Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Heerenveen-trainer Jans spijkert kennis Friese taal bij

Laatste update:

De nieuwbakken sc Heerenveen-oefenmeester Ron Jans heeft er een heuse Friese integratiecursus opzitten. De van FC Groningen overgekomen trainer leerde onder meer tellen in het Fries en liet zich met zijn vrouw Marjo bijpraten over de geschiedenis van Friesland en de Friese taal.

/

Cursusleider Anne Tjerk Popkema van Taalburo Popkema leerde Jans onder meer hoe hij in het Fries kan zeggen 'We hebben ze een poepie laten ruiken' en 'De scheids heeft stront in zijn ogen', zo meldt het ANP. Volgens Popkema pikten Jans en zijn vrouw het Fries snel op en zijn ze nu in staat in het Fries een kopje koffie te bestellen en zich voor te stellen.

Dat kan van pas komen voor Jans, die vanwege zijn job bij sc Heerenveen naar Friesland is verhuisd. In zijn nieuwe huis kan hij een plekje uitzoeken voor een oorkonde, want omdat zowel hij als zijn vrouw de spoedcursus Fries met goed gevolg aflegde, kreeg het tweetal een certificaat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De clubcultuur lijkt me wel zinvol. Maar de taal absoluut niet in Heerenveen wordt niet heel veel fries gesproken. En zeker op de club waar amper friezen in de selectie zitten lijkt het met niet erg zinvol. Maarja het geeft wel aan dat die met volle overgave voor zijn nieuwe club gaat.

8 juni 2010 om 12:48

Net als de dorpen om Heerenveen heen: ook daar wordt weinig Fries gesproken (en het Fries dat er gesproken wordt kan ik ook moeilijk Fries noemen). Dus inderdaad weinig toevoegend, maar wel een mooi sprekend voorbeeld van hoe hij met zijn positie omgaat.
Ben benieuwd of hij nu straks ook het Friese volkslied mee zal gaan zingen....
PS: veel (behalve de oer-) Friezen kunnen trouwens gewoon goed Nederlands spreken...

8 juni 2010 om 13:59

Dat ben ik niet helemaal met jou eens Stephan. Juist in de omliggende dorpen wordt veel Fries gepraat. Het verschilt natuurlijk wel per dorp, en het hangt ook er vanaf waar je het hoort of van wie. Maar juist ik merk dat er in de omliggende dorpen bijna alleen maar fries gepraat wordt. Dit neemt niet weg dat als er iemand is die Nederlands tegen je praat de kans zeer groot is dat je in het Nederlands een antwoord terug krijgt.

En ook in Heerenveen wordt wel Fries gepraat. Meer dan in dkv.

Mooi gebaar van Jans

8 juni 2010 om 14:16

Het is maar net welke kant je op gaat. Ga je naar het zuiden, richting de Stellingwerver gemeenten, dan zul je bijna niemand tegenkomen die Fries spreekt, terwijl je wel in Friesland bent (al is het nog maar net geen Overijssel). Ga je naar het noorden, dan heb je juist veel mensen die Fries spreken.

Schitterend dit! Verbeek kon op een gegeven moment prima Fries spreken en het volkslied meezingen. Ben benieuwd hoe ver Ron Jans komt!

8 juni 2010 om 11:48

Gertjan Verbeek die prima Fries kon spreken?? Hahaha laat me niet lachen, die gast spreekt Fries zoals ik Duits spreek: Nederlands met af en toe een Fries woordje er tussen.

8 juni 2010 om 11:55

Dan heb jij niet goed opgelet. Uitspraak is niet vloeiend, en ja, er zit af en toe Nederlands tussen, maar voor iemand uit Deventer heeft hij het prima onder de knie.

8 juni 2010 om 14:36

Geweldig, gefrustreerde cambuursupporters..!

On:
Vind het wel wat hebben dat Jans een curses fries doet haha. Het zegt inderdaad iets over hij hoe met zijn positie om gaat. Kan het wel waarderen..

Hoeveel friezen spelen er bij heerenveen? Volgens mij heeft de trainer daar toch echt het meeste mee te maken, dus totaal overbodig. Misschien is dit ter compensatie dat Jans eigenlijk toch naar het buitenland wou, nu waant hij zicht echt in het buitenland.
Als alle bestuursleden fries praten, wat ik vind dat dat niet moet kunnen, dan zou het zinvol zijn. Nu is het alleen om een wit voetje te halen bij de supporters en dergelijken.

8 juni 2010 om 11:57

Ga eens leren lezen voordat je jouw oordeel klaar hebt. Hij doet dit niet voor de spelers, hij doet dit niet voor de supporters, hij doet dit voor zichzelf. Hij gaat in Friesland wonen en voor hem is het dus gebruikelijk zich aan te passen aan de mensen om zich heen, hij past zich aan aan de Friese cultuur. Heeft niks met voetbal te maken.

8 juni 2010 om 21:12

Geweldig dit, de supporters zijn nu al lovend enthousiast over hem. Dit is juist de instelling die er moet zijn in friesland. Friesland spreekt voor 80% allemaal fries, alleen in L'warden niet. En er zijn nog paar uithoekjes die net op de grens zitten van een andere provincie waar het niet de hoofdtaal is. De reactie's bij VZ is typerend, stukje jaloursie van andere supporters. Groningers blijven overal tegen aanschoppen, helaas voor hun krijgen ze nooit reactie.

Kan hem beter Scandinavisch leren! Dit is alleen om het zogenaamde Friese profiel weer even nieuw leven in te blazen, praktisch dient het geen enkel doel.

8 juni 2010 om 12:13

Wat een onzin. Zoveel Scandinaviërs hebben we helemaal niet meer onder contract. We hebben er wel een aantal, maar op Haglund (die er pas sinds januari is) na spreekt iedereen wel gewoon de Nederlandse taal. Sowieso zou Heerenveen komend seizoen gewoon een goed team op de been kunnen brengen wanneer je de 6+5 regel in zou voeren.

Verder zijn er genoeg Friese medewerkers en vooral supporters, dáár doe je het o.a. voor. Alsof je als trainer puur en alleen met spelers te maken hebt. Sowieso zijn dat altijd van die vreemde reacties. Men roept ook altijd dat we het volkslied moeten afschaffen omdat we bijna geen Friese spelers hebben, terwijl dit een traditie is richting de eigen aanhang. Helaas schijnt dat bij velen maar niet door te dringen.

8 juni 2010 om 20:36

Het heeft niet alleen met de spelers te maken maar ook met de cultuur er omheen en hoe alles er beetje in elkaar zit daar in Heerenveen, en rond Friesland.

Zoals het hoort. Dit is pas integratie.
Heel mooi van Jans.

8 juni 2010 om 12:23

idd zeer netjes dat hij intresse toont in het friese cultuur.
nu alleen nog een cursus flierefleppen en skutje varen( of hoe je het ook schrijft )
wie verbeterd me even?

8 juni 2010 om 13:35

Skutsjesilen en fierljeppen, maar vergeet ook het kaatsen niet!

8 juni 2010 om 14:36

It gie goed tot dast it wurd keatsen net goed opskreaun hast!

8 juni 2010 om 12:26

integratie laat me niet lachen. We wonen met zijn allen in Nederland hoor, Friesland is geen status apparte.

8 juni 2010 om 12:35

er zijn meer grenzen dan landengrenzen.
elke provincie heeft z'n eigen cultuur , zelfs elke gemeente heeft z'n eigen cultuur.
hij komt daar werken en hij verdiept zich in de cultuur, daar kan je toch alleen maar respect voor hebben. hij is namelijk niets verplicht. maar hij probeerd een band met de supporters op te bouwen en dat is toch mooi?
maar zoals jij het bekijk kan ik ook zeggen; we wonen met z'n alle in europa dus laten we spaans praten :s

8 juni 2010 om 12:40

Kom op zeg het gaat hier om een lolletje. Toen ik het stukje aan het lezen was vond ik het wel humoristisch, de reacties erop zijn helaas te serieus en helaas wat negatief.

Als je Heerenveen zegt, dan zeg je ook al heel snel Friesland. Dat is onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het is goed om je als trainer te verdiepen in de cultuur door in elk geval de basis een beetje te leren. Niemand verwacht dat je de taal moet kennen, maar het is natuurlijk wel zo dat je een extra streepje voor krijgt als je er wel mee aan de slag gaat. Het is trouwens al zo dat hij de taal wel redelijk verstond, de vragen die hij gesteld kreeg door de regionale omroep waren al in het Fries. Daarop reageerde hij weliswaar gewoon in het Nederlands, maar het is wel een teken dat hij het allemaal accepteert.

Verbeek had dat inderdaad ook. Weliswaar ging dat niet altijd even correct, maar hij probeerde het wel zo goed als mogelijk en uiteindelijk was het ook gewoon prima verstaanbaar. Dat werd ook volop gerespecteerd.

Goede zet van Jans!

8 juni 2010 om 12:40

Knap hoor dat mensen zelfs hierover nog kunnen zeiken. Ongelofelijk wat een onnozel gedrag.

In Friesland wordt oa Fries gesproken, dat hoort erbij zoals in Limburg Limburgs wordt gesproken. Als die man daar nou ook wat van wil leren, dan staat hem dat toch vrij of niet dan.

8 juni 2010 om 13:10

Ik ben het met je eens, maar begin dan zelf ook niet. Daarnaast pas je je denk ik makkelijker aan in Limburg dan in Friesland. Vergeet niet dat het Fries een echte taal is (samen met het Nederlands de enige officiele talen in dit land)

8 juni 2010 om 15:18

''begin dan zelf ook niet'' zeg je? Lees aub bovenstaande reactie's nou eens voordat je mij gaat betichten van ''zeiken''.

Die man moet toch gewoon zelf weten wat ie doet/wil. Is hij dan meteen een kwal zoals onderstaande poster ''statler'' aangeeft. Sorry maar ik kan dergelijke personen die menen zo ordinair te moeten reageren echt niet serieus nemen.

Tot slot nog even dit: Het is volgens jou moeilijker om je aan te passen in Friesland dan in Limburg, omdat Fries een taal is en Limburgs een dialect? Dat heeft er toch helemaal niets mee te maken joh. Ik ken zoveel mensen hier in Friesland die uit de Randstad komen en zich moeiteloos hebben aangepast(voor zover dat überhaupt nodig is).

Het vooroordeel dat Friezen erg trots zijn op hun provincie, dat klopt wat mij betreft volledig maar ik(en met mij héél veel Friezen) zullen never nooit vergeten in welk land we wonen. Juist Nederland!!

10 juni 2010 om 01:10

@merrie 8 juni 2010 om 13:10 #20
In Limburg makkelijker aanpassen dan in Friesland?? Denk het toch niet... Tenminste... ik kan van Fries nog wel wat maken (zowel in spraak als op schrift), maar plat Limburgs.... Daar begrijp ik net zoveel van als van Arabisch..

hij heeft zijn laatste kleine beetje respect bij mij nu helemaal verloren !! kan nu alleen maar blij zijn dat we van die kwal af zijn!!

8 juni 2010 om 15:50

Groningen hoorde ook gewoon bij Friesland hoor

Maar goed, vind het leuk dat hij het doet, ook richting sponsoren en supporters een positief teken.

8 juni 2010 om 18:35

De meeste sponsoren spreken zelf geeneens Fries. Laat staan het over grote gedeelte van de supporters. Het afzet gebied van Heerenveen is niet enkel Friesland. Ook Drente Overijssel en de Noordoostpolder. Over spelers nog niet te spreken. Heerenveen wilde ooit een Fries sprekend elftal hebben. Maar goed voor een leek gaat Scandinavisch ook door als Fries

Offtopic: Wel grappig dan ik niet meer mag reageren op Heerenveen topics. Of -te-wel dat reacties op SC Heerenveen topics nu een ''niveau'' behoeft! Men duld duidelijk geen weerspraak in Heerenveen! Of mogen mensen uit Leeuwarden niet reageren! hahahaha Trieste ontwikkeling!!

9 juni 2010 om 08:22

Dusssss. 'ooit wilde Heerenveen een Fries sprekend elftal hebben'. Waar heb je dit wereldnieuws opgedaan. Ik heb het idee dat je een hele dikke duim hebt. Mooi zoals mensen op Heerenveen en Friesland in het bijzonder reageren. Lijkt een beetje op het anti-ajax gedrag. Wij Friezen zijn trots op onze provincie, de cultuur en de taal. En wat iedereen daar van vind interesseert ons niet.
Uiteindelijk hoorde vroeger zeker het Noordelijke gedeelte allemaal bij 'ons' Friesland. De rest zijn eigenlijk afgekeurde Duitsers

8 juni 2010 om 17:05

een opgefockte groninger

Jongee , ga ergens anders lopen janken.

O.t.
Wel mooi dat hij zoiets doet , mooi gebaar na sponsers en fans

Eerlijk gezegt lijkt het me niet echt zeer nodig, alleen zegt wel genoeg over Jans hoe hij zich in een club wilt verdiepen en daar is Jans wel een topper in zeer respectvol deze man.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren