Chelsea laat supporters aanschuiven bij vergaderingen van clubbestuur

Dinsdag, 4 mei 2021 om 19:33Dominic Mostert • Laatste update: 19:37

Bij bestuursvergaderingen van Chelsea zijn vanaf 1 juli drie supporters aanwezig, zo meldt de club dinsdagavond via de eigen website. Op die manier hoopt Chelsea het 'algehele supporterssentiment' te kunnen meewegen bij de besluitvorming. De aankondiging volgt op de grote onvrede onder supporters over de beoogde toetreding van Chelsea tot de uiteindelijk mislukte Super League.

De supporters worden volgens een 'verkiezings- en selectieprocedure' gekozen, schrijft Chelsea. De precieze procedure wordt eerst nog voorgelegd aan het Fans' Forum, een aan Chelsea gelieerd orgaan waar supporters en clubleden in vertegenwoordigd zijn. Ook niet-officiële supportersverenigingen wordt om hun mening gevraagd. Het belangrijkste criterium is dat de gekozen supporters 'representatief zijn voor onze gehele achterban' en dat de groep 'inclusief en divers' is. In de komende dagen maakt Chelsea aanvullende details bekend aan de supporters.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De supporters die uiteindelijk worden geselecteerd, zullen net als de bestuurders een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen. "Daardoor kan de club een groot aantal onderwerpen bespreken en daar advies over vragen", verklaart Chelsea. De groep van drie fans zal geen stemrecht hebben en wordt niet betrokken bij gesprekken die betrekking hebben op spelers, de technische staf, de jeugdopleiding en 'verwante onderwerpen'. De fans zullen ongeveer vier vergaderingen per jaar bijwonen en 'meer als dat passend is'.

Als ze een jaar lang komen opdagen voor de gesprekken, kunnen ze een goed doel uitkiezen waar Chelsea een bedrag van 2500 pond aan zal doneren, omgerekend 2891 euro. The Blues zullen ongetwijfeld hopen een stap te zetten richting het herstellen van de band met de supporters. Twee weken geleden verzamelden honderden boze fans zich voorafgaand aan het duel met Brighton & Hove Albion bij Stamford Bridge, om te demonstreren tegen de deelname aan de Super League. Toen ze diezelfde avond hoorden dat hun club uit het project stapte, was de vreugde groot.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door tive)

Prachtige reactie van de club. Hierin onderscheid Chelsea zich toch weer even. Of gebeurd dit vaker? Heb dit nooit eerder gehoord.

4 mei 2021 om 22:36

Ja, dit gebeurt vaker. Zoek maar eens op 'Anhangersraod'. Sinds 2013 moet het bestuur en de RvC van De Graafschap deze adviesraad om advies vragen bij belangrijke zaken. RvC-lid Sjoerd Weikamp is als afgevaardigde van de Anhangersraod in de RvC gekomen. In hoeverre de adviesraad nog heel actief is, weer ik niet. De Graafschap onderscheidt zich hiermee (en tal van andere activiteiten in de relatie supporters en club) al zeer lange tijd.

Bravo Chelsea. Hopelijk het begin van iets echts.

Netjes van Chelsea. @VZ misschien ook nog een leuk nieuwtje voor jullie: Thierry Henry heeft vanmiddag bevestigd dat overnamepoging van Spotify CEO Ek 'real' is. Ek heeft Kroenke inmiddels benaderd. Kroenke wil in principe niet verkopen, maar Ek gaat het toch proberen.

Het begin is er. Dit is een prachtige geste van de club richting de supporters! Alhoewel ze geen stem krijgen of überhaupt mogen meebeslissen krijgen we zo wel een kijkje in de keuken en kunnen de bestuurders nooit meer zeggen dat ze “namens de supporters handelen” als dat absoluut niet het geval is!

5 mei 2021 om 00:31

Er is een geheimhoudingsverklaring die de supporters die door de selectie heenkomen moeten tekenen
Dus geen kijkje in de keuken zoals u voorsteld want geheimhoudingsplicht, tevens kan men nog steeds zeggen wat ze willen want wederom geheimhoudingsplicht

Enige wat dus overblijft is een mooie geste
Yippie

5 mei 2021 om 08:58

De supporters hoeven ook niet aan de grote klok te hangen wat er besproken wordt. Dat verwachtte ik ook zeker niet. Maar het bestuur dacht bijvoorbeeld met de deelname aan de Super League dat de supporters dit een heel goed idee zouden gaan vinden. Nu hoeven ze dat soort onzin niet meer te denken, aangezien er drie mensen bij die vergadering zitten die in alle eerlijkheid kunnen reageren.

5 mei 2021 om 10:56

Dat is inderdaad de enige winst die men behaald heeft
Beetje inside information waar men niets mee mag doen
Abramovich heeft gezien wat er bij Manchester vandeweek gebeurde (pitch invasion) en hoopt dit te kunnen vermijden door een dooie mus te geven

Btw het is geen hoeven in je eerste zin, ze mogen het niet.
Wederom geheimhoudingsverklaring

goed, nuttig en vooral essentieel in de huidige tijden ....
voetbal clubs leiden tot een algemeen vrij brede interesse beleving bij de mensen.

zoveel supporters groepen die opgaan en meeleven met hun club en net daarom is het een heel voornaam initiatief, dat er een zekere participatie is van die supporters in de clubs.

top initiatief !

Idee is natuurlijk goed maar ik vraag mij wel af wat er nu precies verandert. Ze mogen hun zegje doen maar hebben geen stemrecht. Daarnaast hebben ze een geheimhoudingsplicht. De volgende keer horen ze zo'n idee aan, zeggen dat ze het niks vinden en de club stemt alsnog in. Het blijft geheim tot het moment daar is en je hebt dezelfde situatie als nu. Of dat geheimhouden nog zo makkelijk gaat is natuurlijk de vraag.

4 mei 2021 om 20:34

Het is vooral een goed middel om te peilen hoe de gemiddelde fan erin staat. Uit het Super league idee is gebleken dat de eigenaren (van alle clubs) toch te ver van de fans afstaan. Als er zo'n raad was geweest voordat de beslissing was genomen om in te stappen hadden de supporters zich in ieder geval heel fel ertegen kunnen uitspreken. Natuurlijk kan het door het gebrek aan stemrecht dan nog steeds doorgedrukt worden, maar het bestuur zal er toch een keertje extra over nadenken. Prima initiatief dus.

Moeten alle clubs ook zoiets zelfde doen... dan is voetbal zoals vroeger ook voor de voetbal. In ieder geval kan men denken aan een supportersraad in te voeren, en de voorzitter van de supportersraad kan men vertegenwoordigen in de clubbestuur. Hiervoor moeten de club statement aangepast worden vooral dat het officieel kan. In de eerste geval kan er bij Chelsea met de supporters niet mee stemmen in het bestuur, maar in latere termijn kan het wel.

Ik denk dat bij Ajax ook in de toekomst een supportersraad mogelijk is en paar leden van de supportersraad kan men aanschuiven bij de clubbestuur. Met deze mogelijkheid wil ik hier benadrukken dat de relatie van de supporters en de club echt versterkt kan worden, en bepaalde suppoters die rijk of financieel goed hebben kunnen best een aandeeltje van de club kopen. Ik pleit hiervoor 51/49 verhouding van de supporters en de clubbestuur.. De supporters hebben ook meningen over bepaalde coaches geuit op sociale media, maar in de toekomst moeten of kunnen ze meebeslissen met de bestuur wie de nieuwe coach wordt. Het zelfde geldt ook namelijk voor de spelers die niet of wel geliefd zijn bij de club, echter hun invloed is nu nog heel weinig van gekomen. De spelersraad moet er ook komen voor elke club en in een clubbestuur moet er een afgevaardigde komen van de spelersraad.

Dus we moeten af van machtige rijke clubvoorzitters die alles bepaalt over de club, spelers en de trainers, dat is een heel ongezonde situatie voor de voetbalwereld. Uefa en Fifa moeten ook nieuwe richtlijnen opstellen voor clubbestuur wat het ook met goed gedrag moet beloond worden... De regels moeten voor zorgen dat er geen rijke miljardairs of miljoenairs geen aandelen van de club meer kunnen kopen.

Abramovich be like: 'ja, leuk om te horen, bedankt voor je input, en nu leg ik het opzij.'

4 mei 2021 om 21:02

Abramovich wordt echt onderschat! Heeft zoveel liefde voor het spel en in alles merk je dat die man houdt van Chelsea, als er een eigenaar is die een voetbalclub niet als een speeltje ziet, dan is dat wel Abramovich.

Wat een geweldige voetbal club is Chelsea Football club toch. Je ziet dat Abramovic een echte club architect is. Hij weet de club goed in elkaar te zetten. Nu is te zien dat hij meteen zijn pen erbij heeft gepakt en tot een geweldige oplossing is gekomen. Hulde voor het voetbal, hopelijk volgen meerdere clubs. Mooi om te zien dat Chelsea Football club wederom voorop loopt bij dit soort geweldige intiatieven. # Come on you Blues # keep de blue flag flying high!

Dat moet de UEFA ook doen vind ik. Gewoon 2 vertegenwoordigers van de Europese supportersvereniging in het uitvoerend comité toelaten

Ze worden blij gemaakt met een dooie mus
Hij is gewoon bang dat het net zoals bij Man U uit de hand loopt en wil dat graag voorkomen
Echter als men aan tafel zit blijkt dat ze geen enkele input hebben
Niemand zal naar ze luisteren

En het mooiste is nog de "donatie" die voorgesteld wordt als men netjes meewerkt
Die donatie kan ik ook wel doen hoeven die mannetjes niet een heel jaar voor de grap bij hun aan tafel te gaan zitten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Chelsea6422
5.Liverpool6020
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder346
T. WernerAanvaller336
C. PulisicMiddenvelder254
C. Hudson-OdoiAanvaller232
E. MendyKeeper290
H. ZiyechMiddenvelder222
T. AbrahamAanvaller226
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren