Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De wijzigingen in de Nations League en het programma van Oranje

Laatste update:

De Nations League gaat deze week weer van start. Na een voor Oranje succesvol eerste seizoen heeft de UEFA besloten om het toernooi iets anders op te zetten. Het Nederlands elftal, dat indruk maakte door onder leiding van de inmiddels naar Barcelona vertrokken bondscoach Ronald Koeman de finale te halen, zal weinig merken van de veranderingen. Het eerste Nations League-seizoen riep veel vragen op bij de fans en ook rond de tweede editie zijn er genoeg vragen te beantwoorden. Hoe gaat het toernooi in zijn werk en wie zijn de tegenstanders van Nederland?

Oranje kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de Nations League. In een loodzware poule met Duitsland en Frankrijk werd op verrassende en indrukwekkende wijze de eerste plaats bemachtigd. Nederland plaatste zich voor de Final Four in Portugal. In de halve finale werd in de verlenging afgerekend met Engeland. Door een eigen doelpunt van Kyle Walker en een treffer van Quincy Promes werden the Three Lions met 3-1 opzij gezet. In de finale was gastland Portugal de tegenstander. Gonçalo Guedes tekende na een uur spelen voor het enige doelpunt van de finale, waardoor Portugal de geschiedenisboeken in ging als eerste winnaar van de Nations League.

De elf basisspelers van Oranje voor de Nations League-finale tegen Portugal

Met de komst van de Nations League werd het aantal oefenwedstrijden drastisch verminderd. Landen spelen in het toernooi in competitieverband tegen op papier gelijkwaardige tegenstanders, wat in het eerste seizoen mooie krachtmetingen opleverde. De UEFA stelde een miljoenenbonus voor de winnaars in het vooruitzicht en het toernooi is een vangnet voor landen die zich via de reguliere kwalificatiecampagne niet direct plaatsen voor het EK. De Nations League bleek in meerdere opzichten een schot in de roos.

Na een evaluatie met de 55 voetbalbonden heeft de UEFA besloten om de opzet van de Nations League aan te passen. De wens om nog minder (zinloze) oefenwedstrijden te spelen werd ontvangen bij de Europese voetbalbond. Door het landentoernooi iets anders in te delen, wordt het aantal oefenduels verminderd. Het aantal wedstrijden in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciële waarde krijgt. Het succesvolle concept van de Final Four blijft onveranderd; de vier winnaars van League A spelen tijdens de eindronde nog steeds tegen elkaar om de eindzege.

Net als de afgelopen editie van de Nations League zijn de 55 deelnemende landen ingedeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. De indeling van deze divisies zijn bepaald aan de hand van de prestaties van het afgelopen Nations League-seizoen. De divisies zijn op een andere manier ingedeeld dan bij de eerste editie van de Nations League. De divisies A, B en C tellen in 2020/21 16 landen, divisie D telt 7 landen. Door de uitbreiding van twaalf naar zestien landen, blijven Duitsland, Polen, Kroatië en IJsland in divisie A. Deze landen eindigden als laatste in hun poule en zouden derhalve degraderen naar divisie B. Door de nieuwe opzet worden die landen dus gespaard.

Indelingen Divisie A, B, C en D

Divisie A: Portugal (titelhouder), Nederland, Engeland, Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaar plaatst zich voor de Final Four. In juni 2021 worden dan twee halve finales, een troostfinale en finale gespeeld. De UEFA wijst een van de vier finalisten aan als gastland. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie B.

Divisie B: Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie A. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie C.

Divisie C: Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie C. Slechts twee landen degraderen naar divisie D. De vier landen die als laatste eindigen in hun poule, spelen onderling play-offs om te bepalen wie zich handhaaft en wie degradeert.

Divisie D: Gibraltar, Faeröer, Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

De landen worden verdeeld in een groep van vier en een groep van drie.

Nations League als vangnet voor WK 2022
De winnaar van de Nations League plaatst zich niet voor het WK van 2022 in Qatar. Wel zijn er via de Nations League tickets te verdienen voor het mondiale eindtoernooi. Net als voor het uitgestelde EK, waarin via de play-offs van de Nations League vier tickets te verdienen waren, werkt het toernooi ook voor het WK als vangnet voor landen die zich niet weten te plaatsen via de reguliere kwalificatieroute. Echter, waar er voor het EK nog vier tickets te verdienen zijn in de play-offs van de Nations League, is de kans op WK-kwalificatie via het UEFA-toernooi een stuk kleiner.

Er stromen namelijk maar twee deelnemers vanuit de Nations League door naar de play-offs voor de Europese WK-kwalificatie. Alle tien de groepswinnaars van de WK-kwalificatie plaatsen zich direct voor het eindtoernooi in Qatar. De tien nummers twee en de twee beste landen uit de Nations League die niet bij de bovenste twee eindigden in de WK-kwalificatie, strijden onderling om drie WK-tickets. De twaalf landen worden opgesplitst in drie groepjes van vier, die een halve finale en een finale spelen. De play-offs vinden plaats in maart 2022.

Nederland in Groep 1, Divisie A
Waar Oranje in de eerste editie van de Nations League nog was ingedeeld bij Duitsland en Frankrijk, heeft het deze jaargang in Groep 1 met Bosnië & Herzegovina, Polen en Italië drie tegenstanders. De groepswinnaars uit Divisie A spelen in september of oktober 2021 om de winst van het toernooi.

De indeling van Divisie A

Programma Nederlands elftal
4 september 20.45 uur Nederland - Polen
7 september 20.45 uur Nederland - Italië
11 oktober 18.00 uur Bosnië & Herzegovina - Nederland
14 oktober 20.45 uur Italië - Nederland
15 november 18.00 uur Nederland - Bosnië & Herzegovina
18 november 20.45 uur Polen - Nederland

Wat zijn de voordelen voor de voetbalbonden en nationale teams?
In gesprek met de UEFA hebben voetbalbonden en bondscoaches laten weten dat vriendschappelijke interlands weinig competitie met zich meebrengen. De Nations League zorgt voor wedstrijden met meer waarde en competitie. Bovendien creëert de Europese bond een duidelijke kalender en structuur voor nationale teams. Voor toplanden staat er met de finales nog wat meer op het spel. Landen die lager geklasseerd zijn hebben het doorgaans moeilijk in oefenwedstrijden, daar zij vaak spelen tegen landen van een hoger niveau. Die teams leren niets van het regelmatig verliezen van wedstrijden, terwijl ze in de Nations League een betere kans hebben om te winnen, zo klinkt de uitleg van de UEFA.

Wat zijn de voordelen voor de supporters?
Waar in Nederland het stadion nog regelmatig uitverkocht raakt bij vriendschappelijke interlands, is dat bij andere landen vaak niet het geval. In de Nations League staat er meer op het spel, waardoor wedstrijden interessanter zijn. Ook omdat er gespeeld wordt tegen landen van hetzelfde kaliber. In ieder even jaar word teen EK of WK georgeniseerd, de oneven jaren worden opgevuld met de Nations League. “Voetbal draait om competitie en net zoals in het clubvoetbal wordt aan het einde van ieder seizoen een land kampioen”, aldus de UEFA.

Eist de nieuwe opzet meer van spelers en clubs?
Nee. De Nations League en EK-kwalificatie worden op een dergelijke manier ingevuld waardoor de afspraken over de internationale speelkalender niet worden geschonden. De UEFA probeert de balans tussen clubvoetbal en de interlands zo goed mogelijk te bewaken. Volgens de UEFA moet de vernieuwde opzet van de Nations League er juist voor zorgen dat er minder gevraagd wordt van de spelers, doordat zij op hun eigen niveau spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Betekent dit het einde van vriendschappelijke interlands?
Het aantal vriendschappelijke interlands zal afnemen. Hoewel de Nations League ter vervanging is voor vriendschappelijke interlands, is er op de speelkalender nog meer dan genoeg ruimte voor oefenduels. In aanloop naar toernooien als het EK en WK krijgen landen de kans om te oefenen. De UEFA vindt het belangrijk dat landen ook nog de kans krijgen om in actie te komen tegen teams van andere confederaties.

Kalender Nations League 2020/21



ACTIVITEIT DATUM
Speelronde 1 3 - 5 september 2020
Speelronde 2 6 - 8 september 2020
Speelronde 3 8 - 10 oktober 2020
Speelronde 4 11 - 13 oktober 2020
Speelronde 5 12 - 14 november 2020
Speelronde 6 15 - 17 november 2020

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wordt best krap als in juni 2021 de 2 halve finales en de finale gespeeld dient te worden terwijl het ek begint op 11 juni.

Beetje vreemd dat ze een nation leauge gaan doen wat nergens over gaat in deze corona tijd

2 september 2020 om 02:52

Nations League; we zitten hier op een voetbalsite joh, ik ben blij dat die bal na al die misère eindelijk weer een beetje gaat rollen! Alles netjes corona-proof, niks aan het handje. Lekker voetbal kijken! Hup Holland Hup!

2 september 2020 om 08:08

Hoezo wat nergens over gaat? Er is een beker en prijzengeld (max. 10,5 miljoen voor de winnaar, dat is ongeveer een derde van het prijzengeld van vorig EK winnaar, toch vrij significant lijkt me) te verdienen en zelfs extra mogelijkheid voor het behalen van een EK startbewijs. Verder speel je ook nog eens altijd tegen (vrij) sterke landen i.p.v. tegen Kazachstan of Estland. Ik vind het persoonlijk gewoon een leuk toernooi en Nederland speelt nog net zo vaak als vroeger, alleen nu ook daarwerkelijk om punten i.p.v. vriendschappelijk. Iksnap het massale gezeur op de Nations League echt totaal niet eerlijk gezegd.

2 september 2020 om 08:46

Een beker en prijzengeld is leuk voor de knvb en de spelers zelf wellicht. Een EK startbewijs kan je niet winnen, alleen een play offs voor kwalifcatie mocht je het echt helemaal vergooien in de kwalificatie. Maar qua eer telt dit toernooi toch 0,0 mee. En ik vind het gewoon irritant dat je die finales nog een keer moet spelen aan het einde van het seizoen. De eredivisie was al 3 weken klaar. Laat die gasten lekker op tijd met vakantie gaan en hun rust pakken, die zomer erop zou normaal gesproken al druk genoeg worden met het EK.

2 september 2020 om 09:00

Ach ik zou niet weten waarom stokoude EK's, waar men met 8 ploegen aan mee deed, meer eervol zijn dan de Nations League. Het is nog nieuw en even wennen, zeker. Maar over vele jaren wordt dit ongetwijfeld ook gewoon als grote prijs gezien. Logisch ook, want alle landen in divisie A spelen met hun topteams onderling tegen andere toplanden. Nederland speelde vorig jaar tegen Duitsland, Frankrijk, Engeland en Portugal. Als je die dan wint, hoe kom je er dan bij om te zeggen dat dat 0,0 eer is? Dat is toch gewoon een enorm knappe prestatie.

2 september 2020 om 09:29

Het is maar een toernooi waarin je een klein voordeeltje kan krijgen voor kwalificatie voor het EK of WK. Dat zijn de toernooien waarop het moet gebeuren. Tijdens een maand waarin de beste landen het tegen mekaar opnemen. Niet 2 wedstrijden in september, en een potje in november en nog een keer in december. Het was erg knap geweest als Nederland had gewonnen, maar ik ben benieuwd hoeveel mensen over 10 jaar nog weten wie het toernooi had gewonnen. De confederations cup was ook niet makkelijk om te winnen maar die prijs telde toch ook niet echt.

Ik zal wel een van de weinige zijn als ik de reacties hier soms lees, maar ik vind de Nation's League een welkome vervanging van de reguliere oefenwedstrijden. Juist het competitie element dat is toegevoegd maakt het leuker en spannender om naar wedstrijden te kijken. Maargoed, dat is mijn bescheiden mening.

2 september 2020 om 09:33

Il vind het zelfs competitiever dan het EK. Waar bij het ek al 24 landen mee doen en soms zelfs nog wat absolute b/c landen mee doen, bestaat de nations league nu ongeveer uit de allerbeste landen van europa. Vorige editie moest nederland tegen engeland, portugal, Frankrijk en duitsland. Zo'n sterke route naar de finale zou je niet snel op een ek tegenkomen.

2 september 2020 om 10:44

Beetje oneerlijk voor de mindere landen he,in Nederland zeuren we altijd over de Champions leauge dat de grote landen alle tickets krijgen maar als we zelf bij de grote landen horen vinden we het wel best,dit is puur om geld te maken van de UEFA en de mindere landen zijn de dupe niemand in Armenië zit te wachten als ze tegen Luxemburg ofzo moeten maar als een Spanje komt wacht het hele land erop

2 september 2020 om 11:11

Dat is een matige vergelijking, Ronnie_r10. Zeker zit men in Luxemburg wel te wachten op (competatieve) wedstrijden tegen landen als Armenië of Estland. Dan kun je namelijk ook eens winnen, en dus stijgen op de ranking, i.p.v. standaard met 5-0 de bietenbrug op gaan. Bovendien is er voor kleine landen in divisie D gewoon een reëele mogelijkheid om een divisie te promoveren, namelijk eerste worden in je poule. Nederland hoort vanwege haar prestaties in het verleden bij de grootste landen van Europa, het is niet dat we dat in de schoot geworpen krijgen toch? En presteren we slecht in de Nations League dan degraderen we net zo makkelijk naar divisie B, waardoor we landen als Schotland, Oostenrijk of Turkije zullen treffen i.p.v. de absolute toplanden.

2 september 2020 om 11:13

@ronny: Ten eerste, dit is een vervanging van de oefenwedstrijden, niet de kwalificatie. Tijdens oefenwedstrijden speelde toplanden nooit tegen c/d landen als luxrmburg. Ten tweede krijgen landen als luxemburg of armenie juist extra kans om een ek te halen. Ik ben er falikant op tegen, maar hierdoor haalt een team als wit rusland misschien opeens een EK. Ten 3e is dit alles behalve vergelijkbaar met de CL en heeft de uefa het EK juist uitgebreid voor de kleinere landen.

2 september 2020 om 19:13

Alleen zien de echte toplanden het niet als een serieus toernooi waardoor die competitiviteit heel goed meevalt.

2 september 2020 om 10:25

Ik ben ook fan. Wedstrijden tegen sterke landen en er staat wat op het spel. Daar wordt iedereen beter van.

Wat mij betreft schaffen ze al die oefen-en kwalificatie wedstrijden voor de landenteams af. Gewoon 1x in de 4 jaar een mega WK en 1x in de 4 jaar een mega EK waar iedereen aan meedoet van een maand of 2 in de zomer. Kan de vrijgekomen tijd aan clubvoetbal (of rust) worden besteed

Ik blijf het apart vinden dat de opzet ineens werd veranderd, zodat o.a. Duitsland niet degradeerde. Zou deze verandering ook zijn plaatsgevonden als wij als laatste waren geëindigd in de poule?

2 september 2020 om 10:38

Ja dat was wel vreemd maar wat denk jij als Az bovenaan had gestaan dat die dan het Cl ticket hadden gekregen of als Utrecht de thuis spelende ploeg was in de beker finale

2 september 2020 om 11:32

Ja, ik denk inderdaad dat AZ dan het ticket voor de CL had gekregen, en terecht. En ik denk ook dat de keuze om teams niet te laten degraderen vooral het gevolg is van de uitbreiding van de NL. Komaan jongens, niet meteen zo argwanend. Die Nations League is net opgezet, waar hebben we het over.

Ik vind dit beter dan een oefenwedstrijden tegen Malta ofzo alleen jammer dat ze de poules hebben aangepast omdat anders duitsland uit de a divisie had gelegen

Als ik divisie A zie van de Nations League vindt ik het weer des te jammer dat het EK is uitgebreid naar 24 landen. Stel je toch eens voor dat de poules van divisie A de EK poules zouden zijn. Dan had je met "gewoon" 16 landen een fantastisch toernooi gehad. Nu heb je een EK met best wat onbenullige wedstrijdjes en een vreemde opzet met "beste nummers 3 gaan ook door".

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren