KNVB hoopt op publiek en verplaatst alvast eerste Eredivisie-duel

Maandag, 26 april 2021 om 14:01Yanick Vos • Laatste update: 14:01

De KNVB heeft een nadrukkelijke oproep gedaan aan de politiek om ook de komende speelrondes van de Eredivisie toeschouwers toe te laten. De bond wil graag dat de pilotfase die in speelronde dertig werd ingezet een vervolg krijgt. “Het is cruciaal in deze fase voor de operatie en logistiek rondom het traject sneltesten om door te gaan en niet stil te vallen”, zo laat de KNVB weten aan de NOS. Ondanks dat er pas later deze week een besluit wordt genomen, heeft de KNVB het duel tussen Heracles Almelo en VVV-Venlo alvast verplaatst.

Het treffen tussen Heracles en VVV stond eigenlijk op vrijdagavond om 20.00 uur op het programma. De KNVB communiceert dat dit duel in samenspraak met de Eredivisie CV en ESPN is verplaatst naar zaterdagmiddag, 16.30 uur. "Met het oog op de benodigde organisatorische voorbereidingen voor het ontvangen van publiek, is deze wijziging ondanks de onzekerheid op dit moment al doorgevoerd", schrijft de KNVB op zijn website.

Dit weekend was publiek weer beperkt welkom bij de negen Eredivisie-wedstrijden. Supporters moesten eerst getest worden op het coronavirus en konden plaatsnemen op de tribune bij een negatieve uitslag. “Er is gebleken dat alles bij de stadions prima is verlopen", reageert de bond. “Bij de ingang duurde het iets langer, maar iedereen zat op tijd op z'n plaats.” De KNVB vindt extra testen ‘verstandig’ omdat de app waarmee de testen rond evenementen met publiek geregeld worden niet optimaal werkt.

Komend weekend is beperkt publiek welkom bij wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. De KNVB hoopt dat ook in de Eredivisie weer supporters aanwezig mogen zijn in de stadions. In de Eredivisie gaat het nog om vier speelrondes, in de Keuken Kampioen Divisie gaat het nog om drie speelrondes voordat de play-offs aanvangen. “Het is wenselijk voor de bedrijfstak om in deze fase nog publiek te ontvangen. Ook met het oog op perspectief en loyaliteit richting fans en supporters is het fijn om nog (beperkt) publiek te mogen ontvangen."

“Er is een wet die zou kunnen zorgen dat we tot het einde van het seizoen met publiek kunnen spelen, daar hoopt iedereen op”, liet Arno Vermeulen zondagavond weten bij Studio Voetbal. “Die wet moet nog door de eerste- en tweede kamer, dus ze zijn er al van overtuigd dat dit niet voor komend weekend gaat lukken. De KNVB heeft de overheid gevraagd om de testfase door te trekken, het is nog even afwachten of dat gaat lukken. Voor de duidelijkheid: komend weekend mag er nog geen publiek komen. Als die toestemming er komt, zou het nog goed kunnen komen. Het wordt spannend, we hebben er nu aan geroken. Het zou ook sneu zijn voor de teams die komend weekend thuis spelen.”28 reacties (laatste reactie door daanhessels670)

Het was echt weer een genot echt publiek bij de wedstrijden te zien Dit moet zo blijven tot einde seizoen En dan te hopen dat er in het nieuwe seizoen nog meer mensen bij mogen en dan weer op naar volle stadions geef ons dat heerlijke sfeer gevoel weer terug

Dat zou mooi zijn, maar als je de besmettingsaantallen ziet en het feit dat ze code zwart verwachten op de ic's dan zou ik niet te veel hopen.

25 april 2021 om 22:34

Aan de andere kant zijn deze week de besmettingscijfers in Leeuwarden niet gestegen, dus misschien valt het risico in de buitenlucht mee.

25 april 2021 om 22:38

Laten we het hopen. Bij Ajax zie je het ook weer misgaan. Hopelijk kunnen we weer snel terug naar "normaal" als iedereen een vaccinatie heeft gekregen, maar in den haag zullen ze wel niet heel blij worden van die beelden bij de Arena.

25 april 2021 om 23:56

Waar ik wel bang voor ben is als ze met zijn duizenden de trein/bus/metro in stappen.

26 april 2021 om 03:24

Kan alleen iemand mij het verschil uitleggen met vrienden thuis, al die mensen in het Vondelpark/bos. Ik denk dat het allemaal reuze meevalt en iedereen wordt in de ochtend nog getest voor de wedstrijd. Er zijn al onderzoeken geweest die aantonen dat in de buitenlucht de kans op besmetting veel kleiner is. Heb me echt vermaakt met de wedstrijd Willem II - RKC en Emmen - Heracles vanwege het fanatieke publiek, als hier geen publiek was, waren deze wedstrijden waarschijnlijk ook niet om aan te zien.

25 april 2021 om 22:35

Goedzo knul, heb je ook het NOS journaal gezien? Alle mensen testen voor dat ze toegang krijgen, en de zwakke lekker thuis blijven. Kunnen wij weer fijn naar het voetbal.

25 april 2021 om 22:40

Laten we het hopen, maar zal niet voor niks een testweekend zijn geweest. Daarnaast als het sneltesten niet werkt en jij loop het virus op tijdens een voetbalwedstrijd dan kan je later alsnog een "zwak" iemand besmetten.

26 april 2021 om 14:27

Wat hebben die met elkaar te maken dan??

Noem mij een geval waarbij een supporter (uit Leeuwarden bijvoorbeeld) of zelf op IC is belandt of iemand besmet heeft die vervolgens op IC is belandt?

Iedereen die aanwezig was gisteren in het stadion zat was negatief. Dus de kans dat zij besmet raken wanneer zij in het buitenlucht wat dichter bij elkaar staan is vrijwel nihil.

Maar goed,

Ik dacht dat het al de bedoeling was dat de laatste paar speelronden met publiek gespeeld zouden worden. Dat blijkt dus niet het geval? Dat reikt best naar competitievervalsing dan...

Neem Ajax-AZ.. Ik zeg niet dat Ajax zonder publiek niet met 2-0 gewonnen zou hebben, maar het lijkt mij wel erg krom wanneer je 1 wedstrijd in het seizoen bij de uitspelende ploeg supporters in het stadion hebt zitten terwijl je in je eigen stadion nooit iemand ziet...

26 april 2021 om 14:56

Dat wordt echt al een dikke maand verwacht en alsnog zijn er allerlei testen en zelfs verlichtingen aangekondigd.

26 april 2021 om 15:11

Vanaf Mei gaat het Corona virus weer met ze winterslaap vorig jaar in Europa daalde het overal om vervolgens weer toe te slaan als het erg warm/heet word. Maar hopen er dan genoeg mensen gevaccineerd zijn zodat we niet weer een herfst winter periode met veel extreme maatregelen krijgen.

Wat gaat er gebeuren nadat al die mensen (los van wat je er van vind) in Amsterdam daar bij elkaar staan bij de arena??? En de stadions en de Meivakantie.... Nee had nu even volgehouden.😔......

25 april 2021 om 23:32

Even? het is inmiddels bijna 60 weken geleden. In de wandelgangen hoor je ook al dat de Indiase variant dwars door het vaccin gaat, het nieuwe vaccin komt eind dit jaar pas. Wil je er nog 8 maanden bij hebben? En wat bij de volgende mutant? We kunnen niet zo blijven leven als we nu leven.

25 april 2021 om 23:42

Nee wat stel je voor dan?Lekker de ic's laten klappen en iedereen dood laten gaan die het virus niet aankan zodat we weer voetbal kunnen kijken in het stadion?Edit : wat een onzin ook wat je verkondigt over een "nieuw vaccin einde van dit jaar" hoe kom je daar eigenlijk bij?

25 april 2021 om 23:55

Iedereen dood, lekker inhoudelijk en volwassen zeg. Je weet dondersgoed dat we 3miljoen besmettingen hebben gehad en 17.000 doden. Slechts 2% komt uberhaupt in het ziekenhuis terecht. Maar daar gaat het überhaupt niet om, het is heel heftig wat er afgelopen jaar is gebeurt, maar wel graag bij de feiten blijven. Er zijn op dit moment 841 mensen op het ic in Nederland door covid. De overige bedden liggen om andere redenen vol. Tijdens de eerste piek lagen er meer dan 1300 mensen op het IC puur door corona. Best een verschil toch? Daarnaast zoals ik al afvroeg, wat wil je dan doen? Tot december in lockdown vanwege Indiase variant die langs het vaccin gaat? En daarna de Friese variant, de Schotse variant, de Russische variant. Zo kan je je eeuwig in lockdown praten. We hebben een jaar lang de tijd gehad een oplossing te bedenken en de enige oplossing die ik steeds hoor is een lockdown.

26 april 2021 om 00:06

Ik vind dat je erg bagataliserend overkomt. En als je mijn woorden wil gebruiken, gebruik ze dan goed.Ik zei : iedereen dood laten gaan wie het virus niet aankan, ipv iedereen dood . Best een verschil "toch" ?Je geeft het probleem aan maar geen oplossing , maar uiteindelijk zou de oplossing moeten zijn : terug naar normaal ondanks het virus, want "ja zo kunnen we niet aan de gang blijven."Ligt het aan mij of is juist dat wat jij voorstelt niet heel volwassen? Het meest lachwekkende is nog wel dat je even roept dat het vaccin (tegen de varianten) einde van dit jaar komt , fijn noteren we dat even in de agenda .

26 april 2021 om 03:29

@sc12 jij krijgt waarschijnlijk gewoon elke week je salaris en hoef je niets voor te doen. Het is gewoon een terecht punt dit duurt inmiddels 60 weken en elke keer zeggen ze nog even volhouden. Ik denk dat op de lange duur de schade groter wordt dan de Corona zowel economisch als mentaal bij sommige. Er zijn al zat zelfmoorden geweest vanwege mensen die zich erg eenzaam voelde in deze tijd. Zijn die niet erg? Je hebt een jaar gehad en wordt tijd dat er gekozen gaat worden, want met al die varianten ben je over 10 jaar nog bezig. Dat is gewoon niet gezond of zou je het tof vinden zo lang thuis niks doen, niet meer na je favoriete club Ajax. (Als je dat al deed)

26 april 2021 om 09:24

Ik ben een ondernemer die het momenteel lastig heeft door de corona. Dat zal je verbazen maar het is wel zo, dus dat argument gaat niet op.Je mag me een pm sturen voor het kvk nr dan kan je het verifieren.

26 april 2021 om 11:06

Daar gaat het toch niet om Sc12? We zitten er nu meer dan een jaar in, je hebt een jaar de tijd gehad om te organiseren om te heropenen. Code zwart kennen we overigens gewoon van de influenza golf, dus ons zorgprobleem is al jaren bekend. Zie ook debat van afgelopen donderdag interuptie van Nicki Pouw-Verweij. We moeten echt niet doen alsof dit pure overmacht is, dat is het niet. Dit is gewoon een keuze geweest en daar betaal je nu de rekening voor. We zijn een van de rijkste landen ter wereld, we betalen miljarden per maand aan zorgpremies en voldoende personeel regelen kunnen we niet, het was nota bene in 2012 de reden dat PVV uit de coalitie stapte. Continu alles weg bezuinigen. De pandemie kunnen we niemand verwijten, maar de gevolgen in de zorg is 100 Vvd. En aangezien Nederland VVD gewoon weer terug stemt en zelfs in de peilingen na de zoveelste schandaal VVD alleen heerser is, kiezen we niet voor een vernieuwd beleid. Dus mijn vraag nogmaals. Corona gaat niet meer weg, dat weten we allemaal en er zullen altijd mutaties zijn dat het vaccin ontspringen, wil je levenslang in lockdown of wil je wat van het leven maken zolang het mag duren? Daarnaast geef je aan er is geen alternatieve oplossingen geboden, die zijn er wel degelijk geboden, ik wijs je op Herstelnl waar Barbara Baarsma bijvoorbeeld iniatiefnemer was. Forum pleit al een jaar voor een 2 sporen beleid. PVV en Denk vechten al jaar en dag voor buiten alles toe te laten en binnen beter te faciliteren icm de huidige maatregelen. Weet je wanneer de hamer van Rutte kwam? 14 oktober. Het is 26 april. Een virus kan je niet kapot slaan, je kan het enkel remmen, maar je weet dat je bij het remmen aan de andere kant mensen weer verliest, geen enkele beslissing is populair. Maar het is nu tijd om de burger haar eigen verantwoording te geven. Wil je geen risico nemen? Prima, je kan bij Albert Heijn gewoon bestellen en leveren, niemand verplicht je naar buiten te gaan.

De KNVB wil natuurlijk zo snel mogelijk ook weer volle stadions, omdat het EK eraan komt en financiëel natuurlijk ook gunstiger is. Met gezond verstand - ook al worden de mensen getest - is het bizar om te denken dat een voetbalorganisatie een mensenmenigte van 50.000 supporters bij elkaar wil brengen. Ik kan een doemdenker zijn.

Zou fijn zijn. Buiten kan het makkelijk en in grote stadions heb je genoeg ruimte. 20.000 zou makkelijk kunnen.

26 april 2021 om 15:07

Zo, kenner

Ik probeer her even om te draaien, hoe realistisch is het vanuit club-oogpunt? De clubs krijgen op z'n vroegst maandag duidelijkheid, dinsdag is koningsdag, dan heb je drie dagen om alles te realiseren. Dit zal voor grote clubs al een uitdaging zijn, laat staan voor clubs als RKC, VVV en Fortuna Sittard. Gooi dan alles op de laatste twee speelronde en gooi daarvoor alles in de strijd. Wat me trouwens ook opvalt, nog niemand heeft het gehad over competitievervalsing (gelukkig), maar Willem II heeft in de degradatiekraker tegen RKC toch zeker voordeel van het publiek, terwijl in Waalwijk dit niet het geval was.

Had de overheid het beleid van jarenlang de IC capaciteit afschalen beëindigd en omgedraaid, wat veel goedkoper en logischer beleid zou zijn, en mensen aan zou sporen om gezond te leven ipv waar er nu al ruim een jaar toe opgeroepen wordt en wat er allemaal voor ongezonds mogelijk is dan had er gewoon al 2 seizoenen lang publiek op de tribunes kunnen zitten. Los daarvan zijn ze in Den Haag niet voetbalminnend als ze er zichzelf niet mee in de kijker kunnen spelen dus ik reken helemaal nergens op. (Ik zeg niks verkeerds en beledig niemand dus verwijderen of verongelijkt op reageren is totaal onnodig)

De openstelling voor publiek is gekoppeld aan het opdoen van wetenschappelijke kennis (althans, zo wordt het gepresenteerd). De Knvb heeft gewoon als doel publiek te laten genieten. Ik geloof dat dit met de besmettingscijfers van nu niet helemaal aansluit. En ook dit weekend lieten de clubs zich niet van hun beste kant zien. Neem de balkonscene van Ajax, hoe begrijpelijk ook, maar je kunt als club niet gaan staan applaudisseren voor een groep mensen die massaal de regels negeert. Dan begrijp je echt de gevoeligheid niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren