Ki-Jana Hoever: ‘Liverpool verlaten was de beste keuze die ik kon maken’

Donderdag, 25 maart 2021 om 15:18Thijs Verhaar • Laatste update: 15:18

Ki-Jana Hoever stapte in september over van Liverpool naar Wolverhampton Wanderers en heeft allerminst spijt van die keuze. Op Molineux krijgt hij nu al geregeld speeltijd, terwijl hij naar eigen zeggen nog niet eens volledig gewend is aan de kenmerkende speelstijl van the Wolves. De negentienjarige verdediger kwam dit seizoen al tot tien optredens, waarmee hij zijn totaal van vier wedstrijden bij het eerste elftal van the Reds nu al heeft overtroffen.

Hoever speelde dit seizoen de volle negentig minuten tegen zowel Manchester City als Manchester United, terwijl hij ook tegen Chelsea een helft mocht meedoen van trainer Nuno Espírito Santo. De Portugese oefenmeester ziet in Hoever een ideale winger die met zijn snelheid de hele flank moet bestrijken in het kenmerkende 3-4-3-systeem van Wolves. “Aan die stijl heb ik wel flink moeten wennen”, bekent de Nederlander in gesprek met Goal. “De manier van verdedigen is heel anders dan bij Liverpool, maar ik krijg er steeds meer vat op.”

De rechtsback annex centrumverdediger geeft aan dat hij sinds zijn komst vooral veel spierkracht heeft gewonnen. “Voor die tijd compenseerde ik veel met mijn snelheid, maar ik was niet sterk genoeg om centraal achterin te kunnen spelen in de Premier League.” Dat gebrek aan fysieke kracht werd vooral pijnlijk duidelijk toen hij op de training voor het eerst de degens moest kruisen met Adama Traoré. “Gelukkig weet hij dat ik nu groter en sterker ben”, grapt Hoever. “Maar het blijft natuurlijk lastig om hem te verdedigen, omdat eigenlijk helemaal niemand vergelijkbaar is met hem.”

De verdediger legt uit dat een vleugelaanvaller normaal gesproken snel of sterk is en de Spaanse krachtpatser is allebei. “Dat maakt het zo moeilijk om hem te bespelen. Als je te dichtbij hem komt, troeft hij je met zijn fysiek af en als je hem ruimte geeft, rent ie je juist weer voorbij”, aldus de verdediger, die dankbaar lering trekt uit de vele duels die de twee op de training uitvechten. “Het is heel goed voor mij om dagelijks met hem op het veld te staan, want daar leer ik enorm veel van. Ik voel dat ik iedere dag sterker word.”

Ki-Jana Hoever debuteerde als zestienjarige bij Liverpool, maar wist er niet door te breken.

Wolves is alweer de derde club voor de negentienjarige Hoever, die Ajax op vijftienjarige leeftijd verruilde voor Liverpool. Daar maakte hij tijdens zijn allereerste training met het eerste veel indruk door Mohamed Salah met een fenomenale tackle dwars te zitten. Dat hoogtepunt resulteerde uiteindelijk in zijn opmerkelijk snelle debuut voor Liverpool, waar hij in de FA Cup met de leeftijd van 16 jaar en 354 dagen de op drie na jongste debutant ooit was. “Ja, dat zijn mooie herinneringen! Het eerste team had toen wat blessures en ik mocht al na zes minuten invallen door nog een uitvaller”, memoreert hij. “Tegen Wolves!”

Uiteindelijk zou hij door de concurrentie van Trent Alexander-Arnold en later ook de jong doorgebroken Neco Williams slechts vier wedstrijden spelen in de hoofdmacht. Tot een debuut in de Premier League kwam het zelfs helemaal niet voor Hoever. Hij hoefde dus niet heel lang na te denken toen Wolves hem die mogelijkheid afgelopen zomer wel bood. “Het was niet gemakkelijk om Liverpool achter me te laten, maar ook niet moeilijk. Ik wist dat ik niet veel kans had op speeltijd, dus besloot ik ervoor te gaan. Naar mijn idee was dat de beste keuze die ik kon maken.”

Hij kon toen echter niet weten dat Liverpool - waar hij zijn nog twee jaar lopende contract kon verlengen - in de huidige jaargang te maken zou krijgen met een flinke blessuregolf, waardoor hij mogelijk toch een serieuze kans had gekregen in het elftal van Jürgen Klopp. “Misschien wel inderdaad, maar zo denk ik niet. Ik vroeg me alleen af hoeveel speeltijd ik zou krijgen als iedereen fit was”, legt hij uit. “Liverpool heeft zo’n geweldig team met misschien wel de beste verdedigingslinie ter wereld, dus het was erg lastig geweest om daar door te breken, terwijl bij Wolves een mooi plan voor me klaar lag als speler die echt bij het eerste team betrokken zou worden.”

Ajax hofleverancier in de door Ansu Fati gewonnen talentenjacht NXGN

Ki-Jana Hoever wordt door Goal geschaard bij de vijftig grootste talenten ter wereld. In de NXGN lijst bezet hij de 33e plek.Lees artikel

Hoever besloot dus in te gaan op het aanbod van Wolves, dat hem voor een kleine tien miljoen euro kocht. Die som kan nog met vijf miljoen euro oplopen als aan bepaalde bonussen wordt voldaan, terwijl the Reds ook vijftien procent van de eventuele volgende transfersom ontvangen. En daarmee is het hoofdstuk Liverpool afgesloten voor Hoever, die nog wel nauw contact onderhoudt met Virgil van Dijk. “Hij stond altijd voor me klaar en is ook gewoon een briljante speler. Iedereen die naast hem staat, lijkt meteen een goede verdediger, haha. Hij heeft me altijd gecoacht en ik ben dankbaar voor die lessen.”

Bij Wolves steekt Hoever het meest op van Nélson Semedo. De ex-speler van Barcelona werd eveneens afgelopen zomer gehaald en strijdt met de Nederlander om een basisplaats als rechtervleugelverdediger. Semedo speelde 27 keer, Hoever 10 keer. Daar is laatstgenoemde vooralsnog tevreden mee, al hoopt hij in de toekomst op meer. “Ik ben blij dat ik echt bij de ploeg word betrokken. Dat was ook zo afgesproken, maar ik weet ook dat ik nog veel beter kan dan dit. Het is een goed begin. Ik moet geduldig op mijn kansen wachten, maar wil wel elk jaar meer en meer. Daar moet ik keihard voor blijven werken en dan weet ik zeker dat ik mijn doelen kan behalen.”


Poll

Heeft Hoever inderdaad de juiste keuze gemaakt door naar Wolves te verkassen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door ajaxxxlove)

Op je 18e nog niet doorgebroken zijn bij 1 van de beste teams ter wereld is geen schande lijkt mij. Ben benieuwd hoe zij zich ontwikkelt.

Lekker spelertje . Prima keus gemaakt laat maar zien dat je niet altijd in nederland hoeft door te breken .jong ook nog en met veel potentie .ziet iemand hem het grote oranje halen.

25 maart 2021 om 11:36

Ja, heeft de flair, de drive en de snelheid om toekomstig back van Nederland te worden.

25 maart 2021 om 13:01

Mooi!!

Dit is misschien de beste keuze die hij heeft gemaakt, maar misschien was op je 16e naar Liverpool vertrekken wel de minst keuze. Ik moet het nog zien met deze speler. Timothy Fosu-Mensah heeft in het seizoen 15/16 8 wedstrijden gespeeld bij United, in het seizoen 17/18 zelfs 21 wedstrijden voor Crystal Palace. Dat heeft hem ook nog niet heel erg op weg geholpen in zijn loopbaan. Dus die paar wedstrijdjes nu voor Hoever zegt nog niet zo heel veel.

25 maart 2021 om 11:52

Ajax bood hem geen contract aan, toen is hij naar lfc gegaan heeft daar zijn debuut gemaakt en nu speelt hij voor wolves niet zo slecht toch

25 maart 2021 om 11:57

@teambully, Hoever heeft wel een contract aangeboden gekregen. Hij is van 2002 en toen was Ajax alweer van het belachelijke idee afgestapt om pas met 17 jaar een contract aan te bieden. Bij Fosu mensah was dat wel het geval. Die is vooral niet verder gekomen door blessures. Wel jammer van hem en zijn broertje Paul. Allebei op eerste oog zo sterk maar allebei blessuregevoelig

25 maart 2021 om 12:04

Klopt, echter heeft Hoever natuurlijk geen zware blessure gehad en Fosu-Mensah wel. Ik denk dat als Fosu-Mensah blessurevrij was gebleven zijn carrière er heel anders uit had gezien. Mocht Hoever blessurevrij blijven is hij binnen 2 jaar basisspeler is bij Wolves en zit hij bij het Nederlands elftal. Deze jongen heeft echt veel talent.

De discussie om op vroege leeftijd naar het buitenland te gaan speelt natuurlijk al een behoorlijke tijd, maar wat mij opvalt is dat veel spelers die kiezen voor een topclub deze al vrij vroeg verlaten voor een subtopper/middenmoter. Kijk naar Redan, Aké, Zirkzee en nu dus Hoever die in eerste instantie kiezen voor ''een fantastisch traject'' bij een topclub maar daarna toch weer een stap terug nemen. Wat zeg dit, namelijk dat deze jonge spelers of verschrikkelijk naïef zijn of gewoon bewust kiezen voor het geld. Nadat hun contractperiode erop zit en in hun tienerjaren miljonair zijn kiezen ze voor een stap terug om toch aan speeltijd toe te komen. Tsja geef ze ongelijk.

25 maart 2021 om 12:14

@sacha567, een stap terug in geld is het zeker niet. Hoever verdient bij Wolves rond de 2.5 miljoen per jaar. Ake is best lang gebleven, op zijn 22e ging hij weg. Daarvoor wel verhuur.

25 maart 2021 om 12:31

Klopt qua financiën geen stap terug, maar wel qua niveau. Dit zijn bedragen die je in Nederland nooit zal gaan verdienen.

25 maart 2021 om 12:15

Door zijn keuze om op zijn 16e naar Liverpool te gaan, zit hij nu wel op zijn 19e bij wolves. Je weet natuurlijk niet hoe het anders was gelopen, maar om het nou zijn minste keuze te noemen.. ik heb hem iig wedstrijden op RB zien spelen en hopelijk speelt hij daar vaker zodst we hem ook zo kunnen gebruiken bij oranje.

25 maart 2021 om 12:16

Is het een schande als je niet doorbreekt bij een absolute topclub en vervolgens de rest van je carrière bij dit soort mooie clubs speelt? Een loopbaan als Van Aanholt zou ik ook voor tekenen namelijk! En wie garandeert ons dat hij via de Nederlandse competitie wel zou slagen bij een club als Liverpool?

25 maart 2021 om 13:05

Er zijn genoeg spelers die in de eredivisie top zijn en het vervolgens nergens anders waarmaken. (BMI, klaasen, siem de Jong etc). Ik vind de vele speelminuten als talent in de eredivisie geen garantie op later succes in de topploegen. (Vroeg vertrekken ook niet). Misschien was deze keuze om naar liverpool gaan toendertijd wel zijn beste. Minder minuten maar wel sterkere tegenstanders.

Kon beter bij Ajax blijven. Als je nu ziet met Rensch en Timber dan had hij zeker kansen gekregen. Nu is het voornamelijk op de bank zitten.

25 maart 2021 om 11:53

Ajax had hem geen contract aangeboden en bijna iedereen van zijn lichting ging naar u19 en hij moest in de u17 blijven

25 maart 2021 om 12:14

Hij was ook pas 16 jaar toen hij naar Liverpool vertrok, dat hij in de O17 zou spelen was dus ook helemaal niet zo vreemd, toch?

25 maart 2021 om 22:26

Hij had wel degelijk een contractaanbieding en was simpelweg minder dan Timber die toen rechtsback stond team boven hem. Ook logisch dat hij bij de o17 moest "blijven" aangezien hij daar nog amper had gespeeld, zou bij Ajax gewoon op CV terecht zijn gekomen want was aanvallend niet sterk genoeg om back te spelen.

25 maart 2021 om 12:26

Hij heeft in de tussentijd wel getraind met absolute wereldtoppers en pakt nu regelmatig minuten mee bij een hele goede club in de droomcompetitie van 90% van de voetballers. Je kan dan wel zeggen dat hij beter bij Ajax had moeten blijven, wat ik ook graag gezien had, maar wie zegt dat hij nu dan basis had gestaan? Voor een jongen van die leeftijd is het helemaal niet gek dat je geen onbetwiste basisspeler bent dus om nu al te zeggen dat hij beter in Nederland had kunnen spelen, waar hij dan minuten mag maken tegen Ado, VVV en af en toe PSV of Feyenoord, is helemaal geen zekerheid.

25 maart 2021 om 16:05

@ajaxxxlove niet helemaal mee eens. Laten we de Ligt nou eens niet doen want dat was een extreem talent dus dan is dat geen al te beste vergelijking. Wie denk je dat zijn schaapjes meer op het droge heeft. Deze Hoever of Dest? en Dest was echt geen wereldtalent in de jeugd. Hij zette vrij snel stappen toen hij van de aanval naar de verdediging ging, maar niet meer dan dat. Als verdediger die ook als rechtsback uit de voeten kan zou ik echt altijd voor het traject wat Ajax aanbiedt gaan. Als vleugelspeler of spits zou ik daar veel minder van zijn maar zeker als back is slagen bij Ajax zo goed als zeker een leuke carriere. De enige die uit de toon valt tot nu toe is van Rhijn geweest, maar verder hebben met name de rechtsbacks toch hele leuke carrieres waar ze ook aardig wat centen binnnen harken.

26 maart 2021 om 11:09

Je hoeft dan niet alleen naar rechtsbacks te kijken. Over de hele linie zijn er tal van voorbeelden die bij Ajax zijn gebleven, ondanks interesse uit het buitenland, maar die nooit de overstap hebben gemaakt en nu in niemandsland zijn verdwenen.

We hadden je anders dit seizoen best kunnen gebruiken. Ik weet zeker dat hij dit seizoen was gaan spelen als hij was gebleven door de blessures van, Virgil, Gomez en Matip. Nu spelen we met Rhys Williams, Nathaniel Phillips en Ozan Kabak. Hoever is niet minder. Maar ja dat is allemaal makkelijk achter gepraat

25 maart 2021 om 12:45

Ik denk dat ze hem graag ook hadden gehouden op Anfield, alleen is het volgens mij een soort onderdeel geweest van de transfer van Jota. Voor beide is gewoon een transfersom betaald,maar zijn wel tegelijkertijd door de clubs gepresenteerd als nieuwe aanwinst.

Groot talent, en razend knap dat hij gelijk zoveel wedstrijden bij de wolves mee mag doen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Wolverhampton W.

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. CoadyVerdediger351
Rui PatrícioKeeper360
Adama TraoréAanvaller352
Rúben NevesMiddenvelder345
Nélson SemedoVerdediger320
L. DendonckerMiddenvelder311
Voor de complete selectie: Clubpagina Wolverhampton W..

In de wandelgangen

Zondag 16 mei
Liverpool denkt aan Florian Neuhaus als vervanger van de waarschijnlijk vertrekkende Georginio Wijnaldum. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren