KNVB ziet ‘Mendes Moreira-effect’ in toenemend aantal racismemeldingen

Vrijdag, 6 november 2020 om 11:48Jeroen van Poppel • Laatste update: 11:52

Bij de KNVB zijn tussen april 2019 en september 2020 93 meldingen gedaan van discriminatie of racisme, zo leert navraag van de NRC bij de voetbalbond. Het gaat zowel om incidenten uit het profvoetbal als amateurvoetbal. Het is de eerste keer dat de KNVB met cijfers over het aantal meldingen op dit gebied komt. Niet eerder hield de voetbalbond daar cijfers van bij.

De KNVB startte dus april 2019 met het bijhouden van de gegevens over discriminatie- en racismemeldingen. Vervolgens werd op Ahmad Mendes Moreira van Excelsior op 17 november vorig jaar racistisch bejegend door supporters van FC Den Bosch. Sinds de aanvaller van Excelsior in Den Bosch huilend van het veld liep, nam het aantal meldingen duidelijk toe: het 'Mendes Moreira-effect' is duidelijk zichtbaar, zo schrijft de NRC. Vóórdat hij van het veld stapte kwamen bij de KNVB gemiddeld twee meldingen per week over discriminatie binnen, daarna waren dat er wekelijks 3,5.

Sinds het racisme-incident rond Mendes Moreira stonden volgens de KNVB 'meer mensen op tegen discriminatie en racisme'. De bond schreef samen met het kabinet een 'aanvalsplan'. In drie jaar tijd kwam er veertien miljoen euro beschikbaar voor de antiracismeplannen. De KNVB heeft veel punten uit het plan inmiddels in de praktijk gebracht, zoals gespecialiseerde aanklagers aanstellen, reglementen aanscherpen en beeld- en geluidstechniek ontwikkelen waarmee bewijsmateriaal kan worden vergaard. Ook zijn de straffen zijn flink verhoogd, er zijn speciale aanklagers aangesteld en er is een reclame- en mediacampagne gestart.

Het heikele punt op dit gebied blijft bewijsvoering. Uit onderzoek van de NRC blijkt dat de bewijsvoering na een melding van racisme door een voetballer vaak niet rond te krijgen is. De scheidsrechter hoort vaak niet wat er gezegd wordt, en als de tegenpartij ontkent, is er geen bewijs, tenzij er videomateriaal beschikbaar is. In het amateurvoetbal is vaak sprake van 'clubscheidsrechters', wat de situatie extra bemoeilijkt. Omdat de KNVB te weinig onafhankelijke arbiters heeft, wordt een wedstrijd vaak gefloten door iemand die verbonden is aan een van beide partijen. 'Clubscheidsrechters' zijn niet snel geneigd om melding te maken van incidenten, die betrekking hebben op hun eigen kennissen en vrienden. "Inderdaad een lastig punt”, zegt de KNVB. "Wij hebben wel medewerking nodig."Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Het is een begin. Het is goed dat de mensen weten dat het er is en waar ze het kunnen vinden. Hopen dat er in de toekomst meer mee te doen is.

Offtopic: Als je een beetje je best doet, kan je aan de hand van dit rapport ook concluderen dat racisme is toegenomen sinds Mendes Moreira.

6 november 2020 om 12:15

Hoe kun je redeneren dat racisme na Mendes is toegenomen? Dat er meer meldingen worden gemaakt, betekent niet per se dat er meer racisme is. Het kan er namelijk ook op duiden dat de drempel om een melding te doen is verlaagd.

6 november 2020 om 12:37

Wat FCG95 zegt zit gewoon een kern van waarheid in. Tussen extremen werkt een soort 'pendulum-effect'. Hoe meer mensen extreem-links of rechts zeuren, hoe meer mensen naar de andere extremen gaan

6 november 2020 om 12:58

Als er een kern van waarheid in zat, dan zou je zijn argument met cijfers kunnen onderbouwen. Dat kun je niet en daarom is het een aanname, die evenwel of misschien zelfs minder aannemelijk is dan een lagere meldingsdrempel. Overigens is het pendulum effect een theorie. Of de theorie van toepassing lijkt moet -net als dus een aanname - kunnen worden bewezen.

6 november 2020 om 13:08

@regulator ik bedoel het gekscherend. Er zijn een aantal sensatiemedia die dit soort nieuws verdraaien naar "racisme is toegenomen". Tuurlijk is de drempel afgenomen.

6 november 2020 om 13:25

Als jij niet wilt open staan voor andere ideeën, ben jij dus deel van het probleem. Elk persoon weet dat racisme slecht is. De polarisatie is alleen maar aan het stijgen doordat menig persoon alleen maar aan het zeiken is wat racisme is en wat niet. Oh en het is "maar een theorie"? Cijfers zijn ook maar lostaande getallen die gemanipuleerd kunnen worden

In het amateurvoetbal lijkt het me lastiger te bewijzen inderdaad. In het profvoetbal zijn er zoveel microfoons en camera's dat dit eenvoudiger zou moeten zijn. Keihard aanpakken zonder excuus. Bij racisme vanaf de tribune gewoon puntenaftrek geven aan de club. Geheid dat er dan veel gaat veranderen. Overigens elk nadeel hep zijn voordeel, sinds corona en het publieksloos spelen is het racisme vanaf de tribunes drastisch verminderd.

6 november 2020 om 12:39

Het is inderdaad jammer dat het in het amateurvoetbal moeilijk te bewijzen is. Ik begrijp best dat je niet in de kantine op bestuurskamer waar je op bezoek bent even de thuisspelende club gaat beschuldigen en een belastende verklaring bij de scheids afgeeft. Je mag blij zijn als je er dan zonder kleerscheuren vanaf komt. Ik denk dat de Knvb en haar afdelingen gewoon een loket moeten openen waar je binnen een week na een wedstrijd een verklaring kan afleggen, zowel face to face of digitaal. Je heb dan een paar dagen om na te denken of je wel of niet een verklaring wil afleggen.
En ja, puntenaftrek zoals Rochus hierboven benoemt, dat lijkt me niet de oplossing. Strafrechtelijk de persoon aanpakken die zich hiermee bezigt moet je hebben, niet de club, die is er ook de dupe van.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren