Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Dossier: Wat gebeurt er allemaal rond Mislintat? Eén naam valt vaak bij Ajax

Zondag, 24 september 2023 om 20:53 • Laatste update: 10:50

Ajax gaat door een zeer lastige periode. Zeker na de ontluisterende nederlaag tegen FC Twente (3-1) zitten de spelers, de staf, de directie en iedereen die ook maar enig aandeel heeft in de misère in de hoek waar de klappen vallen. Na de nieuwe sportieve klap in het gezicht in Enschede vragen steeds meer Nederlandse analytici zich af hoe het kan dat Ajax in de transferzomer zó veel geld heeft uitgegeven aan zó weinig kwaliteit. Onder anderen Johan Derksen en Andy van der Meijde spraken in de afgelopen dagen het vermoeden al uit dat Sven Mislintat persoonlijke belangen heeft gehad bij het aantrekken van een groot deel van de zomerse nieuwkomers. Bovendien openbaarde de NOS afgelopen dinsdag de mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat bij de aankoop van Borna Sosa. Waar komen de rumoeren, claims en insinuaties rond de integriteit van de directeur voetbalzaken vandaan? Voetbalzone zoekt het uit.

De Nederlandse analytici zoeken in toenemende mate naar een verklaring voor het vermeende gebrek aan kwaliteit in de Ajax-selectie, die afgelopen transferzomer voor liefst 112,8 miljoen euro is versterkt. In de voorbije dagen vroegen onder meer Derksen, Van der Meijde, Mike Verweij en Arno Vermeulen zich af hoe het kan dat er enorm veel geld is betaald voor spelers die vermoedelijk voor een veel lager bedrag op te halen waren. Bovendien hebben alle nieuwkomers, met uitzondering van eerste aankoop Branco van den Boomen, een contract onder de neus gekregen dat hen voor liefst vijf jaar in de Johan Cruijff ArenA houdt. Er wordt onder meer gesuggereerd dat er ‘meerdere tussenpersonen’, en niet alleen (officiële) zaakwaarnemers, profiteren van de aankopen van Ajax.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Borna Sosa met Sven Mislintat

Ajax betaalde op de slotdag van de zomerse transferwindow acht miljoen euro om Sosa over te nemen van Stuttgart. Dinsdag onthulde de NOS dat die transfer werd afgerond door zaakwaarnemersbureau AKA Global van Arthur Beck. Het kantoor blijkt drie procent van de aandelen te bezitten van Matchmetrics GmbH, een databureau dat deels in handen is van Mislintat. De transferconstructie is waarschijnlijk in strijd met richtlijnen waaraan Ajax zich als beursgenoteerde organisatie moet houden. Ook Stuttgart wil het fijne van de deal weten, bijvoorbeeld of er door Mislintat aan de transfer van Sosa is verdiend. Het lijkt niet de enige ‘verdachte deal’, want een extern onderzoeksbureau neemt in de komende weken meer Ajax-transfers onder de loep, zo meldde het Algemeen Dagblad vrijdag.

‘Mislintat wekt de indruk dat er achter de schermen wordt gehandeld’
Wat hebben de analisten onlangs precies gezegd? Vorige week vrijdag stak Derksen in het programma Vandaag Inside niet onder stoelen of banken dat hij zijn vraagtekens zet achter de handelswijze van Mislintat. "Hij heeft met geld gesmeten en dan wek je de indruk dat er achter de schermen wordt gehandeld. Dan zijn er mensen die meeprofiteren. Zeker met buitenlandse spelers zijn er altijd mensen die meedelen”, aldus de analyticus. Eerder op die vrijdag deed Verweij in de podcast Kick-off uitspraken met een vergelijkbare strekking. "In Engeland was bekend bij een spelersagent dat Akpom voor vijf tot zeven miljoen op te halen was. Ajax biedt gewoon 'boem', meteen veertien miljoen euro.” Verweij haalde nog meer voorbeelden aan. “Als je bij een speler of twaalf gewoon twee, drie miljoen euro te veel betaalt... Hier komt natuurlijk een keer onderzoek naar binnen de club."

Op dezelfde dag onderschreef het Algemeen Dagblad de uitspraken van Verweij en Derksen. “Verschillende vragen leven bij betrokkenen: als Ajax 12 miljoen betaalt voor een speler die volgens insiders hooguit 6 miljoen had hoeven kosten, waar gaat die overige 6 miljoen dan exact naartoe, zodra Middlesbrough zijn transfersom binnen heeft? Naar agenten, dealmakers of andere tussenpersonen wellicht? En zo ja, waarom en wie zijn dat dan precies?", zo vroeg de krant zich af in een analyse. Twee dagen na de uitspraken mengde ook Vermeulen tijdens de uitzending van Studio Voetbal zich in de discussie. De commentator stipt namelijk niet alleen aan dat Ajax vermoedelijk buitenproportionele transfersommen heeft overgemaakt, maar dat de club ook nog eens elf van de twaalf Ajax-aankopen een langdurig contract voorgeschoteld krijgen.

Maandagavond kwam Van der Meijde met de klap op de vuurpijl tijdens het praatprogramma Veronica Offside. Toen de optredens van de aanwinsten van Ajax in het duel met FC Twente ter sprake kwamen, deed de analyticus een opvallende uitspraak die volledig aansluit bij wat bovengenoemde analytici, zonder het beestje bij de naam te noemen, al leken te vermoeden. Van der Meijde claimde namelijk te hebben gehoord dat er een onderzoek is gestart naar Mislintat, die volgens de oud-rechtsbuiten mogelijk geld heeft verdiend aan transfers. “Dat is geen grap, dat heb ik echt gehoord. Ze gaan uitzoeken of hij er zelf geld aan verdient." Van der Meijde realiseerde zich wel dat hij zich op glad ijs begaf. "Dat is wat ik gehoord heb. Ik weet er zelf niets van." Die claim leek te kloppen, want een dag later werd het onderzoek naar Mislintat inderdaad aangekondigd. Niet direct vanwege eventuele privéopbrengsten uit Ajax-transfers, maar wel vanwege belangenverstrengelingen rond de transfer van Sosa.

‘Vlado Lemic heeft een flinke vinger in de pap bij Ajax’
Zowel uit de woorden van de insiders, analytici en journalisten als uit de data van Transfermarkt lijkt men met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te kunnen opmaken dat Ajax inderdaad te veel heeft betaald voor transfers. Zoals de Nederlandse media zich terecht afvragen: waar gaat het deel van de totale transfersom heen dat niet direct betaald wordt aan de verkopende club? Het is op zich geen geheim dat Ajax zijn zaakwaarnemers al zeker sinds het seizoen 2019/’20 riant uitbetaalt. Destijds werd er liefst vier keer zoveel geld besteed aan tussenpersonen dan een seizoen eerder, zo blijkt uit documenten van de KNVB. Ter illustratie: Ajax betaalde circa 33,8 miljoen euro aan zaakwaarnemers; PSV volgde op enorme afstand met een kostenpost van 4,5 miljoen euro. Toch blijven er nog meer vragen onbeantwoord. Waarom neemt de interesse in de geldstroom rond transfers van Ajax ditmaal enorme proporties aan? Waarom wordt Mislintat ditmaal gelinkt aan louche deals?

Eind juli opperde Marcel van der Kraam in de podcast Kick-off opnieuw, nadat eerder Verweij dat deed, een mogelijk zeer cruciale naam die betrokken is bij transfers van Ajax; een naam die in de afgelopen weken niet meer is gevallen: Vlado Lemic. “Ik hoor dat bij Ajax niet alleen Sven Mislintat een grote rol speelt, maar ook Vlado Lemic, de man die in het verleden bij PSV is buitengezet omdat hij ruzie had met Jan Reker, en daarna weer terugkwam. Die zit altijd weer tussen allerlei bijzondere transfers. Ik begrijp dat Vlado Lemic toch ook een flinke vinger in de pap heeft bij Ajax”, stelde de journalist, die bijval kreeg van Verweij. "Ja, zeker. Hij heeft Tahirovic in ieder geval binnengebracht."

Vlado Lemic, zaakwaarnemer van Sven Mislintat
Inderdaad, Vlado Lemic is de broer van Zoran Lemic, die gelicentieerd spelersmakelaar is en onder meer werkzaam is onder naam van het kantoor Universal Twenty Two - de belangenbehartiger van Benjamin Tahirovic. Hoewel Vlado Lemic zich officieel geen gelicentieerd spelersmakelaar mag noemen - hij noemt zichzelf adviseur -, duikt zijn naam op bij een gigantisch aantal transfers. De 56-jarige Serviër is oud-speler van onder meer Lierse SK en is met name bekend geworden in de periode dat hij als belangenbehartiger bij PSV nauw samenwerkte met oud-voorzitter Harry van Raaij, oud-directeur Jan Reker, voormalig trainer Guus Hiddink, Piet de Visser, voormalig scout van PSV, en met Stan Valckx, voormalig technisch manager in Eindhoven. Onder meer Mateja Kezman, Danko Lazovic, Alex en Heurelho Gomes werden begeleid door Lemic.

In 2008 haalde Lemic voor het eerst op discutabele wijze het nieuws, daar Reker de macht van Lemic bij PSV in zorgwekkende mate zag toenemen. Het Parool sprak destijds, na een gesprek met een woordvoerder van de club, over ‘maffiapraktijken’ in het Philips Stadion. De bemiddelaar zorgde door ‘chantage en manipulatie’ voor veel frictie zorgen tussen spelers en staf. Binnen PSV kwamen er steeds meer vragen over de impact van de zaakwaarnemer op het clubbeleid, vooral bij eigen staf en scouts. Valckx, wél goed bevriend met Lemic, kwam daardoor op gespannen voet te staan met algemeen directeur Reker. Uiteindelijk werd de spelersbegeleider vanwege zijn toenemende invloed tot persona non grata verklaard in Eindhoven: Lemic was niet meer welkom op de Herdgang.

Jaren later kwam de naam van Lemic, die eveneens betrokken was bij de transfer van Miralem Sulejmani van sc Heerenveen naar Ajax, bovendrijven in een groot belastingschandaal dat ook Luka Modric beschadigde. Uit gelekte documenten van Football Leaks blijkt dat Lemic tussen 2013 en 2017 liefst 4,4 miljoen euro verdiende aan contractonderhandelingen van Modric bij Real Madrid. Hoewel de invloedrijke zaakwaarnemer geen FIFA-licentie heeft, is hij via broer Zoran toch betrokken geweest bij de salarisonderhandelingen. Sterker nog: uit e-mail-verkeer blijkt dat Vlado en niet Zoran de lijnen uitzet in de besprekingen. De opbrengsten uit onder meer de bemiddeling van Modric werden verplaatst naar het Bosnische bedrijf Top Sports Consulting, dat op naam staat van Zoran Vladic. Na belastingaftrek behaalde dat bedrijf een nettowinst van 23,5 miljoen euro over een periode van vier jaar. Verder had Nana Kaas, een geitenboerderij in Bosnië die op naam staat van de familie Lemic, plotseling miljoenen op de bank. Mede door het schuiven van geld van een Belgisch bedrijf dat op naam staat van Vlado Lemic (reINA) richting Bosnië, liep België alleen op de opbrengsten uit de transfer van Modric naar verluidt 1,5 miljoen euro aan belastinggeld mis.

Hoe verdient Lemic zijn geld als hij zelf niet eens officieel FIFA-makelaar is?
Aangezien Vlado Lemic zelf geen licentie heeft, loopt de bemiddeling van spelers normaal gesproken officieel via Zoran, óf via Dejan Mitrovic. Laatstgenoemde is samen met Vlado Lemic eigenaar van reINA en tevens gelicentieerd spelersmakelaar van Universal Twenty Two. Uit gelekte documenten van Football Leaks blijkt dat reINA in 2010 een contract heeft afgesloten met Davor Curkovic, toenmalig zaakwaarnemer van Modric. Tottenham Hotspur betaalde in 2012 voor de transfer van de Kroatisch international naar Real Madrid officieel bemiddelingskosten aan Curkovic. Laatstgenoemde betaalde vervolgens een bedrag van onbekende hoogte aan reINA.

In 2014 doken de namen van de gebroeders Lemic ook op in een deal van Ajax, dat Robert Muric voor vier jaar vastlegde. Op die transfer verdiende het duo liefst 2,4 miljoen euro, zo blijkt uit contracten in handen van het NRC Handelsblad. Bovendien wisten Vlado en Zoran Lemic een doorverkooppercentage van vijftien procent te bedingen. Vlado Lemic verdient volgens de contracten met de clubs zelf niets aan een transfer, maar Zoran Lemic krijgt met name via Top Sports Consulting enorme bedragen bijgeschreven. Voor een zaakwaarnemer als Lemic is het gebruikelijk om geld te verdienen aan het totaalpakket van een transfer: er wordt meestal tien tot twintig procent van de transfersom plus het totale spelerssalaris aan bemiddelingskosten betaald. Dus hoe langer de contractduur van een speler, hoe hoger het totale salaris dat een club kwijt is. Dat elf van de twaalf aankopen van Ajax een vijfjarig contract hebben gekregen, roept logischerwijs vragen op.

Hoeveel geld kan een adviseur, zaakwaarnemer of ander tussenpersoon verdienen?
Als een middenvelder voor een bedrag van 20 miljoen euro de overstap maakt naar Ajax en hij daar 5 jaar lang 1 miljoen euro per jaar gaat verdienen, dan is het totaalpakket 25 miljoen euro waard. Minimaal 10 procent van dat bedrag, 2,5 miljoen euro, verdwijnt in de zakken van de zaakwaarnemer. Bij spelers die minder waarde vertegenwoordigen kan het percentage bemiddelingskosten nog forser oplopen. Bovendien slagen de spelersmakelaars er vaak in een doorverkooppercentage te bedingen. Soms is een machtige zaakwaarnemer zelf niet betrokken bij een deal, maar kan hij fungeren als tussenpersoon. Clubs doen vaak zaken met vaste (grote) zaakwaarnemers of makelaarskantoren, dus voor kleine kantoren is het een uitdaging om met spelers ‘binnen te komen’ bij clubs als Ajax. Die minder grote spelersmakelaars roepen dan de hulp in van een grotere naam in de makelaarswereld, zodat de gewenste deal sneller of onder betere voorwaarden afgerond kan worden. Aangezien Lemic een zeer invloedrijke zaakwaarnemer is, krijgt hij ook commissies betaald door kleinere kantoren.

Verder komt het voor dat de verkopende club een minimale transfersom voor een speler wil hebben, en dat die club de betrokken zaakwaarnemer(s) tot wel 50 procent commissie betaalt voor iedere euro die hij bovenop de minimale verkoopprijs krijgt. Om een duidelijker beeld te schetsen van de mogelijke inkomsten van een zaakwaarnemer is het interessant om te kijken naar een concreet voorbeeld. Hoewel de officiële transfersom niet bekend is gemaakt, meldden diverse media dat Ajax minimaal 8 miljoen euro heeft betaald voor doelman Diant Ramaj. Gemiddeld verdient een speler van Ajax circa 700.000 euro op jaarbasis. Aangezien de keeper zijn handtekening heeft gezet onder een vijfjarige verbintenis, strijkt hij in die periode - ruw geschat - 3,5 miljoen euro op. Voor het totaalpakket van Ramaj betaalt Ajax dus 11,5 miljoen euro. De betrokken spelersmakelaar strijkt daarvan normaal gesproken minimaal tien procent aan bemiddelingskosten van op, die dus neerkomen op 1,15 miljoen euro.

Aan de andere kant is de kans groot dat ook Eintracht Frankfurt als verkopende partij tot wel 50 procent commissie betaalt aan de spelersagent van het verschil tussen de uiteindelijke verkoopprijs en de minimale vraagprijs. Stel dat Frankfurt minimaal 3 miljoen euro wil krijgen en de makelaar, BMS Sport Consulting, verkoopt Ramaj aan Ajax voor 8 miljoen euro, dan krijgt de agent dus nog 2,5 miljoen euro extra commissie. Totale inkomsten BMS? Mogelijk 3,6 miljoen euro. Aangezien BMS een relatief klein kantoor is met verder weinig invloed in de voetbalwereld, moet vaak de hulp ingeschakeld worden van een groter kantoor óf een ‘adviseur’. Voor de bemiddelingsdiensten stuurt de tussenpersoon een factuur naar het oorspronkelijke makelaarskantoor voor meestal de helft van de totale commissie. Bij complexe onderhandelingen kan het voorkomen dat er meerdere tussenpersonen betrokken zijn bij een deal, waardoor die 3,6 miljoen euro verdeeld moet worden. Zo pikt niet alleen de officiële zaakwaarnemer van de speler een graantje mee, maar ook ‘adviseurs’, ‘kennissen’ en andere belanghebbenden kunnen profiteren. Iedereen die nodig is om tot een akkoord te komen moet logischerwijs een stuk van de taart krijgen, waardoor de transfersom nogal kan oplopen.

Wat is de link tussen Lemic en de aankopen van Ajax?
Opvallenderwijs duikt de naam van Lemic direct op bij Ajax’ tweede transfer van de voorbije transferzomer, Tahirovic. De twintigjarige middenvelder vertegenwoordigt volgens Transfermarkt een marktwaarde van circa 1,5 miljoen euro, terwijl Ajax een bedrag van minimaal 7,5 miljoen euro en maximaal 8,5 miljoen euro betaalde. Het makelaarskantoor dat de belangen van de Bosnisch international behartigt is dus Universal Twenty Two, het bedrijf van Zoran Lemic en werkgever van Vlado Lemic’ compagnon Mitrovic. Het lijkt niet de enige aankoop waar Lemic, die een zeer goede band heeft met Mislintat, bij betrokken lijkt te zijn. Verweij gaf half juni in de podcast Kick-off aan dat er binnen Ajax al gevreesd werd voor de invloed van Lemic.

"Van tevoren is al gezegd dat er opgelet moest worden dat onder Mislintat veel aankopen via Vlado Lemic en Ivan Benic zouden komen”, zei Verweij. "En wat blijkt? De eerste aankoop (na Branco van den Boomen, red.) komt via Lemic. Hij was onder Marc Overmars niet meer welkom in de ArenA, want hij wilde helemaal niets meer met hem te maken hebben. Mensen zijn in paniek, omdat Mislintat net binnen is en de sleutel van de club in handen heeft. Iedereen hoopt en bidt dat Jan van Halst doet wat hij moet doen en dit soort transfers heel goed toetst. Die Anton Gaeei zou weer via Benic komen. Dat is van tevoren al voorspeld." Uiteindelijk werd Gaeei, die een marktwaarde van 2 miljoen euro vertegenwoordigt (Transfermarkt), inderdaad voor 4,5 miljoen euro binnengehaald door Mislintat en direct voor vijf jaar vastgelegd.

Bij de aankopen die volgden na de komst van Tahirovic is een vergelijkbare handelswijze te ontdekken: er worden veel spelers met een Balkan-achtergrond langdurig vastgelegd en voor veel meer geld aangetrokken dan, onder meer gezien de geschatte marktwaarde, verantwoord zou zijn. Verweij ziet meerdere opvallende transfers. “Mannsverk werd een jaar geleden nog voor 1,5 miljoen euro aangeboden bij Feyenoord." Ajax maakte ongeveer zes miljoen euro over aan Molde FK. Verder is ook de aanstelling van trainer Maurice Steijn enigszins opvallend te noemen. Het kwam voor velen als een grote verrassing dat Steijn de scepter in handen kreeg. Interessant is de goede relatie tussen Rodger Linse, de zaakwaarnemer van Steijn, en Lemic. Linse en Lemic zijn al sinds jaar en dag zakenvrienden. Is Steijn op ‘advies’ van Lemic aangesteld door Mislintat?

Opmerkelijk is ook dat diverse media, waaronder Voetbal International en De Telegraaf, de afgelopen weken meldden dat Mislintat meerdere door Steijn voorgedragen spelers weigerde te contracteren. “Je haalt Forbs, een jongen die alleen in het tweede van Manchester City heeft gespeeld, terwijl je ook Noa Lang had kunnen halen. Hij zegt onder meer dat Jerdy Schouten te duur was voor Ajax, maar ze hebben veel duurdere spelers gehaald. Als Mislintat gewoon een beetje naar Maurice Steijn had geluisterd, dan was hij voor 87 miljoen euro klaar geweest. Nu voor 111,8 miljoen euro, zónder bonussen. Steijn wilde graag Almada, kwam niet”, zo vervolgde Verweij zijn opsomming. “Voor Tahirovic had je Schouten kunnen halen. In plaats van Ávila en Sosa wilde Maurice Steijn Tagliafico halen. Steijn wilde Olij hebben, maar ze halen een keeper van acht miljoen euro uit Duitsland. Voor Medic had je Davinson Sánchez kunnen halen. Voor Gaaei kon je Dest krijgen en voor Mikautadze, Stengs. Voor Akpom Ziyech en voor Mannsverk, Van de Beek.”

De door Mislintat geweigerde namen kunnen niet direct gelinkt worden aan een zakenrelatie van Lemic. Aan de andere kant kunnen er wel (indirect) lijnen gelegd worden tussen de uiteindelijke aankopen en de invloedrijke zaakwaarnemer. Hoewel het natuurlijk niets hoeft te betekenen en het gebruikelijk is dat spelersmakelaars of adviseurs in meerdere deals elkaar treffen, is het wel bekend dat Alain Migliaccio, de vertegenwoordiger van Georges Mikautadze, in het verleden meermaals zakendeed met Predrag Mijatovic, vaste zakenpartner en vriend van Lemic. Josip Sutalo (overgekomen van Dinamo Zagreb) en Jakov Medic (geboren in Zagreb) zouden eveneens voorgedragen zijn door Lemic, die zeer nauwe banden onderhoudt met invloedrijke personen binnen de Kroatische club en stad. Bovendien is het niet ondenkbaar dat Ramaj, die Kosovaarse roots heeft, via het netwerk van Lemic is binnengekomen bij Ajax. Tussen 2017 en 2019, de periode dat Mislintat als Head of Recruitment in dienst was bij Arsenal, werd Chuba Akpom door Linse gescout. Uiteindelijk kon de goede zakenrelatie van Lemic de Londenaren er niet van overtuigen om in zee te gaan met de spits, maar mogelijk is hij wel op de radar gebleven van Lemic en het kantoor van Linse.

Veel links, veel belanghebbenden en tóch weinig officiële betrokkenen
Inmiddels is er in de voetbalwereld wel consensus bereikt over de hypothese dat Ajax meer dan ogenschijnlijk nodig is betaald heeft voor zijn aankopen. Bij een transfer zijn er veel adviseurs, zaakwaarnemers en andere tussenpersonen betrokken die allemaal een voet tussen de deur proberen te krijgen. Sommige deals zijn minder complex en worden direct tussen Ajax en één vaste, grote zaakwaarnemer gesloten, maar in andere gevallen moeten meerdere partijen betrokken worden om tot een akkoord te komen. Wat de situatie bij Ajax nu bijzonder maakt is dat Mislintat de adviezen van de staf en scoutingafdeling volledig in de wind slaat en terugvalt op zijn eigen netwerk. De eigen cirkel ligt opvallenderwijs vooral in de Balkan, waar Lemic al jaren de touwtjes in handen heeft.

Aangezien Lemic geen makelaarslicentie heeft en slechts fungeert als ‘adviseur’, is zijn naam zelden terug te vinden in de officiële papieren. Zoals benadrukt verdient Lemic zijn geld door facturen vanuit verschillende bedrijven te sturen naar officiële agenten, die de machtige Serviër betalen voor zijn adviesdiensten. Het is bekend dat adviseurs, makelaars en andere tussenpersonen aan iedereen bedragen moeten afstaan om uiteindelijk tot een totaalakkoord te komen. De opbrengsten van een transfer, zoals geïllustreerd in het voorbeeld van Ramaj, kunnen fors oplopen: de taart is groot genoeg om in meerdere stukken te snijden.

Op het moment van schrijven zijn er geen bewijzen dat Lemic naast de transfer van Tahirovic (indirect) betrokken is geweest bij andere transfers van Ajax deze zomer. Wel werd zijn naam veelvuldig genoemd in de gesprekken die Voetbalzone voor dit artikel voerde met gevestigde namen uit de wereld van zaakwaarnemers over mogelijke verdachte transacties. Of Sven Mislintat persoonlijk (indirect) heeft geprofiteerd van inkomende of uitgaande spelers wordt momenteel onderzocht door zowel zijn huidige club Ajax als zijn voormalige club VfB Stuttgart. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Voetbalzone heeft per mail contact gezocht met de heer Lemic, maar kreeg hierop vooralsnog geen reactie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door thiesarend)

Begint echt gênant te worden met al deze posts over Ajax/mislintat/steijn.
Wacht gewoon dat onderzoek af genoeg echt voetbalnieuws zou je zeggen.

22 september 2023 om 21:36

Vind dit juist wel een interessant artikel itt alle analisten die hetzelfde roepen.

22 september 2023 om 23:25

Wat is hier interessant aan?

Wat voor onderzoek? Gewoon stukken van oa Verwije verwerkt (wat gewoon niet klopt) en even kijken op transfermarkt.

Antony ging voor 100 mil. Waarde TM was rond 45 mil. Duistere zaak!

Erik ten Hag had ooit koffie gedronken met Tadic. Tadic met zijn Slavische achtergrond kent Lemic.

Lemic moet geld verdiend hebben aan Antony!

Gakpo had Man u kunnen hebben voor 45 mil. Waren ze klaar geweest


Zo is artikel gemaakt

23 september 2023 om 00:15

Interessant! En dan nemen ze dus een gokker aan die verslaafd is aan data-systemen?

23 september 2023 om 00:31

Hier doe je ons toch wat te kort Mrkrillin.

Dit stuk is het resultaat van vele tientallen uren contacten leggen en uitzoekwerk. We hebben hiermee geprobeerd uit te leggen wat voor soort opmerkelijke constructies er veelvuldig voorkomen in de voetbalwereld en hoe clubs - en in dit geval Ajax - hierdoor in een kwetsbare positie kunnen belanden. Voor velen was onbekend hoe dit soort constructies (kunnen) werken. Dat is de kern van dit verhaal.

Daarnaast is ons een hoop ter oren gekomen, maar moeten we vanzelfsprekend zeer voorzichtig zijn in wat we schrijven en kunnen we niet zomaar mensen beschuldigen zonder hard bewijs. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, zijn deze vermoedelijk goed verhuld. Daarom hebben we een reconstructie gemaakt van de afgelopen maanden aan de hand van observaties van mensen die de club nauwlettend volgen en deze gekoppeld aan gebruikelijke, maar voor veel mensen onbekende constructies.

23 september 2023 om 01:09

Meer van dit soort artikelen en minder van die copy paste quotes uit podcasts en praatprogramma’s aub! Ik snap dat clicks en zoveel mogelijk content een verdienmodel is, maar de balans tussen een voetbalnieuws app en twitter/X-achtige snelle berichten lijkt steeds verder door te slaan naar snel, veel en herhaling. Ik ben blij verrast met deze reconstructie zonder misleidende titel.

23 september 2023 om 03:48

@voetbalzone, waarom halen jullie de foute hypotheses er niet uit dan? Of plaatsen context?Bijv transfersom Akpom; er lag een bod van uit mijn hoofd van ruim 12m van een Franse club, ik dat Lens; Ajax heeft de deal gekaapt. De opmerking dat je die kunt kopen voor 6m is gewoon ongeinformeerd roepen. Ook als je er over nadenkt; de topscoorder van de Championship ga je sowieso nooit voor 6m kunnen kopen. Waarom zet je deze nuance er niet of laat je het stuk niet weg?Dan Lang; die is in juli naar PSV gegaan, op dat moment moest Mislintat eerst nog verkopen. In augustus was er geld en kwam Forbs. Lang was toen allang gevlogen; die is nooit haalbaar geweest voor Ajax doordat ze moesten wachten op verkopen. Waarom staat dat er niet bij?Dan 5j contracten; een van de opdrachten van Mislintat was waarde creeeren voor de toekomst. Met korte contracten gaat dit niet en bovendien worden de afschrijvingen helemaal giga hoog met kortere contracten. Akpom past niet in dit rijtje, maar die heeft een lang contract om de transfersom uit te smeren.Maar Tahirovic, Forbs, Gaaei, Mikautadze, Sutalo, Avila, zijn allemaal jonge spelers met veel potentie waar ze in de toekomst flink op hopen te cashen. Waarom staat deze nuance er niet bij? Nu wordt het schimmig gemaakt, terwijl er belangrijkere plausibelere redenen worden weg gelaten. Dan Ramaj; die is gekocht voor 4m plus 4 a 5m extreem moeilijk haalbare bonussen. Die is gescout en door oa Frans Hoek geadviseerd boven Olij. Daar zit heel veel nuance in die wordt weg gelaten, lees het verhaal van het AD die die transfer hebben geanalyseerd.Zo kan ik doorgaan, op deze manier doe je als VZ mee aan het aanvallen van Mislintat ipv er verslag over te doen. Terechte kritiek zoals Sosa transfer moet gebracht worden, maar ook de nuances, ook zijn gedegen manier van scouten en aantrekken van spelers (zie artikel van AD tijd terug).

23 september 2023 om 07:41

@Amsterdam4, precies dit dus. Het heeft een te hoog roeptoetergehalte, terwijl de connectie Lemic wel echt zorgwekkend is. Dat je dat draadje oppakt is echt alleen maar te prijzen, maar ben dan zelf zo volledig mogelijk in je berichtgeving. Helemaal als je vage connecties gaat leggen tussen transferwaarde volgens transfermarkt en betaalde prijs. Sosa zou dan juist een superdeal zijn ipv de deal die onderzoek nodig maakt. Ze laten heel slim de deals van Forbes en Mikautadze weg in dit verhaal omdat je dan de connectie transfermarkt en betaalde prijs van tafel veegt met biedingen van andere clubs. Terwijl het juist extra vreemde deals zijn. Twee clubs interesse, maar ze worden niet uitgespeeld. Al die spelers worden zonder al te veel moeite vastgelegd door Ajax. Dat is juist heel vreemd. En als je dan gaat kijken naar de spelers was er geen eens een grote noodzaak om ze te halen. Daar wat dieper induiken bij een dergelijk artikel zou de waarde vergroten. Niet een Manssverk op deadline Day die net voorronde CL gespeeld heeft, terwijl Steijn riep nog een zes nodig te hebben en waar zelfs de feyenoorders van rieoen dat die genoemde 1,5 miljoen toch echt hoger was.

23 september 2023 om 07:59

Er is jullie " een hoop ter ore gekomen" oftwel je hebt geen bron. Want in al deze beschuldigingen door die mislukte journalisten van zowel de Telegraaf als het AD wordt geen enkele bron vermeld.
Net zo zwak is de uitspraak;"aan de hand van observaties van mensen die de club nauwlettend volgen".
Ik volg Ajax ook al meer dan 45 jaar "nauwlettend", zegt helemaal niets.
Er wordt aan vele poten gezaagd zonder een feit te benoemen. Het zijn allemaal verdachtmakingen in de trans van:" waar rook is is vuur".
En ondanks dat er een kern van waarheid in kan zitten en ik overigens ook geen fan ben van Mistinlat zijn zakelijke handelen vind ik dat men tegenwoordig veel te snel klaar staat om te veroordelen terwijl er nog weinig echte bewijzen zijn buiten een verdachte transactie, voor drie procent aandelen, en wat geruchten. Als "journalist" ga je natuurlijk af op geruchten alleen probeer je deze daarna wel te staven met een fact check en het hebben en benoemen van betrouwbare bronnen.

Verder wil ik wel benoemen dat ik het waardeer dat VZ probeert, en ook vaak lukt, om betere en langere inzichtelijke en vooral originele stukken te schrijven. Dat ik deze wat minder vind kan gebeuren.

23 september 2023 om 08:58

Jullie halen een aantal valide zaken aan. En laten we voorop stellen dat VZ geen bolwerk is van doorwrochte onderzoeksjournalistiek.

In dit geval dachten wij: wat gebeurt daar allemaal? Er zijn een aantal opvallende transfers gedaan waarbij de trainer naar eigen zeggen bijna volledig gepasseerd is. De selectie lijkt niet in balans en er wordt uit een andere vijver gevist dan normaal. Veel journalisten zetten vraagtekens bij bepaalde transfersommen.

Toen zijn we uitgebreid gaan bellen met mensen uit de wereld van zaakwaarnemers en tussenpersonen. Die waren vaak heel stellig in hun bewoordingen, maar hadden geen hard bewijs. Dat kunnen we dan natuurlijk niet concreet aanvoeren. Wel legden ze ons uit welke constructies vaak gebruikt worden en hoe er waanzinnig veel geld aan deze deals kan worden verdiend.

Dat zaakwaarnemers meer kunnen verdienen aan spelers van een lager profiel, baat hebben bij hogere transfersommen en langere contracten, en aan beide kanten stevig kunnen verdienen, is saillant. Dat je met slimme constructies daarbij volledig uit beeld kunt blijven terwijl je aan de touwtjes trekt ook. Tel daar bovenop dat Ajax (volgens de Knvb) tot 34 miljoen aan zaakwaarnemers uitgeeft en je krijgt al snel een beeld van hoeveel geld er onttrokken wordt aan de voetballerij. Welke mensen precies beslissen, wat hun relatie is met de handelspartners is en wie precies de macht hebben, is natuurlijk de hamvraag, maar tegelijkertijd heel moeilijk aan te tonen. In dit geval lijkt het erop dat er vanuit Ajax als organisatie minder als team gewerkt is en de macht meer gecentraliseerd is dan in het verleden.

Als VZ hebben we lang nagedacht over wat de beste manier is om deze inzichten te delen. We hebben voor deze vorm gekozen waarin we geen beschuldigingen uiten, maar jullie wel deelgenoot maken van de manier waarop er vanuit de wereld van zaakwaarnemers naar de situatie gekeken wordt. Dat schetst toch een zeer opmerkelijk beeld.

23 september 2023 om 10:19

@mrkrillin. Het werkt ook de andere kant op natuurlijk. Als Lemic betrokken was bij de transfer van Antony naar Man utd steekt hij van dat verschil ook enorm veel in zijn zakken. Vlak na zijn periode bij Psv heeft hij via de bevriende voorzitter van Real Madrid bemiddeld om ik geloof Sneyder en van der Vaart over te nemen van Ajax. Toen Ajax daar achter kwam en hij ook ik geloof Huntelaar naar Madrid wou brengen, heeft Ajax deze deal in eigen hand genomen.Het geld dat met deze transfers verdiend was indertijd werd gebruikt om spelers uit de stal van Lemic voor veel te veel geld naar Ajax te halen. De deal met Gudelj naar Ajax verliep ook via Lemic. Waarbij papa ( vriend van Lemic) en broer Gudelj om een of andere duistere reden ook een contract kregen. De hoofd scouting die daarna werd aangetrokken (ben even zijn naam kwijt) was ook een vriend van Lemic en was in feite de vervanger van De Visser voor het Zuid Amerikaanse netwerk van Lemic. Vandaar ook mijn twijfels over de transfer van Antony die door deze man gescout werd. Vergeef me als ik de namen niet (goed) heb, maar dit is wel een opsomming van gebeurtenissen bij Ajax waar Lemic een vinger in de pap heeft. Overmars heeft de macht zoveel mogelijk in proberen te dammen, maar kon bij een aantal zaken ook niet om hem heen. Ik denk in dat licht ook dat Mislintat deel uitmaakt van het netwerk van Lemic.

23 september 2023 om 10:37

"Als Mislintat gewoon een beetje naar Maurice Steijn had geluisterd, dan was hij voor 87 miljoen euro klaar geweest."

Wat zijn dat voor ongenuanceerde uitspraken dan voetbalzone?

23 september 2023 om 11:53

Een mooi en een fijn uitgebreid helder overzicht. Goed dat jullie voorzichtig blijven. Ook in de podcast van Kale en Kokkie van gisteren geven ze iets meer inzicht wat hun allemaal ter oren is gekomen, en ook waarom zij er lang mee gewacht hebben bepaalde zaken naar buiten te brengen. Zij gaven aan dat zelfs Arsenal een onderzoek gaat starten. En denk eens terug aan Pierre van Hooijdonk. Die heeft ook allerlei zaken vernomen, alleen uit rancune, heeft hij te vroeg de verkeerde voor de bus proberen te gooien. Iedereen dacht dat hij op NAC doelde, maar dit heeft hij nooit gezegd.

23 september 2023 om 20:14

Ik heb eens onderzocht (2019-20) wat de gemiddelde transfersom is ten opzichte dan de waarde bij spelers die restwaarde gaan vertegenwoordigen. Wat bleek: Factor 1,6 tot 1,8 in de eredivisie verdeeld over meerdere jaren. Dus bij een waarde van 3 miljoen werd 3x 1,6 tot 3x1,8 = 4,8 tot 5,4 miljoen betaald.

De markt hoe die ontwikkeld is, kan ik me voorstellen dat die factor voor spelers <24 jaar alleen maar groter is geworden. Daaarmee is een transfersom niet per definitie duister (zoals je al aangaf). Voor potentie wordt gewoon meer geld betaald.

Dat gezegd hebbende: de factoren voor Tahirovic, Ramaj en Avila zijn wel héél hoog. De vraag is: waarom? Is de potentie van een keeper die Gorter er niet uit keept dan zo hoog? en van een middenvelder die continu balverlies lijdt, waardoor Vos een verademing lijkt, dan zoveel waard?

22 september 2023 om 23:23

Dit is hun werk. Het verslaan van het nieuws.

En je hoeft er natuurlijk niet op te klikken en te commentariëren.

23 september 2023 om 01:16

Het is vooral het verzamelen van nieuws uit andere bronnen, er zit op dit artikel na, weinig eigen journalistiek achter. Het lijkt soms wel de social media pagina van Driessen en Verweij, en dat stoort veel mensen denk ik.

23 september 2023 om 10:56

Dat onderzoek had al lang gedaan moeten zijn door de RVC. De RVC heeft een controlerende taak en die gewoon niet (fatsoenlijk) uitgevoerd. De RVC moet de eer aan zichzelf houden en opstappen want dit kan gewoon niet. Vóór de aanstelling van Mislintat had deze uitvoerig gescreend moeten worden. Als je als je in een kleuterdagverblijf gaat werken of als vrijwilliger moet je ook een VOG afleggen. Daar is de bron van deze zwendel. Dus RVC weg, Mislintat weg en schadevergoeding eisen.

24 september 2023 om 22:10

Volgens mij vallen er veel lijken uit de kast binnenkort. Sven voelt mij negatief aan. Zo komt hij bij mij over

Ajax staat aan de rand van de afgrond?? Dat is wel heel overdreven. Ik heb het boekwerk niet gelezen maar Ajax komt hier wel weer bovenop. 7 vette jaren en 7 magere jaren.

23 september 2023 om 00:26

Gisteren was al een hele verbetering tov zondag. Indien we nog 1 extra stap doen, dan winnen we zondag van feyenoord. Daarna ligt alles weer open.

Die bedragen zijn toch niet van transfermarkt afgehaald? Dat zou echt lachwekkend zijn.

Nou vind ik de langere artikelen vaak interessant, omdat het over onontdekte voetballers of verhalen gaat. Maar dit moet wel de langste oooit zijn hier. En ook nog over iets dat nu al 100000x voorbij gekomen is

22 september 2023 om 23:11

Er staan anders voldoende nieuwe interessante feiten in. Die hele link met Lemic was nog niet eerder zo blootgelegd als in dit artikel. Niet voor niets werd die gast door PSV ook al buiten de deur gezet. Dus als nu blijkt dat Ajax nu in het zelfde web gevangen zit als PSV destijds, dan moet Ajax zich dus serieus zorgen maken.

23 september 2023 om 00:27

Ik lees weinig feiten, maar heel veel aannames.

23 september 2023 om 08:11

In het artikel staat meerdere malen dat het dus niet aantoonbaar zo is, maar dat het wel zorgwekkend is dat er zoveel zaken een bepaalde kant op wijzen. Maar technisch gezien heb je gelijk: je kunt het ook allemaal toeval noemen.

Ach ja, alles wordt nu belicht en overbelicht, maar als zaakwaarnemer en TD zoveel mocht kunnen vergaren in zo'n korte tijd, is er dus ook niet veel voor nodig om schoon schip te maken als dat nodig is. Je bent nu eigenlijk afhankelijk van die persoon/personen die aangesteld worden en capabel zijn. Dat kan overigens lang duren, maar de kans dat mensen binnen Ajax nu nog eens wegkomen met aanstellingen als Schreuder, Mislintat of op een ander platform Van Halst e.d. is natuurlijk niet erg groot.

22 september 2023 om 22:13

Sowieso een heel vreemde situatie dat je als TD in een zaak zit met makelaars. Want hoe je het ook wendt of keert dan heb je gezamenlijke belangen met die mensen.

Op zich is dat geen probleem als je er geen zaken mee doet maar het wordt al helemaal vreemd als je er dan ook nog eens zaken bij doet. En als die partner dan ook de dag zelf dat je een transfer van een speler afrondt de makelaar wordt van die speler dan is het al helemaal vreemd. Zeker als je blijkbaar zegt dat hij voor een afgeronde transfer bij die makelaar moest zitten.Ik heb gelezen, maar dit riekt wel naar corruptie en fraude wat adviseur, makelaars en zijn zakenpartners doen. Ze doen vele jaren lang nadat sommige clubs niet opgemerkt hebben wat duister is aan vele transfers. Ze ontlopen vaak politie en justitie om gestraft te worden, echter een soort maffiapraktijken onder makelaars en technische directeuren. Wat ik heb opgemerkt heb is Ajax is door Minslintat en zijn zakenvrienden opgelicht zodat Ajax veel meer moeten betalen, zeker Ajax betaalde hiervoor een hoge prijs na vele jaren succes hebben gehad. Minslintat moet verbannen worden uit voetbalwereld, is mijn oordeel, zowel hij veel dubieuze zakenvrienden heeft om transfer te regelen bij de club waar hij in dienst zou komen als technisch directeur.

22 september 2023 om 23:02

Jij bent nogal stellig. Wat al lang bekend was is dat dat hele makelaars wereldje 1 grote corrupte boeven bende is.

De echte vraag is uiteindelijk of Mislintat zichzelf heeft verrijkt en daar zou dat onderzoek uitsluitsel over moeten geven. Voorlopig zie ik daar eigenlijk nog weinig feitelijke informatie over behalve speculatie.

Dat spelers voor meer verkocht worden dan hun transferwaarde is natuurlijk heel normaal. Daar profiteert Ajax ook gewoon van. Vast staat wel dat de aankopen grotendeels aan het einde vd transfer periode zijn gedaan. Dat betekent normaal gewoon dat spelers duurder worden.

Daarnaast is Ajax op dit moment echt een stuk minder aantrekkelijk dus vind ik het aannemelijk dat je daar complexere en duurdere constructies voor moet bedenken om spelers binnen te halen.

Zo zijn er tal van nuances en andere perspectieven die ook wel eens benoemd zouden mogen worden. In plaats van al dat makkelijke gelul.Wat een enorm corrupt zooitje! Een soort "balkan constructie". Ik denk dat ajax er compleet is ingestonken. Wat een drama. Een grote club die compleet de afgrond wordt ingeduwd door een stelletje misdadigers en zakkenvullers.
Van der Sar wat heb jij een PUINHOOP achtergelaten!!!

22 september 2023 om 22:36

Ja, dat is nog steeds grote gevaar in voetballerij wat het betreft corruptie. Ajax is hierin in getrapt, dat is wel heel kwalijk maar ook zeer naïef van ex-algemeen directeur Van der Sar. In ieder geval kan dit voor Ajax grote financiele problemen opleveren zowel Ajax veel meer moest betalen voor spelers die Mislintat gehaald heeft. Van der Sar wist echt nooit te van te voren wie Mislintat echt is, er waren ook veel geruchten dat Van der Sar advies heeft gekregen van Maurits Hendriks.

Mislintat deed volgens mij vaak met dubieuze makelaars wat ook voor enkele niet over FIFA-licentie beschikte, dus illegaal. Mislintat heeft hekel aan regels, zowel ook opereert hij in zijn eentje met zijn vrienden via zijn bedrijf. Mislintat houdt niet van voetbal, maar doet alsof zowel hij in dienst is bij Ajax. Hij probeert grote club failliet maken met alle gevolgen van dien, dus is hij een grote oplichter die nog niet gestraft is voor zijn daden.

Lemic mag dan zeer invloedrijke zakenman zijn maar ook bemoeit hij vaak met de transfers via zijn collega's, echter krijgt hij handenvol tekengeld en laat clubs meer betalen dan de prijs die de club aan verkopende club vraagt. Dus daar zit een groot verschil aan en op die manier verrijkt Lemic nog steeds via tekengeld.

Ik herinner me de zaak Lemic tegen Reker nog als de dag van gisteren, met o.a het vertrek van Gomes, die achteraf heeft toegegeven dat hij op ‘advies’ van Lemic ruzie met Reker had gemaakt om een vertrek te forceren.

Reker kreeg destijds een hoop stront over zich heen, omdat hij schuldig zou zijn aan het vertrek van Gomes, maar achteraf bleek hij toch gelijk te hebben dat je mensen als Lemic geen macht moet geven

Ik zou van alle transfers willen zien, dit is juist business model in zo een corrupte wereld. Net als bij supermarktproducten. Sommige energiedrankjes gaan ook 6x over de kop. Ja alleen dat zijn kleinere bedragen, maar op grote schaal pak je miljarden mee. Mag ook onderzoek naar gedaan worden, dan verdienen de multinationals maar minder.

Wacht gewoon dit onderzoek af. Kan je nou zeggen dat al zijn aankopen slechte spelers zijn? Zijn stuk voor stuk best prima spelers. Maar merk wel dat het wat minder is dan wat er voorheen rondlopen met Tadic, Haller, De Ligt, Frenkie en Ziyech...

Lemic? Wow, dat ik die naam nog eens mag lezen als PSV ' er , na alle ellende en alle moeite die we gedaan hebben om hem uit de club te werken. Lees ook in een tussenzinnetje dat hij weer terug is — Vlado Lemic, de man die in het verleden bij PSV is buitengezet omdat hij ruzie had met Jan Reker, en daarna weer terugkwam — dat had ik dan weer niet meegekregen. Onverklaarbaar. Zeker als je de PSV geschiedenis van Lemic kent. Ik kan het eigenlijk niet geloven dat hij terug is.

Die man is echt foute boel.

Misschien is het wel goed dat Ajax beursgenoteerd is, en dat daarom dit soort malversaties aan het licht komen.

Lemic moet je echt kilometers weghouden van je club. Mino Raiola was een keiharde zaakwaarnemer, en bloedirritant voor opleidingsclubs, maar Mino was slechts een bloedzuiger. Een profiteur die van het lichaam afvalt wanneer hij zijn goesting heeft. Lemic verweeft zich met je club als een soort agressief woekerende hele enge ziekte waarvan ik de naam niet eens kan typen omdat het op VZ gecensureerd wordt. Als Mislintat daar banden mee heeft, dan is hij onderdeel van een heel eng kartel dat op dubieuze wijze financieel probeert te profiteren van de voetbalwereld.

Leuk zo'n inzicht in de transferwereld. Hebben de meeste mensen toch geen idee van. Wel jammer dat het artikel dan begint met verwijzen naar 3e rang figuren als Derksen, Van der Meijde, Mike Verweij en Arno Vermeulen dat geeft de indruk dat het allemaal niet zo serieus te nemen is.

Wat een alleraardigst artikel VZ. Complimenten. Dit moet toch een veel fijner zijn dan fototjes van facebook kopieren? Hopelijk het begin van nieuwe keuzes.

Goed stuk van Voetbalzone. Goed onderzoek, lees zoiets heel graag. Graag meer hiervan!

23 september 2023 om 10:18

Ajax is ook gewoon leuk om te volgen! Of je nou voor Ajax bent of niet. 🤓

Mand! Nee zonder gekheid: interessant uitgebreid artikel

Heel sterk staaltje journalistiek VZ, chapeau 👏 misschien wel het sterkste wat ik in jaren heb gelezen. Hier heb je tenminste wat aan. Jullie leggen hier eigenlijk bloot wat er precies in de hele voetbalwereld gebeurd en waarom er zoveel geld rondgepompt wordt. Dit heeft meer nieuwswaarde dan elke andere krant die berichten plaatst hierover.

Tagliafico
Sanchez
Ziyech
Ounahi
Lang
Weghorst

Dan was je gewoon klaar geweest voor minder dan 100 mil en kwalitatief veel verder geweest. Stelletje vreemdelingen legioen die ons geen reet verder brengen. Is mijn club niet meer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente3013
6.Ajax214
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. de GraaffKeeper00
J. GorterKeeper80
R. PasveerKeeper00
D. RamajKeeper80
G. RulliKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

0 fans
Keeper, 22 jaar
SeizoenClubW
2023/2024 Jong Ajax 2 0 0 0
2023/2024 Ajax 8 0 0 0
2023/2024 Eintracht Frankfurt 0 0 0 0
2022/2023 Eintracht Frankfurt 1 0 0 0
2021/2022 Eintracht Frankfurt 1 0 0 0

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren