Naam en foto van Derksen genoemd in brieven van huurmoordenaar

Woensdag, 24 november 2021 om 14:01 • Laatste update: 14:28

Johan Derksen wordt niet meer beveiligd. De bekende voetbalanalist maakte vier maanden geleden bekend persoonlijke beveiliging te hebben vanwege een 'bedreigingszaakje', maar schrijft in een column voor TKKR dat er sprake was van 'loos alarm'. Talpa-baas John de Mol had in de zomer beveiliging geregeld voor Derksen, die door het Openbaar Ministerie op de hoogte was gesteld van een potentieel dreigende situatie.

"Een tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar stuurde vanuit de gevangenis mails naar zijn vriendin en daarin werd mijn naam genoemd. En hij stuurde ook nog een foto van mij mee", schrijft Derksen over de boodschap die hij van het Openbaar Ministerie kreeg. Het is niet duidelijk waarom de naam en foto van Derksen voorkwamen in de brieven. "Het waren vreemde teksten, in geheimtaal, want de veroordeelden weten dat de politie meeleest, maar mijn naam werd inderdaad genoemd en er circuleerden foto’s van mij, die gemaakt waren bij een signeersessie van mijn boek."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het Openbaar Ministerie wilde, kort na de moord op Peter R. de Vries, geen enkel risico nemen. De broer van de vriendin van de afzender was de 'rechterhand' van een 'beruchte crimineel', wat de alarmbellen verder deed luiden. "Het had volgens de heren geen zin me terug te trekken van de televisie, want wanneer er in de onderwereld een 'bestelling' is gedaan, wordt dat nooit geannuleerd", legt Derksen uit. De opiniemaker kreeg geen beveiliging via het OM, daar de bedreiging 'werkgelieerd' was, waardoor De Mol een beveiliger regelde. Die noemt Derksen gekscherend '007'. "Onder mijn auto werd een apparaat geplaatst, waardoor 007 op zijn telefoon kon zien waar ik uithing."

"Onderweg naar de studio moest ik van auto wisselen, ik heb alle middenklassers van binnen gezien en uiteindelijk nam ik, achter een benzinestation, plaats in een oude bestelbus, als de ultieme camouflage. Een Talpa-ster in een bestelbus, dat was nog nooit vertoond. Plotseling mocht er plank gas gereden worden, bekeuringen telden niet meer, bij files namen we de vluchtstrook, omdat 007 geen schietschijf wilde zijn. De politie patrouilleerde iedere avond rond mijn huis, want de onderwereld post voor een aanslag." Derksen kreeg bovendien een 'paniekknop', die hij eens op tv liet zien. "Indrukken bij gevaar en de politie zou even later binnenstormen. Ik heb die knop twee maanden moeten verstoppen voor René van der Gijp, die er graag op wilde drukken, omdat hij het leuke televisie vond."Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door westend)

Zou me ook erg achterlijk van de criminelen lijken als ze die hele brief in geheimtaal gaan schrijven maar dan wel de foto erbij sturen van degene die ze te grazen willen nemen. Derksen stond vast synoniem voor een of andere crimineel (die op Derksen leek) waarvan iedereen die de brief zou krijgen wel van zou weten dat ze niet de tv persoonlijkheid bedoelen. Alsnog natuurlijk geen prettig gevoel lijkt mij voor Derksen om zo met het criminele circiuit in aanmerking te komen.

24 november 2021 om 14:45

misschien was het een foto met een zwart balkje voor de ogen, dan herkent niemand hem

En waarom zou iemand Derksen iets aan willen doen? Omdat hij wel eens iets zegt over hun clubje wat hen niet aanstaat? Dat noemt men een mening hebben. Dat schijnt te mogen in dit land.

23 november 2021 om 19:27

Sneeuwvlokjes kunnen niets meer hebben; wen er maar aan.

23 november 2021 om 19:51

Of de naam Derksen maakt deel uit van de geheimtaal die ze gebruiken en Derksen is het echte sneeuwvlokje omdat hij zomaar beveiliging heeft genomen. Ik zou het in ieder geval niet snappen dat je als zogenaamde topcrimineel zoveel risico wilt nemen om zo een nietsnut als Derksen aan te willen pakken.

23 november 2021 om 20:19

Wat? Zijn naam staat als publiekfiguur met een uitgesproken mening op de lijst van een huurmoordenaar en jij vindt hem misschien wel het echte "sneeuwvlokje" omdat hij "zomaar" beveiliging heeft genomen? Peter R De Vries toevallig gemist....?

23 november 2021 om 20:40

Peter R de Vries was een bedreiging voor deze zware criminelen, Derksen is gewoon een blaaskaak met een vieze snor.

24 november 2021 om 14:59

@jjunited: Ja joh, en dan de politie, justitie en het OM vervloeken als zou blijken dat het toch geen codetaal was en Johan ergens op de stoep doodbloedt met een kogel door zijn hoofd. Oeps, verkeerd ingeschat.

Nee, zo werkt dat gelukkig niet. Alle partijen hebben hier gewoon zorgvuldig en juist gehandeld door Johan te beveiligen zolang de onderzoeken naar zijn rol (als potentieel doelwit/slachtoffer) nog loopt. Dit is echt een perfect voorbeeld van waar het gezegde 'better safe than sorry' opgaat.

24 november 2021 om 15:37

politie, justitie en OM daar gelaten, ik lees uit het bericht dat John de Mol beveiliging heeft geregeld. Daar kwam dus helemaal geen politie aan te pas. Vind ik al opmerkelijk genoeg.

24 november 2021 om 16:24

Mwa, zo opmerkelijk is dat niet daar de beredenering van het OM is dat het werkgerelateerd zou zijn. Dan is het aan je werkgever om beveiliging te regelen.

24 november 2021 om 16:33

Werkgerelateerd? Is dat tegenwoordig een excuus dat iemand het zelf maar mag organiseren? Een beetje bedreiging is in zekere zin altijd wel werkgerelateerd.

Ik dacht dat bedreigingen (met de dood) toch echt wel voor justitie zou zijn. Een private beveiliger mag (bijvoorbeeld) naar mijn weten ook niet bewapend zijn. Dus daar heb je dan ook niet heel veel aan als het een serieuze bedreiging is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Manchester City is serieus van plan om Karim Benzema komende zomer los te weken bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren