Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicoís van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 
 

Heeft AZ nog toekomst?

Oktober 2009 begon de nieuwe fase in het bestaan van AZ. Zonder de hulp van de prominent aanwezige Dirk Scheringa moest AZ verder. Alhoewel de leiding van AZ naar buiten toe de rust bewaarde, ben ik ervan overtuigd dat men de eerste dagen na het faillissement van DSB ook niet wist waar men aan toe was en welke gevolgen dit zou hebben. Als AZ-supporter heb ik alle berichtgeving rondom het voortbestaan van AZ nadrukkelijk gevolgd en getracht enige lijn in de media-publicaties te ontdekken. Nu de ‚Äėredding‚Äô van AZ aanstaande lijkt, is het goed om terug en vooruit te kijken.

AZ werd jarenlang geleid door een sterk directieteam bestaande uit Dirk Scheringa, Marcel Brands, Toon Gerbrands, René Nelissen en Louis van Gaal. Van dit vijftal waren zowel intern als extern Scheringa en Van Gaal het meest nadrukkelijk aanwezig, maar speelden de andere drie ook een belangrijke rol. Na het vertrek van eerst Van Gaal en daarna Scheringa werd het resterend driemanschap geconfronteerd met een groot aantal problemen op zowel sportief als financieel vlak. In de communicatie met de media werden Gerbrands en Brands naar voren geschoven. Nelissen was als ex-commissaris van DSB Bank enigszins besmet en bleef op de achtergrond. Achter de schermen is hij echter verantwoordelijk gemaakt voor alle onderhandelingen met de curatoren.

In de media werd aangegeven dat er nauwelijks problemen waren: ‚ÄôDSB had zijn sponsorbijdrage al gestort‚Äô, ‚Äėde financiering van veertien miljoen euro kon in tien jaar worden afgelost‚Äô, ‚Äėpotenti√ęle nieuwe eigenaren zoals Gazprom hadden al contact opgenomen‚Äô. In de vroege winter kwamen er andere verhalen. De financi√ęle positie van AZ bleek hachelijk te zijn. In het voorjaar 2010 werd een liquiditeitstekort verwacht en men moest spelers verkopen om te overleven. Tevens werd duidelijker dat er weinig voortgang zat in de onderhandelingen met curatoren en dat die potenti√ęle overnamekandidaten ‚Äėbroodje aap‚Äô-verhalen waren.

De directie van AZ stelde in januari al een eerste deadline richting curatoren, waarschijnlijk tegen beter weten in. De in een eerder stadium geventileerde uitstekende verstandhouding bleek aanmerkelijk koeler te zijn. De supporters van AZ leefden tussen hoop en vrees. Ari da Silva en Sebastien Pocognoli werden verkocht. De eerste berichten over het vertrek van Brands sijpelden door en Heerenveen wilde graag Gerbrands als Algemeen Directeur binnenhalen. Namen van grote partijen die AZ wilden overnemen bleken loze geruchten te zijn en langzamerhand bleek dat als enige mogelijkheid de regionale optie overbleef. Deze optie hield in dat AZ met behulp van een aantal vermogende regionale partijen zou gaan proberen het hoofd boven water te houden.

Waarom duurt dit zo lang? Ten eerste omdat de curatoren in aanvang een volledig verkeerde inschatting hebben gemaakt van de waarde van een voetbalclub. De curatoren hebben een bedrijfseconomische benadering gekozen en op basis hiervan een koopsom bepaald. Daarbij hebben ze echter niet bedacht dat de bedrijfseconomische waarde van een voetbalclub bijna per definitie nihil is. AZ heeft zoals vrijwel alle andere clubs een negatief exploitatieresultaat en blijft op de been door het verkopen van spelers. Een bedrijfsmodel dat steeds verder onder druk komt en in de toekomst ook niet houdbaar is. De waarde van een club zit volgens mij echter niet in de financi√ęle balans maar in de marketingmogelijkheden. Om een goede waarde te kunnen bepalen hadden de curatoren inzicht moeten geven in bekendheid van het merk AZ, commercieel bereik, aantal ge√Įnteresseerden in AZ et cetera. Met deze cijfers had men wellicht wel een partij kunnen vinden om de aandelen over te nemen.

Waarom duurt dit zo lang? Ten tweede waren de sportieve prestaties van AZ teveel gebaseerd op financieel drijfzand. Al vanaf het begin waren regionale ondernemers ge√Įnteresseerd in de financi√ęle ondersteuning van AZ, echter niet tegen elke prijs. Het hele tijdperk van Scheringa kenmerkte zich door forse exploitatietekorten die door hemzelf werden gefinancierd. Ik kan mij niet voorstellen dat de groep regionale ondernemers geld in een voetbalbedrijf willen steken als ze direct weten dat het jaar daarop weer enige miljoenen bijgestort moeten worden. AZ moest zijn exploitatie noodzakelijkerwijs neerwaarts bijstellen en dit bewustwordingsproces heeft tijd gekost.

Hoe nu verder? Ik ben hoopvol over het nieuwe fundament van AZ. Geholpen door de Champions League inkomsten van ruim twintig miljoen euro is de aflossing van de schuld bij de curator allang gebeurd of zal dit bij de overdracht van de aandelen gebeuren. De spelers die nu in de verkoop staan, stonden al op de nominatie om zich elders verder te ontwikkelen. AZ moet deze spelers niet verkopen omdat ze de cash nodig hebben voor aflossing, maar om de salariskosten naar aanvaardbaar niveau terug te brengen. Alles voor een gezonde exploitatie.

Uit de woorden van Gerbrands meen ik te kunnen herleiden dat AZ nooit meer afhankelijk wil zijn van √©√©n externe geldschieter. Met behulp van de regionale geldschieters wordt een buffer gecre√ęerd die het mogelijk maakt snel te handelen, echter niet voor de Afonso lvessen van deze wereld. De achterban van AZ is te klein voor een budget van veertig miljoen euro, maar groot genoeg voor een budget van 25 miljoen en dus in de top vijf mee te doen. De kans dat AZ vijfde wordt is echter veel groter dan dat AZ eerste wordt. Het stadion was afgelopen jaren ongeachte een elfde, eerste of vijfde plaats iedere wedstrijd uitverkocht en ondanks de huidige onzekerheid is de wachtlijst nog altijd lang. Met een veel hechtere regionale band als basis en Gerbrands als boegbeeld zal blijken dat AZ als √©√©n van de meest gezonde clubs van Nederland uit de malaise zal komen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door bobbie88)

Waarom niet? Als AZ een beetje ver kan komen in de Europa Cup, dan halen ze genoeg geld binnen voor nog een seizoen

1 juni 2010 om 16:22

De Europa League levert nou niet direct de hoofdprijs op.

Mooi gesproken , leest lekker weg. Structuur van het verhaal zit goed in mekaar, waarschijnlijk heb je wel gelijk over de toekomst. Maar daar weten we om 15:00 vandaag meer over, perconferentie curators! Goed bezig, op naar de volgende

1 juni 2010 om 14:22

Update:van Az.nl
AZ overgenomen door Stichting AZ Alkmaar
1 juni 2010
Alkmaar- De curatoren van DSB Beheer hebben dinsdag met Stichting AZ Alkmaar overeenstemming bereikt over de verkoop van alle aandelen van de club. Deze aandelen worden ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Tevens is een prioriteitsaandeel ondergebracht in Stichting Continu√Įteit AZ, dit in verband met de bescherming van de naam, de clubkleuren, het logo en de speelstad (zie structuur).

De curatoren van DSB zijn AZ uiterst behulpzaam geweest in het zoeken naar een geschikte oplossing voor zowel de club als crediteuren van Dsb. Het uitgangspunt van de curatoren is altijd geweest om de continu√Įteit van AZ te waarborgen. De verkoop van de aandelen gebeurt voor het symbolische bedrag van √©√©n euro.Dsb
De lening van tien miljoen euro van DS Sport - onderdeel van DSB Groep - aan AZ wordt volledig kwijtgescholden. Het resterende bedrag van 3,9 miljoen euro wordt in een periode van vijf jaar terugbetaald uit opbrengsten van verkopen van contractspelers die per 1 maart 2010 bij AZ onder contract stonden. Tot de lening in zijn geheel is afgelost neemt er namens DS Sport een commissaris zitting in de Raad van Commissarissen van AZ. Alle overige vorderingen zijn verrekend, waardoor AZ na aflossing van de genoemde lening volledig is ontkoppeld van de DSB Groep.Ark-az Beheer Bv
Een groep Noord-hollandse ondernemers - verenigd in Ark-az Beheer BV ‚Äď heeft AZ een financiering verstrekt waarmee alle activiteiten van de club op langere termijn zijn gewaarborgd. Het betreft een lening van minimaal acht miljoen euro die door AZ als rekening courant kan worden opgenomen. AZ betaalt over de opgenomen gelden een rente van zeven procent. Deze leningsovereenkomst geldt voor de periode van drie jaar en een maand.Ark-az wordt gefinancierd door enerzijds een aantal bedrijven en sponsors en anderzijds door Stichting Partners AZ, onder voorzitterschap van Gijs Schot (voorzitter Ondernemend Alkmaar). De directie en aandeelhouders van Ark-az zijn volledig onafhankelijk van zowel AZ NV (de club), Stichting AZ Alkmaar (de aandeelhouder), Stichting Partners AZ als bedrijven en sponsors die aan Ark-az geld hebben uitgeleend.Stadion, Sportcomplex ’t Lood en P8
Het AZ Stadion, Sportcomplex ’t Lood en P8 (parkeerterrein) zijn voor een bedrag van 15 miljoen (k.k.) verkocht aan een groep bedrijven en sponsors die ook een financiering hebben verstrekt aan Ark-az. Stichting Partners AZ maakt van deze transactie geen deel uit. AZ NV is met de koper van het stadion een nieuwe huurovereenkomst voor 25 jaar overeengekomen. De huurprijs wordt verlaagd van 2,7 miljoen euro naar 900.000 euro per jaar. Tevens heeft AZ NV het eerste recht op koop van het stadion.Financi√ęle en sportieve huishouding Az
Door de transacties heeft AZ NV haar balans kunnen opschonen en resteert per 30 juni 2010 een positief eigen vermogen van ruim vijf miljoen euro. De begroting van AZ bedraagt voor komend seizoen 25 miljoen euro. Het netto resultaat wordt naar verwachting positief afgesloten door onder meer geplande spelerstransfers. Uit sportief oogpunt is AZ van plan om een aantal spelers te verkopen. Bij verkoop van spelers heeft AZ budget om nieuwe spelers aan te trekken. De sportieve doelstelling voor het seizoen 2010-2011 blijft een plek bij de eerste vijf in de Eredivisie.Hoofd/shirt- en stadionsponsor
AZ is momenteel in overleg met enkele ge√Įnteresseerde gegadigden voor het hoofd/shirtsponsorschap en stadionsponsorschap voor de komende seizoenen.Fiscus
AZ NV heeft alle lopende geschillen in goed overleg met de fiscus opgelost.De gemeente Alkmaar heeft een adviserende rol in het verkoopproces gespeeld. De banden tussen AZ en de gemeente zijn hierdoor verder versterkt. Het college van Benw heeft een persoon voorgedragen bij de Stichting Continu√Įteit AZ. Deze stichting bewaakt de essenti√ęle clubwaarden. Tevens hervatten de gemeente en AZ op korte termijn de gesprekken over verplaatsing van Sportcomplex ‚Äôt Lood naar de Westrand van Alkmaar.Bedrijfsstructuur
De dagelijkse leiding van AZ NV ligt in handen van Directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands en Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart. Deze directie wordt gecontroleerd door een Raad van Commissarissen. Bekijk hier het volledige governance-model van Az.

Uitstekende beschrijving van de situatie bij AZ en in goed Nederlands. Op sommige gebieden wel wat technisch en daarom misschien voor de gemiddelde bezoeker complex. Ik ga er in ieder geval niet van uit dat iedereen op de hoogte is van bedrijfseconomische waardeberekeningen.

Afonso lvessen = Afonso Alvessen, maargoed, verder niet zeuren over kleine foutjes.

Mooi geschreven stuk; duidelijk en informatief.

Het enige dat in mijn ogen een beetje ontbreekt is het vooruitkijken, wat je volgens je inleiding wel zou doen. Je legt wel uit hoe de situatie er komend seizoen uit gaat zien, maar niet over de verdere toekomst van Az.
AZ krijgt een begroting van 25 miljoen euro en blijft daarmee in de financiele top 5 van de Eredivisie. Echter, heeft AZ nog wel verdere groeimogelijkheden? of gaat de club op ten duur ingehaald worden door clubs met grotere (potenti√ęle) achterbannen zoals FC Utrecht, FC Groningen, SC Heerenveen of een Vvv?

Ook hou je geen rekening met een mogelijke exodus van sterspelers van AZ, je noemt deze wel, maar weergeeft niet de gevolgen. Als Dembele, El Hamdaoui, Schaars en Romero vertrekken verliest AZ toch aantrekkingskracht op kwalitatief sterke spelers. Als je daarbij nagaat dat AZ dit seizoen mét deze spelers 'slechts' vijfde werd, zou dat volgend jaar wel eens flink kunnen tegenvallen. De versterkingen van AZ, Alvarado, Marcellis, Benschop en mogelijk Falkenburg en Viergever zijn zeker talentvol, maar ik zie ze nog niet direct de eerder genoemde spelers vervangen.

Ook had ik wel verwacht dat je zou vermelden dat Gertjan Verbeek de nieuwe trainer van AZ is en dat Earnest Stewart binnen gehaald is als vervanger van Brands en wat je hiervan vindt.

2 juni 2010 om 12:50

''als je daarbij nagaat dat AZ dit seizoen mét deze spelers 'slechts' vijfde werd, zou dat volgend jaar wel eens flink kunnen tegenvallen.''

Je vergeet dat AZ een slechte seizoens start had met Koeman. Onder Advocaat werd er de 2de seizoens helft velemalen beter gespeeld.

Ik denk dat het slim is wat AZ doet. Een stapje terug om er later 2 vooruit te kunnen zetten. Verbeek heeft bewezen met jonge spelers om te kunnen gaan en is een trainer die gaat voor mooi voetbal. Met de talenten die AZ heeft, denk ik zeker dat het goed gaat komen.

Bedankt voor je opmerkingen. Over die Afonso Ivessen. Die ken ik ook niet. Een wijziging die door de redactie van Voetbalzone is aangebracht. In de oorspronkelijke tekst stond Alvessen. In dit stuk ben ik ingegaan op de financi√ęle positie van AZ na de periode Scheringa. De tekst zou te lang worden als ik hierin ook nog de sportieve toekomst zou hebben verwerkt. Ik beschouw je opmerkingen dan ook als een uitnodiging voor een volgende column.

Goed geschreven stuk, leest makkelijk.

Op je vraag in de titel, heeft AZ toekomst? Ja zeker

Goed stuk, AZ zal misschien terugvallen, maar ze zullen een subtopper blijven.

6 juni 2010 om 15:17

Prima stuk. Leest lekker weg. Ik vind het mooi om te lezen dat je op de hoogte bent van de gang van zaken bij AZ. Daarnaast wat eigen kennis verwerkt in het stuk!

AZ zal komende zomer Dembele zowieso moeten verkopen, daarnaast ben ik bang dat Mounir en Stijn ook weg zullen gaan. Maargoed, we hebben op het middenveld genoeg vervangers lopen. Alleen aanvallend heb ik mijn twijfels. Jonathas is nog niet helemaal klaar voor dit niveau. Misschien Holman?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV3943
2.Feyenoord3229
3.AZ2923
4.FC Twente2711
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. MijnansMiddenvelder130
V. PavlidisAanvaller1315
M. van BrederodeAanvaller101
P. JansenUnknown
R. van BommelAanvaller92
E. PokuAanvaller70
M. RyanKeeper130
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern M√ľnchen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren