Copa América staat vijf dagen voor aanvang op losse schroeven

Dinsdag, 8 juni 2021 om 23:26Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 23:33

Het is nog maar zeer de vraag of komende zondag de Copa América van start gaat. Volgens Zuid-Amerikaanse media heeft Luiz Fux, president van het hooggerechtshof van Brazilië, donderdag een buitengewone zitting gepland om het wel of niet doorgaan van de Copa América in Brazilië te bespreken. De zaak zal volledig worden behandeld, daar er twee aanklachten zijn tegen Brazilië als organiserend land. De leden van de rechtbank krijgen vervolgens 24 uur de tijd om zich uit te spreken, zodat de uitspraak vrijdag bekend moet zijn. Op die dag staat de eerste wedstrijd gepland.

Het besluit om het toernooi dit jaar in Brazilië te houden bleef niet gevrijwaard van controverse. Eerder werd de Copa América weggehouden uit Colombia vanwege een verstoring van de openbare orde en kon het ook niet plaatsvinden in Argentinië, waar het coronavirus heerst. Op sociale media doen berichten de ronde met de hashtag #NaoVaiterCopa (vrij vertaald: Er komt geen Copa). Ook Brazilië kampt nog altijd met de nodige problemen om het coronavirus onder controle te krijgen. Criticasters vragen zich af in welk opzicht Brazilië een beter alternatief is dan Argentinië om het toernooi te organiseren.

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Marcelo Queiroga, bevestigde maandag dat de spelers van de tien deelnemende landen niet verplicht zijn zich te laten vaccineren, in tegenstelling tot wat zijn regering aanvankelijk had gevraagd. "Het laten vaccineren is niet langer een verplichting", zei hij op een persconferentie in Brasilia, een van de speelsteden. "Degene die zijn ingeënt zijn beter beschermd, maar er zal geen poging worden gedaan om iedereen te vaccineren. Ook omdat het vaccin een reactie kan veroorzaken, en dat zou het wedstrijdritme van de spelers in gevaar kunnen brengen."

Queiroga heeft de gezondheidsprotocollen gedetailleerd beschreven om de verspreiding van het coronavirus tijdens het toernooi te voorkomen. Dat de regering van president Jair Bolsonaro ermee instemde het toernooi alsnog in Brazilië te organiseren als vervanger van Argentinië, is een besluit dat in Zuid-Amerika zeer in twijfel wordt getrokken door experts. Brazilië is na de Verenigde Staten het land waar op dit moment de meeste mensen zijn overleden als gevolg van het coronavirus (ruim 476.000).

Ondertussen zijn er allerlei maatregelen aangekondigd om de hygiëne enigszins te kunnen waarborgen, meldt ESPN. De CONMEBOL bracht dinsdag een document naar buiten met daarop het protocol en eventuele sancties. Zo is het uitwisselen van shirts verboden, moet iedereen een temperatuurmeting ondergaan en is het ook niet toegestaan om de bal te kussen. Bovendien moeten spelers en scheidsrechters hun eigen persoonlijke drinkfles gebruiken. Bij het niet naleven van de protocollen kan een boete in rekening worden gebracht van ten minste 25.000 euro.Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door rm1334)

Best raar idd dat het niet doorgaat in Argentinië maar wel in Brazilië. Zoals ook in de tekst staat is het daar veel erger.

9 juni 2021 om 06:30

Kennelijk valt het relatief mee in Brazilië. Je weet inmiddels toch wel dat de media en Bolsonaro geen vriendjes zijn?

9 juni 2021 om 08:05

Dus de media overdrijft ? Kan je anders ter plaatse gaan en ons objectieve verslag uitbrengen?

9 juni 2021 om 09:27

Nee de media vertelt je altijd precies zoals het is...

Het is volslagen krankzinnig dat Brazilie dit toernooi wil overnemen. Die Bolsonaro is helemaal de weg kwijt gewoon. Evenveel gevallen als het aantal inwoners van Nederland, het gaat inmiddels hard richting de 480.000 doden en meneer wil de Copa America even lekker daar organiseren. Louter propaganda voor zichzelf om zijn falende, genocidale beleid te verhullen.

9 juni 2021 om 03:33

Ik heb niet het gevoel dat jij weet wat genocide echt is; volkerenmoord specifiek gericht op etniciteit (kan ook religieus) of nationaliteit met als doel de vernietiging daarvan. Voorbeeld is de genocide in Srebrenica.

Doet niks af aan het beroerde beleid van Bolsonaro, maar moedwillig is het niet. Het kan namelijk niet moedwillig zijn als je hersencapaciteit niet toereikend is om het te realiseren. Verder met je eens dat het krankzinnig is dat Brazilië last minute het toernooi over wil nemen terwijl ze er als land bijster slecht voor staan.

9 juni 2021 om 10:11

@arsenallz: Inderdaad, je gaf er de uitleg aan zoals die er door het Internationaal Strafhof en Amnesty International aan wordt gegeven, ik was uitgegaan van gewoon de verklaring van het woord vanuit de Engelse taal, my bad. En wat mij betreft spat de moedwilligheid er bij Bolsonaro gewoon van af als je bekijkt hoe hij een lange neus trekt naar de adviezen van de hele wereld, van de WHO en als je kijkt naar de ellende waar hij zijn volk in stort door te weigeren in lockdown te gaan, door samenkomsten van grote groepen en feesten toe te juichen, etc. Stom dat de voetballers toch besluiten te spelen. Ik vraag me serieus af wat zich daar achter de schermen heeft afgespeeld.

9 juni 2021 om 06:52

480k doden..... In bijna 2 jaar tijd, zonder maatregelen en op een populatie van zo'n 215 mln mensen. Doe lekker normaal man, het zou niet goed zijn als er helemaal geen mensen doodgaan. Tegenwoordig mag niemand meer sterven aan een griep of coronavirus, terwijl het procentueel al zo gigantisch laag ligt. Achterlijk en ongezond gedrag...

Logisch verstand bij Bolsonaro zit er niet in. Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als dit jaar de Copa niet doorgaat. Het heerst nog steeds in Zuid Amerika en met Brazilië aan top van het aantal doden vind ik het ook niet verantwoord om te laten voetballen. Uitwijken naar een ander land/continent is nu veel te laat. Dan maar geen voetbal en kunnen de Zuid-Amerikaanse topspelers dit keer een maandje rust nemen om weer top te presteren blij hun club.

9 juni 2021 om 11:15

Nee logisch verstand heb je als je mensen opsluit, winkels dichtgooit, angst inboezemt met mondkapjes + afstand houden en jezelf laat vaccineren met iets onbekends als je geen risicogroep bent voor een virus dat wel 480k doden kent in zo'n 2 jaar tijd, en dat zonder maatregelen op een populatie van 215 mln mensen.... Zucht, mensen zijn echt goed geïndoctrineerd door de televisie. Als een land als Brazilië alle maatregelen hanteert wordt het pas echt een ramp!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Colombia

FIFA ranking: 15
27 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1814
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
Y. MinaVerdediger70
D. SánchezVerdediger70
W. TesilloVerdediger70
W. BarriosMiddenvelder70
M. BorjaAanvaller71
D. ZapataAanvaller70
D. OspinaKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina Colombia.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Colombia.

In de wandelgangen

Maandag 2 augustus
Olympique Lyon heeft Thiago Mendes, een aankoop van 22 miljoen euro in 2019, op de transferlijst geplaatst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren