Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De 'Satan' van Eindhoven

Laatste update:

We schrijven zondag 13 april van het jaar 2014. Met een sceptisch gevoel vertrek ik naar het Philips Stadion voor één van de wedstrijden waar ik altijd enorm naar kan uitkijken: PSV – Feyenoord: een topper. Althans, op papier. In de praktijk bleek de wedstrijd, dankzij de laksheid en het gebrek aan voetballend vermogen aan Eindhovense zijde, geen topper. PSV mag onze lieve Heer op de blote knieën bedanken dat het slechts bij 0-2 bleef. Ontluistering is het woord dat het gevoel beschrijft dat, eigenlijk al vanaf minuut één van de wedstrijd, tot het moment dat ik dit stuk vanuit mijn hart schrijf overheerst. Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen? Een vraag die overheerst bij de gemiddelde PSV-supporter. Immers, we naderen het einde van wéér een teleurstellend seizoen. En nu het seizoen eindelijk op de rand van de afsluiting staat en play-offs dreigen, kan er nog maar één conclusie worden getrokken: PSV is op de rand van topclub-af, een conclusie die is gebaseerd op meerdere factoren. Zoveel factoren, dat het PSV-hart in mij en velen anderen ervan moet huilen. Voorbeelden hiervan zijn het beleid, de, overduidelijk, gereduceerde topsportmentaliteit in Eindhoven en het falende wisselbeleid. Zomaar wat onderwerpen die ik graag aan het licht wil brengen, maar deze allen van dezelfde aard zijn: namelijk van technisch manager Marcel Brands, de ‘Satan van Eindhoven’.

/

Als eerst, het beleid dat vanaf het begin van het seizoen is ingevoerd door Brands. Een beleid waar ik mijn twijfels over heb. Er zou een evenwichtige selectie voor het nieuwe seizoen staan, een mix tussen jonge talenten en ervaren spelers, een plan dat op het eerste gezicht uitstekend lijkt. En helaas bleef het inderdaad bij dat eerste gezicht. Brands heeft het voor elkaar gekregen om in zijn vierde jaar als technisch manager PSV steeds verder naar de subtop te duwen. Verder dan een netwerk binnen de Eredivisie en met name AZ komt Brands nauwelijks. Jaar in, jaar uit weet Brands het voor elkaar te krijgen om spelers binnen te hengelen die het niveau niet aankunnen, of die op mentaal vlak verzaken. Toegegeven, Brands is een absolute topverkoper waar je u tegen zegt. In mijn beleving kan dit echter niet de schade compenseren die Brands met zijn aankoopbeleid de laatste jaren gecreëerd heeft. Voor de derde keer in vier jaar tijd heeft PSV de koers gewijzigd hoe het de komende jaren prijzen moet gaan pakken, waar Brands zijn eigen glazen al mee heeft ingegooid met het huren van Bryan Ruíz. Ruíz, een speler die met zijn ‘inzet’ momenteel symbool staat voor het huidige, slappe PSV.

Het slappe PSV, het kenmerkt zich maar nogmaals door het benoemen van een zogeheten ‘tussenjaar’. Wat nou tussenjaar? PSV heeft een begroting van 60 miljoen en hoort daarmee in Nederland voor de titel te strijden. Iets dat de fans gewend zijn en alle recht toe hebben na de afgelopen jaren. Waar blijft de verlosser voor PSV in het bestuur die de stekkers uit het stopcontact trekt en er genoeg van heeft? Waar is het PSV dat groot werd dankzij het enorme scoutingsapparaat die de club bezat? Het heeft plaats gemaakt voor de grootste hype die het hedendaagse Nederlandse voetbal met zich meebrengt: de eigen jeugd.

/

Dan de topsportmentaliteit bij de spelers en het falende wisselbeleid. Ook dit is de laatste jaren, met Brands aan het roer en met pijn in het hart, respectievelijk verminderd en toegenomen. Waar vóór de intrede van Brands een trainer inclusief de technisch manager zelf al buitenlagen bij een achtste plek in de winterstop, wordt nu alles geaccepteerd. Waar de lat eerst op Europese hoogte ligt, ligt het nu slechts op nationaal niveau. Spelers die finaal door de ondergrens zakken, worden getroost en geknuffeld door zowel fans als staf. Dat blijkt wel uit het continu opstellen van falende spelers als Adam Maher, Stijn Schaars en Jürgen Locadia, die keer op keer hun nieuwe kans kunnen genieten. Laatstgenoemde is wellicht het beste voorbeeld van allemaal, wat betreft het beleid. Locadia is, buiten dat ik het de slechtste spits vind die ik ooit in het PSV-shirt heb zien voetballen, lijkt wel de ‘profiteur’ van het nieuwe beleid. Het lijkt er helaas op dat ook Philip Cocu, Ernest Faber en Chris van der Weerden instemmend blijven knikken met Brands. En dat terwijl je een speler als Tim Matavz, die overall een betere spits is dan Locadia en ook nog enige transferwaarde aan zich verbonden heeft, zich zit te verbijten op de bank. Eén van de weinige spelers waar het PSV-publiek zich verbonden mee voelt, Ji-Sung Park, wordt op de bank gezet tot zijn eigen verbazing. En dat terwijl het percentage positieve resultaten mét Park beduidend hoger liggen dan zonder. Ook het gebrek aan ervaring binnen de technische staf is van dit falende wisselbeleid een indirecte oorzaak. Veroorzaakt door... juist.

Ten slotte de topsportmentaliteit bij de fans. Het meest schrijnende voorbeeld van deze ‘definitie’ is het zojuist genoemde knuffelen en troosten na een 2-6 nederlaag in eigen stadion. Spelers verdienen hierbij een massaal fluitconcert en kritiek, iets wat ook logisch zou moeten zijn. Spelers krijgen echter door dit soort situaties het gevoel dat ze alles kunnen maken. Immers, het publiek vergeeft je toch wel. Andere situaties zijn het bedanken van de spelers na, bijvoorbeeld, afgelopen zondag. Spelers die tonnen of zelfs miljoenen verdienen, die geen donder hebben uitgevoerd, worden bedankt voor de bewezen diensten. Vóór het Brands-tijdperk werden spelers (terecht) gefileerd na een wanprestatie Tegenwoordig heerst er echter, ook bij mij, een gevoel van gelatenheid. Elke wedstrijd is er een die door een gebrek aan zowel kwaliteit maar vooral mentaliteit eenvoudig verloren kan gaan. De verbondenheid en de trots op de club is langzaam aan het verdwijnen. PSV is meer en meer het lachertje van voetballand Nederland geworden. Aan het begin van de 21e eeuw was Eindhoven de voetbalhoofdstad, enkele jaren later is de club een eenvoudige subtopper op meerdere gebieden geworden. Wie weet PSV te bevrijden van deze chaos? Wie kan van PSV weer een topclub maken? Wie verlost de supporters uit hun lijden? Voorlopig is er nog geen sprake van het licht aan het einde van de tunnel. En dat in de lichtstad.

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oke, op mijn mobiel is alles vetgedrukt en staat de laatste zin er die er uiteraard niet bij hoort.. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Is dit ook op de pc-versie?

17 april 2014 om 09:41

Die laatste staat ook in de pc-versie.
Niet alles in vetgedrukt, eigenlijk is er helemaal niks vetgedrukt...

17 april 2014 om 10:20

Vreemd, de inleiding zou dat juist weer wel moeten zijn...

Leuk stukje om te lezen.

Ik reageer even op paar meningen van jouw: PSV heeft in de jaren 90 enorm geprofiteerd van goede scoutingsapparaat. Echter is het tegenwoordig door internet een andere wereld geworden. Spelers die op youtube 5 minuten een goede filmpje neerzetten van zichzelf komen al in beeld bij Man United of City. Het is dus enorm belangrijk dat ook PSV zich gaat richten op de jeugdafdeling.

17 april 2014 om 13:51

Ja, dat begrijp ik. Dat wil echter niet zeggen dat echt per se alles op de jeugd moet worden gegooid volgens mij. Heb het idee, zoals al in de tekst staat vermeld, dat PSV en het Nederlandse voetbal doorslaat in het opstellen van eigen jeugd. Kopen is niet verboden.

23 april 2014 om 13:54

Hoeveel eigen jeugd staat er dan in bij Psv?
Lijkt me niet dat Depay en Zoet het probleem vormen...

Slecht geplaatst door VZ, bovenin moet waarschijnlijk zwart zijn en de onderste regel hoort er natuurlijk niet bij...

Ik vind het wel een prima CE, zeker omdat je veel info geeft waarvan ik niks wist. PSV is groot geworden door goed te kopen en verkopen, niet door de eigen jeugd. Waarom moet PSV dan nu ook opeens naar de jeugd toe? Het is een bepaalde identiteit die je krijgt in de loop van de jaren.

Dat PSV zo slecht loopt is volgens mij vooral aan het grote aantal jeugd en een matige coach te danken. Het is vrij simpel om alles af te schuiven op Cocu, maar de spelersgroep is ook niet echt titel waardig. Om te beginnen achterin, wat die jongens daar doen is me nog niet helemaal duidelijk. Ballen tegenhouden en fatsoenlijk wegwerken in ieder geval niet.

De aankoop van Maher gaf me eigenlijk wel een goed gevoel van Psv. Jong inkopen, groot maken en dan verkopen. Op zich een plan wat niet zo snel zou mislukken. Echter is dit totaal misgelopen door Maher zelf (instelling en mentaliteit).

Wat PSV moet doen om weer terug in de top te komen is niet zo lastig. Ga gewoon weer het scoutingsbeleid terug zetten en wees weer "die koopclub" Successen worden ermee gehaald, dat is wel duidelijk.

Edit:

Even over je CE zelf. Je hebt een nogal lange inleiding wat het wel lastige lezen maakt. De alina verdeling vindt ik sowieso niet erg best, die zijn gewoon veel te lang. Probeer niet te veel lange zinnen in één Alina te doen, dat leest ongemakkelijk. Qua spelling heb ik niks kunnen ontdekken.

Edit 2:

Mooi, VZ heeft het al aangepast. Alleen een sober kijkende Brands werd gevraagd

Er is dit jaar maar één goede aankoop gedaan en dat is die Arias. Man, wat een openbaring is die gozer. Uiteraard afgelopen zondag speelde hij niet heel goed, maar voor de rest vind ik het echt een goede rechtsback.

Ik vind dat PSV dit jaar ook niet echt veel geluk heeft gehad. Het was het hele jaar onrustig en een Wijnaldum mis je bijvoorbeeld enorm. Moet ook zeggen dat je natuurlijk niet alles daarop kan afschrijven, want het is al erg genoeg dat je zo'n jonge speler al zo erg moet missen als 'topclub'.

Schaars had ik veel meer van verwacht. PSV mist een gifkikker op het middenveld. Iemand die de scheidsrechter manipuleert, met hem praat, die een tegenstander een flinke schop geeft. Mark van Bommel en Strootman konden dat zo geweldig. Die heb je nu niet. Het zijn allemaal lieverdjes en die gozer op het middenveld op dit moment, Hiljemark, is zo dom als een achtereind van een varken. Die maakt zulke nutteloze overtredingen en zo opzichtig, dat heel PSV hunkert naar een type Strootman of van Bommel. Het is schrijnend en voor mij als Feyenoorder lachwekkend om te zien hoe PSV stuntelt. Ik was ook totaal niet nerveus voor afgelopen zondag, want ik zag PSV geen enkel moment winnen van Feyenoord.

Ik vind het wel zielig voor een speler als Depay. Die gozer haalt bijna iedere wedstrijd wel een voldoende in mijn ogen en is eigenlijk te groot voor een club als Psv. Dat ik dit moet zeggen, is pijnlijk. Maar PSV glijdt af, zoals jij dat ook al zegt.

Ik vind het een uitstekende CE en het was wel lastig om te lezen, maar dit komt door VZ en niet door jou. Ga zo door!

VZ heeft het inmiddels opgelost en het ziet er nu keurig uit! Dank aan zowel VZ als reacties hierboven.

Goed stuk, het leest prima weg en met de opmerking: 'waar de lat eerst op Europese hoogte ligt, ligt het nu slechts op nationaal niveau' sla je de spijker op zijn kop want als met met 2-6 thuis verliest verdien je gewoon geen knuffel en opbeurende woorden!!!

Ik blijf erbij dat het probleem van PSV in de technische leiding zit, die Brands haalt alleen maar spelers die lekker kunnen tikken maar totaal geen mentaliteit hebben!!
En Cocu vind ik ook duidelijk geen Frank de Boer, als je kijkt naar het spelers materiaal + budget moet PSV minimaal 2e worden! Ze hebben een recordaankoop gedaan (maher), ze hebben in potentie een geweldige voorhoede,(depay - Matavz - Ruiz) en nog is het 3x niks!!!

Psv is altijd een club geweest die goed scoutte in het buitenland + de beste spelers van subtop clubs overnam, dus beter gaan ze dat doen en niet de route nemen die Ajax & Feyenoord nemen want dan gaan ze iets doen wat ze nog nooit gedaan hebben!

Mentaliteit heeft er volgens mij weinig mee te maken. Als ik naar PSV kijk zie ik 11 jongens die er zo graag voor willen gaan, maar het gewoon niet kunnen. Mentaliteit is sowieso geen argument, want dat is simpelweg niet te peilen. Wat je wél ziet in elke analyse die van het spel gemaakt wordt, is dat spelers en staf nog lang niet goed genoeg zijn om te presenteren. Ze willen wel lopen voor de bal, maar dat komt er niet uit omdat het tactisch zo dramatisch is.

Vanuit mijn positie beoordeel ik het, zoals jij zegt, als een enorm wanbeleid. Dit is de schuld van iedereen die ook maar iets met PSV van doen heeft, zo simpel is het. Dit is niet allemaal de schuld van Brands (hij heeft er wel een behoorlijk aandeel in).

Wat jij nu zegt is dat focussen op de jeugd een trend is. Dat is onzin, want de jeugdopleiding is de enige uitweg die wij als Nederlanders hebben in het huidige voetbalklimaat. Jij wilt gaan kopen, maar met welk geld? Het geld dat de afgelopen jaren is geïnvesteerd in een groep van 11 individuen die niet kampioen konden worden, omdat één ploeg met zelfopgeleide spelers al 4 jaar lang de dienst uit maakt. PSV is trouwens afgelopen zondag afgedroogd door een ploeg van jeugdspelers. Nee sorry knul, dat kopen van PSV heeft ervoor gezorgd dat jullie de mooie bijnaam Gemeente Eindhoven hebben gekregen. Plan mislukt.
Wat mij dan meer zorgen baart, is dat niemand bij PSV het nodig vond om de jeugd te onderhouden, ook al was het al langer duidelijk dat Nederlandse clubs niet op kunnen tegen de oliesjeiks en gestoorde Russen. Wat mij dan nóg meer zorgen baart, is dat ondanks de verwaarlozing van de jeugd, vanaf dit seizoen alles op de jeugddoorstroming wordt gegooid, omdat er toevallig 1 over het paard getilde Belgische snotaap rondloopt die in zijn leven anderhalve bal heeft overgespeeld. Ik snap er niks meer van. Wat ik wel snap is dat je nooit kampioen gaat worden als je 2e linksback Abel Tamata heet, die lang bezig is geweest met het verzinnen van zijn eigen bijnaam ''izzy'' en nóg langer bezig is geweest de bijnaam achterop zijn shirt te zetten.

Nee het zit goed mis. Hiljemark, geweldige jongen. Loopvermogen, wilskracht. maar is er nou niemand die hem verteld hoe je moet lopen als controlerende middenvelder. Schaars presteert niet, omdat die man de enige is met hersens lijkt het wel.

Verder een leuk stuk! Keer wat anders dan die verhalen over opgehemelde middelmatige voetballers van vroeger.

20 april 2014 om 17:44

Ik kan veel gaan neerzetten maar ben het eigenlijk volledig met je eens

Verder een prima schrijfstijl en de beloning is zoals het altijd is

Dat Brands met spelers als Schaars op de proppen komt en met Locadia gespeeld word en de jeugdspelers die er nog niet aan toe zijn kan hij weinig aan doen. Je kan moeilijk zeggen dat hij bij AZ ook zo slecht heeft ingekocht met onder andere een Moreno, Romero en spelers als Viergever en Poulsen. Er werd gewoon bepaald dat PSV zich voornamelijk op de Nederlandse markt zou richten en dan kom je gewoon in een hele beperkte vijver terecht waar je uit kan vissen.

Als Strootman, Van Bommel, Mertens en Lens en Pieters weggaan dan kan je de beste technisch directeur van Nederland zijn maar dan ga je dat nooit kunnen opvangen.
PSV heeft gewoon met Mertens al 20 goals en assists ingeleverd, met Lens misschien ook tien goals en assists. en met Van Bommel en Strootman ook verdedigend heel wat ingeleverd. En je kan zeggen over Pieters wat je wilt maar fit is hij verdedigend een stuk beter als Strootman.

Als al deze spelers waren gebleven dan was PSV zeker voor de titel gegaan met een Depay achter Mertens en een Bakali/narsingh achter Lens had Locadia zeker 20 goals gescoord. Tuurlijk is Locadia geen Romario/van Nistelrooij maar als je van je buitenspelers geen bal krijgt hoe moet je dan scoren.

Daarom vind ik het een beetje makkelijk scoren om Brands de schuld van dit slechte seizoen te geven.

Dit is een echte Nederlandse manier om iemand in een mum van tijd tot de grond toe af te breken. Jammer dat het zo moet

Zo moet het toch kunnen?

Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Schaars
Wijnaldum
Hiljemark
Depay
Locadia
Narsingh

Maher gaat het volgend jaar laten zien!

Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Schaars
Maher
Narsingh
Locadia
Depay

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren