De clubheld

Historie alleen is niet genoeg, successen uit het verleden bieden geen garanties voor een mooie toekomst in het voetbal van nu. Het spelletje is hedendaags heel wat anders dan vroeger, de commercie heeft op een brute wijze haar intrede gemaakt, spelers zijn tegenwoordig heuse popsterren en zelfs het publiek is veranderd.

Wil je als Portugese club weer bij de Europese top horen dan moet er niet te lang naar het verleden worden gekeken. Wat maakt het uit dat Eusebio in zijn tijd een van de beste voetballers was? Nee, een rijke geschiedenis met als hoogtepunt twee gewonnen EC I finales aan het begin van de jaren zestig in de vorige eeuw is voor een club als Benfica niet meer genoeg. De ‘socios’ willen meer, al die mooie verhalen over toen zijn vandaag de dag niet meer dan een herinnering waar alleen de oude mannen in de parkjes rondom het Estadio da Luz nog echt van kunnen genieten. Als er niets verandert zijn die mooie prijzen van het ooit zo grote Benfica tegen de tijd dat ik lekker in de schaduw op mijn bankje zit niet meer dan een stukje voetbalprehistorie.

Er moet duidelijk iets gebeuren wil Sport Lisboa e Benfica, zoals de officiële naam van de club uit Lissabon luidt, in de toekomst weer mee willen strijden om de grote prijzen.
De tijden dat Benfica en alle andere lotgenoten jaren achter elkaar konden profiteren van geweldige voetballers is lang vervlogen. Als een club niet aan de Engelse, Spaanse, Italiaanse, of Duitse competitie mee mag doen dan zit het domweg gevangen in de nationale competitie met de daarbij behorende beperkingen.

Mijn favoriete club, de adelaars uit Lissabon, de grootste club van allemaal , de ware kampioen en houder van de meeste landstitels, is in de afgelopen 20 jaar zowel internationaal als binnen de eigen landsgrenzen steeds lager gaan vliegen. Het komt goed riepen de oude mannetjes maar om het allemaal erger te maken hebben ook nog lijdzaam moeten toezien hoe de rivalen uit Porto in grofweg 20 jaar tijd als een ware stoomtrein steeds meer terreinwinst hebben geboekt. Ook zij hebben nu 2 EC I finales gewonnen en zelfs een Wereldbeker en de Europese supercup. Oeps, die arrogante houding van ‘’wij hebben twee en jullie nul’’ die later werd aangepast gaat tegenwoordig echt niet meer op. Sterker nog, wij hebben helemaal geen wereld beker en ook al geen Europese supercup. Met als grootste zorg dat zij dat voor het laatst in 2004 deden en wij alweer in 1962 is pijnlijk, en genoeg reden geweest tot lichte paniek in Lissabon.

Zoals vaker in het geval van paniek gaat men op zoek naar een held, iemand die het begrijpt, het voor je opneemt en nieuwe hoop geeft. Onze Rui Costa is die iemand, hij moest terug komen om ons te redden! De schreeuw om hulp tijdens zijn afwezigheid werd steeds heftiger, elk opeenvolgend jaar dat hij in Italië verbleef was een kwelling. Waarom kwam hij niet terug, hij zag toch dat we hem nodig hadden? Was ook hij gegrepen door de brutaliteit van de commercie?

Gelukkig zijn de smeekgebeden niet voor niets geweest, onze leider en hoop in bange dagen, Benfica in vlees en bloed is terug!

Onze eigen nummer 10, de prins van Florence, de dirigent van Milaan kwam over van het roemrijke AC om de laatste 2 jaar van zijn voetbalcarrière bij zijn club, zijn mensen en zijn liefde af te sluiten. Bijna vijftig jaar na Eusebio, helemaal uit het niets, met Rui Costa in de gelederen stonden we weer vol vertrouwen in de champions league. Oog in oog met clubs als Liverpool, AC Milaan, Barcelona en Manchester utd. Heel even hadden we dat gevoel van vroeger te pakken, voor niemand bang! Zelfs de oude Eusebio, die andere held die nog dagelijks bij ons rondloopt, is weer gaan geloven. Dat grootse gevoel die de adrenaline door de aderen deed stromen was wellicht genoeg om deze mooie volksclub op tijd wakker te maken voor de toekomst.

In 2008 is onze nummer 10 naadloos overgegaan van dirigent op het veld naar technisch directeur binnen de club. Sinds hij terug is gekomen is Benfica gegroeid in alle aspecten. Nu maken we ons geen zorgen meer, wij geloven dat wat er moest gebeuren nu daadwerkelijk gebeurt. Onze Rui regelt het wel, we geloven allemaal in hem, en vertrouwen de man blind. Er is in de afgelopen vier jaar iets moois ontstaan. Noem het een geloof of een besef dat wij allen, de ’socios’, de spelers en het bestuur een Benfica zijn. De namen in ons huidig elftal, het verloop van dit seizoen, en de uitslagen tot zover versterken het geloof. Zelfs Porto lijkt ineens weer een kleine club te zijn geworden waar verder niemand in Portugal wakker van ligt . Wij kunnen het, we komen terug aan de top roepen we met zijn allen tegen elkaar. We doen dit voornamelijk om het mooie gevoel nog meer aan te dikken. We zeggen het tegen iedereen zonder enige twijfel. En laten we eerlijk zijn, met een coach die Jezus heet kan het toch niet fout gaan? Toch?

We moeten wel geloven, we hebben geen alternatief, we zijn het onze verlosser verschuldigd. Op het moment dat we hem echt nodig hadden was hij er voor ons, ondanks al het geld dat er in de voetballerij omgaat, kwam hij naar huis, naar zijn familie om weer orde op zaken te brengen. Het lijkt misschien een uitgestorven ras maar echte clubhelden bestaan nog, ook in Lissabon. Daarom kan ik vandaag zeggen ‘Ik hoor erbij, ik ben Benfica en geloof nog steeds in de Europese titel zolang de commercie het toelaat’ want als Porto het kan dan kan ik het ook.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door Yoert)

je komt met goeie argumenten. ik hoop ook voor benfica dat ze ook weer eens sportieve resultaten komen. maar ik denk dat de achterstand op porto op dit moment te groot is.

7 januari 2010 om 19:06

Thx!
Het is voor voor Benfica hopen dat de ingeslagen weg zijn vruchten gaat afwerpen.
De rust en eensgezindheid binnen de club zijn nu de belangrijkste aandachtspunten, de titel is dit jaar zeker haalbaar maar het is nog een lange weg te gaan.
Wat Porto betreft, die zijn 4 jaar achter elkaar landskampioen geworden en ook in de CL doen ze het weer goed. Daar kunnen wij nog niet aan tippen maar hoop doet leven.

Heel mooi geschreven, super!
Ben het ook roerend eens met je verhaal. Hoe kan het ook anders als socio.
We moeten wel geloven, maar we moeten ook niet teveel gaan verwachten dit jaar.
Ik heb de laatste maanden met dichtgeknepen ogen naar de Portugese tv zitten kijken. Dat alleen omdat heel veel socios er al van uitgaan dat wij makkelijk kampioen worden, want hoe kan het ook anders. En een nipte 1-0 is niet meer voldoende. Wij willen meer, wij zijn te hongerig geworden.
We hebben niet genoeg aan een kippenpootje, wij willen de hele kip!
Daar kan het enorm fout lopen! Wij zetten teveel druk op de directie, heb ik het idee.
En als het dit jaar niet lukt, wanneer dan wel? Zoveel tijd is er niet meer, met al die uitgegeven miljoenen, er moet resultaat komen.
Echter, als we het kippenpootje te pakken krijgen, dan zou ik niet raar opkijken als wij binnen 3 jaar serieus meedoen om de champions - of uefa league.
We moeten voor een heel kip gaan!

P.s. Daarom was ik in extase tijdens de afgelopen 1-0 overwinning op Porto. Een wedstrijd waarin wij overduidelijk de meester waren, maar waarin de scheidsrechter voor Porto vloot, hebben wij uiteindelijk gewonnen. Dat voelde heerlijk, ongelofelijk.

7 januari 2010 om 19:13

Je hebt gelijk, Er is heel veel geld uitgegeven, dus moet er nu snel resultaat geboekt worden anders kan het slecht aflopen,. Maar toch wil ik daar voorlopig niet aan denken. ik geeft toe dat
na de wedstrijd tegen Fatima en nog eentje tegen F.C Mija nas Escadas zoals afgelopen week op de campus, sluipt heel af en toe de angst weer in mij. Gelukkig ging het nergens om ......

8 januari 2010 om 00:23

@gekkeportu: die extase na de 1-0 tegen Porto had ik ook, echt dagenlang zelfs, dit slaat dan ook een gat van 4 punten, en voor het gemak ga ik er vanuit dat Braga de race niet volhoudt.
Aan Jorge Jesus de mooie maar moeilijke taak om al die nieuwe jongens op het juiste moment te brengen, in de juiste mix, afgestemd op het type wedstrijd, want zoals uit bij Olhanense (2-2) moet niet te vaak gebeuren; ik denk nog steeds dat Benfica niet genoeg bikkels en defensieve hardheid heeft voor bepaalde wedstrijden; aan de andere kant, als je de discipline kunt opbrengen om 95 minuten druk op de tegenstander te houden met zoveel aanvallend ingestelde mensen, bereik je je doel ook.

@slb: geweldig verhaal, met alles er in: diepgang, warm gevoel voor de club, en toch ook realisme over krachtsverhoudingen in Europa; trouwens, Porto won ook nog eens de Uefa-cup (tegen Celtic), om het nog wat erger te maken hoewel in Europa gun ik het Porto van harte, geldt ook voor Sporting.
Ben zelf Nederlander, en romantiseer Benfica enorm, want ik ben nog maar 1 keer in Pt geweest, en kwam in de bus richting vliegveld langs het oude stadion in 1978; pech met de bus was toen niet erg geweest, maar helaas.... mijn liefde voor Benfica is als jongetje van 10 ontstaan in de glorietijd van Eusebio; vraag me wel eens af hoe hij is als mens, en wat zal hij ook snakken naar een groot succes voor Portugal en vooral voor Benfica.
Kortom slb: van mij 5 sterren waardering !

nice geschreven!!!! top

het wordt inderdaad weer is tijd dat we kampioen gaan worden..het word moeilijk maar niet geheel ongemogelijk!...maar ik heb er super veel vertrouwen na jaren komer en en knel...het is een beetje te vergelijke met de nl competie ajax= benfica(addidas) feijnoord=sporting(puma) en porto=psv(nike) qwa bekers en titels de laatse jaren) best toevallig eingelijk...maarja.... ben vroeger vaak met mijn vader naar portugeese wedstrijden geweest in portugal maar nergens hing er zo vett sfeertje als in het oude stadio da luz was gelijk verkocht als klein jochie...jammer genoeg heb ik het nieuwe nog niet kunne bezoeken helaas..maar dat gaat snel gebeure als we mogelijk kampioen worde hihi...

8 januari 2010 om 01:13

Misschien is het een idee, om met alle S L B -aanhangers van Vz een stedentrip Lissabon van een weekend of een retoervlucht op 1 dag te organiseren ivm de kampioenswedstrijd ?
Liefst met rondleiding door het stadion.
Zou toch super gaaf zijn !

8 januari 2010 om 13:15

oww sowieso als de kampioenswedstrijd er komt, ben ik al in Portugal, aangezien ik het niet wil missen. Om het nog romantischer te maken, hoop ik dat het de één-na-laatste wedstrijd zal worden (porto-slb),zodat het nog beter smaakt
We zien het allemaal wel!

8 januari 2010 om 13:43

klinkt goed, waarschijnlijk zit ik er dan al, maar als het zoverkomt ben ik van de partij.

mooi stuk mooi geschreven
vooral hoe je beschreef hoe je er op je oude dag bij zou zitten vond ik mooi en leuk gedaan

verder is het ook een helemooie club in mijn ogen ook nog steeds de grootste van portugal met veruit de meeste suporters.

Je praat de hele tijd met Ons
kennen de spelers jou? Nee
ben je ooit in het stadion geweest? Nee
heb je er gevoetbald? Nee
sponsor je de club waardoor ze beter worden? Nee

Dus laat alsjeblieft dat ONS weg, steeds meer fans gebruiken dat maar je hoort niet bij benfica. Je kan die taal nieteens

9 januari 2010 om 01:48

Beste Zeearend, Ik neem aan dat jij niet altijd je eigen vragen beantwoord en ga er vanuit dat je gist naar mijn antwoorden......

Om jou duidelijkheid te geven, de spelers kennen mij niet en ik heb er helaas ook niet gevoetbald.

Momenteel loopt er een campagne met de titel EU SOU Benfica waarbij kits worden verkocht. Letterlijk vertaald is dat , ik ben Benfica. Het leek mij leuk om deze actualiteit in het verhaal te hebben.
Het doel van de campagne is om als club 300.000 socios te halen. Onder ons, de benfiquistas leeft dit heel erg. Het aantal socios blijft maar stijgen.
In Mei van 2004 is de campagne gestart met toen 94.714 Sócios, 2 jaar geleden was het aantal 160.000,(zie ook guinness book of records) en op 28 sept. 2009 heeft de 200.000ste socio, Dhr. José Gonçalves Patrício van 55 jaar zich ingeschreven.
De liefde voor de club , en juist dat 'wij en ons gevoel' maken dit mogenlijk.


Toch bedank voor je reactie!

9 januari 2010 om 08:53

Kortom: De club wil geld verdienen, en hoopt dat er meer mensen geld erin willen pompen met zo; n actie.

9 januari 2010 om 10:36

Zeearend, rot toch eens op met je negativiteit. Je beschuldigt een ander over het feit dat die het niet zou weten waar die het over hebt, maar guess what, geld dat voor jou niet 10 x erger?

Benfica, dat is geen Feyenoord. Benfica is geen PSV en Benfica is zéker geen Ajax. Het gevoel die je krijgt, als je met andere supporters het over de club hebt, of naar een wedstrijd kijkt, die is gewoon onbeschrijflijk. Onvoorstelbaar mooi, en die zal jij nooit begrijpen. Doe dus aub niet alsof je verstand van zaken hebt, want die heb je in dit geval zeker niet. Laat ons lekker over onze club praten, want Benfica is voor iedereen.

Cheers

9 januari 2010 om 14:31

@: Zeearend, wat ben jij een raar mannetje, ik weet niet wat jouw probleem is maar je komt echt heel stom over met je reacties. ..zeldzaam!

De club zelf kan niks willen, het is niks meer dan een naam, een embleem en een shirt met een stadion. Nogmaals kan dus niks willen is in handen van iedereen die de club wil steunen. Bgrijp je dit??? Het niveau van jouw reacties doet mij hier ernstig aan twijfelen.

Hoe meer steun hoe groter de club. Dus ja de club, WIJ de benfiiquistas willen meer geld. Mbt jouw trieste reactie waarin je pleit om het ONS weg te laten etc. ........niet voor anderen beslissen hoe ze over hun club denken en praten amigo! Het kan verkeerd overkomen, blijf bij je eigen meningen en vissies...maar ga niks opleggen, het feit dat je zelf antwoord geeft op je eigen vragen is wat dat betreft typerend voor iemand die helemaal vol vanzichzelf is. Ik bedoel, geef een mening of stel een vraag, wat je daar doet is met jezelf in conlaaf gaan, als je dit vaak hebt moet je echt hulp zoken man, maar goed....

Wij hebben ons ding en zijn 1 Benfica. Je weet niet waar je over praat man. De leus op ons wapen :E Pluribus Unum , betekent door allen 1.
Dat is ons ding al sinds 1904, wij maken of breken het!! Dus rot op met je lulkoek, en verdiep jezelf een beetje in de materie voordat je als een kip zonder kop onzin uitkraamt, je komt over als een zielig gefrustreerd mannetje. die geen weet heeft van wat er speelt.
Als je dit voor aandacht doet, dan adviseer ik je om een vrouw te zoeken oid, maar kom niet meer hier om ONS wel effe uit te leggen hoe of wat Grappenmaker!

WIJ Zijn Benfica ,

Heel mooi geschreven, vooral je taalgebruik is erg creatief.

Benfica is inderdaad goed bezig, ze hebben nu echt een paar groeibriljantjes in huis met Di Maria,
Ramires, David Luiz, Fabio Coentrao en als hij weer in vorm komt Freddy Adu. Ik zie Benfica echt als
1 van de favorieten om de Europa League te winnen.

Leuk stuk, interpunctie klopt alleen bij de zogenaamde uitspraken van dees of geen niet. Ook de vergelijking met Jezus haalt de kwaliteit van het stuk ernstig omlaag. Misplaatste en eventueel kwetsende vergelijking. Mijn teller blijft steken op 3.

9 januari 2010 om 01:57

Was niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen. Er staat duidelijk dat het om een coach gaat die Jezus heet en niet de here Jezus Christus, de zoon van God die naar zijn evenbeeld is gecreerd en op aarde is gekomen om liefde te verspreiden.

Ben zelf rooms katholiek en respecteer alle geloven.
Die zin in het bijzonder met de ,,toch?'' erachter, was bedoeld als knipoog naar de mede benfiquistas.
Omdat het dit jaar vrij lekker loopt, wordt er vaak gekscherend geroepen dat het door Jesus komt.

Excuses voor mogelijke kwetsingen!

15 januari 2010 om 07:13

Nou, nou wat een aanstellerij zeg. De naam Jezus heeft geen monopolie ofzo. Ik vind hem binnen de context juist wel leuk, al komt ie een beetje uit het niets (zoals de eigenlijke Jezus dat ook had ).
Als je die vergelijking kwetsend vind, ligt dat aan jou, niet aan de vergelijking.

Goed geschreven. Ik denk dat je precies het gevoel van de supporters van ONS (speciaal voor Zeearend) SLB beschrijft. Ik hoop zo erg dat we eindelijk weer een keer kampioen worden en dat we het in Europa ver gaan schoppen. Het beleid is in ieder geval een stuk beter met Rui Costa al TD. Er wordt goed geinversteerd in spelers die bij ONS SLB kunnen groeien en daarna voor flinke prijzen kunnen worden doorverkocht. Dit is tegenwoordig de enige manier om je enigzins in Europa nog te kunnen laten gelden t.o.v. Engelse,spaanse,italiaanse en Duitse clubs.

Nogmaals complimenten voor je artikel.

Slb, laat je niet gek maken door dat gezeur, leuk stukje btw! Helaas ben ik bang voor jullie dat Porto gewoon weer de titel zal pakken. Maar met Rui Costa zijn jullie op de goede weg, geef het proces de tijd, je komt van ver. Succes in de competitie verder

9 januari 2010 om 03:21

Sportief!..moge de beste winnen. zie ook mijn eerste reactie bovenaan de pagina.

Leuk stukje S.l.b. Gevoel kwam goed over en weet goed wat je bedoeld. Hoewel er voor mij niets nieuws bij zat, maar ik ben over het algemeen dan ook goed op de hoogte, denk ik wel dat je de neutrale lezer een goede blik hebt kunnen geven van de stand van zaken. 5 sterretjes waard imo.

Ben ook clubexpert van Slb, en denk erover om binnenkort maar eens mijn eerste stukje te gaan schrijven. Ik ben benieuwd wat jij er dan ook van vind!

Als ik dat zo lees zorgt Rui Costa voor een hoop zekerheid, mooi.

Verder mooi geschreven en, voor mij, lekker verhelderend.

S.l.b. wat een heerlijk stuk heb je hier geschreven zeg. Je schrijft helder duidelijk en je maakt mooie zinnen(je verwijzingen over jezelf) Ik focus me nooit echt supergoed op de Portuguese Liga, maar het is zeker mooi dat iemand als Rui Costa Benfica weer op de weg helpt richting de top

Ik gun het Benfica van harte, maar de Europa League wordt toch hopelijk gegrepen door mijn clubbie

Zeearend je gedraagt je als iemand die op de basisschool tijdens de begrijpend lezen les altijd in de hoek zat, je hebt echt duidelijk geen kaas gegeten van het beoordelen van een stuk tekst. Misschien eerst maar weer is een bijscholingscursus volgen voor je met je volgende reactie komt?

Ondanks de paar kleine spelfoutjes 5 sterren

Jaja, goed geschreven hoor. Benfica, practige club met een mooie historie en altijd leuk om te zien voetballen. Ben geen fan van ze, maar in dit artikel beschrijf je Benfica en de magnifieke Rui Costa heel goed. De Portugese competitie is niet heel bekend, maar gelukkig nog wel te zien bij Eurogoals op Eurosport. Kijk het daarom ook regelmatig en er wordt goed gevoetbald (beter dan in Nederland).

Ondanks de spelfoutjes een goed artikel, mijn kennis weer wat bijgespijkerd!

Goede column! Echt respect, het is inderdaad zo dat sinds de terugkeer van Rui Costa dat er een hoop veranderd is in positieve zin! Benfica is een schitterende club, afgelopen zomer was ik in Portugal en ben ik bij Benfica gaan kijken. Mooi stadion en die fanshop was ook geweldig daar kon je op de foto met de adelaar die ze altijd rond laten vliegen! Ik hoop dat Benfica de goede spelers langer bij de club kan behouden zodat ze Europees ook meer successen kunnen boeken. Spelers als Di Maria, Ramires, Cardoza en Luisao zijn echt belangrijk voor het team.

Ik denk dat je grote held in Portugal ook wel een aardig zakcentje krijgt hoor. En het is tegenwoordig ook niet heel raar dat een speler terugkomt bij z'n oude 'liefde'.
Maar dat terzijde, leuk stukje en goed geschreven
Alleen deze zin viel me een beetje op:

Het komt goed riepen de oude mannetjes maar om het allemaal erger te maken hebben ook nog lijdzaam moeten toezien hoe de rivalen uit Porto in grofweg 20 jaar tijd als een ware stoomtrein steeds meer terreinwinst hebben geboekt.

Beetje te lang denk ik

Ik zag 'm al eerder staan maar had nog niet echt de tijd om heel het stuk te lezen. Maar gelukkig heb ik dat nu wel gedaan. Ik kan niet geheel objectief beoordelen maar omdat ik ook een Benfica fan ben en ik het ook 's tijd vond worden voor een Benfica clubexpert. Ik geef je dus 5 sterren.

Inhoudelijk vind ik het een goed stuk, je bent ook vooral heel eerlijk in het stellen dat Porto ons de laatste jaren wel iets is voorbij gestreefd. Dit jaar is dit gelukkig weer helemaal anders behalve dan dat Porto nog Champions League speelt, maar nationaal voert Benfica nu de boventoon (samen met Braga dan).

Schitterende wedstrijden natuurlijk met Rui Costa, twee maal van Liverpool gewonnen die dat jaar daarvoor de CL nog pakten en ook tegen Manu gewonnen. Blij dat de man weer terug is waar hij hoort en nu ook op de juiste plaats zit als technisch directeur.

Bedankt voor dit stuk in ieder geval.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Benfica

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Benfica2114
2.FC Porto2013
4.Estoril155
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
ÉvertonAanvaller80
R. YaremchukAanvaller64
Helton LeiteKeeper00
M. SvilarKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Benfica.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren