Bordeaux keert twee weken na degradatie terug in de Ligue 1

Dinsdag, 13 juli 2021 om 10:12Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:19

Girondins de Bordeaux degradeert toch niet naar de Ligue 2, meldt de club maandagavond via de officiële kanalen. De Franse club werd twee weken geleden terug gezet naar het tweede niveau in Frankrijk wegens financiële problemen, maar kan gewoon actief blijven op het hoogste niveau. de DNCG heeft de beslissing teruggedraaid nadat de zesvoudig kampioen van Frankrijk tegen de straf in beroep ging. Zakenman Gerard Lopez heeft de club weten te behoeden voor de eerste degradatie in dertig jaar.

Bordeaux stond flink in het rood door het terugtrekken van de meerderheidsaandeelhouder in het afgelopen seizoen. Hierdoor kon de traditieclub aanvankelijk de kosten niet meer dragen. De DNCG, de zogeheten financiële politieagent van het Franse voetbal, besloot de club daarop te verbannen van de Ligue 1. Na een presentatie van Lopez heeft de DNCG bij nader inzien besloten de degradatie in te trekken. Ook Angers, dat eveneens werd verbannen van het hoogste niveau wegens financiële problemen, blijft voor de Ligue 1 behouden.

"We hebben overeenstemming bereikt", schrijft een opgewekte Lopez maandagavond in een persbericht. "Dit besluit gaat gepaard met maatregelen om de salarisadministratie van de club te controleren, evenals een verplichting om spelers te verkopen vóór een overname. Maar de club is gered! Het is een geweldige dag voor iedereen in Bordeaux en we gaan nu aan de slag om het sportieve en economische project op te zetten dat vanavond is gevalideerd."

Bordeaux, dat in zijn historie zes landstitels wist te veroveren en als een van de grootste clubs van het land geldt, zag de voormalig eigenaren van het Amerikaanse King Street in april een beheerder aanstellen die zich terug wilde trekken als grootaandeelhouder. Het bedrijf was goed voor een investering van 46 miljoen euro per jaar sinds de overname in 2018 voor 100 miljoen euro. Vorige week keurden de ambtenaren van Bordeaux huurgaranties goed voor het Matmut Atlantique-stadion uit Lopez, dat eigendom is van de stad.Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door sirius)

Gelukkig dat dit zich niet doorzet. Toch een beetje mijn clubje nadat ik er ooit mijn eerste buitenlandse voetbalwedstrijd zag. Maar wat komen er veel clubs in de problemen! De voetbalwereld moet binnenstebuiten worden gekeerd, echter zal dit naar alle waarschijnlijkheid toch weer niet gebeuren. l'Histoire se repete....

13 juli 2021 om 10:45

Als je de problemen van de afgelopen 12-18 maanden als maatstaf neemt dan moeten er heel veel industrieën binnenstebuiten gekeerd worden. Dan hou je straks niet meer over buiten alle online sectoren

13 juli 2021 om 10:51

Los daarvan spelen veel te veel clubs hoog spel en gaat dit geregeld fout of worden ze nipt op tijd gered door allerlei belachelijke en ongezonde constructies en regelingen. De hele bedrijfstak is grotendeels op los zand gebouwd. Met of zonder de situatie van de afgelopen 18 maanden.

13 juli 2021 om 10:51

Gaat niet alleen om de de laatste anderhalf jaar. De problemen zijn veel structureler. Kijk alleen al eens hoe vaak een gemeente in NL de laatste twee decennia is bij moeten springen om gaten te vullen bij diverse clubs. En dat is een klein voorbeeld. Nog een groter vb: Spaanse clubs en steun van de banken. En dat zijn enorme clubs.

13 juli 2021 om 13:00

Maar dit is toch niets vreemds? Ook voor corona waren er genoeg die zeiden dat onder andere voetbalclubs enorm veel risico's namen door praktisch iedere cent dat binnenkomt, weer ergens aan uit te geven. Datzelfde kun je stellen bij bedrijven. Als je nu Barcelona ook weer aan het werk ziet (om die even als voorbeeld te nemen). Die gaan vol voor weer een miljoenencontract van Messi, terwijl er sterke signalen zijn dat er gewoon weer een lockdown komt. Wat wil Barcelona dan in hemelsnaam gaan doen, volgend jaar weer een lening van een half miljard zien te werven? Je kunt er eigenlijk de klok op gelijkzetten dat die club weer een heel zwaar jaar tegemoet gaat, want volle stadions; daar zit alweer een kink in de kabel en het is nog niet eens griepseizoen.

13 juli 2021 om 12:50

Hoe mooi was het stade Chaban-Delmas wel niet!
Het nieuwe stadion is ook mooi, daar niet van.

Gelukkig! Grote historie en niet weg te denken uit de Ligue 1. Maar wat is het financieel een rommel bij veel clubs zeg. Benieuwd naar de verdere ontwikkelingen die volgen, moet Bordeaux ook veel gaan verkopen?

De Uefa zal dit helaas nooit doen, maar het wordt echt tijd dat er regels gaan komen waarin clubs verplicht worden te bezuinigen als er problemen zijn. Clubs kunnen doen en laten wat ze willen en uiteindelijk dienen ze gered te worden met belastinggeld, leningen en allemaal vage constructies. Banken en gemeenten mogen wat mij betreft best betrokken zijn met de (lokale) profclub, maar bij een dergelijke samenwerking horen de baten en de lasten gelijk te zijn zodat er geen belastinggeld verloren gaat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Girondins de Bordeaux

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Reims11-1
16.Troyes AC9-5
18.Metz6-11
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
S. MaraAanvaller101
R. OudinAanvaller81
B. CostilKeeper100
M. NiangAanvaller10
A. TraoreAanvaller10
G. PoussinKeeper00
P. BaysseVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Girondins de Bordeaux.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren