UEFA bepaalt: na Bilbao verliest ook Dublin vier EK-wedstrijden

Vrijdag, 23 april 2021 om 13:32 • Laatste update: 14:24

In navolging van Bilbao is ook Dublin geen speelstad op het EK van komende zomer. De UEFA meldt vrijdag dat de wedstrijden die in de Ierse hoofdstad zouden worden gespeeld, worden overgenomen door Sint-Petersburg en Wembley. Het besluit is genomen omdat Dublin niet kan garanderen dat er publiek welkom is bij de EK-wedstrijden. Eerder deze week werd al bekend dat Bilbao komende zomer geen speelstad meer is. De stad kan door de strenge restricties in Baskenland rond het coronavirus eveneens niet garanderen dat er publiek aanwezig kan zijn. De UEFA eist dat er bij iedere wedstrijd publiek is en heeft Sevilla aangewezen als vervangende speelstad.

Er zouden in totaal vier wedstrijden afgewerkt worden in Dublin. Drie groepsduels Polen - Slowakije, Zweden - Slowakije en Zweden - Polen gaan naar Sint-Petersburg, terwijl een kwartfinale wordt afgewerkt op Wembley. Dublin kan niet garanderen dat er publiek welkom is bij de EK-wedstrijden, wat een eis is van de UEFA. In een statement op de website van de UEFA spreekt voorzitter Aleksander Ceferin zijn waardering en dankbaarheid uit naar Bilbao en Dublin voor hun getoonde inzet.

Het artikel gaat verder onder de video
ORANJE LEEUWINNEN I Sarina Wiegman reageert op loting voor de Olympische Spelen
Meer videos

Maandag kregen speelsteden Bilbao, Dublin en München te horen dat ze tot vrijdag hadden om nader te onderzoeken of ze wedstrijden met publiek kunnen huisvesten. Van München is inmiddels bekend dat er naar verwachting 14.500 toeschouwers welkom zullen zijn in de Allianz Arena. Het stadion van Bayern München heeft een capaciteit van 70.000 bezoekers. In München worden de drie groepsduels van de Duitse nationale ploeg en een kwartfinale afgewerkt.

Bilbao werd zeven jaar geleden aangewezen als een van de speelsteden tijdens het EK. De drie groepswedstrijden van Spanje, tegen Polen, Zweden en Slowakije, zouden allemaal worden afgewerkt in het stadion van Athletic Club, evenals één achtste finale. Die wedstrijden zullen echter plaatsvinden in Estadio de La Cartuja in Sevilla. Het organiserend comité in Bilbao spreekt van een ‘eenzijdig besluit’ van de UEFA en gaat juridisch advies inwinnen over de kwestie.

Volgens de organisatie in Bilbao heeft de UEFA woensdag echter plots medegedeeld dat de wedstrijden verplaatst worden. "Maar we staan niet toe dat ze spelletjes spelen met Bilbao en de Baskische instituten", schrijft men in een statement. "We hebben geen enkele reden gelezen van de UEFA, geen sportieve, sociale of economische en al zeker niet een reden die te maken heeft met de publieke gezondheid."

De organisatie zegt tot dusver al minstens 1,2 miljoen euro te hebben besteed aan de organisatie van de wedstrijden. Het statement wekt de indruk dat de organisatie gaat bekijken of die kosten op de UEFA verhaald kunnen worden, daar er een contract is ondertekend door de Europese bond, de organisatie en de Spaanse bond (RFEF). Tien speelsteden hebben inmiddels wel kunnen garanderen dat de stadions voor 25 procent gevuld zijn: Amsterdam, Baku, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en Sint-Petersburg.39 reacties (laatste reactie door pinko)

Los van de slechte communicatie en de vage procedure vind ik het geen gelukkige keuze. San Mamés is een voetbalstadion pur sang. Dat wordt nu ingeruild voor zo'n multifunctioneel stadion in Sevilla waar het publiek op 30 meter van het veld zit vanwege de ontsierende hardloopbaan om het veld. Als dat je enige optie is, oké, maar in Sevilla heb je ook gewoon twee profclubs met meer dan prima stadions. Zowel het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán van Sevilla als het Estadio Benito Villamarín van Real Betis zouden dit prima kunnen.

22 april 2021 om 08:10

Ze willen in het Baskenland simpelweg niet hebben dat Spanje er speelt. Dat speelt op de achtergrond.

22 april 2021 om 08:52

Dan moesten ze zich geen kandidaat stellen

22 april 2021 om 17:42

Door de pandemie is de situatie gewijzigd vermoed ik. Spanje moet nu wel in Spanje (beter het Baskenland) spelen. Anders heb je een punt.

23 april 2021 om 14:46

In het Benito Villamarin passen ook nog eens 3000 mensen meer als in het stadion waar ze nu gaan spelen. Ze zullen er niet allemaal in mogen, maar ondanks dat blijft het een mooie locatie. Daarbij is het echt een schitterend stadion. Maar ik denk dat de bobo's liever droog zitten waardoor ze nu uitwijken naar het Estadio de La Cartuja. Andere optie was misschien het Wanda Metropolitano.

Dit zou voor mij de reden zijn om uit de UEFA te stappen. Dat ondoorgrondelijke instituut die denkt/vindt/weet dat ze zoveel macht hebben, dat ze altijd hun wil kunnen opdragen aan iedereen. Diegenen die niet luisteren, moeten maar voelen. Dit soort instanties gaan over lijken. Het boeit ze geen reet hoe of wat, zolang hun wil maar ingewilligd wordt. Als iedereen daar nou gewoon tegen in opstand zou komen. En UEFA en FIFA zijn volledig inwisselbaar instanties in mijn betoog. Denken allebei alleen maar aan zichzelf.

22 april 2021 om 01:22

Klopt, maar vervanging van die instanties is nu verder weg dan ooit. Ze zitten nu na de gefaalde Super League immers nog steviger in het zadel, nu ze zichzelf als ‘overwinnaars’ neer kunnen zetten. Met de gedachte van ‘iedereen moet naar ons luisteren want jullie hebben gezien wat voor ramp er dreigt wanneer wij tegengewerkt worden’. Doet me een beetje denken aan Palpatine van Star Wars; die gebruikte de arrogantie van z’n vijand om ze zichzelf onderuit te laten vloeren waardoor het nog makkelijker was om ze in een slecht kader te framen, zodat hij vervolgens zelf lekker aanbeden werd als ‘redder’ en vervolgens decennia de tiran uit kon hangen. Het feit dat een vergelijking tussen de Uefa en een van de grootste fictieve schurken van de afgelopen eeuw zo gelijkloopt vind ik niet echt geruststellend.

23 april 2021 om 14:23

Groen randje voor de Star Wars reference die zeer treffend is. En helaas ook eens dat je zegt dat die vervanging verder weg is dan ooit. Lijkt me nog realistischer dat je hoopt op een degelijk mens aan het hoofd van dat slangennest. Als je dan kijkt naar wat voor schorsingen oud-bestuurders hebben is dat ook mijlenver verwijderd van ons..

23 april 2021 om 18:29

Dan zijn Perez en Laporta etc de Jedi Council. Maar wie is dan Yoda?

22 april 2021 om 01:56

Daarom snap ik de euforie niet in de situatie rondom de Esl. Iedereen doet net alsof de Uefa opeens een ethisch verantwoord instituut is dat opkomt voor de wensen van de voetbalsupporters. Hou toch op. Ze hebben een monopolie op het Europees voetbal en kunnen je zo uitsluiten als iets ze niet zint. De Uefa is gewoon een dor en dor verrotte club waar het geld ze naar hun hoofd is gestegen. Dat tonen ze nu weer fijn aan.

22 april 2021 om 06:47

En daarom snap ik die ondoordachte stap van de SL juist niet. Dit hadden ze veel beter aan moeten pakken, veel meer gericht tegen de UEFA ipv vóór hun eigen gewin. Die 12 clubs hebben er juist nog meer voor gezorgd dat de UEFA sterker dan ooit op zijn plek zit. Het was een egoïstisch, ondoordacht plan. Puur gericht op het geld ipv op de vernieuwing van het voetbal. En nu ben je nog verder weg van huis. Dit kan je de clubs heel erg kwalijk nemen. Verandering was juist heel goed geweest. Alleen niet op deze ondoordachte, megalomane en egocentrische manier. Aan alles merkte je namelijk uiteindelijk dat het niet goed zat, dat het er veel te snel doorheen gedrukt was. Maar het gejuich dat de SL niet doorging was echt om heel andere redenen. Niemand is blij met die dino instanties!

22 april 2021 om 08:38

Of ze het nou meer gericht tegen de UEFA hadden gedaan of niet. Het blijft toch hetzelfde. De grote clubs hebben met hun wens voor de ESL laten zien uit te zijn op meer geld. Wat gebeurt er? De UEFA trekt opeens 4,5 miljard uit de kas om in de Europese toernooien te gooien. Het gaat die clubs toch niet om de fans, eerlijke verdeeldheid van het geld etc. Het gaat ze om de eigen zakken vullen en met dat extra geld wat er vrij komt hebben ze alsnog hun zin.

22 april 2021 om 15:36

@supernico31: Ik denk dat niemand hier met de illusie leeft dat de Uefa het antwoord op alles is. Het huidige stelsel en het plan voor de hervormingen van de Champions League zijn echter stukken minder schadelijk voor het voetbal als geheel dan een ESL met 15 vaste deelnemers en maar plek voor vijf clubs op uitnodiging.

22 april 2021 om 17:52

Minder schadelijk wil niet zeggen dat het niet schadelijk genoeg is. De huidige opzet van de CL is al een gedrocht om te zien en ze willen het nog erger maken door meer teams erin te gooien. Het voetbal is gewoon kapot en dat kan alleen veranderen door de Uefa een keer op zijn plek te zetten en daar hoort helaas chaos bij. Die ESL is een slecht idee, maar laat de boel maar een keer klappen. Misschien dat de Uefa dan een keer inziet dat ze eigenhandig het Europese voetbal hebben verpest en dat ze moeten herstructureren om het voetbal terug te brengen naar de basis.

23 april 2021 om 13:54

Hoe zeer ik het ook met je eens ben denk ik ook dat als je zonder de Uefa verder zou willen er niet ineens een organisatie zal opstaan die niet dezelfde fouten heeft als de Uefa. Je ziet het binnen elke grote organisatie dat er mensen zitten die enkel en alleen de eigen belangen behartigen en helemaal niks geven om wat er buiten dat belang omgaat.

23 april 2021 om 14:07

Snap je reactie niet. De stad Bilboa is geen lid van Uefa. Hoe kunnen ze uit Uefa stappen? De Spaanse bond is wel lid van de Uefa maar zij zijn niet benadeeld. Er wordt nog steeds in Spanje gespeeld. Nu met thuispubliek, dus zeker geen nadeel. Het meest logische voor de stad Bilboa is om de reeds gemaakte kosten proberen terug te halen bij de Uefa. Aangezien het om een relatief laag bedrag gaat, komen ze er wel uit. Kan ook door een toekomstige EL of supercup finale in Bilbao te spelen.

23 april 2021 om 14:07

Dit is toch heel normaal, en ook wenselijk? De landen die geen publiek kunnen toelaten hebben niks aan een EK wedstrijd. De hele reden dat je als land een EK wedstrijd wil organiseren is zodat je eigen fans kunnen kijken, als dat niet kan, wat heeft het voor zin om die wedstrijd dan te willen hebben? Je verdient er als land niks aan, je hebt alleen maar kosten om de teams te beveiligen, de fans weg houden van het stadion, etc. Bovendien is het voor de voetballers ook zinloos om naar een corona hotspot te vliegen om daar voor nul publiek te spelen. Niet voor niets zijn de nationale bonden en de teams zelf er ook voor om elders te spelen.

En zo is de uefa dus... schijt aan de pandemie. Schijt aan de investeringen het lokale leven. Iedereen moet buigen. Zelfde met de sl. Als het doorging dan werden spelers gewoon beroofd van het spelen van een ek en wk. Maar dit bericht zal weinig aandacht krijgen onder voetbalfans want ze hebben er weinig last van.

22 april 2021 om 08:54

Furr, hou nou eens op man. Niemand is blij met de UEFA, echter die Super League was nog slechter. Dat jij t leuk vond met je club kan ik nog begrijpen. Maar die twaalf clubs waren in helemaal niks beter dan hoe de UEFA nu is. Egocentrische, megalomane en narcistische organisaties. Alleen denkend aan zichzelf en aan het geld.

22 april 2021 om 12:44

De Uefa is gewoon hetzelfde. Komen alleen in actie omdat ze in hun portemonnee worden geraakt. Dat hypocriete gejank dat ze het voor het voetbal en de fans doen kijk ik gewoon doorheen.

23 april 2021 om 14:14

De uefa heeft hier toch geen schijt aan de pandemie? ze willen juist weg blijven van deze corona hotspots, en spelen waar het wel veilig genoeg is voor spelers en publiek. Waarom zou je in vredesnaam twee teams invliegen naar een gevaarlijke stad en daar zonder publiek spelen, dat zou absurd zijn.

23 april 2021 om 17:35

@Hangover, dat hebben ze wel, want ze willen niet dat er in lege stadions wordt gespeeld. Terwijl dat toch echt het veiligst is. Maar ja, dan hebben de bobos geen gratis live wedstrijden. Het gaat de Uefa niet om de veiligheid, maar om het eigen imago en de centen.

Geldt dit ook niet voor de andere bonden zoals Fifa, Uefa, Knvb en alle andere bonden. Hun maken de dienst uit en leden hebben geen enkele zeggenschap. De SL had er heus wel gekomen als men doordacht te werk was gegaan en een goed plan van aanpak had gepresenteerd openstaande voor iedereen en niet voor bepaalde vriendenclubjes. Nu waren het de Engelse teams waar de meeste niet eens in de top spelen. Real was puur uit om hun eigen belang om geld te verwerven voor aankoop dure spelers. Barcelona om hun schulden te kunnen aflossen enz. Deze 12 hebben totaal niet stil gestaan bij de fans. Real gaat nog komen van nu kunnen we die spelers niet halen. Waar ligt dat aan??? Het is puur eigen macht spelen doordat er steeds meer geboden wordt voor een spelers te kunnen contracteren waar ook Real aan heeft meegewerkt. Kosten wat kost moest er een beroemde en beste speler worden aangekocht wat de prijzen alleen maar heeft doen stijgen. Schulden moesten er gemaakt worden om de beste speler te strikken en contracten werden omhoog gedreven. Makelaars moesten steeds meer geld hebben. Clubs konden al niet meer buiten een investeerder en een eigen vermogen hadden ze niet meer. Aan het FFP werd niet eens meer gekeken. Een club in Nederland die een paar duizend euro schuld heeft krijgt al geen licentie meer wat in mijn ogen indruist tegen de normen van de Uefa waar o.a. de Spaanse clubs barsten van de schulden en gewoon hun gang mogen gaan.
Terug naar de tijd dat moeten we en limieten op transferbedragen in stellen. Spelers zijn nu net als vee die verhandeld worden en ook die willen binnen de kortste zoveel verdienen wat een normale burger tot zijn 67e nog niet bij elkaar krijgt verdient.
De clubs hebben de bonden gemaakt en gekozen en hun gang laten gaan. Nu o.a. Real geen spelers kan kopen zoals ze beloofd hebben moeten deze bonden het nu ineens ontgelden ten kosten van hun eigen glorie.

23 april 2021 om 14:47

De Uefa is een samenwerkingsverband tussen de bonden, als die iets niet willen, dan wil de Uefa dat ook niet, en omgekeerd. Probleem met de SL is dat het kleine groepje topclubs vinden dat ze niet genoeg invloed hebben tov de andere leden, en eruit willen stappen.

De ESL veroordelen wegens hebberigheid van enkele clubs als Uefa zijnde en 2 dagen later met een uitgestreken gezicht steden die investeringen hebben gedaan de put in duwen omdat ze hun volksgezondheid boven het winstbejag van de Uefa zelf plaatsen. Er zijn bepaalde delen waar ik het niet mee eens was, zoals het feit dat de 15 founding fathers niet zouden kunnen degraderen. Maar ik hoop van harte dat deze mislukte poging iets in gang zet, het idee dat we die corrupte Uefa niet nodig hebben. Hoog tijd dar de clubs en bonden de koppen bij elkaar steken om dat juk af te gooien.

23 april 2021 om 14:17

Als je vanwege het geinvesteerde geld met alle geweld toch gaat spelen in onveilige steden stel je winst boven volksgezondheid, hier doet de Uefa exact het omgekeerde.

23 april 2021 om 15:04

Neen helemaal niet. Ze keuren de steden niet af vanwege een risico, ze keuren hen af omdat ze niet kunnen garanderen dat er -betalende- fans aanwezig mogen zijn. Als ze vanwege de gemaakte investeringen toch doorgaan is dat niet uit winstbejag maar solidariteit voor deze steden

Het EK, ook al zoiets wat niet meer is wat het geweest is. Die uitbreiding van 16 naar 24 landen is echt waardeloos. Normaal gesproken 4 sterke poules waarbij er maar 2 doorgingen. Nu gaan zelfs de beste zoveel nummers 3 ook door waarbij je misschien van de zomer al genoeg hebt aan een overwinning op Noord Macedonie.

23 april 2021 om 14:18

Dat maakt toch niet uit? die zwakkere landen worden er dan een ronde later uitgeknikkerd.

23 april 2021 om 14:32

Ja daarom. Je kan de groepsfase wel overslaan. Dan worden landen als Finland,hongarije,noord Macedonie,slowakije eruit gefilterd.

23 april 2021 om 14:35

Die worden vrijwel allemaal toch eruit gefilterd in de groepsfase, er slippen misschien 1 of 2 flutploegen doorheen, en die vliegen er dan in de volgende ronde uit. Ik moet zeggen, ik ben geen voetbaljunkie die alle kwalificatiepotten ziet, ik vind t best leuk om een Ierland, Nederland of Servie op een EK te zien.

23 april 2021 om 14:43

Ja dat bedoel ik. Deze landen gaan in de groepsfase eruit, maar er zit toch geen enkele spanning in de groepsfase? Dat was altijd wel. Zonde toch dat het nu pas 2 weken later ergens om gaat.

23 april 2021 om 14:48

Spanning in de groepsfase vind ik eerlijk gezegd nooit zo leuk, dan krijg je van die onderonsjes in de laatste wedstrijden waar ploegen een gelijkspel afspreken enzo. In mijn ogen is de groepsfase er alleen om de duidelijk zwakste ploeg eruit te krijgen, en voor de grote ploegen om wedstrijdritme te krijgen (ook belangrijk). Daarna begint het echte werk.

23 april 2021 om 15:02

Wellicht dat ik wat verwend ben met heerlijke feesten in de kroegen al tijdens de groepsfase. Ik kan me nu gewoon niet voorstellen dat het net zulk feest is met wedstrijden tegen Noord Macedonie.

Wat zijn de straffen van de 12 clubs die een Super League wilden starten? Dat zou vandaag ook bekend worden, aldus Ceferin....()

23 april 2021 om 21:04

Straffen? Uefa? O,0 straf. Ze hebben geen rechtsmiddelen voor het bestraffen van de actie.

25 april 2021 om 10:44

En al hadden ze die wel, dan nog blijft het bij blaffen, maar niet bijten....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren