOS - Feyenoord besloot in januari om een zelfstandig beloftenelftal op te richten. De Rotterdammers hieven de Onder-18 op en het nieuwe Jong Feyenoord doet sinds dit seizoen mee aan de Reservecompetitie voor beloftenteams. De negentienjarige Simo Choukoud had dit seizoen bij dat Jong Feyenoord kunnen spelen, maar besloot een opvallende transfer te maken naar Cyprus. Daar voetbalt de aanvallende middenvelder nu voor Pafos FC.

Door Gijs Freriks

Choukoud begon met voetballen bij VV Quintus in Kwintsheul en werd op zijn negende gescout door ADO Den Haag. De club uit de Hofstad ging niet met Choukoud verder, maar een jaar later mocht de geboren Delftenaar alsnog blijven. Het talent voetbalde zes jaar voor ADO en stapte vervolgens over naar Feyenoord. “Als kleine jongen was dat een heel mooie stap. Ik zal Feyenoord altijd dankbaar blijven.”

Choukoud vertelt in een interview met Voetbalzone terug te kijken op ‘vier heel mooie jaren’: “Ik heb bijna alles gespeeld, veel gescoord en assists gegeven. Ik heb mooie toernooien en mooie en belangrijke wedstrijden gespeeld. Ik ben kampioen geworden en heb de beker geworden. Natuurlijk: van de ene trainer leer je meer dan de ander, maar iedere trainer brengt wel iets mee waar je wat van opsteekt. Het was een leerzame periode: op mentaal, fysiek en voetballend gebied.”

Met 7 doelpunten in 23 wedstrijden kan Choukoud terugkijken op een geslaagd voetbaljaar op Varkenoord. Desondanks maakte Feyenoord geen haast om een beslissing te nemen over zijn toekomst: “Feyenoord moest besluiten of ze mij een contract zouden aanbieden en mij zouden meenemen naar Jong Feyenoord. Ik kon aanvoelen dat een contract er voor mij niet inzat. Ik heb daarom niet gewacht tot het eindgesprek aan het einde van het seizoen.” Samen met zijn zaakwaarnemer ging Choukoud op zoek naar een nieuwe club.

“Mijn zaakwaarnemer heeft met veel mensen gesproken, het is een drukke transferperiode geweest. Ik heb veel clubs afgezegd. Soms miste ik gewoon een klein dingetje of was het gevoel minder goed. Anderhalve week voor het einde van de transfermarkt meldde Pafos zich bij mijn zaakwaarnemer en stuurden ze de voorwaarden en hun plannen door. Het plaatje van Pafos was compleet en ik had er een goed gevoel bij. Ze wilden me heel graag hebben. Als speler is het belangrijk dat je weet dat je niet slechts opvulling bent.”

Een van de redenen waarom Choukoud bij Pafos tekende, is omdat hij daar in een eerste elftal kan spelen. De concurrentie is echter niet mals, want afgelopen zomer trok de club van de Schotse manager Steven Pressley nog 22 nieuwe spelers aan. Pafos kan dat doen van de hulp die men krijgt van Sergei Lomakin. Deze Russische zakenman, eigenaar van investeringsmaatschappij TSI Investests, nam Pafos in het voorjaar van 2017 over. “Het is zijn bedoeling om het niveau van het team op te krikken en om van Pafos een grote naam te maken. Dat is ook een van de redenen waarom hij zoveel buitenlanders heeft gehaald.”

De selectie van Pafos telt zestien nationaliteiten. Geeft dat geen problemen op het veld?
“Gelukkig hebben we een Schotse trainer die de Engelse taal spreekt. Over het algemeen wordt er hier ook meer Engels gesproken dan Grieks. Iedereen kan hier met elkaar communiceren en elkaar aancoachen. Dat is prima te doen, het is geen probleem.”

Wat voor plan heeft coach Pressley met jou?
“Ik ben laat in de transferperiode gekomen, dus het belangrijkste is dat ik zo snel mogelijk wen aan het klimaat en aan het twee keer intensief trainen in de hitte. Ik moet zorgen dat ik fysiek top word en tot nu toe gaat het goed. Het gaat sneller dan gedacht. Voor de rest is het zaak om mezelf zo snel mogelijk in de basis te spelen. Op de trainingen gaat het goed en ik krijg positieve feedback. De trainers zijn blij met mij, dus als ik zo doorga, komt het goed. Ik hoop dat het een kwestie van tijd is voordat ik mijn plekje te pakken heb.”

Je voelde aan dat je geen contract zou krijgen bij Feyenoord. Het was dus een eenzijdige beslissing?
“Niet zozeer. Mijn ontwikkeling ging goed, maar ik wist van mezelf dat Feyenoord niet de plek was om mezelf verder te ontwikkelen. Dat lag aan de manier van voetballen. Voor mijn ontwikkeling dacht ik ook dat het goed zou zijn om naar een eerste elftal te gaan. Bij Feyenoord zou dat lang kunnen duren, want de laatste jaren debuteren er niet zoveel jonge jongens in het eerste. Ik had daarom met mijn zaakwaarnemer al besloten dat ik zou vertrekken. We zijn toen gaan kijken naar wat de beste optie voor mij zou zijn.”

“Ik heb later van Feyenoord gehoord dat een contract er voor mij misschien wel in had gezeten. Ze hadden alleen meer tijd nodig om te bepalen wat ze zouden doen. Ik heb Feyenoord toen verteld dat ik dacht dat het beter zou zijn dat ik zou vertrekken. We hebben het goed uitgesproken en zijn goed uit elkaar gegaan.”

Waarom lag de speelstijl van Feyenoord jou niet?
“Ik ging van de jeugd van ADO naar Feyenoord en een groot verschil was dat er bij Feyenoord meer met vechtvoetbal werd gespeeld. Daar is niets mis mee, maar dat is niet mijn ideale spel. Ik dacht: is het slim om de komende jaren hier te blijven? Ik schatte mijn kansen in en moest realistisch zijn. Ik had niet het gevoel dat ik snel in het eerste zou komen.”

In de zoektocht naar een nieuwe club kwamen er diverse opties langs. Choukoud kreeg aanbiedingen van clubs van het hoogste niveau van Portugal en Duitsland, maar wilde niet meteen zijn handtekening zetten. “Ik ben een gevoelsmens. Als iets mij niet lekker zit, doe ik het liever niet. Ik dacht: ik wacht nog even. Komt er niets anders, dan kan ik er altijd nog op terugkomen. Die vrijheid kreeg ik ook van de geïnteresseerde clubs. Het was niet dat ze zeiden: ‘of je tekent morgen of je tekent niet’. Dat deed mij wel goed.”

“Toen kwam Pafos. Ik zag hun voorstel en enthousiasme en dat sprak mij heel erg aan. Ik ben goed opgevangen en ze zijn tot dusverre al hun afspraken nog nagekomen. Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Er zijn misschien grotere clubs geïnteresseerd geweest, maar ik ben nu negentien jaar en piek liever dan dat ik daal. Ik wil mijn piek op mijn negentiende nog niet hebben meegemaakt. Ik heb heel goed nagedacht over wat ik precies wilde en Pafos paste in dat plaatje.” Choukoud moet nog wel even wachten op zijn debuut.

De Zuid-Hollander is er naar eigen zeggen ‘klaar voor’, maar in de eerste drie wedstrijden van het seizoen deed hij nog niet mee. Mogelijk kan hij op 6 oktober voor het eerst zijn opwachting maken wanneer de blauwhemden het opnemen tegen het Nea Salamis Famagusta van onder anderen voormalig PSV’er Farshad Noor. Choukoud begrijpt dat sommigen hun wenkbrauwen zullen fronsen nu hij Feyenoord heeft ingeruild voor een bescheiden club op Cyprus. De Marokkaanse Nederlander blijft echter overtuigd.

“Het was mijn droom om profvoetballer te worden. Bij welke club dat zou zijn, dat was van ondergeschikt belang. Ik heb nooit gedacht: als ik prof word, moet dat per se bij Feyenoord zijn en moet ik per se in De Kuip spelen. Ik ben blij dat ik bij Feyenoord heb gespeeld, natuurlijk. Het is een van de beste jeugdopleidingen. Maar dat ik het eerste van Feyenoord niet heb gehaald, daar heb ik geen moeite mee. Ik denk dat Pafos momenteel het beste is voor mijn carrière. Ik heb er geen spijt van”, besluit Choukoud.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen waarom je een Bundesliga-club afzegt om te gaan spelen bij een club uit Cyprus die (22!) nieuwe spelers heeft gehaald. Uit interview blijkt ook dat hij daar nog niet tegen een basisplek aanzit. Wellicht een beetje grootspraak. Maar goed, veel geluk gewenst in het mooie avontuur.2

Met alle respect en dit is niet persoonlijk bedoeld aan het bovenstaande onderwerp.
Het ultime doel van iedere Nederlander* moet uiteindelijk resulteren in een uitverkiezing bij een Oranje selectie..de eer om voor je land te mogen uitkomen, te geven desnoods gratis!
Dat vergt veel investering in opleiding en begeleiding zowel financieel als in energie en mag niet verloren gaan als zeer aannemelijk aanwezig lijkt dat deze dure investeringen uiteindelijk kiezen voor een ander nationaal team dan de Nederlandse.
Dit geldt uiteraard enkel in sportief opzicht en niet in het maatschappelijke, vanzelfsprekend.

* iedere Nederlandse topsporter.

26 september 2018 om 14:14

Eveneens met alle respect, maar dit is echt pertinent onzin. Iedere Nederlander, en dus ook iedere voetballer, met zelf bepalen wat zijn ultieme doel is. Ik voel geen eer om voor mijn land uit te komen. Nu kan ik voor geen meter voetballen, dus dat scheelt, maar niemand verplicht een ander om dat als ultieme doel te zien. Laat het iedereen zelf uitmaken.

26 september 2018 om 15:55

Ieders mag zijn eigen persoonlijke idealen als doel stellen, echter vind ik persoonlijk dat als een bedrijf investeerd in jouw dat je dan ook loyaal moet zijn tov je 'sponsor' en niet de concurrent van de jarenlange opleiding en dure opgedane kennis te laten profiteren, met name als dat structureel voorkomt. That's not done!

Als voorbeeld België(en in mindere mate Frankrijk), het merendeel hebben roots uit een ander land en toch kiezen zij voor het land die hun die mogelijkheden hebben geboden.
Ergens gaat dat fout in Nederland bij de jongste generaties, waardoor er een vacuum kan ontstaan indien dat structureel plaatsvind en dat mag domweg niet kunnen ok?

Nb Bij andere sportonderdelen heb je dat nauwelijks of nooit, het is kennelijk een maatschappelijk verschijnsel in het voetbalbedrijf.

26 september 2018 om 21:42

Wat een aanname gebaseerd op niks. Er zijn ontieglijk veel en ook goeie voetballers in Frankrijk die voor een ander land uitkomen. Marokko, Algerije, Tunesie etc. Het verschil tussen Frankrijk en Nederland is dat de vijver om uit te vissen vele malen groter is. Iedereen moet lekker zelf bepalen wat ie doet in deze..

Een heel mooi verhaal van een jongen die zwaar te kort kwam om in aanmerking te komen voor een contract. Is als opvulling gehaald bij Feyenoord, nadat hij het bij ADO niet waargemaakt had. Bij Feyenoord altijd op de bank, tot het laatste jaar waar hij als 2e jaars A niet in de O19, maar in de O18 moest plaatsnemen. Daar deed hij het overigens redelijk.

Des te meer credits naar zijn zaakwaarnemer dat hij het toch voor elkaar heeft gekregen om een profcontract te regelen, ook nog eens op een fantastisch mooi eiland. Het is te hopen dat hij zich dermate goed ontwikkelt dat hij speeltijd krijgt en misschien in een 'gerenomeerde' competitie een contract krijgt. In ieder geval een prachtige ervaring.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren