Ajax komt 76 jaar na Hongerwinter met prachtig gebaar voor sc Heerenveen

Woensdag, 13 oktober 2021 om 00:15 • Laatste update: 12:50

Ajax zal sc Heerenveen zaterdagavond voorafgaand aan hun onderlinge wedstrijd een plaquette aanbieden voor een humanitaire oorlogsoperatie tijdens de Hongerwinter van 1944-45, zo meldt het Friesch Dagblad. Namens vier Amsterdamse voetbalclubs wil de huidige koploper van de Eredivisie daarmee dank betuigen voor het opvangen en onderbrengen van 86 pupillen in pleeggezinnen door het vroegere VV Heerenveen.

Tijdens de Hongerwinter van 1944-45 werden 86 jeugdspelers van Ajax, Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers opgevangen door Heerenveense gastgezinnen, een operatie die in gang was gezet door toenmalig secretaris Floor Féléus. Dit was mogelijk vanwege de contacten die de clubs had opgedaan tijdens de kampioenswedstrijden tegen Blauw-Wit (1942) en De Volewijckers (1944). Pas maanden na de Bevrijding in 1945 konden de kinderen weer terugkeren naar Noord-Holland, omdat er eerst mijnen opgeruimd moesten worden in het IJsselmeer.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De aanleiding voor de uitreiking kwam van een artikel in Het Parool, waarin Janneke Lenstra, de dochter van VV Heerenveen-icoon Abe Lenstra, het verhaal van de opvang deelde ‘omdat het zo mooi en krachtig was’. Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax kwam het tegen en besloot, ook namens de drie andere betrokken clubs, dat de actie een passend aandenken verdiende. Eigenlijk had dat al vorig jaar moeten gebeuren, maar vanwege corona kon dat geen doorgang vinden.

Het plan is dat de plaquette twintig minuten voor aanvang van de wedstrijd, die begint om 18:45 uur, wordt uitgereikt aan Gilles Veenstra, oud-doelman van Heerenveen. Zijn familie was een van de families die de spelertjes destijds opving. De uitreiking zal geschieden door Rob Been, een van de kinderen die toentertijd verzorgd werd door de club.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door guust0)

Wat mooi dit! Klasse gebaar voor een klasse actie.

13 oktober 2021 om 10:58

Helemaal niet mee eens, mosterd na de maaltijd. Hadden ze 70 jaar eerder moeten doen. Veelste laat, eigenlijk zet ajax zich voor lul.

13 oktober 2021 om 11:13

Je bent nu jezelf voor lul aan het zetten met deze reactie. Gefeliciteerd

13 oktober 2021 om 17:46

Voor zo een gebaar is het nooit te laat. Dit is natuurlijk meer een gebaar uit respect. Dus moeten speelt hier geen rol natuurlijk....🤷🏾‍♂️Sommige mensen hier🤦🏽‍♂️

Heel mooi gebaar en een geweldige actie. De waardering en dank zo vormgeven en uitspraken is echt prachtig.

Echt een topgebaar. Respect.

Wel mooi bedacht van Ajax. Had hier zelf geen idee van, ontzettend sympathiek.

Wat een ontzettend mooi gebaar. Geweldig ook van VV Heerenveen destijds om deze spelers op te vangen. Dit voorjaar een docu ervan gezien, erg mooi om te bekijken.
Link: https://youtu.be/l7efhgkmt48

13 oktober 2021 om 06:02

Waar kun je die vinden?

13 oktober 2021 om 08:49

Zelf nog niet gezien, maar gok dat het deze van Fox is: https://youtu.be/PZpEOps0LSM

13 oktober 2021 om 06:47

Wil ik ook graag weten. Bvd.

13 oktober 2021 om 12:37

Heb de link in mijn bericht gezet, kan niet reageren met de link helaas. Is een docu van Fryslân Dok met Nederlandse ondertiteling.

Zo hoort het te zijn, grote klasse!!

Geweldig gebaar, heel ontroerend ook. Nederland stond toen als een eenheid en hielp elkaar de oorlog overleven. Prachtig als je het mij vraagt. Dit soort dingen dienen nooit vergeten te worden.

13 oktober 2021 om 02:32

Een deel van Nederland wel ja, jammer genoeg waren er genoeg mensen die voor de NSB kant kozen. Heel mooi gebaar van Ajax en dit soort dingen zijn altijd leuk. Ik geniet ook van de ceremonie rond de wedstrijd waar ze de slag van Arnhem eren.

13 oktober 2021 om 06:42

Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds mensen die fanatiek achter vergelijkbare partijen als NSB aan lopen. Vervang de woorden jood en jodendom alleen al voor moslim en islam. Vrouwen terug naar het aanrecht, homo's terug in de kast. Tis terug van nooit weggeweest helaas. Angst en onzekerheid voor het onbekende. En onbekend maakt onbemind.

13 oktober 2021 om 08:04

Vrouwenrechten en homo's zijn inderdaad haram. Dat is de tijd waarin we (weer) leven.

13 oktober 2021 om 08:15

Wat zegt de kerk dan?

13 oktober 2021 om 16:37

@Sir Paul,

Weinig verstand van feitelijke omstandigheden zijn geen excuus voor een dergelijke scheve vergelijking.

Een politiek zeer gekleurde opinie op basis van geschiedkundige onjuistheden past niet onder een artikel met een boodschap van waardering en/of een voetbalforum.

Shame on you!

Een prachtig gebaar zoals deze Amsterdamse clubs maken verdient betere reacties.


13 oktober 2021 om 06:28

Mwah, Nederland stond volgens mij helemaal niet zo als een eenheid. Nog even los van de Nsb'ers, NL was een van de landen dat relatief soepel meewerkte met de Duitsers. NL is niet voor niets een van de landen met het hoogste percentage omgekomen Joden tijdens de oorlog (komt ook doordat we onze administratie goed op orde hadden, en het daardoor makkelijk opsporen was voor de Duitsers). Desalniettemin, mooi gebaar dit!

13 oktober 2021 om 09:58

Zou dat hoge percentage niets te maken kunnen hebben met de niet succesvolle operatie Market Garden AadHandgranaat? Ooit van gehoord? Waarom dacht je dat de hongerwinter is ontstaan AadMaat? Omdat Nederlanders de Duitsers zo goed hielpen zeker (zoals de spoorwegstaking). Er waren zeker NSBers (max zo'n 55.000 leden op 10mil inwoners, wat geen buitensporige getallen zijn), maar in dit geval lul je maar wat, sorry da ik het zeg... On: schitterend gebaar van Ajax, jammer dat door dit soort opmerkingen het gebaar weer een zuur smaakje krijgt.

13 oktober 2021 om 10:23

Dat hoge percentage heeft met een heleboel dingen te maken. O.a. met de nette administratie, met het feit dat de Joodse organisaties in het begin goed samenwerkte met de bezetters in de hoop dat dat leed zou besparen (op dat moment was er nog geen sprake van vernietigingskampen e.d.), met het feit dat de Joodse bevolking voor een heel groot deel geconcentreerd was in Amsterdam, met het feit dat Nederland een groot verstedelijkt land is waar minder geschikte plekken zijn om je echt goed te verstoppen zoals bossen, bergen etc wat verzet ook bemoeilijkte. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, zijn hele boeken over geschreven. Ik denk niet dat de bevolking van land A beter of slechter was dan die van land B.

13 oktober 2021 om 10:33

Aad heeft wat betreft de hoge percentages joden die getransporteerd/vermoord zijn gelijk. Sterker nog: Nederland was #1 in zowel percentage als absolute getallen in West Europa op dat gebied. Vele historici schrijven dit voor een groot gedeelte toe aan de goede administratie die Nederland had en die de desbetreffende ambtenaren maar al te graag aan de Nazi's gaven. De mislukte operatie Market Garden heeft hier niet mee van doen, gezien veruit de meeste transportaties hiervoor plaatsvonden

13 oktober 2021 om 10:47

Klopt Henry, overigens geeft de hongerwinter wel degelijk aan dat de Duitsers echt niet alle hulp kregen die ze wouden, daar ging het me om. Had het iets beter moeten verwoorden mbt deportaties. Ik had wat zinnen weggehaald mbt nazificeren van Ned (burgerregime) itt Bel/Frank (meer militair regime) en dat de Duitsers echt niet alleen maar bijval kregen, wat weer leidde tot veel frustraties. Het werd alleen een lang verhaal. Anyway, mijn punt is dat het een mooi gebaar is van Ajax waarbij berichten zoals die van Aad een zure nasmaak leveren.

13 oktober 2021 om 13:14@aadhandgranaat Dat blijft de vraag waarom er zo een hoog percentage Joodse Nederlandsers zijn weggevoerd en vermoord. Staat hieronder ook wat over, alle ligt genuanceerder. Dat de Nederlanders onverschillig waren dat kan volgens mij wel gezegd worden.

Wel vind ik dat er parallellen zijn tussen toen en nu. Voor de oorlog waren Joodse vluchtelingen uit Duitsland niet welkom in Nederland, heel ver en te laat in de dertiger jaren uiteindelijk. En het vluchtelingenkamp Westerbork (dat was het in eerste instantie) moest betaald worden door de Joodse gemeenschap.

De overlevenden die terugkwamen werden geconfronteerd met ingenomen huizen en het betalen van achterstallige huur en erfpacht. Nederland ten voeten uit.

Denk dat er nog vele voorbeelden zijn van deze karakteristieke Nederlandse mentaliteit. Die doet alles voor geld.

Edit: en daar gaat het om, een mooi gebaar van 4 Amsterdamse clubs, ontroerend.

13 oktober 2021 om 15:21

Bedankt Aad, stond Nederland maar meer als eenheid dan was mijn familie 10x groter geweest. Belangrijk dat het vermeld word, want er hangt een illusie dat Nederland zo goed was tijdens de oorlog, maar dat was helemaal niet zo.

13 oktober 2021 om 08:12

Nederland stond niet echt bekend om haar eenheid gedurende WOII. Eerder het tegenovergestelde. Veel mensen werkten keurig mee met de Nazi's. Verzet kwam voornamelijk uit de hoek van communisten of in kleine gevallen uit de kerk.

13 oktober 2021 om 09:18

Zinedin verzet kwam uit alle hoeken niet alleen communisten of kerk. NSB ers infiltreerden echter regelmatig in verzetsgroepen en die werden dan verraden. Veel van die smerige nsbers hebben later gratie gekregen v Juliana wat ik uberhaupt niet begrijp.

13 oktober 2021 om 10:59

Eenheid? Waar haal je die onzin vandaan.

Ik krijg hier toch wel kippenvel van als gevoelsmens. Wat een afschuwelijke tijd moet het zijn geweest. Grote klasse van deze Mokumse clubs hier op terug te komen.

13 oktober 2021 om 11:00

70 jaar te laat. Eigenlijk triest en schandalig dat ze nu mee komen.

13 oktober 2021 om 12:41

Beter laat dan nooit.

Prachtig verhaal. Wat een helden.

Een mooi gebaar voor een prachtige daad.

Mooi dat dit soort dingen niet vergeten worden, klasse Ajax!

Dit kan ook gewoon uit de publiciteit.
Je kan Heerenveen gewoon bedanken achter gesloten deuren.
Er moet altijd een commercieel tintje aan zitten voor publiciteit.

13 oktober 2021 om 11:17

Mensen pissen ook pure azijn. Het is toch mooi dat dit zo in de aandacht is? Vanwege hetgeen dat Heerenveen 76 jaar geleden gedaan heeft, en vanwege Ajax die dit nu erkend en dankbaar voor is. Het is belangrijk dat dit soort gebeurtenissen niet vergeten worden en in de publiciteit worden gebracht. Om te laten zien dat je er voor een ander hoort te zijn, los van wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

13 oktober 2021 om 12:10

Ajax doet dit enkel om commerciele redenenen voor image doeleinden. Niet alleen Ajax doet dat. Dat doet bijna iedereen.
Ik vind het niet oprecht. Ik zou het mooier vinden als gebaren zoals dit achter gesloten deuren hadden plaatsgevonden.

Dit is geen zure azijn maar pure azijn. 'goedheid' en 'moraal' is tegenwoordig een commercieel tool.

Stelletje azijnzeikers.
Ajax zegt gewoon in het openbaar, mede namens Blauw Wit, de Volewijckers en DWS dank je wel tegen Heerenveen.
Maar dan heb je weer van die mensen die overal iets achter zoeken en hup, daar hebben we de negatieve gedachte weer bij een positief gebaar.
Albert Heyn heeft deze week trouwens literflessen azijn in de reclame.
Twee halen, een betalen. Doe je best.

13 oktober 2021 om 22:12

Puur omdat het Ajax is. Bij elke andere club was er niks aan de hand geweest. Gewoon een mooie actie van Ajax om Heerenveen te bedanken en dit verhaal uit te lichten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren