Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De 24-jarige die het profvoetbal achter zich liet om zaakwaarnemer te worden

Laatste update:

Shelton Spier hakte eerder deze zomer een opvallende knoop door. De voormalig vleugelverdediger van onder meer Watford besloot op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn profloopbaan te zetten, om verder te gaan als zaakwaarnemer en samen met drie compagnons een voetbalacademie op te zetten. Spier probeert als zaakwaarnemer spelers te begeleiden op een manier hoe hij tijdens zijn eigen actieve carrière niet altijd begeleid is.

Door Chris Meijer

Spier mag dan pas 24 jaar oud zijn, in het voetbal heeft hij al een heel leven achter zich. Hij speelde in de jeugd voor Almere City, DWS en het Belgische KV Turnhout, voordat hij op zijn zeventiende de oversteek naar Engeland maakte om voor Watford te spelen. Na twee jaar begon een trektocht langs alle uithoeken van Europa: hij speelde voor SV Honnepel-Niedermormter in Duitsland, moest in Griekenland vluchten voor de maffia, werkte een stage af bij het Welshe Connah's Quay Nomads, speelde in Georgië voor FC Gagra en keerde bij Crawley Town nog kort terug in Engeland. Van iedereen die hij tijdens deze reis ontmoette, sloeg hij het telefoonnummer of mailadres op. “Van clubs, technisch directeuren of zaakwaarnemers die contact hebben gezocht. Je weet hoe het gaat als voetballer: ik weet niet hoe, maar iedereen komt aan je nummer of je mailadres. Ik heb een telefoon waar alle contacten in zitten, die zal ik nooit weg doen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Al toen Spier nog als tiener in Engeland speelde, kreeg hij geregeld telefoontjes of berichtjes. Of hij niet toevallig wat kon regelen in Engeland? En hoe had hij de overstap naar Watford kunnen maken? “Toen deed ik het puur om jongens te helpen die mij ook zouden helpen in dezelfde situatie. Altijd heb ik al achter de schermen jongens geholpen met leuke transfers. Maar toen voelde ik mezelf nog voetballer, je kunt niet allebei doen. Meestal als je twee dingen tegelijk doet, haal je nooit het maximale eruit en dat is wel belangrijk”, legt Spier uit. Eerder deze zomer hakte hij de knoop door: hij zette een punt achter zijn nog prille loopbaan en besloot zich voortaan volledig te focussen op een baan als zaakwaarnemer. “Op een gegeven moment wil ik wel weer op een iets lager niveau gaan voetballen, maar mijn focus ligt op mijn maatschappelijke carrière.”

Samen met Shaquille Prijor, Fahd Aktaou en Ismail Hussein zette Spier een academie op, waar in hun ogen talentvolle spelers vier keer per week kunnen trainen en tevens in wedstrijdverband spelen. Prijor (speelde voor onder meer Almere City en Roda JC en in België, Portugal en Georgië) en Aktaou (speelde voor onder meer sc Heerenveen, Almere City, FC Dordrecht en Heracles Almelo en in Marokko, Italië en Bulgarije) werken daarin als trainers, terwijl Hussein (speelde op Cyprus en in Engeland) als scout fungeert en vanuit zijn netwerk interessante spelers aanlevert. Het grote verschil tussen Spier en zijn compagnons: zij hebben nog geen punt gezet achter hun actieve carrière. Spier hoopt hen deze zomer nog ‘weg te kunnen brengen’, zoals hij het zelf noemt.

Door zijn eigen, rijke ervaringen weet Spier hoe belangrijk een zaakwaarnemer kan zijn. Toen Spier, zoals hij het zelf noemt, bij Watford in zijn prime zat, stonden de adviseurs in de rij om met hem in zee te gaan. “Maar toen het minder ging, was er niemand meer die naar me omkeek. Dat raakt me een beetje, ik weet hoe het is. Zaakwaarnemers gaan liever met iemand in zee die bij een club zit, want dat is makkelijker. Voor mij draait het er niet om het meeste geld te verdienen”, vertelt Spier. Hij lepelt een anekdote op over een deal met een club op het tweede niveau van Zweden, waarvoor hij moest samenwerken met een Engelse zaakwaarnemer. “Hij vroeg of we commissie zouden krijgen. Daar had de club geen geld voor. Toen deed die zaakwaarnemer het niet, omdat hij het niet interessant vond.”

Hoe ineens vijftien Nederlanders tegelijk naar de Engelse tiende divisie trekken

Ismail Hussein was een jaar geleden een van de vele Nederlandse spelers die naar Durham City trok.Lees artikel

“Dan geef je niet om je speler, maar alleen om de commissie. Je ontneemt de kans van een jongen om zelf geld te verdienen. Doe je dit werk voor jezelf of om spelers te ontwikkelen? Ik vind het gewoon leuk om die jongens een kans te geven. Dan kunnen ze het goed doen en verdien je er een paar jaar later alsnog aan. Maar zij kijken puur op de korte termijn. Dat vind ik jammer”, vervolgt hij hoorbaar verontwaardigd. “De meeste zaakwaarnemers kunnen alleen jongens begeleiden die er al zijn. Maar dat kan iedereen. Clubs komen wel aan je nummer, dat is niet zo moeilijk. Je moet de jongens kunnen helpen die vergeten zijn. Dán ben je een goede zaakwaarnemer. Ik ken veel jongens bij wie het even tegen zat, die clubloos werden en voor wie zaakwaarnemers niks meer konden betekenen. Dan denk ik: daar ben je toch zaakwaarnemer voor? Zaakwaarnemers praten veel en doen weinig. ‘Je cv is niet goed, je hebt afgelopen jaar weinig gevoetbald’, krijg je dan te horen. Maar ik kan dat dus wel, als iemand die net gestopt is met voetballen.”

“Neem Geronimo Comvalius”, zegt Spier om zijn argument kracht bij te zetten. “Een heel goede speler, maar hij heeft nog nooit voor een profclub gespeeld. Ondanks dat hij wel de kwaliteiten daarvoor had. Hij heeft nooit de juiste begeleiding gehad. Ik heb hem geholpen, regelde een stage bij Nocerina in de Serie D en nu gaat hij uiteindelijk naar Spanje.” Spier regelde voor Comvalius, Hussein en Jairo Fernandez een dienstverband bij Atlético Benidorm. Juraichel Ritfeld, Kalleb Mambo en Quentin van Veenendaal maakten via de kersvers zaakwaarnemer een overstap naar het Sloveense Postojna. Ook in het vrouwenvoetbal lukte het al drie transfers af te ronden, want Indy Spaan, Hajar Tahiri en Rachel van Netten vervolgen hun loopbaan bij UMF Afturelding op IJsland. Tot slot trok voormalig Ajax- en FC Utrecht-jeugdspeler Mounir Mounji naar het Oostenrijkse SK Bischofshofen.

“Mounir was een groot talent bij FC Utrecht, maar door bepaalde factoren is het niet gelopen zoals het moet gaan. Hij is naar de Koninklijke HFC gegaan, verloor daar het plezier in het voetbal en speelde vervolgens in de derde klasse bij Olympia Haarlem voor de lol. Dat is vrij laag, als je nog in je hoofd hebt om het profvoetbal te halen. Maar ja, dat zijn jongens die ik vanuit mijn jeugd zelf ken. Ik weet dat die jongens goede voetballers kunnen worden, als ze de juiste begeleiding en de tijd krijgen. Er blijven clubs komen die bellen of appen dat ze een speler op een bepaalde positie zoeken.” Spier maakt naar eigen zeggen geen onderscheid tussen spelers uit het prof- of amateurvoetbal. Hij begeleidt bijvoorbeeld ook Badr Oulad Abdellah, een groot talent van KV Mechelen dat afgelopen tijd stages afwerkte bij Torino, Perugia en Monza in Italië. “Ik heb jongens die op verschillende niveaus voetballen. De ene speelt op het hoogste niveau in België en kan direct naar een grote club, de ander zit nog bij de amateurs. Ik maak geen onderscheid als ik in de speler geloof, voor mij is iedereen gelijk. De jongen die nu minder interessant is, kan over twee jaar zomaar veel interessanter zijn. Dát is voetbal. En misschien haalt hij niet het profvoetbal, maar de Tweede- of Derde Divisie. Dat is ook hartstikke mooi.”

“Ik vind het juist leuk om dit soort jongens te helpen, want ik weet dat wanneer zij een kans krijgen in de top van de Keuken Kampioen Divisie of onderkant van de Eredivisie kunnen spelen. Het is zonde als dat soort jongens niet geholpen wordt. Voor sommige jongens heb ik een zwak, omdat ze door bepaalde mensen zijn tegengehouden om te komen waar ze kunnen komen”, gaat Spier verder. “Ik zeg niet dat het makkelijk is om jongens uit het amateurvoetbal weg te brengen. Zeker niet. Ik investeer er wel tijd in, door persoonlijk langs te gaan bij clubs en ze te vertellen over de speler. Dan neemt een club je ook serieuzer, omdat ze in de gaten hebben dat ik helemaal daar naartoe komt vliegen.”

Spier legt uit dat hij spelers niet direct vastlegt, maar in eerste instantie alleen een mandaat wil om met clubs te kunnen onderhandelen. “Omdat ik zo loyaal naar de jongens ben en ze zien hoe ik te werk ga, tekenen ze vaak alsnog bij me als ze een club hebben gevonden. Dat is een waardering, dan komt het van twee kanten. Ik zie de behoefte niet om jongens voor twee jaar vast te leggen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat hij twee jaar clubloos blijft. Want een contract bij mij maakt ze direct minder interessant voor andere partijen. Ik beloof niemand wat. Daardoor heb ik ook geen jongens achter mijn rug die zeggen: ‘Je zei dat ik daar naartoe zou gaan!’”

De aanmeldingen stromen de laatste tijd binnen bij de academie en Spier probeert voorlopig nog iedereen te helpen in wie hij het ziet zitten. “We hebben een vaste groep, maar er komen ook altijd nieuwe jongens bij. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen, dus ik laat de nieuwe jongens ook vaak starten in de wedstrijden. Het maakt mij niet uit als we die wedstrijden verliezen, want ik wil zien wat die jongens kunnen”, benadrukt Spier. Hoe voorziet hij de toekomst van de academie en als zaakwaarnemer? “Ik kan op een hoger platform hetzelfde doen met jongens die in het eerste van Ajax gaan spelen. Dat is mijn doel, om dat soort jongens te helpen in hun carrière. Iedere speler heeft zijn eigen carrière en ik wil het maximale uit iedereen die ik begeleid halen. Dat ik de trigger kan geven om het maximale uit zichzelf te halen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Deze zaakwaarnemer zal het vast allemaal wel even anders gaan doen.. leuk hoor dit soort praat, maar deze man ziet ook gewoon eurotekens.

10 augustus 2021 om 08:00

Toch knap dat jij dit uit het verhaal kunt halen. Sjappoo

10 augustus 2021 om 08:03

Zoals de waard is........

10 augustus 2021 om 08:48

Nee prima het is veel aannemelijker dat deze jongen straks de enige zaakwaarnemer wordt die handelt uit goede intenties..

10 augustus 2021 om 10:03

Ga jij niet naar je werk om geld te verdienen ? Ja toch?

10 augustus 2021 om 10:11

Ik beweer nergens dat er geen geld mag verdiend worden, maar ik bel de krant niet op om te zeggen dat ik mijn werk anders doe dan al mijn andere collega's omdat ik wel echt de klant tot dienst wil zijn

10 augustus 2021 om 11:46

Ook al is het verleidelijk dit te denken, je weet het simpelweg niet. Het is toch veel mooier om hem gewoon te geloven? Maakt voor jezelf niks uit.

10 augustus 2021 om 13:07

Daar heb je zeker gelijk in Xavi, maar dat is het gevolg van de ervaringen uit het verleden. Als zijn principes overeind blijven zal ie daar terecht respect voor krijgen hoor, ook van mij. Maar deze woorden heb ik gewoon al te vaak gehoord om ze direct te geloven. Respect dat jullie wel positief in het leven kunnen staan hoor.

11 augustus 2021 om 10:59

Stel hij zou de krant hebben opgebeld om zijn verhaal te doen. Daar zou toch niks mis mee zijn? Dit heet marketing en is nodig om groei te realiseren. Ook vind ik het bijzonder dat jij alle argumenten weet om te draaien naar iets negatiefs… Een speler niet gelijk binden aan een 2 jarig contract zodat andere zaakwaarnemers ook nog blijven zoeken naar clubs en de speler dus een grotere kans van slagen heeft. Het feit dat hij zijn eigen profcarrière opgeeft omdat hij heeft opgemerkt dat er behoefte is aan zaakwaarnemers in de lagere divisies die hun best doen voor hun cliënten, en dat hij deze rol wilt gaan vervullen is al rede genoeg om hem het voordeel van de twijfel te geven. Positieve mindset zal je leven een stuk kleurrijker maken!

Leuk. Leuk verhaal. Een jongen die zijn hart gaat volgen. Iemand die vanuit vertrouwen wil werken en een positieve verandering in het leven van mensen wil brengen. Prachtig. Ik hou er van. Wens hem ontzettend veel voorspoed.

10 augustus 2021 om 08:57

Het is wel grappig dat als een of andere zaakwaarnemer Lukoki ofzo naar Bulgarije stuurt je hoort dat die zaakwaarnemer z'n speler als handelswaar ziet, maar als deze jongen onder het mom van "goed zijn voor de speler" je naar de 4e divisie van Italië of Spanje brengt, het uitstraalt dat ie zo begaan is met z'n medemens. Jij zegt zoals de waard is.., maar ik heb al te vaak dit soort mooie verhaaltjes gehoord. In mijn ogen is dat zaakwaarnemers wereldje verrot, beetje proberen enorm rijk te worden van het talent van een ander. Dan kun je dat heel mooi verpakken, maar als je echt zo begaan bent met mensen die te weinig krijgen, dan kun je ook Social worker worden in Kanaleneiland, of in een Verzorgingstehuis gaan werken. Begrijp me niet verkeerd, ik gun ieder het salaris dat ie krijgt, maar dat gewauwel van ik ben zo bijzonder want mijn intenties zijn zo anders dan die van andere soortgenoten.. Zum kotsen. Ik denk dat elke zaakwaarnemer je zal zeggen dat ie het beste met z'n spelers voor heeft. Ben jij dan naïef of ben ik die waard die z'n gasten niet vertrouwd en dus zelf niet te vertrouwen is? We gaan het zien.

12 augustus 2021 om 09:42

Ik snap je denkwijze opzich wel. De kans is natuurlijk ook best aanwezig dat je gelijk hebt. Aan de andere kant ben jij zo zeker van je zaak dat een zaakwaarnemer per definitie niet op een betere/socialere manier te werk kan gaan en alleen maar rijk wil worden over de rug van een ander.. Met deze mindset zou er nooit iemand kunnen opstaan om iets wat verrot is te verbeteren. Het is verrot, het blijft verrot en iedereen die dit werk doet is hetzelfde. En als je sociaal wilt doen moet je maar maatschappelijk werker worden. Ik weet niet hoor, maar ik ben blij dat er mensen bestaan die het daar niet mee eens zijn en die wel degelijk willen proberen om zaken te verbeteren in de wereld. Met die insteek kun je namelijk misschien wel net zo succesvol of succesvoller worden dan de mensen die enkel voor de dollartekens gaan. Of deze jongen zo'n verbeteraar is, dat is voor ons natuurlijk niet in te schatten, dus je kunt zeker gelijk hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren