Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Chelsea: van beleid naar wanbeleid naar topbeleid.

Laatste update:

Begin jaren 80 stond Chelsea, uitkomend in de Second Division, er financieel beroerd voor; Ken Bates kocht de club op om deze van een faillissement te behoeden. Dit leek alsnog op een ramp uit te lopen. Chelsea stevende datzelfde jaar af op degradatie en wist deze ternauwernood te voorkomen. Echter, tot ieders verbazing, werd Chelsea het seizoen daarop kampioen en dwong hiermee promotie af naar de First Division.

De daarop volgende jaren was Chelsea geen belangrijke club in de hoogste divisie van Engeland. In 1993 werd de finale van FA cup gehaald, echter werd deze kansloos verloren van Manchester United. Ondanks het verlies was dit wel een belangrijk keerpunt in de historie van de club; het geloof was terug bij Chelsea en het had de ambitie om een topclub te worden. Spelers als Desailly, Leboeuf, Zola, Vialli, Flo en De Goey werden binnengehaald, om de club een rol van betekenis te laten spelen in de top. Als beloning voor dit ambitieuze beleid werd in 1998 de Europa Cup II gewonnen (1-0) na een bloedstollend gevecht met het in de Bundesliga uitkomende VFB Stuttgart . Dit was de eerste grote prijs sinds 1955, Chelsea leek een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan.

In het seizoen 1998/99 eindigde de club op de derde plek, met slechts 4 punten achterstand op kampioen Manchester United. Dit had wel als gevolg dat de club haar geluk kon beproeven in de Champions League. Al in het eerste jaar op het hoogste toneel van Europa werd de kwartfinale gehaald, helaas het lot was Chelsea niet goed gezind en de volgende tegenstander zou topfavoriet- en Europees grootmacht- 'FC Barcelona' zijn. Op Stamford Bridge wist Chelsea te verrassen door Barcelona met 3-1 te verslaan en groeide het geloof van een nieuwe stunt, echter liep de return uit op een fiasco voor iedereen die Chelsea een warm hart toe draagt. Het werd 5-1 in het Camp Nou

De teleursteling van de uitschakeling was aanwezig. Niemand was echter zwaar teleurgesteld in de uitschakeling, glorietijden leken immers een kwestie van tijd en dat ook nog eens op eigen kracht, Chelsea leek het tweede Arsenal te worden in Engeland. Maar de supporters waren niet de enige die inzagen dat hun club een goede toekomst tegen moet ging, een onbekende Russische oliemiljardair zag ook toekomst in The Blues. Daarom kocht Roman Abramovich op 1 juli 2003 Chelsea over voor één pond. Eén Pond? Ja één Pond, bijkomend issue was echter dat alle schulden moesten worden weggepoetst. Chelsea was op dat moment ongeveer de enige club in Engeland zonder schulden maar niet op de lange termijn. Abramovich wilde zo snel mogelijk van de volksclub uit West-Londen een Europese topclub maken en meerdere topspelers werden meteen aangetrokken en succescoach Claudio Ranieri werd onverwachts ontslagen, de opvolger was een andere succescoach. Namelijk José Mourinho die met FC Porto de Champions League won.

Mourinho kocht vele spelers waaronder ook vele miskopen, een arrogante trainer voor de media, maar de perfecte persoonlijkheid voor de spelers. Door de vele miskopen en het uitblijven van Internationaal succes werden er echter al weer vele schulden opgebouwd. Chelsea was de club van het volk in Londen niet meer, maar het was maar een schamel koopclubje zonder harde kern. De naam koopclub zou Chelsea dan ook nog vele jaren bij zich houden. Chelsea leek immers een bedreiging te gaan vormen voor de Europese top, dit bleef vooralsnog uit.

Chelsea werd echter wel meteen kampioen in het eerste seizoen van Mourinho die record na record verbrak met de voetbalmachine, Chelsea leek een onverslaanbaar team te worden met fysieke monsters die iedereen vernederden. Het werd tot mijn spijt wel steeds meer een tikkeltje overdreven vanwege het uitblijven van Europees succes, er werden alleen nog maar Champions League-winnaars gehaald waar eerder topspelers in wording werden gehaald als Michael Essien, Didier Drogba, Arjen Robben en Petr Cech werden enkel namen als Crespo, Shevchenko en Deco gehaald. Het absolute dieptepunt was de aankoop Shevchenko die maar voor liefst 45 miljoen euro werd gehaald van AC Milan. Hij werd per slot van rekening gewoon om naam gehaald en niet na het goed bestuderen van het cachet van de ex-topspits. Chelsea werd met nog veel meer namen in verband gebracht en de schulden werden hoger en hoger, er ontstond wanbeleid en trainer na trainer vloog de laan uit. Abramovich had met Chelsea ten slotte nog niet getriomfeerd in de Champions League.

Tevens kreeg Chelsea ook nog eens flink wat kritiek te voorduren vanwege het vertoonde spel. Want met zoveel solvabiliteit op het veld moest je iedereen van het kastje naar de deur kunnen sturen. Als uitkomst werd de Braziliaanse coach Luiz Felipe Scolari aangesteld. De imposante drilmeester verzekerde aanstonds 'samba voetbal'. Abramovich wenste echter niet meer de geldkraan open te draaien. Dus moest Scolari het gaan doen met het materiaal wat die op dat moment had. De spelers die de ex-Portugal coach tot zijn beschikking had waren niet gemaakt voor het zogenaamde samba voetbal, maar waarom stel je dan Scolari aan en geef je hem niet de macht om nieuwe spelers te halen, zo werd onder andere Robinho misgelopen, de kleine dribbelaar kostte volgens de oliesjeik echter twee miljoen te veel. Twee miljoen is inderdaad een fiks bedrag, maar in 42 miljoen en 40 miljoen zit amper een verschil. Manchester City, op diezelfde dag nog overgenomen door Arabieren wenste wel de resterende twee miljoen bij te betalen en zo gingen zij er met de behendige Braziliaan vandaar. Scolari werd wanhopig en terecht, want na de overtuigende overwinningen in het begin van het seizoen stelde het daarna nog maar weinig voor. Scolari werd dan ook snel ontslagen, weer een teken van wanbeleid.

Chelsea werd een lachertje als het om trainers ging, want waar Liverpool, Manchester United en Arsenal wel op de lange termijn met een oefenmeester overweg konden. Daar werd bij Chelsea vrijwel elke trainer ontslagen. De miljardair had dan ook al snel door dat die weer niet goed op zijn tellen had gepast en begon langzamerhand aan zichzelf te twijfelen. Onmiddelijk werd tsaar Guus geëngageerd, de FA Cup werd gewonnen en het hechte teamgevoel sinds het tijdperk Mourinho was weer terug, geen enkele topspeler verliet de club en had door dat Chelsea hun thuis was. Hiddink kon vanwege zijn contract in het koude Rusland de ploeg uit Londen ongelukkigerwijze maar tijdelijk begunstigen. Achter de schermen was Abramovich dan ook al bezig met de Italiaan Ancelotti, deze had immers het Kampioenenbal al tot twee keer toe gewonnen met zijn jeugdliefde AC. Milan. Ancelotti vroeg niet om namen en was maar betrokken bij een transfer, namelijk die van Zhirkov. De voormalig middenvelder vroeg dan ook enkel om opwaardering van de contracten van de virtuozen. Nu staat Chelsea fier aan kop met goed verzorgd voetbal en overtuigende overwinningen. De Community Shield werd al gewonnen en er lijkt nog veel meer in het verschiet te liggen voor de Londenaren. Dat weet nu ook Abramovich. Geld zal in de toekomst dan ook niet meer de sleutel tot succes zijn voor Chelsea. Benevens Zhirkov werden enkel de potentiële toppers Sturridge, Turnbull en Matic voor relatief weinig geld gehaald.

Ancelotti zal Chelsea dan ook lang onder zijn hoede hebben, en veel zilverwaar zal ook snel volgen, niet alleen nu maar eveneens in de toekomst. 'Onze' eigen pas zeventienjarige Jeffrey Bruma maakte recentelijk zijn eerste speelminuten voor de ex-koopgrage club en lijkt een bijzondere toekomst tegen moet te gaan bij Chelsea, de jeugd zal weer kansen krijgen en topbeleid is weer in de maak. Het transferembargo wat de club onlangs nog kreeg opgelegd is dan ook afkomstig uit een transfer van 2007 en niet uit het toekomstige tijdperk met topbeleid, ze hebben in weerwil van deze straf wel een toekomstig pareltje in huis: Gaël Kakuta.

Europees en nationaal succes lijkt er weer in te z

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Misschien zou er nog een afbeelding van Abramovich bij kunnen? Alvast bedankt.

Zo... dat noem ik nou eens een artikel. Respect man, heel goed. En het klopt allemaal ook nog eens. Ik blijf er namelijk bij dat het toppunt van Abramovich en zijn idiotie de aankoop was van Schevchenko. Daarna begon er een periode waar de aankopen veel gerichter en goedkoper waren.

30 oktober 2009 om 18:22

Ja ik dacht schrijf eens een stuk over Chelsea's beleid hoe ik erover denk. Het was alleen wat uit de hand gelopen. Maarja die van jou vind ik ook mooi, maar vooral knap vraag mij af hoe je aan al die informatie komt, nu weet ik ook wat met de jeugd van Arsenal bedoelt wordt na jou stukken te hebben gelezen. Ik dacht eerst altijd aan de talenten die hun debuut reeds hebben gemaakt etc. en aan spelers als Bendtner, Simpson en Fabianski. Maar als ik jou verhalen lees hebben jullie nog veel meer en vooral betere talenten dat hun debuut al hebben gemaakt, ik ben vooral van die Afobe onder de indruk als ik het zo lees.

Geweldig Stuk. Ik denk dat deels de naam koopclub wel al gezuiverd is, aangezien Real en nog erger heeft gedaan.
hopelijk zie ik vaker van dit soort stukken voorbij komen van jou over mijn favoriete club

”ancelotti vroeg niet om namen en was maar betrokken bij een transfer, namelijk die van Zhirkov.”

dat was misschien de enige succesvolle transfer. Maar Ancelotti wilde toch echt de grootste spelers uit Milaan wegplukken: Pirlo en Pato. Geruchten gaan rond dat Chelsea een bod van ruim 40 miljoen over had voor Pato.
daarnaast moet Chelsea evenals Milan verjongeren. Ik zie Ancelotti daar niet de beste kandidaat in.

verder mooi stuk! Complimenten

30 oktober 2009 om 19:22

Dat klopt wel maar het leeftijdsverschil tussen Chelsea en Milan is nog al niet wat.
en die geruchten geloof ik niet zo gek snel in , en ookal koop je wat minder , als je een Pato kunt kopen moet je dat absoluut doen.
in zijn leeftijdscatagorie echt de beste spits ter wereld.

Leuke artikel. Domste aankoop van Abramovich, zoals Martstolze al zei, is inderdaad Shevchenko. Dat was weg gegooid geld vond ik. Zelfs was Sheva niet het waard om veel salaris op te strijken voor het getoonde spel op het veld. Chelsea zat inderdaad telkens dicht bij de topclubs en hadden juist Die ene zetje nodig om mee te strijden om de titels. Daarnaast hebben ze al project ingezet om te zorgen dat Chelsea op den duur helemaal schuldenvrij is en niet meer afhankelijk zijn van Abramovich.

Eigenlijk is Chelsea in no time een heel erg sterk team geworden dat zowel in Engeland als in Europa een team is geworden om naar uit te kijken. Alleen zijn ze naar het einde toe altijd iets wat ongelukkig waardoor ze net geen hoofdprijs binnen halen.

het was inderdaadn een koopclub die veel spelers wou aantrekken maar sinds een aantal jaar hebben ze toch ongeveer dezelfde selectie die steeds goed presteerd. Overigens prachtig stukje

Goed artikel. Het klopt ook allemaal wel. Vooral dat van Shevchenko.
hopelijk komen er meer Chelsea artikelen.

Een heel goed artikel Sofian.
als ik echt heel kritisch ben is er één zinnetje een beetje raar en vind ik dat het iets teveel klinkt alsof Scolari niet echt een kans kreeg.
scolari heeft het zelf ook verprutst met onder andere zijn dramatische oefenstof.
maar verder heb je in alles gelijk en is het een heel goed artikel.
amuserend ( logisch want ik ben ook voor Chelsea ) , ook informatief ( vooral voor de mensen die niet voor Chelsea zijn ) en ook heel goed opgebouwd.
heel leuk om te lezen en een betere titel had niet gekunt.
dat de ploeg ook minder hoeft uit te geven is ook omdat ze nu ook echt met de top worden gerekend.
ze zijn qua imago en status nu verder als dat Manchester City bijvoorbeeld is.
maar nogmaals een top artikel , je krijgt van mij 5 sterren.
ik wacht alweer op het volgende Chelsea artikel , ik heb er iniedergeval ook weer eentje ingeleverd.

Verwar jij beleid niet een beetje met noodzaak? Die zogenaamde koerswijziging van Chelsea, van koopclub naar stabiele club met eigen opleiding en identiteit, valt immers wel samen met een ongekende neergang van de wereldeconomie en de olieprijs, waar Abramovich zich naar verluidt kapot van geschrokken is. Daarnaast is het nu oorverdovend stil rond Chelsea's transfers om de doodeenvoudige reden dat ze niemand mogen halen. Ik zou eerst wel eens willen zien hoe het er daar aan toe gaat wanneer alles weer genormaliseerd is, voordat ik concludeer dat er een daadwerkelijke koerswijziging in het beleid heeft plaatsgevonden.

verder overigens wel een heel leuk stuk hoor, bedankt voor het schrijven. Geniet heel erg van al de clubexperts.

2 november 2009 om 13:06

Als je het een beetje volgt zie je dat ze al jaren veel minder uitgeven , als sinds ze Anelka haalde bij Bolton was het opvallend stil.
ze spelen al jaren met dezelfde groep , dat is echt niet ineens sinds de crisis.
abramovich heeft nog 8 miljard , dat had hij ook toen hij Chelsea overnam , daarna is het gestegen en nu is het weer 8 miljard.

Ik vind het artikel leuk geschreven, ik ben het alleen niet met alles eens. Zo vind ik een speler als Robinho niet bij Chelsea passen en vind ik het terecht dat hij niet naar Chelsea gehaald is (achteraf gezien). En ik vind het ook een beetje negatief klinken dat toen Scolari aangesteld werd, hij het moest doen met het materiaal dat er al was. Ik ben er al lange tijd van overtuigd dat Chelsea genoeg kwaliteit heeft om de Champions league te winnen. We hebben in principe geen nieuwe spelers nodig, daarom vind ik dat Ancelotti er goed aan heeft gedaan om niet veel spelers te kopen.

(nog 1 klein dingetje, Chelsea is al niet meer the pensioners sinds de eerste titel in 1955, sindsdien heten wij The Blues).

voor de rest vind ik het mooi geschreven en een goede opsomming van onze geschiedenis! Ik geef je 4 sterren voor dit artikel!

Mooie stuk. Chelsea is een mooie club met een prachtige team. Een en goeie trainer hopen dat ze iets kunnen winnen dit jaar.

Kom er waarschijnlijk wel wat laat bij maar goed.

je artikel is van hoog niveau moet ik zeggen.
je laat met dit artikel vele weten wat er eigenlijk allemaal rond is gespeeld in de afgelopen 6 jaar maar dan ook wat verkort en gelijk ook overzichtelijk.
en natuurlijk zit er ook alleen maar waarheid in,
je kon misschien ook wat meer vertellen over de gebeurtenissen vlak voordat Abramovich kwam (je doet Ranieri wat tekort want zijn beleid was ook klasse>zie lampard en joe cole, eidur Gudjohnson)en abramovich zijn1e aankopen wat uitgebreider informeren; zoals mutu, kezman drogba enzo. (hoe werd Chelsea in de media gebracht en de komst met Mourinho "the special one") het is volgens vele nog steeds niet duidelijk naar mijn idee precies de reden waarom Chelsea ineens zo'n imago kreeg, want toendertijd praatte iedereen maar wat beetje na en hadden al hun conclusies gesloten, nadat ze 1 alinea lazen.

hulde voor het artikel ze zijn idd amuserend(5 stars for u)

Van de eerste serie aankopen flopte er wel een hoop. Duff, Geremi, Bridge, Mutu, Johnson,

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren