Iedereen weet het beter dan Jol en Kuipers

Het is toch wonderbaarlijk dat Ajax dit jaar waarschijnlijk de schaal gaat mislopen. Wat is Martin Jol toch een prutser. De kritiek op Marco van Basten was dat hij nooit luisterde naar zijn omgeving. Als Jol nou maar geluisterd had, dan werd Ajax op een gele slof en een oude, fel groen gekleurde schoen, makkelijk kampioen. Toch?

Tegenwoordig lijkt iedereen bezig te zijn met Ajax en Martin Jol. Zijn baan is niet zo moeilijk volgens Ahmed Ahahoui, speler van VVV. Hij wilde niet slijmen bij Ruben Schaken, maar zei het volgende: ''Met een voorhoede Sulejmani-Suárez-Schaken wordt Ajax gegarandeerd kampioen". Ik denk dat de journalist wel even moest gniffelen toen hij dit hoorde, net als ik trouwens. Wanneer er Eljero Elia had gestaan, had ik de uitspraak nog enigszins kunnen begrijpen. Nee, Ruben had het verschil niet kunnen maken. Ahmed had deze uitspraak beter voor Valentijnsdag kunnen bewaren.

Dit was nog niet alles vanuit het VVV-kamp. Voorzitter Hai Berden kan er met zijn pet niet bij dat Ajax en PSV Keisuke Honda niet wilden overnemen. '' Met hem erbij had Jol echt kampioen kunnen worden". Beste Hai, Ajax heeft geleerd van de zaak Miralem Sulejmani. Voor een speler die het een seizoen uitstekend doet moet niet meteen de hoofdprijs betaald worden. De enige speler voor wie Ajax tien miljoen zou willen neerleggen is gelukkig niet te koop: Ibrahim Afellay. Hij heeft bewezen een goede investering te zijn. Honda had een veel grotere ‘flopkans’. Ik heb niet het gevoel dat hij direct van extreme waarde had kunnen zijn, zoals Klaas-Jan Huntelaar dat wel kon. Ik ben blij dat Ajax niet meeging in de Honda-hype.

Over hypes gesproken, het opportunistische gedrag van de mensen zou echt eens moeten veranderen. Wanneer Nacer Chadli van AGOVV Apeldoorn een goede bekerwedstrijd speelt wordt er opeens een miljoen voor hem gevraagd. Iedereen wil gelijk zien dat de topclubs hem contracteren. Dat hij zonder druk speelt en ook veel waardeloze wedstrijden heeft gespeeld, wordt vergeten. De huidige spelers bij Ajax zouden meteen het veld moeten ruimen, want Chadli moet komen.

Het omgekeerde gebeurt ook. Hoe vaak is Urby Emanuelson al uitgekotst en een week later weer de hemel ingeprezen. Natuurlijk mag je kritiek hebben op een speler, maar als Ajax supporter moet je hem steunen. Urby en de trainer komen er samen wel achter als het echt niet gaat. Idem dito voor Marko Pantelic. Als Ajax supporter ga je hem toch niet na zijn eerste twee wedstrijden volledig afkraken? Dit hebben er ook veel gedaan bij Zlatan Ibrahimovic. Steun de aankopen, net als we bij Mickey doen. Geweldig dat we hem nog steeds toezingen, dat heeft deze jongen nodig!

Op televisie hoor je dit gezang ook. Zou Jol trouwens wel eens televisie kijken? Tijdens Voetbal International hoopte Hans Kraay jr. dat Jol zat te kijken, want met zijn Ajax-opstelling zou hij zeker weten kampioen worden. Johan Derksen kapte hem af, want wie kan er nu zeggen dat je met een bepaalde opstelling kampioen wordt? Er spelen veel meer factoren mee, factoren die alleen de trainer goed genoeg kan inschatten. De trainer is namelijk diegene die elke dag met de spelers in de weer is. Met Sulejmani, Luis Suárez en Huntelaar zou Ajax ook kampioen worden. Niets leek minder waar, jammer genoeg.

Van de andere kant had Hans zich goed voorbereid en zat vast niet met een (oet)lulverhaal aan tafel. Hij zal goed nagedacht hebben over zijn keuzes en wilde een discussie aangaan. Hier op Voetbalzone zijn er daarentegen mensen die totaal niet nadenken over wat ze eigenlijk willen zeggen. Het lijkt wel of iedereen het beter weet dan Jol of elke andere trainer. Ze schreeuwen maar wat. In het begin vond ik het lachwekkend, maar het wordt langzamerhand erg vervelend. Neem nu de afgelopen wedstrijd van zondag, Ajax – AZ. Bekijk rustig nog maar eens het live-meepraten gedeelte. Ik zie opstellingen met een geblesseerde Marko Pantelic in de spits en een voor de Afrika Cup strijdende Eyong Enoh op het middenveld. Naast hem staat de geschorste Demy de Zeeuw.

Je verwacht eigenlijk dat het een provocatie is, een schreeuw om aandacht. En dan is er nog het lef om te vragen om een beoordeling van de opstelling. Als deze persoon dan zijn aandacht krijgt in de vorm van negatieve feedback, gaat hij janken. Janken deed ook Dick Advocaat afgelopen zondag. Dick denkt het beter te weten dan Björn Kuipers. Het incident Héctor Moreno-Suarez gebeurde voor zijn neus. Waarom moet je zo'n scene schoppen? Misschien om te voorkomen dat Moreno een verdiende rode kaart incasseert vanwege een wraakactie? Met gebroken stem en een snotdoekje stond hij daar de scheidsrechter te beledigen. Knijp in je handjes dat er geen rode kaarten zijn gevallen. Suárez is een zuiger in het veld en heel irritant, maar hij werkt als een paard, met uitmuntende passeercapaciteiten en een uitstekende techniek. Die actie zegt alles over Moreno, niet over Kuipers of Suárez.

Buiten het veld is laatstgenoemde namelijk gegroeid tot een gouden voorbeeld. Alsjeblieft, Jonathan de Guzman, steun je club Feyenoord. Teken minimaal een jaar bij, dit heeft Suárez ook gedaan, puur zodat hij meer waard is. Ajax zal deze loyaliteit zeker belonen en dat zou Feyenoord ook doen met een droomtransfer in de toekomst voor De Guzman.

Ik hoop in ieder geval dat het niveau van de reacties hier en de discussies meer inhoud gaan krijgen. Ken de achtergronden, vooral als je supporter bent van een club. Tevens hoop ik dat niet iedereen telkens maar weer roept dat zijn club kampioen zou worden, als de trainer maar naar jou zou luisteren. Toch zal het me niet verbazen als ik straks opstellingen lees met Jonathan Reis bij PSV in de spits. Of nog een grotere blunder, Roy Makaay bij Feyenoord. Dat laatste zeg ik met een knipoog richting de Klassieker, waarin ik Feyenoord succes wens, maar hoop op drie punten voor ons Ajax Amsterdam!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door Jordinhoo)

Voetbal = opportunisme
Opportunisme = korte termijn visie
Korte termijn visie = het huidige puntenaantal van Ajax beoordelen als falen van Jol.

Iedereen weet het beter en jij slaat de spijker op z'n kop, alleen zal je dit betweterige gedrag never nooit bij de mens kunnen veranderen.

30 januari 2010 om 12:14

bouwen op je jeugdopleiding = lange termijnsvisie
jonge spelers opstellen = lange termijnsvisie
voetbal = korte termijnsvisie (volgens jou)
Ajax ≠ voetbal

Wanneer jou vergelijkingen kloppen, heeft ajax dus een beleid van niets.

30 januari 2010 om 12:54

Ik ben geen wiskundig geleerde maar uiteraard gaat de vergelijking: voetbal = korte termijn visie, niet op als absolute.
Waar ik aan refereer zijn bijvoorbeeld de uitspraken van Dhr. v.h. Schip die bij een bepaald puntenaantal na een halfjaar al zijn mening klaar heeft, terwijl Jol met veel meer zaken dan dat bezig is binnen de club.

Korte termijn krijgt echter wel vaak de fans op de banken. Hoe blij zijn de supporters met de komst van Ronaldo en Kaka terwijl dit ze een schuld van miljoenen bezorgd?
(zou de doorsnee supporter er wakker van liggen?)

Hoe kwaad zal een supportersschare zijn als Ajax bijvoorbeeld een Suárez had verkocht deze winter, terwijl dan de financiële problemen wel in een klap opgelost zouden zijn. (zou de doorsnee supporter er blij mee zijn?)

De meeste supporters denken allemaal aan de korte termijn; "hoeveel was het de laatste editie?" "wie won er vorige keer?" "wie is de huidige kampioen?"

Als Feyenoord morgen met dikke cijfers van Ajax wint is 90% van het legioen tevreden met het seizoen terwijl hun club dan nogsteeds een schuld van 17 miljoen heeft.

Dat is precies wat ik bedoel met korte termijn visie en het opportunisme van de supporters.
Mensen als John v.h. Schip die nog even olie op het vuur gooien, door de supporters met een blinddoek om, nog even een reden te geven om hun onvrede uit te spreken over het huidige puntenaantal van Ajax(terwijl er op de voor- en achtergrond hard gewerkt wordt aan een structurele verbetering).

31 januari 2010 om 09:32

@villian
hoor eigenlijk vaak alleen maar Negatieve dingen over Ajax
maar we Wonnen tegen AZ met maarliefst 7 Jeugdspelers !
de enigste Club die dat kan Evenaren is Feyenoord
de rest kan dat niet
tegen Az
Vermeer,vd Wiel,aldeweireld,vertonghen,anita,emanuelson,de Jong

dus dat ze jeugd geen kansen geven is beetje krom niet ?
je lult je eigen behoorlijk tegen
daarnaast komt Christian Eriksen er ook aan !
dus houd aub je mond over dicht dat Ajax geen jeugd de kans geeft want Ajax geeft meer de jeugd de kans dan een PSV of een AZ of een Twente .
net wat ik zeg alleen Feyenoord doet hetzelfde.

On Topic: Mooie Colum helemaal met je eens!

31 januari 2010 om 16:32

Morfe0, jij snapt geen donder van wat ik bedoel.
Ajax geeft juist veel jeugdspelers de kans, werkt veel met jonge spelers. Alleen het de kans geven van dat soort jongens is gebaseerd op lange termijn, omdat die jonkies nog veel moeten leren.
Prefixer zegt dat voetbal korte termijn gericht is. Ik zeg dat wanneer de stelling van Prefxir klopt, dat voetbal korte termijn is, Ajax wanbeleid voert wanneer ze met een lange termijn strategy op korte termijn succes willen behalen.
Volgende keer even wat beter lezen voordat je er op in gaat hakken, houdt het allemaal wat duidelijker en vriendelijker hier.

Leuk geschreven en je hebt een duidelijk punt.
Helemaal gelijk, die reacties zul je altijd blijven houden.
5 sterren.

Humor van de bovenste plank ouwé

5 sterren hier vanuit Rotterdam, puur voor de amusementswaarde!

leuk stuk en je hebt helemaal gelijk,
5 sterren

Goed stukkie.

Maar of de reacties nou echt uit betweterigheid of gewoon uit pure frustratie ontstaan weet ik niet. AL vind ik wel dat je een opstelling moet maken met spelers die W E L beschikbaar zijn. Daar heb je een heel goed punt.

Ik ben een Rossonero in hart en nieren. Die zijn ook al lang geen kampioen meer geworden. 2004 was de laatste. En dat clubs als Milan, Ajax enz. geen titel halen is nog tot daar aan toe. Dat kan gebeuren. Wat in mijn ogen wel belachelijk is voor deze clubs is dat de titel in Januari al bijna uit het zicht is. Ik denk dat daar een hoop frustratie uit voorkomt, en dan wordt er inderdaad wel eens wat geroepen. Ajax, Milan, Liverpool zijn ploegen die tot de laatste ronde mee moeten doen om die titel. Meer wordt er niet gevraagd en verwacht, want een prijs kun je niet eisen, daar komen teveel factoren bij kijken waar je geen invloed op hebt.

Maar nogmaals, goed stuk.

Twee dolkomische spelfouten in de zesde alinea, allebei bij het woord "televisie". Het kan niet anders dan dat je met tien vingers typt.

Maar goed, een uitstekende column. Inoudelijk gezien vind ik je soms wat kort door de bocht (je bent heel stellig met "wel mogen" en "niet mogen” maar goed, daar blijft het ook een column voor. Feit blijft dat ik hem met plezier heb gelezen en dat je schrijfstijl verder uitstekend is.

Keep it up

30 januari 2010 om 14:37

Leuk dat je zelf over spelfouten begint en dan een relatief makkelijk woord fout spelt: "inhoudelijk"

Mooie column, ik snap je frustratie. Niet dat ik zelf altijd goede reacties plaats, de mijne zijn ook wel eens verwijderd, maar ik heb er meestal wel een gedachte bij. Dat zie ik bij andere reacties zeer weinig terug.

Mooi werk, ga zo door

31 januari 2010 om 19:31

Nee haha er stond twee keer het woord "televoesoe" dus daar moest ik wel even om lachen. Het was geen kritiek. Even zozeer sluipen er bij mij in de haast wel spelfouten in, maar dat komt omdat ik de toetsen dan niet hard genoeg aansla. Maar dat doet er verder ook niet toe. Het was een prima stuk, taalkundig goed, leuk om te lezen.

Ik geef slechts vijf sterren aan buitengewoon goede artikels, dit was niet een buitengewoon goed artikel. Dit was gewoon een uitstekend artikel, vandaar de vier.

leuke column, goed punt ook. Alleen blijft het zo leuk om lekker plat te zeiken over voetbal. Dat wil ik helemaal niet alleen maar beredeneerd toelichten. dat moet de hele week al op mijn werk

uitstekend stuk en erg leuk om te lezen. Ga zo door

Leuk stuk om te lezen, lekker dosis humor.
Blijf dit volhouden

Heerlijk stuk! Van mij mag ajax het spitsenduo Cruijff-van Basten opstellen in de klassieker..
Oh wacht die zijn gestopt

een prima stukkie, en eindelijk weer is iemand die een fatsoenlijke mening heeft, herken het stuk vooral herkennen door die meningen hier op voetbalzone, mensen maken inderdaad opstellingen terwijl ze niet goed informeerd zijn en dan kan je ook geen commentaar hebben

haha een geweldig stuk vind ik het...
vooral het stuk over de opstelling van ajax vind ik mooi.. met de geschorste de Zeeuw

eerlijk is eerlijk 5 sterren van mij.

Lekker om te lezen Goed gedaan 5 sterren.

Ja je hebt als coach van een top drie club nou eenmaal lastig in ons kikkerlandje. Dit kon Jol ook wel weten toen hij eraan begon.

Ik kan eigenlijk weinig aanmerken op dit stukje, en de enige reden waarom ik reageer is omdat ik je dan 5 sterren kan geven.

Mooi stuk, ben het helemaal met je eens. Go with the flow!

Je springt een beetje van hot naar her, maar over het algemeen zeker een goed stuk.

Heel erg leuk om dit verhaal te lezen. Er zit veel humor in. Dit behoort tot de beste clubexperts stukken tot nu toe. 5 sterren.

Ik heb hem met plezier gelezen dankjewel!

Denk dat trouwens ook niet ajax supporters dit stuk met plezier kunnen lezen!

Mooi stuk, leuk om telezen! Feit is dat het niveau op VZ echt gedaald is tot onder nul...
Meeste mensen typen maar iets ook als is het een aantal posts daarvoor al ontkracht...
Elke keer die cliche's ...*zucht* jou column geeft dat ook aan..

Een heel goed stuk,
vooral de laatste twee zinnen over makaay.
van mij 5 sterren

Deze man weet waar hij over praat, respect.
Als ik wist hoe het moest, had ik je vijf sterren gegeven.

"toch zal het me niet verbazen als ik straks opstellingen lees met Jonathan Reis bij PSV in de spits."
Het zou mij wel verbazen anders

Ge-wel-dig stukje.
Ga zo door, ik wacht op je volgende clubexpert stukje.

5 sterren, en een groot compliment!

Leuk stuk hoor, goed geschreven, leuke opbouw, en ik vind dat je volikomen gelijk hebt. Kan niet anders dan 5 sterren geven.

Goed stuk, bijna helemaal mee eens.
(alleen het stuk over Urby niet: als je een speler van Ajax bent hoor je je 100% in te zetten. Dat hij altijd maar denkt dat ie er is en naast z'n schoenen gaat lopen maakt dat je - terecht - commentaar krijgt! Zoals Sulejmani presteert nog niet, maar doet in ieder geval keihard z'n best om er wel te komen)
Nogmaals: verder helemaal mee eens en vond het zeer vermakelijk om te lezen: 5 sterren.

Ok tekst. Alleen dat over Chadli klopt niet helemaal.
Chadli speelt al een heel seizoen geweldig en Agovv wil niet dezelfde fout maken als bij Mertens.
Mooie uitzetting hoor, maar of je je doel er ook meer gaat bereiken? Denk het niet, want die roepers lezen vaak geen Clubexperts.
4 sterren desalniettemin.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren