Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax moet niet kampioen worden

Laatste update:

Nog even en dan rolt de bal weer in de stadions van Nederland. Op dit moment zijn veel clubs nog verwikkeld in diverse transferzaken met als inzet hun selectie te versterken of juist te behouden. Zoals we in Nederland gewend zijn, vertrekken de beste spelers om hun geluk te beproeven in onze omliggende landen, daar waar de salarissen een stuk hoger liggen en de kans op roem en glorie groter is. De uitstekende prestatie van het Nederlands Elftal op het WK heeft dit proces ook nog eens versneld. Hoe de selecties van de eredivisionisten er uiteindelijk uit komen te zien is dus in veel gevallen nog niet helemaal duidelijk. Toch is het vooruitblikken al begonnen en worden overal de lijstjes gemaakt. Het is erg waarschijnlijk dat Ajax daar het meest als nummer 1 zal worden ingevuld.

/

De voorafgaande vier afleveringen zijn allemaal geëindigd met de ploeg van Frank de Boer op een in elkaar geknutseld podium waar, in een regen van rode en witte snippers, triomfantelijk de schaal omhoog werd gehouden. Opvallend genoeg waren de Amsterdammers alleen in de laatste editie ook de uitgesproken favoriet. Het nieuwe aankoopbeleid na de revolutie van Johan Cruijff deed de wenkbrauwen fronsen bij de voetbalkenners die zagen dat de onwil om grote transferbedragen neer te tellen voor Nederlandse talenten, resulteerde in het mislopen van enkele aankopen. Ondertussen bleek de concurrent uit Eindhoven wel bereid om stevig in de selectie te investeren, haalde Twente Luc Castaignos terug uit Milaan en zag Vitesse de ene na de andere dartele speler uit de gelederen van Chelsea overkomen. Feyenoord deed ondertussen een succesvol beroep op de jeugdopleiding en haalde met Graziano Pellè een onverwachte topscorer in huis. Maar hoe spannend het ook was, met een eerste plaats die bijna wekelijks van eigenaar veranderde, clubs die afhaakten en weer aanklampten, het resultaat is ondertussen bekend.

Ondertussen hangt de vlag er voor de concurrentie heel anders bij. Na PSV is het nu de beurt aan Feyenoord om een groot deel van de selectie uit te zwaaien. Met een beperkt budget om te herinvesteren zullen de verwachtingen in de Kuip ten opzichte van vorig seizoen behoorlijk naar beneden bij gesteld worden. Het hoeft niet zo’n debacle te worden als het afgelopen seizoen in Eindhoven natuurlijk, waar Marcel Brands nog altijd worstelt om een evenwichtige groep samen te stellen en men vreest ook Memphis Depay nog kwijt te raken. Vitesse heeft een tumultueuze eigenaarswissel achter de rug en staat inmiddels te koop waaruit geconcludeerd kan worden dat dit experiment door Chelsea als mislukt wordt beschouwd. Twente is geen baas meer in eigen portemonnee nu het heeft plaats genomen in het financiële strafbankje van de KNVB. Het boekhoudkundig gerommel met de tv-inkomsten en de samenwerking met Doyen geven aan dat Joop Munsterman moeite heeft zijn project op poten te houden.

Hoewel Ajax ook niet ongeschonden uit de transferperiode zal komen, lijkt het er toch op dat deze club over de beste papieren beschikt voor het komende seizoen. Een unicum, vijf titels op een rij, lijkt binnen handbereik. Marc Overmars kon melden dat de selectie al op orde is, zelfs als er spelers vertrekken. En dat heeft alles te maken met de unieke situatie van Ajax ten opzichte van alle andere clubs uit de eredivisie. Het gaat de club namelijk behalve sportief, ook financieel enorm voor de wind. Er hoeft niet eerst verkocht te worden voordat er gekocht wordt en eigenlijk alleen door de deelname aan het kampioenbal wordt er jaar na jaar afgesloten met een positief eindresultaat. Het is niet overdreven om te stellen dat betaald voetbal in Nederland een financiële woestijn is met een overdadige oase die de Champions League heet. Het hek dat om deze oase staat is zo hoog gemaakt dat alleen de kampioen van ons land toegang heeft. Twee voorrondes, waarvan een tegen een vertegenwoordiger van een topland, maken het doordringen tot de groepsfase voor de vicekampioen een onmogelijke missie. En dus is een club die de ene titel na de andere pakt eigenlijk een slechte zaak voor het Nederlandse voetbal.

Wat zegt het over een competitie als de strijd om de tweede plaats spannender is dan de vraag wie er kampioen wordt? Let wel, die situatie doet zich in Nederland nog niet voor. Dat Ajax kampioen wordt is geen uitgemaakte zaak en de vier titels van De Boer waren niet met overmacht. Maar het feit dat het entreebewijs voor het miljoenenbal al weer naar de Arena is verstuurd, betekent dat men daar opnieuw de kans heeft financieel van de concurrentie weg te lopen. Dat lijkt heel erg leuk voor het grootste deel van de voetballiefhebbers in Nederland, maar dat is het natuurlijk niet. Mocht Ajax afstevenen op een suprematie in ons landje, dan is dat eigenlijk een slechte zaak voor alle voetballiefhebbers, ook voor degenen met de drie sterren op het shirt. Een sportieve strijd wordt interessanter en aantrekkelijker naarmate de spanning toeneemt. Het bewijs voor die stelling is de laatste wedstrijd van het seizoen in het jaar 2011, op 15 mei. Maar wie herinnert zich ook niet de dag dat niet minder dan drie clubs op de laatste dag kampioen konden worden. Een achtbaan van emoties, hoop en wanhoop: allemaal te danken aan de onzekere uitkomst.

Het lijkt wat arrogant om hier als supporter van Ajax te verkondigen dat andere clubs hun uiterste best moeten doen om ook eens kampioen te worden. Maar zo is dit artikel niet bedoeld. Behalve supporter van Ajax ben ik ook voetballiefhebber, of juist voetballiefhebber. We maken ons met z’n allen grote zorgen over onze bescheiden rol in Europa en we kijken met een schuin oog naar de financiële kloof tussen onze competitie en andere Europese landen. Maar de slechte gezondheid van onze clubs zorgt ook voor problemen binnen onze eigen competitie. Het is nog niet zover, maar een uitholling dreigt. En dus zou Ajax even geen kampioen meer moeten worden. Nou ja, dit jaar nog even wel want vijf op een rij is een record en dat willen wij niet mislopen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een heel goed stuk! Alleen dat over 15 mei klopt niet PSV kon geen kampioen meer worden omdat Ajax tegen Twente moest, je zit bij dezen even in de war met 29 april 2007 denk ik.

Maar wederom mijn complimenten, je bent een topper in wording, of je bent al een topper. Net hoe je het wil zien. Weer helemaal genoten van je stuk, bravo!

2 augustus 2014 om 10:49

Dank je wel Jeffrey, ook voor de mooie beoordeling.
Lees het stukje over 15 mei nog even over, dan zie je dat ik deze datum én die van 29 april 2007 benoem.

2 augustus 2014 om 11:38

Je hebt gelijk, het viel me niet echt op haha, goed gedaan zo!

Mooi geschreven stuk waar je als supporter van Ajax heel objectief geschreven hebt. Verder vind ik de overmacht van Ajax nog wel meevallen in vergelijking met Bayern München of de Spaanse titelstrijd, alhoewel het seizoen nog moet beginnen.

2 augustus 2014 om 10:52

Sterker nog, van een echte overmacht is tot op heden nog niets gebleken, zoals ik in het artikel ook vermeld. Het is voor de concurrentie dus nog niet te laat.
Ik ben zeer vereerd door jouw vijf sterren.

2 augustus 2014 om 11:02

Ik heb het wat verkeerd aangegeven, maar dat vond ik juist een groot pluspunt van jouw artikel. Ajax heeft namelijk jaarlijks concurrentie van op zijn minst één ploeg uit het rijtje Psv, Feyenoord en Vitesse

2 augustus 2014 om 12:22

En Twente..

2 augustus 2014 om 20:13

Ja, en Twente..

Leuk, objectief stuk. In één adem uitgelezen. Dankzij je opvallende titel en het Ajax logo vond ik het sowieso al aanlokkelijk om alles te gaan lezen, complimenten daarvoor. Je hebt een fijne schrijfstijl, pakkende titel dus en ik vond het wel een leuk onderwerp. Beoordeling volgt!

Goed stuk! Het is inderdaad van belang dat de clubs elkaar d.m.v. concurrentie naar een hoger niveau duwen en dat kan alleen als meerdere clubs de financiële middelen daaar voor hebben

Heel goed stuk! Complimenten!
Toch ben ik bang dat dit een internationale trend aan het worden is. In Duitsland is het Bayern Munchen, in Frankrijk Paris St Germain, in Engeland zijn er wel meerdere clubs, maar Tottenham en Arsenal komen ook niet verder dan derde/vijfde plaats; alleen Liverpool heeft zich ertussen genesteld, terwijl Manchester United er even tussenuit is gevallen. Zo gaat het in wel meer landen.

Verder denk ik dat Ajax dit jaar weer kampioen wordt. Dat komt ook omdat het beleid bij Ajax sinds de Cruyff revolutie veel beter is geworden. De andere clubs hebben veel beleidsproblemen. Bij Feyenoord moeten ze nu maar zien of een deel van het ontvangen geld goed geinvesteerd wordt. Nu pas kunnen we zien of van Geel het goed doet. Bij PSV doet Marcel Brands het gewoon slecht: nog steeds wordt er daar niets aan die lekke verdediging gedaan. En ik denk niet dat Toon Gerbrands nu in gaat grijpen. Vitesse is onstabiel en kan alle kanten op. Bij Twente hebben ze te
veel geld uitgegeven o.a. aan te veel matige spelers.

Prima CE, leuke schrijfstijl en inhoudelijk ook dik in orde. Echter in mijn optiek is de uitholling en afvlakking is allang begonnen. Ajax speelt elk jaar slechter en slechter en toch al 4 titels op rij. Ajax gaat lachend kampioen worden de komende 3-4 jaar. Geen enkele club is in staat om maar in de buurt te komen. Ajax kan alleen maar van zichzelf verliezen.
Ik zie echt alleen Feyenoord een (goede) kans maken wanneer het stadion is verbouwd, er minimaal 50 milj op de bank staat en de jeugdopleiding talenten blijft afleveren. De rest is veels te zwak op tactisch en vooral financieel gebied.
Internationaal mogen we al blij zijn als we een prestatie zoals AZ afgelopen jaar kunnen halen. Champions League is natuurlijk kansloos.

2 augustus 2014 om 18:24

Dank voor de sterren en jouw inhoudelijke aanvulling. Ik was al bang dat ik als zwartkijker zou worden afgeschilderd, maar blijkbaar zijn er mensen die zich nog veel grotere zorgen maken over de huidige staat van ons nationale voetbal.

Om te beginnen wil ik je even complimenteren met het behaalde niveau van het stuk. Het taalgebruik en de schrijfstijl waren meer dan uitstekend. Ook heb je het verhaal zo weten te vertellen dat ik het in een adem heb gelezen.

Over de inhoud: Je verwoord in een CE eigenlijk perfect wat ik al een tijdje denk en hier meermaals op VZ heb verkondigd. De afgelopen jaren raakte Ajax vergeleken met de concurrentie vaak net zo veel of zelfs meer belangrijke spelers kwijt. Daar kwamen dan vaak amper spelers voor terug en toch werd Ajax weer kampioen en kon het zo weer de miljoenen van de CL binnen harken. Dit jaar is behalve Twente de concurrentie aardig verzwakt en Feyenoord, de enige club die het Ajax uiteindelijk echt lastig maakte afgelopen seizoen, is flink leeggekocht. Ajax heeft zich als enige topclub kunnen versterken ten opzichte van vorig jaar.

Dit jaar zou weleens een jaar kunnen worden dat Ajax er wel echt bovenuit gaat steken in de Eredivisie. De enige ploegen die het Ajax nog lastig kunnen maken, zouden de clubs zijn die geen Europees voetbal spelen zoals Feyenoord vorig jaar.

2 augustus 2014 om 23:36

Tadic is wel belangrijk voor Twente geweest, die gaan ze echt wel missen. PSV is volgens mij niet echt iemand kwijtgeraakt tot nu toe, Feyenoord is wel enorm verzwakt.

3 augustus 2014 om 14:21

Natuurlijk is Tadic wel degelijk belangrijk geweest. Maar ik vind dat Twente er onderaan de streep qua transfers amper op achteruit is gegaan. Ik denk dat PSV het gemis van Park en Rekik zeker gaat voelen. En hoewel Ruiz bij PSV niet bijzonder veel indruk heeft gemaakt, is hij toch wel een aantal keer belangrijk geweest. Ook Matavz en Zanka hebben weliswaar een matig seizoen gedraaid, maar hun vertrek zorgt wel degelijk voor een smallere selectie.

Mooi stuk, zit zeker een kern van waarheid in, al hoop ik als fan natuurlijk dat Ajax gewoon die vijfde titel pakt! Ajax lijkt zijn zaakjes nu redelijk op orde te hebben, al is het natuurlijk afwachten hoe de jonge aankopen en eigen talenten het ook echt waar gaan maken. De verwachtingen zijn namelijk redelijk hooggespannen. Ik verwacht dat overwinteren in de Champions League wederom een lastig karwei zal worden.

Denk trouwens dat we nog niet te vroeg negatief moeten zijn, Feyenoord verliest nu veel basiskrachten en zal er waarschijnlijk zwakker op worden, maar er wordt nu wel financieel verantwoord beleid gemaakt. Als de nieuwe talenten weer van hetzelfde niveau zijn, kunnen ze er over een paar jaar als die zich ontwikkeld hebben meer geld voor vragen, omdat de noodzaak te verkopen kleiner is. Bovendien kunnen ze nu eindelijk een beetje investeren, de transferwindow is nog een paar weken open.

Bij PSV is er de laatste jaren veel gebeurd op transfergebied, er is véél geld uitgegeven, maar tevens heeft Brands ook flink geld binnengehaald met de verkoop van spelers. Het probleem bij PSV heeft de laatste jaren volgens mij achterin gelegen, dit zouden ze mijns inziens op kunnen lossen met een aantal aankopen, moet te betalen zijn voor Psv.

Het lijkt er inderdaad op dat Twente even een stapje terug moet doen, maar ook daar lopen best een paar leuke talenten rond.

Wat betreft Vitesse, daar kan ik weinig zinnigs over zeggen met de chaos en wild-west verhalen die daar momenteel de ronde doen. Feit is dat er de afgelopen jaren een paar leuke spelertjes hebben rondgelopen, al waren er vele (gehuurde/geleende) passanten. De tijd zal het leren.

Er gaat sowieso nog geld rollen de komende weken, dan kan het er weer heel anders uitzien.

Nogmaals bedankt voor je bijdrage, heb het met genoegen gelezen.

De reacties boven mij analyseren dit stuk al goed, het enige wat er ik nog aan toe wil voegen: wat een geweldig stuk! Zo objectief geschreven ook! Ik had er nog niet zo over nagedacht (omdat ik vooral met mijn eigen PSV bezig ben dat ik graag kampioen zie worden), maar het financiële aspect was ik uit het oog verloren. Als Ajax nu weer kampioen wordt, krijgen ze weer een geldpot binnen van de Uefa. Als supporter van PSV en van het Nederlandse voetbal wil ik dat de halt toeroepen. Precies zoals jij beschrijft. Alleen is de vraag of iemand in staat is het Ajax, zolang het geleid wordt door FdB , van de troon te stoten. PSV kan het wel, maar nog niet dit jaar. Misschien volgend jaar of het jaar daarna, maar ja, dan is Ajax wéér 1 of 2 keer kampioen geworden

Vijf sterren waardig dit stuk! Blijf schrijven, want je bent echt goed!

3 augustus 2014 om 14:26

PSV zou als een van de enigen het Ajax echt moeilijk kunnen maken. Met nog twee voorwaarden: Ze mogen Depay absoluut niet kwijtraken en ze moeten eigenlijk gewoon geen Europees voetbal spelen. Die potjes in Oost-Europa eisen wel degelijk hun tol. Zo was Feyenoord vorig jaar absoluut niet zo dicht bij Ajax gekomen als ze Europees voetbal hadden gespeeld. Natuurlijk blijft het natuurlijk gewoon voetbal. Misschien verkeren Maher en een fitte Narsingh ineens in de vorm van hun leven. Aangevuld met Depay en de Jong is dan van alles mogelijk.

3 augustus 2014 om 14:57

Het is ook hopen op die spelers, met natuurlijk Arias. Die ook van waarde is als hij de vorm van vorig jaar vasthoud. Als er dan twee controleurs spelen en het centrum geconcentreerd blijft is er van alles mogelijk

Interessante CE! Behalve een prettige schrijfstijl heeft het een zeer valide punt. Ik kan er een lang verhaal van maken, maar dat hebben de posters boven mij al op een goede manier gedaan. Vijf sterren

prima stuk zelfs als feyenoordfan mooi

Eigenlijk hoef je bij dit stuk alleen de titel te lezen om te zien dat je fout zit.
Als je Ajax bent moet je altijd kampioen worden. Met minder mag je niet tevreden zijn.

3 augustus 2014 om 16:52

Het kan denk ik geen kwaad het artikel toch maar even te lezen. Dan kun je zien dat dit artikel niet vanuit het standpunt van Ajax is geschreven, die uiteraard altijd voor het hoogste moeten gaan, maar vanuit het perspectief van de concurrentie en het algemeen belang van het Nederlands voetbal. Ook zul je merken dat ik als supporter, worstel met het dubbele gevoel dat ik daar bij heb. Het zijn maar 1.000 woorden

De CE zit fout zonder echt fout te zitten. De financiële wederopstanding van Ajax heeft minder met de inkomsten uit de Champions League te maken, maar meer met het gewijzigde beleid ten opzichte van de jeugdopleiding en aankopen. Waarom dit zwaarder weegt dat de Champions League inkomsten?

Dit komt door het feit dat de waarde van de selectie van Ajax in slechts vier jaar tijd met meer dan 50% is afgenomen. Dit betreft de aankopen die op de balans staan. In het boekjaar 2009 / 2010 stond er voor 38.8 miljoen op de balans qua transfers en in het boekjaar 2012 / 2013 slechts 16.7 miljoen euro. Dat is de grootste besparing die Ajax heeft doorgevoerd sinds de ''cruijff Revolutie''

De tweede besparing staat in samenhang met de balanswaarde. Doordat ze minder transfers hebben gedaan hoeft er dus ook minder geld binnen te komen door middel van uitgaande transfers. Aangezien Ajax altijd al een doorstroom had van opgeleide jongens, is er vaak een extra inkomstenbron, namelijk de winst die zij maken op uitgaande transfers vs afschrijvingen vergoedingssommen. Ajax lijkt erop te mikken om rond de 10 miljoen euro aan transferafschrijvingen te hebben in haar boekjaren. Simpelweg wil dit zeggen dat ze dus voor meer dan 10 miljoen euro moeten verkopen om winst te kunnen maken op transfers. Deze 10 miljoen is weer een 50% daling ten opzichte van het boekjaar 2008 / 2009, waarin Ajax 19.6 miljoen euro aan afschrijvingen had.

Besparing 1 en besparing 2 staan niet los van elkaar en zo doet besparing 3 dat ook niet. Als je minder spelers wil kopen, dan moet je er ook meer gaan opleiden. Dit is het grootste onderdeel van de Cruijff Revolutie. Dit heeft zijn tijd nodig, maar bekijk de selectie van Ajax eens goed. Nog meer jeugdspelers die voor niets op de balans staan en hoogstwaarschijnlijk allemaal verkocht zullen gaan worden. De één wat meer dan de ander, maar Ajax moet het wel heel slecht treffen als het niet voor 10 miljoen verkocht weet te krijgen in een boekjaar. Stel dat alle opgeleide jongens die nu nog in de selectie zitten verkocht worden voor 5 miljoen euro per stuk. Je zit al snel over de 50 miljoen heen, dat terwijl Ajax de aankomende jaren ieder jaar voor minimaal 10 miljoen euro moet zien te verkopen. Deze selectie blijft echter geen vijf jaar bij elkaar en ieder jaar staan er weer nieuwe jeugdspelers klaar die hopelijk ook ooit allemaal verkocht gaan worden. Als Ajax dit beleid voortzet dan zal het in 9 van 10 jaren winst maken op haar transfers.

Besparing 4 staat weer niet los van alle andere, maar moet zeker benoemd worden. Ajax is 25% minder salaris gaan betalen aan haar eerste elftal. Dit komt natuurlijk doordat ze geen nieuwe spelers halen die gelijk meer verdienen dan de bewezen opgeleide basisspelers.

Dit alles is wat Feyenoord nu ook doet en daardoor gaan ze nu eindelijk weer de gezonde kant op. Boëtius, Vilhena, Kongolo en Clasie zijn de volgende die weer de nodige centjes zullen opleveren. Die doorstroom van talenten in combinatie met het minder uitgeven als in vroegere jaren (tot aan 2009 eigenlijk) zorgt voor rijkdom bij Ajax en nu ook Feyenoord. Dit weegt allemaal zwaarder dan de inkomsten uit de Champions League en vandaar dat opleiden nu belangrijker is, dan kampioen worden om financiële redenen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de inkomsten van de Champions League niets heeft betekend voor Ajax. Die miljoenen hebben ervoor gezorgd dat dit allemaal in sneltreinvaart heeft kunnen veranderen binnen Ajax. De ommekeer van kopen om kampioen proberen te worden is het minst zwaarst geweest voor Ajax ten opzichte van Feyenoord en ook Psv. Feyenoord was bijna failliet en PSV heeft een herfinanciering moeten doen van 85 miljoen euro. Wanneer deze ploegen ook meerdere jaren achter elkaar de Champions League wist te bereiken, dan had die klap minder hard aangekomen.

Vandaar dat ik zeg dat de CE fout zit, want de grootste factoren voor de financiële wederopstanding van Ajax zitten elders, maar de Champions League inkomsten hebben dit versneld. Vandaar dat Feyenoord en PSV niet meer moeten gaan hopen op deze inkomsten, maar net zoals Ajax moeten zorgen dat ze continu een doorstroom hebben van talenten en ze te verkopen aan clubs waar het echte geld zit.

5 augustus 2014 om 09:47

Dank voor je aanvullende opinie, bijna een CE op zichzelf.
Als je echter naar de jaarcijfers van de afgelopen vier jaar kijkt, kun je niet anders dan concluderen dat de inkomsten uit de CL de enige reden zijn dat Ajax zwarte cijfers schrijft.
2009/2010 : verlies van 22,8 miljoen (geen Cl)
2010/2011 : winst van 5,5 miljoen, 12,3 miljoen inkomsten uit Cl
2011/2012 : winst van 9,7 miljoen, 17,4 miljoen inkomsten uit Cl
2012/2013 : winst van 18,2 miljoen, 19,9 miljoen inkomsten uit Cl
Hoewel Ajax dus steeds dichter in de buurt komt van een winst zonder CL-inkomsten, moet je concluderen dat de kas gedurende het proces van beleidswijziging steeds verder leeg zou zijn gelopen zonder de inkomsten van het miljoenenbal.
Ook mag je rustig concluderen dat mijn stelling (de Nederlandse competitie is een financieel woestijn) heel goed stand houdt bij deze cijfers en dat er nog een hele lange weg te gaan is voordat je winsten van meer dan 10 miljoen kan noteren zonder CL.
Goedkoper inkopen van spelers en meer spelers zelf opleiden zal zeker bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering, maar het is nodig om de broek op te houden, het is de CL die het vet op de botten brengt. Ook is het de vraag in hoeverre je nog kunt bezuinigen op spelerssalarissen voordat de zuigende werking van de landen om ons heen zo groot wordt dat je vers opgeleide spelers al vertrokken zijn voordat ze ooit een stap in de Arena hebben gezet.
Kortom: de financiële hervormingen hebben Ajax gebracht tot een niveau dat er minder verlies wordt geleden zonder CL, de echte reden dat Overmars de Dagobert Duck van de eredivisie is, heeft hij te danken aan drie opeenvolgende deelnames aan de CL.

5 augustus 2014 om 11:00

Het ligt er maar net aan hoe je er naar kijkt. Ik neem aan dat we het er beide mee eens zijn dat de inkomsten uit de Champions League een grote bijdrage hebben gehad aan de financiële wederopstanding van Ajax. Ik vind dit echter niet de grootste bijdrage, want dat is in mijn optiek de verminderde kooplust, het betalen van minder salaris en het nog meer toespitsen op jeugdspelers die uiteindelijk verkocht gaan worden. Dit is onderdeel van de Cruijff Revolutie en daarom ben ik het er ook niet mee eens dat het goed zou zijn voor het Nederlands voetbal als andere clubs ook kunnen snoepen van de Champions League inkomsten.

Het is voor de overige clubs veel belangrijker om spelers op te leiden en deze te verhandelen aan clubs waar ze geld te veel hebben. De inkomsten uit de Champions League zouden dit voor hun alleen maar versnellen. Feyenoord zou er ook financieel sterker voorstaan wanneer ze de Champions League zouden bereiken, maar dat hebben ze nu (deels) verholpen via hun opleiding. Er zijn te veel clubs die willen snoepen van de inkomsten uit de Champions League en je kunt ze niet allemaal tevreden houden.

Overigens snap ik wel waarom je de jaarverslagen er ook bij pakt om aan te geven dat ze zonder Champions League geen winst zouden maken. Dat is namelijk ook correct, maar je moet niet vergeten waar Ajax vandaan komt. In het boekjaar 2009 / 2010 maakte ze 13,5 miljoen euro verlies op transfers, dus het is niet zo gek dat ze zoveel verlies boekte en dat de Revolutie mede hierdoor tot stand is gekomen. Daarna zie je de stijgende lijn van alle besparingen die zijn doorgevoerd en de winsten groter worden. Toch zitten er ook in deze boekjaren extra kosten zoals het aannemen van meer personeel, afschrijvingen op spelers, verlies van de Ajax Experience en natuurlijk het uitkeren van de kampioenspremies.

Ajax is op dit moment wel klaar met besparingen doorvoeren. De afschrijvingen op transfers blijven stabiel en de spelerssalarissen dalen nu ook niet meer. Hiermee moet de grootste club van Nederland het dus doen ook in de periodes dat het geen Champions League weet te behalen. Je geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is wanneer Ajax 10 miljoen winst zou kunnen boeken zonder het bereiken van de Champions League. Ik denk dat dit sneller gaat gebeuren dan de meeste mensen zouden verwachten.

Edit: Was vergeten om je CE te beoordelen. Ondanks dat mijn mening afwijkt is het voor de rest prima geschreven, opgesteld en onderbouwd.

Weet je dat de honger naar de CL die onze hele top 5 om een of andere reden heeft, de ondergang van onze competitie is?

Ik kan hier pagina's over vol schrijven maar ik hou het kort. Eerst moeten onze clubs hun coëfficiënt verbeteren. Dan krijg je gunstigere lotingen en heb je gewoon standaard twee clubs in de CL. Net als in 2010. Dan heb je steeds twee clubs die profiteren in de EL en ga je als competitie vooruit. Een keer een andere club in de CL maakt geen verschil, ik weet dus niet waarom je daarop soort van hoopt. Dat brengt geen structurele verandering en maakt niets interessanter.

Presteren in die poep EL is de enige weg omhoog. Helaas lees ik op deze pagina al weer meerdere keren terug dat een club EL maar weer links moet laten liggen om "ajax van de troon te stoten" maar hier schieten we niets mee op.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren