Nederlander bedenkt plan om lege stadions tóch met publiek te kunnen vullen

Woensdag, 1 april 2020 om

De coronacrisis heeft de voetbalwereld compleet tot stilstand gebracht. Het lijkt voorlopig een utopie dat er op korte termijn nog gevoetbald kan worden met publiek. Het begint een steeds meer realistisch scenario te worden dat de Europese competities moeten worden uitgespeeld in lege stadions, maar Hamzah Sadiek heeft een plan bedacht om het publiek in dat geval tóch aanwezig te laten zijn door middel van hologrammen.

Door Chris Meijer

De afgelopen tijd schoot het plots door het hoofd van Sadiek: hologrammen. “Toen dacht ik: hé, daar kan ik een stadion mee vullen. Ik kwam een filmpje van Estudiantes, dat zijn nieuwe stadion opende met augmented reality tegen en zag dat het dus eerder was gedaan. Mijn neef is afgestudeerd aan de TU Delft en hij liet me video’s zien van concerten met hologrammen, bijvoorbeeld vanuit Japan. Ik heb gesproken met mensen die er verstand van hebben en die gaven aan dat het mogelijk is om een stadion te vullen met hologrammen. Ik ben het vervolgens gaan pitchen, van: hé, ik ben toch niet gek? Ik zocht een beetje die bevestiging”, legt hij uit.

Voorlopig zijn alle evenementen waar een vergunning voor nodig is tot 1 juni verboden, wat betekent dat tot die tijd hoe dan ook kan worden gevoetbald in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. De KNVB hanteert momenteel drie scenario’s. waarbij de levensvatbaarheid van de eerste optie steeds verder af begint te nemen: de competitie wordt voor 30 juni afgemaakt, de competitie wordt, met toestemming van de UEFA, na 30 juni afgemaakt of er wordt een streep gezet door het lopende seizoen. Door de maatregelen van de regering, die in ieder geval tot 28 april gelden, is het momenteel ook onmogelijk om de training te hervatten, omdat er sprake is van een verbod op samenscholing van drie of meer personen.

“De voetballers met wie ik in contact ben, willen toch graag spelen als het weer mogelijk is”, geeft Sadiek te kennen. Als voormalig speler van FC Utrecht en hoofd scouting van het Belgische Patro Eisden Maasmechelen heeft hij de nodige contacten in de voetbalwereld. “Ik wil niet op de stoel zitten van de regering, maar de essentie van mijn idee is dat er iets klaarligt op het moment dat er weer gevoetbald kan worden. Ze gaan niet meteen de stadions volgooien. Maar dan ligt er wel een verdienmodel klaar voor de clubs, wat eventueel in de toekomst ook gebruikt kan worden. Je kan gelijk schakelen, je hoeft niet meer zo lang stil te zitten en je hebt iets achter de hand om verder te gaan.”

Het idee van Sadiek is niet alleen om het stadion te vullen met hologrammen, maar om deze middels een app door supporters te laten personaliseren. “Zodat er voor de clubs een verdienmodel achter zit. Je kunt een gepersonaliseerde hologram zelfs via een app geluid laten maken. Zoiets hebben we nog niet getest, maar ik heb begrepen dat het kan. Het geeft een andere belevingssfeer dan een leeg stadion. Begrijp me niet verkeerd: een vol stadion met mensen van vlees en bloed is niet te vervangen. Het gaat om de economie en voetbal, want alle clubs hebben dezelfde problemen. Ik lees dat bij FOX Sports en Ziggo abbonees weglopen en dat houd je zo ook draaiende, dit is niet alleen voor de clubs.”

Sadiek legde het idee de afgelopen tijd voor bij gerenommeerde directeuren in de voetbalwereld en profvoetballers die afgelopen seizoen nog in de Champions League en Europa League speelden. Over het algemeen kreeg hij daar een positieve reactie op terug. “Het moet zodanig echt zijn dat voetballers het voelen. Dat heb ik gepitcht en daar was wel vraag naar, dat vonden ze interessant. Ik wilde ook peilen hoe de professionals erover denken, hoe voetballers zelf erover denken. Wat dat betreft heb ik een beter beeld gekregen. Het plan is om het in ieder geval bespreekbaar te maken bij de grote organisaties: de FIFA, de UEFA, de KNVB. Dat hoop ik op korte termijn te bereiken.”

Maar hoe moeten de clubs zoiets in deze toch al financieel lastige tijden betalen? “Als je kijkt hoeveel geld er in het voetbal omgaat. Ik mik op de bonden, de organisaties. Zij moeten vooruit kunnen kijken. Ik neig er niet zo snel naar dat een club zoiets moet betalen en anticiperen”, zegt Sadiek, die verwacht dat er wel wat meer kritiek op het plan komt. “Maar het gaat mij erom dat het bespreekbaar wordt. Mensen zeggen nu misschien: ‘Wat een raar idee’. Maar wellicht dat het later de hemel in geprezen wordt, dat heb ik wel ingecalculeerd. Ik zou het zonde vinden als ik het niet bespreekbaar heb gemaakt. Tot nu toe zijn de geluiden uit de voetbalwereld heel positief, ik krijg appjes met: ‘Wat een briljant idee. Wat kan ik voor je doen?’ Als ik zulke dingen krijg van mensen tegen wie ik opkijk, hoef ik niet lang na te denken.”


Poll

Vind jij dit een goed idee?


21 reacties (laatste reactie door arvelajax)

Laat die jongen maar een mooi plan maken. De economie ligt toch op zijn gat

Maar waarom daar stoppen, maak de spelers en de bal ook hologrammen.

1 april 2020 om 12:26

Geef dan de spelers gewoon een controller zodat ze toch wel zelf kunnen spelen

Ook al zou de competitie gestopt worden heb je met de vraag te maken wie rechtstreeks naar de CL gaat en naar de EL en wie naar de voorrondes. Gezien we in de eredivsie twee koplopers kennen met dezelfde aantal punten en de bekerfinale niet gespeeld is kun je daar geen uitsluitsel over geven. Doelsaldo is uitsluitend bij een gelijk aantal punten en tegen de zelfde tegenstanders te hebben gespeeld. Dus dat geld als de competitie normaal zou zijn beã«indigd en zowel ajax als az tegen dezelfde tegenstanders zouden hebben gespeeld. Onderlinge duels hebben wel plaats gevonden, daar zou je dan naar moeten kijken maar hier zou ajax dan weer niet mee akooord gaan; kortom gewoon ergens aan het einde van Juli een kampioenswedstrijd en een bekerfinale laten plaats vinden. Geluiden die nu ook steeds meer in die richting gaan. Verder kun je de huidige stand wel als leidraad nemen en kun je bepalen dat er niemand degradeert. Kortom: eind juli nog twee wedstrijden, kampioenwedstrijd en bekerfinale !

31 maart 2020 om 14:29

"ook al zou de competitie gestopt worden heb je met de vraag te maken wie rechtstreeks naar de CL gaat en naar de El" - dezelfde teams als dit jaar lijkt me? Die hebben de 19/20 competitie immers niet kunnen afmaken, dus je begint gewoon met dezelfde teams opnieuw. In die zin is het niet anders dan nationaal.

31 maart 2020 om 14:42

Ik denk niet dat er ook maar in een Europese competitie wordt gedacht om dezelfde teams in Europa te laten uitkomen waarvan nu wellicht de stand in de diverse leagues geheel anders is met slechts nog enkele wedstrijden te gaan. Gaat gewoon hier, omdat we een gedeelde koploper hebben met dezelfde aantal punten ergens in Juli een kampioenswedstrijd en een bekerfinale plaats vinden, mocht echt de competitie in vier weken niet meer worden afgemaakt..

31 maart 2020 om 16:09

We zitten pas op 2/3e van de competitie, alles ligt nog compleet open. Als we het kunnen afmaken in Mei en Juni zou het top zijn, maar als dat niet gebeurt verwacht ik dat er net zoals bij de meeste andere sporten gewoon een streep door dit seizoen gaat, los van de tussenstand, en we met dezelfde teams weer op nul beginnen. Nieuwe teams Europa in sturen zou ook raar zijn als de oude teams hun competitie niet hebben kunnen afmaken. Maar een nationale bond kan natuurlijk voor allerlei mogelijke eindes kiezen - tussenstand nu, tussenstand in de winterstop, op basis van Uefa punten, etc. Er zal op de achtergrond druk gelobby'd worden door de clubs waarvoor sommige regelingen gunstig uitpakken, maar niemand zal een beslissing durven nemen tot ergens half Mei.

2 april 2020 om 00:16

@pinkelman.....Kap nou eens met die ideeën om toch wedstrijden te gaan spelen. Het kan niet. Het is niet verantwoord. We zitten hier nog een hele tijd aan vast aangezien ze in het noorden die hele vloedgolf nog moeten krijgen. Accepteer nou gewoon dat het klaar moet zijn.

Droom lekker verder met je hologram, niemand zit te wachten op een spelletje wanneer op hetzelfde moment de zorg straks keuzes moeten gaan maken tussen welke mensen we wel en welke we niet redden. Ik word echt kotsmisselijk van al die mensen die alleen maar kijken hoe snel we weer kunnen voetballen terwijl de maatschappij daar helemaal niet aan toe is! Stop zetten die competitie, schrappen en hopen dat je vanaf September weer een nieuw seizoen kunt starten. Verlies nemen en door, voetbal is helemaal niks vergeleken met wat er nu gaande is.

31 maart 2020 om 15:34

Denk dat de meeste mensen er juist wel aan toe zijn. Elke dag alleen maar thuis en Corona berichten word je steeds wat gekker. Als het veilig kan waarom niet??

31 maart 2020 om 15:56

Iedereen hoeft toch niet 24/7 bezig te zijn met corona? Deze man voert gewoon zijn werk uit en ik geef 'm groot gelijk. Als je de hele dag thuis gaat zitten en je compleet druk maakt over deze crisis word je binnen de kortste keren gek. Gewoon lekker je leven blijven leven en je ding blijven doen mits je de maatregelen van het RIVM volgt.

1 april 2020 om 22:01

Vanwaar je frustratie zo rond deze topics? Je reageert veel feller dan anderen. Natuurlijk willen mensen dat het voetbal zo snel mogelijk weer verder gaat. Net zoals restaurant eigenaren hopen dat ze zo snel mogelijk weer open kunnen en dat geldt voor veel meer bedrijven. Ja, het is onbelangrijk in vergelijking met de gezondheid van mensen, maar jouw reacties zijn zo ontzettend overdreven. Als je even 0,1 seconden denkt vanuit het perspectief van de Fifa, Uefa, Knvb en alle bonden die er bestaan, dan begrijp je dat ze het seizoen liever uit willen spelen. En ook zij begrijpen dat mensenlevens belangrijker zijn.

Ik heb ook een suggestie: bij de tv-uitzending een lachband aanzetten als een speler een kans mist of een keeper een blunder maakt, zorgt gegarandeerd voor wat sfeer!

Voetballen doen we niet tot 1 juni of het daarna wel kan dat weten ze nog steeds niet.het is gewoon afwachten wat komen gaat.

2 april 2020 om 00:17

Dat weten we allemaal wel dat het na 1 juni nog steeds niet kan. We zitten hier nog maar aan het begin van deze hele ellende.

Dan spelen ze nog steeds in een leeg stadion. @voetbalzone ga je eerst eens verdiepen in wat een hologram is. Dat was Estudiantes heeft gedaan met die leeuw is het niet namelijk.

1 april 2020 om 11:00

Hahah klopt was geeneens een hologram mensen in het stadion zagen niks was gewoon computer animated voor de mensen thuis, ik zou zeggen stoelen vervange met schermen

1 april 2020 om 23:21

haha ja en dan aan het eind van de wedstrijd ballen in het publiek schieten :P

Waarom snappen ze nog steeds niet dat dit seizoen gewoon klaar is. Tijd dat de voetballers zelf een statement maken door te zeggen dat ze niet meer gaan spelen. En waarom zou je als supporter in vredesnaam gaan betalen voor het personalizen van een hologram . Bij Ajax bijvoorbeeld zou de rest van het seizoen alles al uitverkocht zijn. Alsof seizoenskaarthouders of mensen die een los kaartje hebben gekocht nog even extra gaan betalen. Ben benieuwd of seizoenkaarthouders en mensen die al kaartjes hebben gekocht überhaupt nog gecompenseerd gaan worden.

Niemand die het door had, maar dit was dan toch de 1 april grap die vandaag nog moest komen. Maar dit is wel een hele slechte dan. Sjongejonge, gepersonaliseerde hologrammen van voetbalsupporters die afwezig zijn bij een wedstrijd, het is echt het failliet van de mensheid als we ons daarmee gaan bezighouden.

Voetbal is er voor een door de supporters. Zonder supporters geen voetbal!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 31 mei
Kai Havertz heeft te horen gekregen dat Real Madrid deze zomer niet de financiële mogelijkheden heeft om hem te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren