Rechter houdt crematie Diego Maradona tegen vanwege vermoeden van zestal

Donderdag, 17 december 2020 om 13:53Yanick Vos • Laatste update: 14:27

De rechtbank in Buenos Aires heeft bepaald dat het lichaam van Diego Maradona niet mag worden gecremeerd. Er moet in de toekomst een beroep op het DNA van Maradona kunnen worden gedaan, mocht dit nodig zijn voor een vaderschapstest. Het stoffelijk overschot van de Argentijnse legende zal daarom niet worden verbrand.

Volgens de advocaat van Maradona zijn er al DNA-monsters afgenomen, maar mag desondanks niet worden overgegaan tot een crematie. Maradona overleed eind vorige maand op zestigjarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval en werd een week later iets buiten Buenos Aires begraven. Juridisch onderzoek moet uitwijzen of zes mensen, die beweren dat Maradona hun biologische vader is, in het gelijk worden gesteld. Mogelijk wordt hierbij een DNA-onderzoek afgenomen. Maradona heeft vijf kinderen, waarvan er vier in Argentinië leven en één in Italië. Zij zijn door de wereldkampioen van 1986 erkend.

Het afscheid van Maradona leidde tot chaotische taferelen in de straten van Buenos Aires. Bij de ceremonie mochten alleen familieleden en een aantal vrienden aanwezig zijn. De auto met de kist werd onder strenge beveiliging naar binnen gereden, terwijl buiten de begraafplaats duizenden mensen zich hadden verzameld om de oud-international een laatste eer te bewijzen. Een medewerker van een uitvaartonderneming liet zichzelf op de foto zetten naast de kist van Maradona, tot ongeloof van de advocaat van Maradona. De man meldde zich later bij de politie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door @osthoved89)

Vreemd... een mens is een mens wat hij/zij ook gepresteerd of uitgevreten heeft in zijn leven. Jou lichaam jou leven en jou afscheid. Heb je zelf niet bepaald wat er met je lichaam gaat gebeuren na de dood bepalen je nabestaanden en geen rechter!

17 december 2020 om 14:20

Die nabestaanden willen niets liever dat het lichaam verbrand wordt en zo voorkomen dat de erfenis met meerdere partijen gedeeld dient te worden. Dat noemen ze verdonkeremanen van bewijsmateriaal.

17 december 2020 om 14:46

apart wel, wanneer er volgens het artikel al bewijsmateriaal is achtergelaten. Weet ook niet of Maradona iets van een testament opgemaakt heeft, anders kunnen ze gewoon dat aanhouden en lijkt mij dit niet nodig.

17 december 2020 om 14:28

In dit geval is het toch overduidelijk dat de beslissing van de rechter een geldige reden heeft. De nabestaanden hebben er op dit moment groot belang bij dat het "bewijsmateriaal" vernietigd wordt, dus dan vind ik het logisch dat zij er niet over mogen beslissen.

17 december 2020 om 14:47

Een rechter bepaalt niets, dat doet de wet, een rechter spreekt louter de wet .. Maar ik vind dit niet zo apart, het wordt tijdelijk tegengehouden zodat er dna-monsters genomen kunnen worden voor de zes mensen. Die mensen hebben daar blijkbaar recht op, dan is er niets geks aan dat de crematie uitgesteld wordt zodat die mensen gebruik van hun recht kunnen maken toch?

17 december 2020 om 16:04

Een rechter bepaalt echt wel iets. Een wet is op verschillende manieren te interpreteren en met de jaren kan een andere interpretatie aan een wet worden gegeven. Die kinderopvangtoeslagaffaire is daar een perfect voorbeeld van. Als iemand gefraudeert heeft moet ie dan alles wat degene ontvangen heeft terugbetalen of alleen het deel waarin gefraudeerd is? Die interpretatie is dus verschillend opgevat.

17 december 2020 om 14:49

Oneens. Een mens wordt verantwoordelijk gehouden voor zijn of haar daden, met alle gevolgen van dien. Dood of levend.

Ik weet niet of het gebruikelijk is in Argentinië en andere landen, maar wanneer iemand begraven is kan je diegene toch niet gaan cremeren? Of, wat is dan precies het doel van begraven?

Lijkt me overigens vreselijk als familie zijnde dat je nooit echt afscheid kan nemen op een manier die je graag zou willen zoals iedereen.

17 december 2020 om 14:51

Oneens, op basis van mijn eigen ervaringen met afscheid. Wat jij beschrijft, klinkt meer naar ouders van een vermist kind die nooit bevestiging krijgen van wat er gebeurt is. Dan kun je nooit verder. Ik vind het in de geval een beetje overdreven om het zo te stellen, maargoed ieder zijn beleving. De zaak zelf vind ik terecht, cremeren is te definitief met dergelijke zaken in het beloop. Materiaal kan zoek raken en systemen kunnen crashen, hoe onwaarschijnlijk ook.

18 december 2020 om 09:49

Ik bedoel dat je als familie van Maradona nooit de rust kan vinden om op een juiste manier afscheid te nemen. Zoals iedereen afscheid neemt in rust met enkel familie en vrienden. Als je het afscheid van Maradona zag dan was het een groot gekkenhuis, dat lijkt me vreselijk als familie zijnde. Volgens mij begrijp je mijn reactie verkeerd.

Rare gang van zaken hier die qua tragiek het leven van Maradona wel reflecteert. Ten eerste is het mij volstrekt onduidelijk waarom Maradona nu opeens gecremeerd zou worden terwijl hij naar mijn weten gewoon begraven was. Wat was hierin zijn eigen wens eigenlijk? Ten tweede zou je zeggen dat ze zijn DNA gewoon eenmalig kunnen typeren en dat ze zijn lichaam daarna lekker met rust kunnen laten. Desnoods nemen ze een monster af maar zoals dit klinkt komt het over als totale respectloosheid richting een overledene.

Waarom willen zij maradonas lichaam verbranden als hij begraven is?

Een elftal van Maradona's zou wel spectaculair zijn. Minimaal een moet wel wat lengte hebben om als keeper te kunnen fungeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Argentinië

FIFA ranking: 7
123 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1814
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
J. CorreaMiddenvelder20
R. De PaulMiddenvelder20
Á. Di MaríaMiddenvelder20
E. MartínezKeeper20
G. Lo CelsoMiddenvelder20
E. PalaciosMiddenvelder20
N. GonzálezAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina Argentinië.

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
Atalanta heeft de optie in het contract van Robin Gosens gelicht, waardoor hij tot medio 2024 vastligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren