Voetbalpraat verbijsterd: ‘Hij zei dat zijn ploeg 6de kon worden in Eredivisie'

Dinsdag, 30 november 2021 om 23:36Jeroen van Poppel • Laatste update: 00:14

Bij Voetbalpraat is dinsdagavond met verbijstering gekeken naar de documentaire die ESPN vlak daarvoor uitzond over PEC Zwolle. Daarin was te zien dat Art Langeler, die inmiddels ontslag heeft genomen als trainer van de club, in mei tegen zijn spelersgroep zei dat de zesde plek in de Eredivisie mogelijk haalbaar zou zijn. "Het was toch verbijsterend?", luidt de reactie van journalist Martijn Krabbendam.

In de documentaire De Zwolse Zomer wordt PEC tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen gevolgd. Te zien is hoe Langeler, die op dat moment net is aangesteld als nieuwe coach, zijn spelersgroep voor het eerst toespreekt. "Ik denk dat wij een selectie moeten hebben die niet moet bestaan uit dertig spelers die gelijkwaardig zijn", aldus Langeler. "Onze selectie moet eigenlijk bestaan uit een speler of twaalf tot veertien, die alle veertien in de subtop van de Eredivisie kunnen spelen. Als die veertien allemaal fit blijven, niet geschorst, niks aan de hand, dan worden we ook daadwerkelijk zesde. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want je hebt schorsingen, blessures en er gebeuren andere dingen."

Art Langeler spreekt de selectie van PEC Zwolle toe in De Zwolse Zomer.

In Voetbalpraat, dat meteen daarna werd uitgezonden op ESPN, wordt teruggeblikt op de docu. "Ik kan me voorstellen dat het voor fans leuk is om een kijkje achter de schermen te krijgen, met die transfers, en hoe ze dan aan het bellen zijn", aldus oud-middenvelder Kees Kwakman. "Maar wat me het meest verbijsterde was dat Art Langeler die groep toesprak en zei dat ze misschien wel zesde konden eindigen, als er twaalf tot veertien spelers fit zouden blijven. Hij zei wel dat dat 'natuurlijk niet gebeurt', maar hij kon er dus twaalf tot veertien in deze selectie vinden, waarmee hij denkt de top zes te kunnen halen. Nou, dan overschat je je groep volledig!"

Het seizoen verloopt dramatisch voor PEC en op 16 november nam Langeler ontslag bij de club. "De documentaire was de aankondiging van een totale mislukking, vanaf het eerste moment", aldus Krabbendam. "Je ziet daar een trainer met zijn handen in zijn zakken staan, een beetje stoer te doen. Je ziet een technisch manager (Mike Willems, red.) die niet op zijn taak berekend is. Je ziet allerlei jonge spelers die allemaal gekke spelletjes moeten doen. Keezen, nou, dat was een hit!", doelt hij sarcastisch op het Oud-Hollands bordspel dat de PEC-spelers deden in de docu.

Mario Been is kritisch op het beleid van Willems bij PEC. "Mike Willems gaf zijn transferwindow een zeven", memoreert Mario Been. "Maar als je spelers haalt die nooit ergens een goal gemaakt hebben, dan kun je al op je vingers natellen dat het een heel zwaar jaar wordt. En dat is wat je nu ziet." Zwolle staat met slechts vijf punten uit veertien duels stijf onderaan in de Eredivisie en maakte pas zeven doelpunten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door gjbu)

Ik heb altijd een verschrikkelijke hekel gehad aan de club PEC Zwolle en vorig jaar baalde ik als een stekker dat wij als ADO moesten degraderen terwijl een club die naar mijn inziens nog meer recht op degradatie had, namelijk dus PEC, er frivool in bleef. (overigens was de degradatie van die prachtclub ADO natuurlijk in zijn geheel terecht.)

Maar dit slaat wel alles. Dit gun ik zelfs de PEC supporters niet. Een documentaire over de club terwijl op voorhand wel duidelijk was dat PEC een zeer zwaar seizoen zou gaan draaien. Nou ja, tot volgend seizoen!

30 november 2021 om 23:51

Mag ik vragen waar de enorme afkeur tegen PEC vandaan komt ?

1 december 2021 om 00:23

Flierefluitje
Ik denk omdat Zwolle wel een IKEA vestiging heeft en Den Haag niet.

1 december 2021 om 04:26

IKEA Delft is via de A13 nochtans 10 minuutjes rijden

1 december 2021 om 04:31

Ben ook wel benieuwd. Iedereen heeft wel zijn voorkeuren of clubs waar hij/zij sympathie voor heeft.. of juist clubs waar je minder mee hebt.. maar verschikkelijke hekel.. vind ik nogal ver gaan. Uiteindelijk hebben we elkaar ook gewoon nodig om een competitie te vormen.

1 december 2021 om 08:42

Misschien omdat van Duinen wel interesse had in PEC?

1 december 2021 om 12:21

De hoofdzaak waarom ik een hekel aan PEC heb is het feit dat ik zelden zo bruut ben behandeld als in Zwolle, de stad heeft als het ware afgedaan voor mij. Bijkomstig met het museum de Fundatie wat een ware verschrikking is, geleid door een nog akeliger directeur (zoek maar op). En verder zit er ook geen gezonde dosis jaloezie bij omdat jullie afgelopen decennium natuurlijk prachtige tijden hebben ervaren. Zo doende.

30 november 2021 om 23:56

ADO mocht op hun blote knieen God bedanken dat hij even de Corona virus liet neerdalen en gewoon de jaar erna gezellig toch degraderen. De enige wat mooi aan ADO is zijn de fans en de rest is geen cent waard. Terwijl PEC echt en tijdje aan het domineren was en met spraakmakend voetbal. De enige keer dat ADO een deuk in een pakje boter had geslagen was met John vd Brom.

30 november 2021 om 23:57

Ik ga stuk om jouw reacties! Je neemt jezelf niet al te serieus en wat mij betreft ben je daarmee een verademing op dit forum! Ga zo door.

On-topic: al die gekke spelletjes inderdaad. Waarom doen werkgevers dat? Hoor zelden iemand die dat leuk vindt. Teambuilding doordat je het gezamenlijk kan afzeiken?

1 december 2021 om 01:21

Ze kunnen moeilijk gaan bowlen en bier drinken als topsporters wat in mijn ervaring 99% van de jaarlijkse teambuilding uitjes in Nederland vormt. Zou eigenlijk ook niet weten wat je wel met zulke gasten moet doen. Dierentuin? Speurtocht door de stad?

1 december 2021 om 02:20

Nou ik voetbal zelf en teamuitjes die wij weleens gedaan hebben zijn lasergamen, bowlen, paintballen, naar een pretpark. Je hebt meer dan genoeg keus joh.

1 december 2021 om 12:22

Leuk om te horen, tegengif!

1 december 2021 om 18:07

Lekker een potje gaan voet golfen ofzo…

1 december 2021 om 07:12

@ikea haha wat grappig, ik heb t precies andersom. Steeds als ado met financiële problemen in het nieuws komt, hoop ik dat de club ophoudt te bestaan. Helaas, t heeft nog niet zo mogen zijn

1 december 2021 om 12:25

Begrijpelijk dat jij zulke gevoelens bij een andere club hebt, ik denk dat je daar een goede motivatie voor hebt. Ik zal je ook niet proberen over te halen, echter zijn er weinig clubs met zoveel karakter als ADO, ondanks al de bestuurlijke dwalingen.

1 december 2021 om 12:48

komt ook meer door mijn totale aversie tegen Den Haag, de
Schilderswijk enz. De club past aardig in dat straatje.

Maar goed, ieder zn ding. Ik snap dat jij blij bent met je cluppie en ze hebben idd een flinke historie.

1 december 2021 om 07:16

Niemand is ooit zo terecht gedegradeerd als ADO vorig jaar. Corona heeft het nog een jaartje uitgesteld maar daarna was het eindelijk klaar met ADO. En Nederland juichte omdat het terecht en verdiend was.

1 december 2021 om 09:36

Twente vond ik nog net wat mooier om te zien dat ze degradeerden. Dat was nou terecht voor het wanbeleid dat ze gevoerd hebben

1 december 2021 om 14:27

Helemaal mee eens. Die degradatie was ook zeer terecht.

Makkelijk kritiek geven zo. Wat moet die dan zeggen “lekker ballen jongens, hopelijk plaats 15”. Toch logisch dat hij de groep probeert te inspireren, daar is hij de coach voor.

1 december 2021 om 00:53

Tussen plek 6 en 15 zit een hoop. Inderdaad beter te ambitieus dan pessimistisch als coach, maar het materiaal is zeker geen top 10. Ik vind het wel fijn dat een van wonderen over het vermijden van degradatie praat ondanks de 8e plek. Realistisch zijn en er voor knokken. De top 6 had ik aantal jaren geleden bij pec wel begrepen. Waren echt goed bezig toen, met deze selectie vrij naief waar geen doelpuntenmakers in de selectie zitten.

1 december 2021 om 01:04

Het is al coach goed om positief te zijn, maar je moet ook wel realistisch zijn. Anders nemen spelers je al heel snel niet meer serieus. Denk dat het een stuk realistischer en nog steeds positief was geweest als het doel boven aan het rechter rijtje eindigen was. Dus plek 10/11.

Vind het wel erg makkelijk praten van die stuurlui aan wal, hij was net aangesteld en zo raar is het toch ook niet dat pec de top 6 aan valt? Je won daar normaal gesproken ook niet zomaar en wat moet hij dan anders zeggen?
Overigens heeft hij volgens mij zelf ontslag genomen en dat vind ik echt verantwoordelijkheid nemen, misschien niet slim maar persoonlijk waardeer ik dat zeer

1 december 2021 om 07:50

De filosofie is op zijn minst wel ironisch te noemen. 12-14 spelers die de kar vooruit moeten trekken. Niet een die het kan. Als je nu door Zwolle bent aangetrokken kom je mooi bedrogen uit

Wanneer leren clubs nou eens geen documentaires te maken over hun seizoenen of de voorbereiding of de infrastructuur? Ze zagen Sunderland 'til I die en het financiële succes dat het was en dachten niet (zoals Chris Coleman, coach van Sunderland in seizoen 2 achteraf zei) dat het misschien wel enorm slechte weerslag kan hebben op de groepsdynamiek en het de technische staf aan vreemde vragen en druk blootstelt? Je ziet het steeds terugkomen bij clubs die zo'n docu gaan zitten maken- Sunderland, Feyenoord, Tottenham, nu PEC.

En met alle respect, wat zijn de financiële 'incentives' nou om een docu te laten maken van de voorbereiding van PEC Zwolle? Hoeveel mensen zouden dat zelfs op YouTube nog gratis willen kijken?

1 december 2021 om 01:50

Had ook gekund maar niet met hem😎

1 december 2021 om 08:30

Achteraf is het mooi wonen of niet? ‘Wanneer leren ze nou eens…’ Als je het toch zo goed weet, kun je me dan eens vertellen hoe penibel de situatie van PEC misschien is, of door de docu veranderde groepsdynamiek echt de oorzaak is van de sportieve malaise of wat ze dan wél mogen of hadden moeten doen om wat extra inkomsten te genereren? Je doet in jouw reactie impliciet net zoveel aannames als de mensen die vooraf dachten dat zo’n docu kansen biedt. Als dat achteraf tegenvalt zijn dat nog steeds mensen die hun nek hebben uitgestoken en geen stuurlui zoals hierboven die achteraf met geslepen messen ‘verbijsterd’ reageren.

1 december 2021 om 08:53

Het ding is dus dat het níet achteraf mooi wonen is, of de beste stuurlui aan wal, of al dat gedoe. Je hebt concrete voorbeelden. Er zijn weinig redenen tot denken dat dit iets voordeligs is. Ik weet niet waarom dit je zo pikeert verder.

Ik vind het best raar dat hij dit gezegd heeft. Volendam speelde in de voorbereiding nog tegen PEC in Zwolle. Je zag toen al dat het he-le-maal niks was. En dat zeg ik echt met alle respect naar de club en haar supporters.

Tuurlijk kunnen er gekke dingen gebeuren. Kijk naar waar de promovendi staan, allemaal in het linkerrijtje. Kijk hoe geweldig Cambuur het doet, hoe mooi Go Ahead het doet terwijl ze vorig jaar in oktober-november ook maar beetje in de subtop van de KKD stonden voor het echt ging lopen. Als je dit tegen hen had gezegd vorig jaar was je voor gek verklaard. Maar dat is het verschil. Henk de Jong en Kees van Wonderen zeggen dit soort dingen dus gewoon niet en blijven bescheiden (realistisch).

Toch wel een Langeler ding dit hoor. kan mij nog Jupiler League 2010/11 herinneren waar Zwolle toen wel 14 punten voor stond op RKC in de winter. Langeler na een enkel gelijkspel bleef maar zeggen dat Zwolle wel kampioen zou worden en het niet mis kon gaan. Was in van die interviews na afloop waar hij altijd recht de camera in keek, als zo'n beetje enige trainer. Was altijd mega ongemakkelijk. Uiteindelijk werd RKC kampioen en promoveerde Zwolle niet. Was volgens mij nog met het legendarische knuffelkleed toen van RKC, maar goed dat is niet zo relevant. Kwam ineens in mij op.

1 december 2021 om 08:27

Precies, die wedstrijd tegen jullie was al een behoorlijke rode vlag. Helaas zag de directie en staf dit anders. Lachwekkend slecht seizoen tot nu toe en dat zal nog wel even gaan duren. 2010/11 was een behoorlijk trauma kan ik je vertellen, het hielp ons niet om Etienne Reijnen in de winterstop te verkopen aan AZ (Hielp AZ ook niet echt trouwens) maar als je dan nog zo'n voorsprong weet weg te geven... Ben nog altijd benieuwd wat daar nou speelde aangezien we van heel erg dominant naar heel erg slap en zwak gingen.

Wat mij voornamelijk opviel aan Langeler is dat hij als een ontzettende lamzak overkomt. Een ongeïnteresseerde, niet inspirerende man die zichtbaar zijn eigen woorden niet gelooft maar als een soort amateur-psycholoog wat tekstjes oprakelt.

Deze oliebol ziet er niet alleen dom uit, hij is nog eens dom ook. Hij zit daar ook op de bank als in de plaatjes van FC Knudde en straalt ook niets maar dan ook echt helemaal niets uit. benieuwd of hij ooit nog bij een BVO aan de bak komt !

1 december 2021 om 10:51

je bedoelt Krabbendam mag ik hopen .

als De Jonge van Cambuur het had gezegd. had hij hetzelfde gezegd als ze nu niet op p 5 zouden staan

1 december 2021 om 10:54

of nog zoiets, als je gezegd had , er gaan 5 nederlandse clubs overwinteren hadden ze je ook weggebracht , maar die mogelijkheid bestaat nog met 1 ronde te gaan .

Krabbendam doet gewoon weer een uitspraak zoals hij zo vaak doet, bij Southpark hebben ze daar een mooie superheld voor verzonnen . Captain Hindsight .

Maar dit is toch ook een gevalletje open deuren intrappen en wat als scenario’s. Hij zegt eigenlijk “ik vind dat we een selectie moeten hebben van 14 subtoppers en als die allemaal fit blijven kunnen we 6de eindigen.” Je meent het Art… Ik zou graag zien dat Vitesse een selectie heeft van wereldtoppers. In dat geval kunnen we best kampioen worden. Wat een ongelofelijke onzin is hij aan het verkondigen in dat stukje.

De selectie van PEC is echt bagger. Alleen saymak kan een beetje voetballen. Voor de rest doet ook Mees de Wit het redelijk. De rest is totaal niet eredivisie waardig.

Beetje hetzelfde verhaal als ADO, ten onder gaan aan jarenlang wanbeleid. Kan niet goed blijven gaan.

Ik zou zeggen, verlies pakken, schoon schip maken en opnieuw opbouwen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Willem II18-21
18.PEC Zwolle12-20
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KastaneerAanvaller200
S. TedićAanvaller160
J. WestermanAanvaller00
J. KestingKeeper00
K. LamprouKeeper200
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren