Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De 14-jarige (!) debutant die al na een week werd weggestuurd door AZ

Laatste update:

Jonge voetballers die een grote toekomst wordt voorspeld. Het komt regelmatig voor. De wereld ligt aan hun voeten en zaakwaarnemers met dollartekens in hun ogen zorgen ervoor dat deze talenten voor miljoenbedragen naar droomclubs kunnen verkassen. Veel van deze groeibriljanten maken de verwachtingen echter door uiteenlopende redenen niet waar. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van geflopte voetballers. In deze rubriek wordt er wekelijks een speler uitgelicht. Deze keer aandacht voor de carrière van de Amerikaan Freddy Adu.

Door Koen Wulms

Het is juni 2005, in Enschede staat de wedstrijd op het WK Onder 20 tussen de Verenigde Staten en Argentinië op het programma. Dit duel staat op dat moment vooral bekend als de wedstrijd van twee toptalenten bij beide landen. Freddy Adu, geboren op 2 juni 1989, neemt het met ‘zijn’ Amerika op tegen het Argentinië van Lionel Messi. Deze wedstrijd eindigt uiteindelijk in een 1-0 overwinning voor de Amerikanen, maar de op dat moment pas zestienjarige Adu kan zijn stempel in die wedstrijd nog niet drukken, waar Messi dat met enkele dribbels aan Argentijnse zijde wel lukt.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Op dat moment heeft het Amerikaanse toptalent al meer dan een jaar professioneel voetbal in de benen, daar hij in april 2004 al op veertienjarige leeftijd debuteerde namens D.C. United, dat uitkomt in de Major League Soccer. Hiermee wordt Adu de jongste profvoetballer ter wereld. Dit valt ook Nike op, dat hem een paar maanden na zijn debuut een megacontract aanbiedt. De jonge Amerikaan wordt op dat moment al bestempeld als ‘de nieuwe Pelé’, verdient 400.000 dollar per jaar en is het hoofd van vele merken. In deze tijd loopt Adu onder meer stage bij Manchester United. In Washington zou de tiener twee jaar spelen, alvorens hij eind 2006 besluit om na 96 optredens in de hoofdmacht te vertrekken bij de club waar hij zijn eerste minuten in het profvoetbal heeft gemaakt.

Na zijn periode bij D.C. United, vertrekt Adu in januari 2007 naar Real Salt Lake. De reden hiervoor is dat hij bij zijn nieuwe club op zijn favoriete positie mag uitkomen. In Salt Lake City komt de aanvallende middenvelder in een half jaar tijd tot elf optredens, waarin hij één keer het doel treft.

Freddy Adu in actie voor Benfica

Vertrek naar Europa
Na dit avontuur in zijn thuisland besluit Adu te vertrekken naar Europa, dat voor hem geldt als ‘het beloofde land’. Benfica is op dat moment dolgelukkig met de handtekening van de pas achttienjarige speler. Bij deze transfer is zo’n anderhalf miljoen euro gemoeid. Een koopje, volgens velen.

In het eerste jaar van Adu in Portugal, komt hij tot elf optredens in de competitie, waarin hij geen enkele keer in de basis start. Daardoor wordt er besloten om de in Ghana geboren middenvelder te verhuren. Na vier verhuurperiodes bij AS Monaco, Belenenses, Aris Saloniki en Rizespor, waarin hij in totaal slechts 39 keer aan spelen toekomt, besluit Adu om zijn Europese avontuur voorlopig op te geven en in 2011 terug te keren naar zijn vaderland.

Terug naar MLS
Na te hebben geschitterd op de Gold Cup in 2011, biedt Philadelphia Union Adu de kans om weer in de MLS te spelen. In Philadelphia speelt Adu onder trainer John Hackworth, met wie hij bij de Onder 17-ploeg van de VS ook al samenwerkte. Hackworth was toen assistent-trainer en Adu had een dermate goede band met zijn leermeester dat hij vaak bij hem thuis op bezoek ging. Eenmaal aangekomen in het grote-mannenvoetbal, is de band tussen de twee verslechterd. Het gebrek aan professionaliteit en focus bij Adu zorgt ervoor dat hij botst met zijn trainer bij Philadelphia Union. ‘’De afgelopen jaren was Adu’s voornaamste prioriteit niet het beste uit zijn potentieel als voetballer te halen. Freddy is op zichzelf gericht. Hij denkt dat alles om hem moet draaien en niet om het team’’, vertelt Hackworth over zijn pupil.

Nadat Adu vanwege zijn gebrek aan discipline op een zijspoor was beland bij Philadelphia Union, besluit hij wederom op avontuur te gaan in het buitenland. Deze keer steekt de op dat moment pas 24-jarige Adu niet de oceaan over, maar gaat hij spelen bij het Braziliaanse EC Bahia. In Brazilië komt de Amerikaan slechts vier keer in actie in een halfjaar tijd.

Freddy Adu tijdens zijn stageperiode bij AZ

Na dit zoveelste mislukte avontuur komt Adu bijna een jaar zonder club te zitten. Stageperiodes bij Blackpool, Stabaek en ook AZ lopen op niets uit. In Alkmaar wordt Adu al na een week weggestuurd, omdat hij het niveau niet aankan. Uiteindelijk is het FK Jagodina uit Servië dat ervandoor gaat met de handtekening van het voormalig toptalent. Ook hier komt het voormalig wonderkind niet uit de verf, gezien het feit dat hij geen enkele competitiewedstrijd in actie komt voor de Servische club.

Laatste kunstje
Uiteindelijk gaat carrière van Adu als een nachtkaars uit. Na zijn tijd in Servië, volgt er nog een zwerftocht langs Finland, Amerika en Zweden. Bij zijn laatste club, Österlen FF, dat uitkomt op het derde niveau van Zweden, speelt Adu geen enkele minuut. In 2021 besloot de op dat moment 31-jarige Amerikaan zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen te hangen.

Einde carrière
In totaal speelde Adu in zeventien jaar tijd voor vijftien clubs. Daarnaast bleef de teller wat betreft interlands staan op zeventien wedstrijden, waarin hij twee keer trefzeker was. Deze interlands speelde hij tussen zijn 16e en 23e levensjaar. Op dit moment geeft Adu, die samen met Messi als ‘de toekomst van het voetbal’ werd bestempeld, training aan jonge kinderen die dromen van een carrière als profvoetballer. Hij probeert de kinderen bij te brengen wat er allemaal voor nodig is om het te maken in het profvoetbal, iets wat Adu tijdens zijn eigen loopbaan vergat. Dat weet hij zelf ook: ‘’Het liefst zou ik alle trainers die ik in de loop der jaren heb gehad, bij elkaar halen voor een meeting. Ik zou voor ze gaan staan en collectief mijn excuses aanbieden’’, vertelt Adu als hij terugblikt op wat hij allemaal fout heeft gedaan bij de vele trainers die hij heeft gehad.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat een gehypte voetballer was het toen. Dat contract met Nike was te gek voor woorden voor iemand die nog niets gepresteerd had. Jammer dat het er niet uit kwam natuurlijk.
Is wel een wijze les voor sponsers geweest denk ik. Niet te snel grote langdurige contracten afspreken

20 oktober 2023 om 11:31

Doet Nike nog steeds…

20 oktober 2023 om 12:26

Met Jordan pakte het goed uit...

20 oktober 2023 om 13:29



@kenada, Nike geeft zo vaak grote contracten uit aan sporters die nog geen profwedstrijd hebben gespeeld. Denk aan een Lebron, 90 miljoen verspreid over 7 jaar, op dat moment nog geen nba gespeeld, alleen High School.

Je hoeft ook niet per se te presteren op profniveau of uberhaupt daar te zijn, je moet populair zijn. In Amerika zijn er in college nu sporters die miljoenen verdienen aan sponsors, sinds dit is toegestaan.

Er zijn genoeg voetballers die beter zijn/waren dan Beckham. Toch betekent dat niet dat het voor sponsors per se goed was om voor die betere spelers te kiezen

Was toen echt 'the next big thing' en normaal gesproken maken talenten ook een goede keus door dan voor Benfica te kiezen. Maar was dus uiteindelijk niet goed genoeg. Een paar jaar terug las ik ook dat Adu in reclamespotjes speelde om stofzuigers te verkopen en dat hij toen ook aardig aan de afgrond zat in financieel opzicht. Kan uit de tekst hier niet opmaken of dat waar is en hoe dat nu zit.

Tegelijk met de opkomst van Adu had je toen ook Jozy Altidore. Voor velen waarschijnlijk ook bekend door zijn periode bij AZ en stond ook als een groot talent bekend. Minder groot dan Adu en Altidore is ook niet bij al zijn clubs geslaagd, maar heeft bij New York Red Bulls, AZ en FC Toronto meerdere jaren heel goed gepresteerd en is eigenlijk vanaf het begin tot het einde van zijn carrière een belangrijke kracht voor het nationale elftal van de VS geweest en staat 2de op de topscorerslijst van het nationale team (bovenaan staan Dempsey en Donovan met allebei 57 goals, Altidore 2de met 42 goals in 115 interlands) en scoorde dan niet heel veel op eindtoernooien, maar was wel vaak belangrijk en in de kwalificatie op weg naar een eindtoernooi scoorde Altidore wel vaak belangrijke goals.

Ik zie nu trouwens dat Alitdore ook pas 33 is zonder club zit. Dacht dat hij al 36/37-jaar was, maar heeft eigenlijk sinds de coronapandemie helaas ook weinig gepresteerd. Dan was hij ook nog best wel jong en had hij al best wel wat ervaring opgebouwd toen hij bij AZ kwam: was toen pas 21-jaar en had toen al 2 goede seizoenen erop zitten bij New York Red Bulls, een moeizame periode bij Villarreal (had hij toen ook concurrentie van o.a. Rossi en Nilmar, niet de minste twee) en verhuurperiode aan Xerez, Hull City en Bursaspor en had toen al bijna 50 interlands voor de VS gespeeld.

Bij AZ was hij wel heel goed. Vooral zijn laatste seizoen kwam hij volledig los en vormde in die twee jaar bij AZ ook een heel goed duo met Maher, die toen doorbrak bij AZ en onwijs goed was.

20 oktober 2023 om 12:56

Altidore was heel sterk bij AZ inderdaad, prachtig fysiek en goed schot. Zoek die goal tegen Ajax op waar hij van der Wiel van zich af schud, mooi om te zien. Daarnaast was Altidore ook echt een vreselijk aardige gast. Van Adu weet ik ook nog dat hij heel even bij AZ kwam maar dat kwam denk ik via Stewart die toen TD was bij AZ en ook Amerikaan.

20 oktober 2023 om 17:36

@Rochester

Ik weet niet welke speler nog scheler was en meer open kansen heeft gemist Altidore of Castaignos? Wie van hun prof voetballers heeft gemaakt, mag van mij part aan de galg.

20 oktober 2023 om 17:54

Met Altidore was het echt zo slecht nog niet hoor. In zijn eerste seizoen mistte hij veel kansen (vandaar zijn bijnaam anti scoor) maar toch 15(?) goals gemaakt. In zijn tweede seizoen droeg hij het team gewoon samen met Maher

Kan me het nog goed herinneren. Ook de vraagtekens over zijn daadwerkelijke leeftijd, welke veelvuldig aan bod kwamen, staat me nog bij. Je ziet vaak al bij jeugdspelers met een goede fysiek, dat ze het snel beter doen dan leeftijdgenoten, maar zodra ze tegen de mannen moeten spelen, hun grootste voordeel ineens verdwijnt. Aangezien ze daar vaak jaren op geteerd hebben en zodoende niet altijd een 2e plan hebben, vallen dit soort spelers snel af. Neem daarbij dat Adu wellicht ook nog ouder was, speel je als oudere tiener/jongvolwassene tegen veel jongere spelers en val je gemakkelijk op en kun je enigszins meekomen bij de senioren. Goed dat AZ ervan afgezien had, ten tijde dat hij naar Benfica ging, waren (als ik het goed herinner) ook Ajax en PSV met interesse. Gelukkig was hij na het WK niet meer in Nederland te bewonderen, zou een enorme deceptie zijn geweest waar de media vol bovenop zat.

20 oktober 2023 om 12:23

Vergeet het mentale aspect niet. Deze jongen heeft waarschijnlijk veel geld gehad op een zeer jonge leeftijd en was natuurlijk volop in the picture. Dat zijn ook dingen die een rol spelen. Misschien was zijn leeftijd inderdaad niet helemaal juist, maar dat weet je nooit.

20 oktober 2023 om 12:59

Dat is inderdaad ook een belangrijk aspect. Zeker in een sport-land als de VS, komt daar nog eens extra veel bij kijken. En qua leeftijd houdt ik het in het midden, enkel de geruchten die speelden. Zal nooit bewijs voor komen, verder ook niet nodig gelukkig.

Kun je nagaan wat een grote sponsor als Nike kan doen, dacht echt. Toentertijd dat het een super talent was, maar als je nu zen carrière leest stelde het niet veel voor, en was het toch een typische Amerikaanse sponsor stunt

Overhyped lijkt mij niet eens het juiste woord. Het gevalletje Freddy Adu komt eerder in de buurt van oplichterij.

Als ik zijn carriere verloop zo lees dan lijkt het erop dat Adu gewoon altijd het niveau heeft gehad van een willekeurige speler uit een amateur vereniging en er echt helemaal niets van bakt. Maar om onbegrijpelijke redenen werd zijn "talent" enorm opgeblazen en ja daar in Amerika zijn ze er natuurlijk ontzettend goed in, en als dat eenmaal gebeurd hangen de sponsoren gelijk aan je lippen.

Volgens mij heeft hij ook nooit een memorabele wedstrijd gespeeld om zijn hype te rechtvaardigen. Het was puur dat hij op 13/14 jarige zijn debuut maakte in de MLS, wat overigens destijds ook nog eens van zeer bedenkelijk niveau was en hem dus opeens zo speciaal maakte. En niemand kon echt een vinger opleggen wat eigenlijk zo goed aan hem was. Clubs gingen af op de hype dat hij op jonge leeftijd prof was en grote sponsoren had, dus dan zou die wel iets moeten kunnen.

Typische Amerikaanse sporter. Alles puur op kracht en snelheid. Zo doen ze dat daar met letterlijk elke sport. "Onze" mooie sport gaat helaas ook al die kant op. De jongens die alles puur op techniek doen maar te kort komen in het fysieke gedeelte zie je gewoon verdwijnen. Zonde, en ook 1 van de redenen dat het moderne voetbal mij niet meer aanspreekt.

20 oktober 2023 om 17:14

Het mooie is dat een groot deel van de Amerikanen denkt dat ze WK na WK gaan winnen als de toppers van het basketbal e.d. gaan voetballen. Hilarisch gewoon.

Hij was zelfs niet goed genoeg voor de Zweedse 3e divisie.
Nog slechter dan Van der Hoorn en Manolev!
Zegt ook wel iets over Benfica, puur afgaan op de hype toen

Toch denk ik dat hij zich bij een Nederlandse club had kunnen ontwikkelen tot een (zeker voor eredivisie begrippen) goede speler.

Voetbalzone: ik vind dit soort artikelen bij jullie echt fantastisch. Wat alleen wel echt jammer is, is het feit dat de stukjes nooit helemaal compleet lijken. Ik heb altijd nog vragen. Zoals nu bijvoorbeeld: hoe lang duurde dat contract bij Nike? Is hij failliet gegaan tijdens zijn carrière (dit gerucht heb ik wel eens ergens gelezen?)
Geen kritiek hoor maar soms zou ik het verhaal nog iets completer willen hebben. Maar componenten ook voor deze rubriek. Erg leuk, informatief en interessant deze artikelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren