De grootste teleurstelling is schaamte

Wat een roerige week was het toch weer in Parijs. Het ultieme dieptepunt van de gifbeker is zo langzamerhand wel bereikt. Een gifbeker waar ontzettend veel gif in zit. Gif dat een gevoel van schaamte bij mij opwekt.

Ik ben al een tijdje vrij teleurgesteld in mijn club Paris Saint-Germain. Het gaat totaal niet goed in de competitie en het bestuur hanteert een waardeloos beleid. Zo staat PSG vijftiende in de Ligue 1 en we mogen degradatie dit seizoen dan ook zeker niet uitsluiten. Logisch dan dat je als fan teleurgesteld bent in je club, al heb ik dit scenario al eens eerder meegemaakt. Zowel in 2007 als 2008 stonden de Parijzenaren ook in de degradatiezone.

Wat mij meer zorgen baart, is het waardeloze beleid dat in de Franse hoofdstad wordt gevoerd. Schrijnend voorbeeld daarvan is de verkoop van centrale verdediger Grégory Bourillon op de slotdag van de transfermarkt. Bourillon, die mijns inziens toch heel aardig kan voetballen, was het hele jaar al bankzitter bij het eerste elftal. Als je alleen hiernaar kijkt, is het logisch dat hij verkocht is. Er zijn echter nu nog maar drie centrale verdedigers over, namelijk Sammy Traoré, Zoumana Camara en Mamadou Sakho. Traoré is stokoud en kan het niveau van Paris Saint-Germain gewoon niet meer aan. Dat hij al in geen tijden meer geselecteerd is voor de nationale ploeg van Mali (met alle respect voor dat land), zegt eigenlijk al genoeg. Blijven er nog twee centrale verdedigers over die het niveau wél aankunnen. Dit is natuurlijk niet genoeg, zeker nu Sakho ook nog eens geschorst is.

Het bestuur heeft echter nog een grove fout gemaakt. Deze werd vóór aanvang van dit seizoen al gemaakt. In mei 2009 besloot het bestuur om niet met de toenmalige trainer Paul Le Guen verder te gaan, terwijl Le PSG toen dankzij Le Guen op een zesde plaats in de competitie stond. Antoine Kombouaré werd als nieuwe trainer aangesteld. Hij kwam over van middenmoter Valenciennes FC. Deze trainer is een verkeerde keus geweest, want hij is simpelweg te onervaren. Hij had immers nog nooit een grote club getraind. Enig voordeel was dat hij al wel de club PSG kende, vanwege een vroeger dienstverband als trainer van Paris Saint-Germain B. De coach heeft echter een grenzeloos krediet bij het bestuur, want ondanks de slechte prestaties zit hij nog steeds op de bank.

De grootste teleurstelling is echter nog wel de schaamte voor mijn club. De twee koppen 'Supporters vallen eigen spelers Paris Saint-Germain aan' en 'Sakho noemt journalist 'hoerenzoon' en mishandelt hem' zeggen al genoeg. Als doorsnee fan wil je gewoon niet geassocieerd worden met een club, waarover deze krantenkoppen gepubliceerd worden.

Als bestuur van de meest rumoerige club van Frankrijk weet je dat je te maken hebt met misschien wel de meest licht ontvlambare fanatieke aanhang van Europa. Wanneer je bij een slechte wedstrijdenreeks als deze dan geen actie onderneemt, strijk je de fanatieke aanhang tegen de haren in. Dat laatste zagen we afgelopen woensdag ook wel. Een delegatie fanatieke supporters viel de eigen spelers aan en zelfs de ME moest ingrijpen. Natuurlijk hebben de supporters redenen genoeg tot klagen, maar dat los je niet op met een aanval. De supporters moeten de spelers ten allen tijde steunen, zelfs wanneer het zo slecht als nu gaat. De spelers zullen het straks nog net niet in hun broek doen voor aanvang van een thuiswedstrijd; bang om door de eigen aanhang met de grond gelijk te worden gemaakt. Natuurlijk moeten de spelers leren 'hierboven te staan', maar erg motiverend werkt een agressieve eigen aanhang niet.

En dan is er nog Sakho. De speler viel na de verloren thuiswedstrijd tegen Lorient (0-3) een journalist aan en noemde hem 'hoerenzoon'. Hij bewees daarmee dat hij ook buiten het veld een beest is. Een voetballer heeft een voorbeeldfunctie en moet dan ook professioneel met die functie omgaan. Sakho deed dit niet en de fanatieke aanhang heeft zijn negatieve voorbeeld woensdag gevolgd. De negentienjarige verdediger gooide niet alleen zijn eigen glazen in, maar ook die van de club. De acties van de afgelopen week hebben Paris Saint-Germain namelijk, op zijn zachtst gezegd, in een negatief daglicht gezet. Hoe is dit nu op korte termijn op te lossen? Geef Sakho een forse boete en een cursus om zijn korte lontje wat langer te maken en praat met de fans over hoe een aanval zoals die van afgelopen woensdag in de toekomst voorkomen kan worden.

Het is inmiddels wel duidelijk dat Paris Saint-Germain in een negatieve spiraal zit. De club zit overduidelijk in een onrustig vaarwater en de acties van afgelopen week benadrukken dit nog maar eens. Het is zaak om komend seizoen met een absolute schone lei te beginnen. Dit betekent: het aanstellen van een ander bestuur en een andere trainer. De schaamte en de huidige extreem grote druk om te presteren zullen weggenomen moeten worden. Met een schone lei kun je deze doelstelling realiseren, waarna die negatieve spiraal vanzelf doorbroken zal worden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

4 reacties (laatste reactie door Grote_Ree)

Spelling is niet altijd in orde maar je geeft wel goed weer hoe het is gesteld met Psg. Ook heb je het twee keer over het feit dat Sakho een journalist hoerenzoon noemt. Sinds PSG ronaldhino verkocht is de club geen schim meer van wat het eerst was. In 2008 nog de Coupe de la Ligue gewonnen en nog meegedaan aan de Uefa cup, maar de laatste jaren vooral onder in te vinden. Jammer hoor, ze spelen in een mooi stadion Parc des Princes alleen is het voetbal al jaren niet meer zo mooi.

mooi stuk. eens wat anders dan stukjes over de eredivisie werkt verfrissend. ikzelf snap er echt niets van wat er momenteel met PSG aan de hand is. en ik vind het ook erg triest dat zo'n grote club in zo'n diep dal kan vallen. ze hadden alles: achterban, ligging, financiën. toch? maar er moet daar wel een ongelofelijk wanbeleid zijn gevoerd dat dat allemaal vakkundig is afgebroken.

vier sterren voor je. ik hoop echt dat PSG uit het dal klimt en zich weer op kan richten. want het is een prachtige club die nooit en te nimmer zo laag zou moeten staan.

Ik volg het eerlijk gezegd niet, maar ik vind PSG toch een mooie club met een mooie historie.
Ik hoop dat ze uit het dalletje kunnen klimmen.

Een vraag aan de kenners:
Hoe doet Mevlut Erdinc het?

16 februari 2010 om 17:30

Erding doet het vrij goed bij Psg. Hij zit nu, net als de rest van de club overigens, in een kleine vormcrisis, maar hij scoort redelijk veel. In het begin van het seizoen was hij niet echt goed bezig, maar zijn spel wordt steeds meer veelbelovend. Mevlüt staat de laatste tijd vaak met Hoarau in de spits, wat betekent dat Luyindula (in mijn ogen toch wel onterecht, want dat is ook zeker een goede spits) op de bank zit.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Angers124
4.RC Lens123
5.Lorient121
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Ander HerreraMiddenvelder73
K. MbappéAanvaller74
G. WijnaldumMiddenvelder60
M. IcardiAanvaller63
K. NavasKeeper50
NeymarAanvaller31
MarquinhosVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren