Brych volgt voorbeeld Kuipers niet en stopt: ‘Kan dit niet nóg een keer’

Donderdag, 15 juli 2021 om 08:48Rian Rosendaal

Felix Brych heeft enkele dagen na het EK besloten om af te zwaaien als internationaal scheidsrechter. De 45-jarige Duitser zal dus niet te bewonderen zijn op het WK van 2022 in Qatar. Brych laat in een interview met Kicker weten dat hij het niet nog een keer kan opbrengen om zich wekenlang te focussen op een grote eindronde. Hij blijft overigens wel gewoon duels fluiten in de Bundesliga.

"Tijdens het EK heb ik wekenlang de focus gehad, wat ook nodig is om op zo'n toernooi succesvol te zijn", zo laat Brych donderdag weten. "Maar ik kan dat niet nóg een keer doen. Ik heb dus besloten om na dit jaar geen grote toernooien meer te fluiten. Succes hebben op een groot toernooi ontbrak nog op mijn wensenlijstje. Het voelt nu alsof mijn loopbaan helemaal af is", aldus de arbiter uit Duitsland, die op het afgelopen EK een record vestigde.

Brych had op de door Italië gewonnen eindronde de leiding over maar liefst vijf wedstrijden, een prestatie die nog niet eerder door een scheidsrechter was geleverd. De Duitse toparbiter begon het EK met het duel tussen Nederland en Oekraïne (3-2), waarna in de poulefase het treffen tussen Finland en België (0-2) volgde. In de achtste finale stuurde de UEFA hem naar België-Portugal (1-0) en in de kwartfinale naar Oekraïne-Engeland (0-4). Brych sloot het EK af met de ontmoeting tussen Italië en Spanje (winst Italië na strafschoppen) in de halve finale.

De leeftijdsgrens in de Bundesliga ligt op 47 jaar, waardoor Brych in eigen land nog maximaal twee jaar kan fluiten. Hij floot in 2014 de finale van de Europa League tussen Sevilla en Benfica en in 2017 de eindstrijd van de Champions League tussen Real Madrid en Juventus. Björn Kuipers liet deze week overigens weten wél door te gaan als internationaal scheidsrechter. "Zo ver ben ik nog niet", zei de arbiter die zondag de EK-finale floot.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door mitea_007)

Gelukkig maar. Heeft veel te belangrijke wedstrijden mogen fluiten met zijn beperkte capaciteiten.

Ik vond hem wel een sympathieke scheidsrechter. Zullen ongetwijfeld anderen nu gaan wijzen op de fouten die hij ooit heeft gemaakt, maar dat hoort erbij als je scheidsrechter bent.
Jammer dat er een aantal goede scheidsrechters afscheid gaan nemen, maar Duitsland zal er ongetwijfeld nog wel een aantal hebben

Ik ben totaal geen fan van Brych, ga hem totaal niet missen op eindtoernooien. Ik irriteer me ook altijd als hij weer eens het veld opkomt tijdens een belangrijke wedstrijd in de Champions League, hopelijk verdwijnt hij ook daar snel van het toneel.

Prima scheidsrechter hoor die Brych.

Sowieso veel respect voor die mannen als je hoort en ziet hoe die spelers lopen te zaniken. Men zou moeten instellen dat er meteen geel getrokken wordt als je iets tegen de scheidsrechter zegt. Tenzij deze iets tegen jou zegt.

15 juli 2021 om 09:36

Het hangt er vanaf wat je zegt. Als je alleen maar loopt te zaniken ben ik het met je eens, maar normaal communiceren met een scheidsrechter moet gewoon kunnen.

15 juli 2021 om 09:56

Ben het met je eens dat er niks mis is met normale communicatie, maar met die vrijheid kunnen voetballers niet om gaan. Elke wedstrijd komt het wel een keer voor dat er 5 man om een scheids heen staan te zeuren.

Het zou veel duidelijker zijn als je dit niet meer toestaat. De scheidsrechter is degene die bepaalt of er gecommuniceerd wordt en als dat nodig is, dan spreekt ie allereerst met de aanvoerder.

Jeugdige spelers denken ook dat het normaal is dat je vanaf de linksbackpositie naar rechtsvoor komt sprinten, omdat er geen penalty gegeven wordt.

15 juli 2021 om 09:59

Ik werd vroeger regelmatig onderuit getrapt omdat ik een dribbelaar was maar ik ging nooit klagen of huilen om een vrije trap.

15 juli 2021 om 10:10

Te veel en/of te agressief praten moet gewoon bestraft worden en dat gebeurt ook wel, maar je moet aan de scheidsrechter overlaten wat over het randje is en wat niet.

Apart dat de Bundesliga nog een leeftijdsgrens heeft voor scheidsrechters, is in principe toch gewoon een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Kuipers zou bijvoorbeeld niet in de Bundesliga mogen fluiten.

15 juli 2021 om 10:31

In principe wel inderdaad. Als je de fitheidstest doorstaat en je hebt het niveau zou je gewoon nog moeten mogen fluiten. Luinge werd er destijds ook uitgeknikkerd vanwege zijn leeftijd terwijl hij nog prima floot en andere scheidsrechters wekelijks hopeloos mochten falen.

15 juli 2021 om 10:54

Dat met Luinge was helemaal bizar, met als hoogtepunt het inbellen van Luinge toen Kessler complete onzin over hem bij VI zat te verspreiden.

15 juli 2021 om 10:59

Haha inderdaad, goeie televisie was dat. Hij had nog prima een of twee jaar door gekund, maar ze hebben hun oren laten hangen naar het gezeur van afgunstige collega’s die er niet tegen konden dat Luinge zo populair was.

Vind dit wel een goede scheidsrechter, Maar hij zal in iig in de Bundesliga nog fluiten

Felix brych ... ik zal nooit vergeten hoe hij Benfica 3 zuivere penalty's ontnam in de EL finale.

Sijpelde toch teveel de jurist Brych door in zijn arbiterschap: teveel op de regel en te weinig in de geest van een wedstrijd. Geen enkele scheidsrechter is foutloos, maar ik vind wel dat de arbiter zich net zoveel op spelvoortgang dient te focussen als op spelonderbreking en daarin vond ik Brych altijd wat tekort schieten. Zelden een lekkere 'flow' in de wedstrijd wanneer hij floot. En niet dat hij zoveel fout deed, maar hij blijft verbonden aan Ajax - Spurs 2-3, dus ik ben niet rouwig hem te zien stoppen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

0 fans

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren