Voormalig talent van Ajax, Real Madrid en Barcelona stopt op 25-jarige leeftijd

Woensdag, 4 augustus 2021 om 11:09Jeroen van Poppel

James Efmorfidis stopt per direct als profvoetballer, zo laat de 25-jarige aanvaller weten aan het Brabants Dagblad. Efmorfidis speelde afgelopen seizoen voor RKC Waalwijk en liet daar afgelopen week zijn contract al ontbinden. Nu heeft de Grieks-Nederlandse speler besloten om niet op zoek te gaan naar een nieuwe club. De reden voor het vroege beëindigen van zijn carrière is aanhoudend blessureleed.

Afgelopen seizoen begon Efmorfidis bij RKC onder Fred Grim als basisspeler, maar raakte al na drie wedstrijden zwaar geblesseerd. Hij wist daarvan te herstellen en speelde vanaf begin januari opnieuw vier Eredivisie-duels voor de Waalwijkers, waarna het noodlot opnieuw toesloeg. Efmorfidis kwam daarna niet meer in actie en eindigde dus op zeven wedstrijden voor RKC.

Tegenover het Brabants Dagblad laat Ermorfidis weten dat hij aan het werk gaat met food-reforestation. "Dat houdt in dat je bomen plant, die iets teruggeven qua eten. Vaak wordt de grond daar vruchtbaarder van en dat zorgt ervoor dat er meer CO2 uit de lucht gehaald wordt", legt hij uit over zijn nieuwe stap in zijn loopbaan.

Efmorfidis speelde in zijn jeugd verdeeld over twee periodes bij Ajax, maar wist uiteindelijk niet door te breken in Amsterdam. Daartussenin bracht de vleugelaanvaller ook enkele jaren door in de jeugdafdeling van Real Madrid en Barcelona. In 2015 werd hij opgepikt door AZ, maar in Alkmaar wist hij niet door te breken tot het eerste elftal. Via het Griekse AEL Larissa kwam Efmorfidis bij Almere City FC, waarvoor hij 14 goals en 1 assist produceerde in 53 officiële duels. Ook in Flevoland werd hij veelvuldig achtervolgd door blessures.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door trodat4030)

Zonde, een lastige keuze, maar snap dat hij liever stopt dan blijft aanmodderen met blessures. Wel een bijzondere vervolgstap, succes!

Klinkt als een grote pechvogel. Zelfs als je talent genoeg hebt kan het dus zo lopen. Ben benieuwd wat die nou exact gaat doen nu (zijn functie is niet echt gespecificeerd), zal toch moeilijk worden zonder diploma’s. Misschien met de juiste connecties.

4 augustus 2021 om 11:49

Heeft bij Ajax in de jeugd gespeeld en dús gewoon een diploma. Dat worden alle jeugdspelers verplicht en men doet er alles aan om die jongens állemaal een vangnet te geven mocht het niet lukken in de voetballerij. Spelers mogen ook gewoon niet spelen als hun cijfers in orde zijn.

4 augustus 2021 om 11:55

@trodat, dat wist ik niet. Wordt dat zo goed bijgehouden bij Ajax? Eerlijk gezegd ook wel benieuwd of dit bij andere clubs ook zo gebeurt.

4 augustus 2021 om 12:07

Een middelbare school diploma waarschijnlijk, daar heb je toch niet zo veel aan?

4 augustus 2021 om 12:10

Ajax wil dat je je middelbare school haalt ja, maar dat was het hoor. Daar kun je niet veel mee als het voetbal stopt.

4 augustus 2021 om 12:12

@trodat 4030 Ik bedoelde zoals @zekiyech inderdaad zegt een MBO, HBO of universitair diploma. Met alleen HAVO of VWO krijg je tegenwoordig echt niet zomaar een baan meer. Maar ik zie op zijn Linkedin dat die olijfolie verkoopt uit de olijfgaard van zijn oma, wie weet is die daar al langer mee bezig en kan hij daar wat mee. Maar hij heeft in ieder geval niet heel veel aan de kennis van de middelbare school. Volgens mij is het bij bijna alle Bvo’s tegenwoordig verplicht om een diploma te halen, goede ontwikkeling.

5 augustus 2021 om 08:42

Ajax heeft enkele jaren geleden zelfs een school op De Toekomst laten bouwen en de spelers gaan tegenwoordig op de club naar school (makkelijker om van de schoolbanken het trainingsveld op te lopen). Verder is een middelbare school diploma sws verplicht, maar ook een vervolgopleiding wordt op zn minst zeer dringend aangeraden (weet niet of het verplicht is, iig moeten ze tot minimaal 18 jaar naar school, zoals iedereen leerplicht heeft tot zn 18e). Wordt allemaal vanuit de club aangestuurd en bijgehouden. Volgens mij heeft Donny bijv een MBO Administratie en ik weet dat Justin Kluivert een MBO horeca opleiding genoten heeft. Nous heeft VWO afgerond in ieder geval, evenals Eiting en Sierhuis. De laatste deed in zijn tijd bij o19 en Jong nog een opleiding aan de UVA erbij (wel extern natuurlijk), al geloof ik dat hij dat on hold heeft gezet toen hij naar Groningen ging. Zomaar wat voorbeelden waarvan ik het zeker weet.

Ajax hamert al jaren (dit beleid stamt minimaal uit de jaren 90) op een opleiding naast het voetbal. Velen lopen ook stages bij verschillende afdelingen bij Ajax (appie liep bij Ajaxtv mee, zijn nog video's van te vinden op de yt van de club) of bijvoorbeeld bij sponsoren. Ook krijgen alle spelers trainersopleidingen aangeboden, iig de eerste Trainers/coach opleiding of eventueel keeperstrainer voor keepers (kan de speler ook als voetballer veel aan hebben, je gaat anders kijken naar voetbal omdat je niet meer sec met je eigen positie(s) bezig bent).. Bij Ajax is educatie al jaren enorm belangrijk, ook omdat zij in de loop der jaren hebben gezien wat er kan gebeuren als spelers het om wat voor reden niet halen. De club eist voor alle jeugdspelers een dergelijk vangnet en bieden de spelers alle ruimte om zich ook op dat vlak zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Aaaah, erg zonde! Zo zie je maar dat ik die jonge jongens die een stap naar Chelsea, PSG etc. wel begrijp. Dik contract van 4 jaar tekenen en door blessures etc. een stapje lager doen naar bijv. Groningen en uiteindelijk nog een stapje lager heb je toch in totaal 7-8 seizoenen gecasht. Voor zo'n jonge ontzettend zuur maar goed om te lezen dat hij zijn passie in een totaal andere wereld heeft gevonden.

4 augustus 2021 om 11:41

Ik weet dat je niet zegt dat Efmorfidis voor het dikke contract naar Spanje is vertrokken maar ik wil het toch even benadrukken: de reden dat hij naar Madrid en later Barcelona is gegaan is omdat de familie voor het werk naar Spanje is verhuisd en hij mee moest. Zodoende is hij met Ajax op zijn cv in de opleiding van Madrid beland. Niet omdat hij daar een dik contract kreeg.

4 augustus 2021 om 12:19

Nee, bedoelde het ook niet zo! Ik wilde meer aangeven dat je leven als voetballer zo onzeker is. Dat je zo goed bent dat je die jeugdteams op je CV heeft staan en je op je 25e "gewoon" klaar bent. Maar wanneer er een topclub komt en je een 4-jarig contract kunt tekenen op je 16e voor een mooi behoorlijk bedrag, je het ten eerste je ontwikkeling niet 100% vergooid maar je financieele plaatje wel 100% kleur geeft. En dan kan je binnen ( in dit geval ) 9 jaar, een prima fundament bouwen.

Erg vriendelijke jongen die gezien zijn toekomstplannen echt een zoon van z'n vader is. Milieubewustheid zit daar in de familie en kennelijk is die passie ook op James overgeslagen. Hopelijk slaagt hij in zijn plannen, dan winnen we er allemaal mee.

Vond James een leuke speler bij Almere em was ook redelijk geliefd onder het publiek had ik het idee. Helaas veel last gehad van blessureleed, mits fit zag ik hen wel in de middenmoot van de Eredivisie slagen. Begrijpelijk besluit van hem, op zo'n niveau wil je niet continu blijven sukkelen met blessures. Succes James!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Vitesse6-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. BüttnerVerdediger51
J. GaariVerdediger50
M. MeulensteenVerdediger50
A. ToubaVerdediger50
A. AzhilMiddenvelder50
S. BakariMiddenvelder51
A. El BouchataouiMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren