Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Driessen: ‘Hij heeft alles kapotgemaakt en gaat nu slachtoffertje spelen'

Laatste update:

Valentijn Driessen kan weinig met de kritiek die Pier Eringa, de voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, onlangs op hem heeft geuit. Eringa liet in een uitzending bij BNR Nieuwsradio weten dat Driessen en Johan Derksen ‘enorme aanjagers’ zijn geweest van het negatieve sentiment rondom zijn persoon.

Eringa werd in maart vorig jaar aangesteld als RvC-voorzitter, maar moest na ruim een halfjaar alweer plaatsmaken. “Ik was gewaarschuwd van tevoren: ‘Weet wel: Ajax heeft een grote impact, iedereen kijkt naar Ajax.’ Het is een bijzondere wereld”, zei de geboren Fries bij de radiozender.

De druk van de supporters en de ledenraad van Ajax bleek uiteindelijk te groot. Iets meer dan een half jaar na zijn aantreden kondigde Eringa zijn vertrek als voorzitter van de RvC aan.

Driessen en Derksen verweten Eringa dat hij in een eerder interview aan het Financieel Dagblad zijn eigen straatje probeerde schoon te vegen. De voormalig RvC-voorzitter van Ajax liet hierop bij BNR Nieuwsradio weten niet te spreken te zijn over Derksen en Driessen. “Dan kom je bij de twee D's terecht: Driessen en Derksen. Dat zijn in hun vak goede mensen, denk ik. Maar ik heb die mensen nog nooit gesproken. Ik spreek met veel journalisten, maar dat hebben zij nooit gedaan. Zij zijn wel enorme aanjagers geweest van sentiment.”

“Driessen plaats ik dan nog een beetje in de hoek van journalisten, Derksen in het amusement. Beiden kunnen zo beeldbepalend zijn. Het ging om beelden die heel ver af zitten van de werkelijkheid. Zo werd geschreven wat ik van Maurits Hendriks vond, maar daar was geen letter van waar”, aldus Eringa.

Reactie Driessen


De kritiek van Eringa is Driessen ter ore gekomen, maar de journalist kan er naar eigen zeggen weinig mee. “Eringa heeft alles kapotgemaakt wat er kapot te maken valt”, zegt Driessen in Kick-Off, de voetbalpodcast van De Telegraaf.

“Als voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax gaat hij nu het slachtoffertje uithangen. Dan denk ik: mijn God, hoe is het in godsnaam mogelijk dat hij zo’n jasje durft aan te trekken”, vervolgt Driessen. “Hij is toch helemaal geen slachtoffer? Ajax is het grote slachtoffer van zijn daden of beter gezegd: zijn gebrek aan daden en gebrek aan toezicht.”

“Dit sloeg natuurlijk echt helemaal nergens op. Deze man moet gewoon de hand in eigen boezem steken. Hij moet daar helemaal niet in die radio-uitzending gaan zitten. Als hij op het schild gehesen wordt door heel veel media, omdat hij toevallig een trein op tijd heeft laten lopen als directeur van de NS, dan hoor je meneer niet. Maar nu is hij het slachtoffertje”, aldus Driessen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Drop je voorspellingen ??
Reacties

Hij was geen directeur van NS, maar goed. Vraag me af of Driessen uberhaupt verstand heeft van besturen en de rolverdeling binnen Ajax.

Zou hem sieren om dan ook inhoudelijk de kritiek te weerleggen en niet wederom op de man te spelen.

16 februari 2024 om 18:46

Grappig want dat was hij wel,
1999 t/m 2001 Regiodirecteur en programmadirecteur bij de Nederlandse Spoorwegen.

16 februari 2024 om 19:14

hij reageert toch inhoudelijk? Hij verwijt Eringa een gebrek aan daadkracht en niet goed toezicht gehouden te hebben (je weet wel 115 mil door de plee). Eringa heeft de eerdere kritiek van Derksen en Driessen ook niet inhoudelijk weerlegd bij Bnr.

Wat jij doet is gewoon een beetje populair Driessen afzeiken met kulargumenten. Heb je het artikel wel helemaal gelezen? Of ging je na de 1e alinea meteen reageren om boven aan te staan?

16 februari 2024 om 19:26

Driessen heeft zo weinig inhoud, man, daar kun je nauwelijks op in gaan. Voor jou doe ik toch een poging.

Het ging al klote bij Ajax voordat Pier Eringa uberhaupt is aangesteld als voorzitter RvC, dat was namelijk pas in maart 2023. Dat hij in een paar maanden 'alles kapot heeft gemaakt' is lachwekkend. Zo'n Overmars heeft e.e.a. verneukt en de aanstelling van Schreuder (hun mannetje) was een gigafout. Dat op papier leuke aankopen van Mislintat niet renderen heeft niet zo veel met Eringa te maken.

Wat jij nu doet is impopulair Driessen verdedigen terwijl het commentaar dat de 2 D's een zuigend paar stemmingmakers zijn mag best worden gegeven door Eringa (in de vorm van een 'nooit gesproken'. Overigens is een voorzitter RvC niet een technische rol die de aankopen moet beoordelen, zo'n RvC moet vooral kijken of beleid (jonge spelers halen voor een lager salaris dan 6m Tadic) past binnen de kaders. Daarom werd in de zomer van '22 een Ocampos b.v. door een RvC tegengehouden.

16 februari 2024 om 19:56

Zo’n RvC moet ook vooral kijken of er 120 miljoen zorgvuldig en verstandig wordt uitgegeven. Als er geen controle mechanismen zijn om hier op toe te zien waardoor Mislintat ongehinderd en als een eenling zijn kan dan gaan. Dan heb je als RvC ontzettend gefaald en daar is hij als voorzitter voor verantwoordelijk.

Als hij zijn werk goed had gedaan had hij er gewoon nog gezeten. Dat heeft niets met Derksen en Driessen te maken

16 februari 2024 om 20:00

Er zit hier alleen wel behoorlijke discrepantie tussen wat een RVC hoort te doen en wat de heer Driessen denkt wat ze moeten doen.

Een RVC hoort op (grote) afstand het beleid te controleren. Zij zijn er niet voor om op de werkvloer te kijken hoe een TD om gaat met een trainer, of om te voorkomen dat medewerkers ongewenste foto's rondsturen, of om scouts naar bepaalde spelers te sturen, of om trainers te vragen waarom ze de ene speler wel en de andere niet op stellen. Ze zitten daar niet om het werk van de directie en alle lagen daar onder nog een keer dunnetjes over te doen. Daar moeten ze ver vandaan blijven. RVC lid zijn is geen fulltime baan maar een bij baan die je, zelfs bij hele grote multinationals, in een paar dagen per jaar moet kunnen doen.

Het enige punt, maar dat noemen zowel Driessen als Derksen niet, is dat je je af kan vragen in hoe verre Ajax de internal governance goed op orde heeft. Die processen zullen, als ze er al zijn, niet gewijzigd zijn door de vertrekken van Overmars en vd Sar en Leen Meijaard. Alleen is ook dat niet iets wat ze zelf controleren maar waarvan ze zich periodiek laten informeren (bijvoorbeeld elk kwartaal) en steunen op de intern uitgevoerde controle en de door de accountant gedane audits. Dus als daar iets niet goed is gegaan waren ze ook daar pas na afloop van de zomerse transfer window achter gekomen.

16 februari 2024 om 21:13

Ja Burdy, als het er heel dik bovenop ligt dat een handeling van het dagelijks bestuur niet past binnen de door de aandeelhouders gewenste koers, dan wel, ja. Blijkbaar gold dat (het kopen van jonkies) voor de aankopen van Mislintat, waarvan een groot deel op papier zorgvuldig leek: Forbs, Mannsverk en Mikautadze waren toch allemaal zo veelbelovend? Dat Forbs en Mikautadze tegenvallen en Mannsverk blessa was betekent niet dat een Pier Eringa vantevoren een potje moet bakkeleien met de TD. Pier Eringa is een rasbestuurder aan zijn CV te zien, maar geen scout en die functie bekleedde hij ook niet dus ik snap niet waarom hij de zwarte piet krijgt voor een mislukt aankoopbeleid.

16 februari 2024 om 23:11

Dat bedoel ik met gebrek aan inhoudelijke kennis. Mislintat kon dat niet, daar is meer tekenbevoegdheid in de directie voor nodig.

16 februari 2024 om 23:13

Een rvc kan niet vooraf bepalen of achteraf het geld goed is uitgegeven.

De directie heeft verantwoordelijkheid het geld goed te spenderen en de rvc controleert daarna. Mijn hemel, Erings was geneens RvC voorzitter toen Mislintat werd binnengehaald

17 februari 2024 om 08:44

Maar dit soort kennis komt veel Ajacieden, die sowieso een hekel hebben aan bobo's en "ras"bestuurders, niet goed uit. Men laat zich in blinde aversie jegens iemand niet graag hinderen door kennis, want die kennis staat in de weg aan blinde kritiek leveren.

Oh en dat geldt dus ook, ik herhaal het nog maar eens, voor D en D.

Laat ik toevallig het gehele radio-interview op de radio met Eringa hebben gehoord. Een en al nuance; ging over rol van de media. Eringa stipte terecht het principe ‘hoor en wederhoor’ aan en gaf aan dat hij nog nooit met Driessen te hebben gesproken, terwijl dit met 1 belletje mogelijk is.Reactie Driessen bevestigt zijn rol/waarde: compleet zinloos…… trieste ‘wanna-be-journalist’ … maar dat wisten velen met mij allang

Kan iemand deze - excuses voor mijn woordkeuze - dombo's eens uitleggen wat een RvC doet. De RvC heeft geen beleidsmatige functie. Een RvC houdt slechts toezicht.

Hoe kan je dan den club kapot maken? Hint: dat gaat niet. Het is ook niet de taak van de RvC op individuele transfers toe te zien. Tenzij het om dermate bedragen gaat dat het grotere financiële risico's worden.

Dit heeft in bijna geen enkele individuele transfer een rol gespeeld. Slechts met Bergwijn volgens mij. Verder is er ieder jaar ondanks de grote uitgaven een netto transferwinst geboekt. Dus financieel zijn er niet eens zulke onredelijke risico's genomen.

Over langere termijn heeft het beleid minder gewerkt. Dan is het ook aan de RvC om dán in te grijpen, wat volgens mij ook is gebeurt met verschillende aanstellingen. Dat dat vervolgens niet werkt, dat kan gebeuren. Een RvC is ook niet helderziend. Maar heeft over de streep nog altijd slechts een controlerende rol, en daar valt weinig op af te rekenen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren