Hans van Breukelen ergert zich: ‘Muggenzifterij, waar gaat het allemaal over?’

Woensdag, 5 februari 2020 om 07:47Rian Rosendaal • Laatste update: 08:16

Hans van Breukelen heeft nogal wat aan te merken op de VAR bij de beoordeling van strafschoppen. Volgens de oud-doelman van onder meer PSV en het Nederlands elftal kunnen de keepers van tegenwoordig geen kant meer op bij strafschoppen. In de optiek van de voormalige international van Oranje is het belachelijk dat er heden ten dage zo streng wordt gelet op het feit of een doelman wel precies op zijn lijn staat bij een strafschop.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met Hans van Breukelen over de VAR?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door tornado72)

Ik ben het niet eens met van Breukelen. Keepers weten dat ze niet van de lijn mogen komen, net zoals dat aanvallers niet te vroeg mogen inlopen... Als een speler/keeper dit dan toch doet, terwijl hij weet dat er een VAR aanwezig is bij de wedstrijd, dan is dat gewoon heel dom. Je benadeelt je eigen team, want je weet op voorhand dat de VAR het gaat terugkijken. Maar goed, binnen nu en een paar jaar zal deze discussie niet meer gevoerd worden, want dan is het niet meer dan normaal. Net zoals dat de schwalbes bijna uit het spel verdwenen zijn dankzij de Var. Feit is dat de regels streng nageleefd dienen te worden, je moet er niet aan denken dat je een tegengoal krijgt onder het motto 'we gaan niet muggenziften over 5cm'. Regels zijn regels.

5 februari 2020 om 08:14

"net zoals dat de schwalbes bijna uit het spel verdwenen zijn dankzij de Var." Schwalbes om een penalty te versieren misschien, die om de tegenstander geel aan te naaien of vrije trappen te versieren bestaan nog steeds hoor.

5 februari 2020 om 09:18

Dat is waar, misschien had ik het anders moeten verwoorden. De schwalbes zijn minder beslissend, dat wel. Zo had je in de WK finale een schwalbe van Griezmann waar vervolgens uit de vrije trap gescoord wordt. Eigenlijk zou de VAR dan alsnog moeten ingrijpen, net zoals bij onterechte corners en doeltrappen. Ik bedoel het duurt altijd wel minstens 30 seconde voordat het spel hervat is, dan is het toch een kleine moeite om even de scheidsrechter in te fluisteren dat hij het aan het verkeerde eind had? Maar men is bang dat de scheidsrechter dan niet meer belangrijk genoeg is.. Belachelijk.

Ik denk persoonlijk dat een kleine aanpassing van de regel genoeg kan zijn. Om keepers een kans te geven, moeten ze al in de actie zitten op het moment van schieten. Als er nou 1 voet op of achter de lijn moet staan, kan de keeper nooit meer dan een meter voor de lijn staan met het andere been op het moment van schieten. Op het moment dat het dan wel zo is dat ze allebei van de lijn zijn, mag je van mij gaan muggenzivten. Net als bij Kum afgelopen week, fluit maar eens een keer alle inlopers af, dan is het binnen een paar weken klaar daarmee.

5 februari 2020 om 08:20

Mee eens, probleem met de VAR is ook gewoon dat hij niet consequent wordt gebruikt. Of je fluit iedere keeper af op 10cm of niemand.

5 februari 2020 om 08:36

Het is toch ook zo dat minmaal 1 voet de achterlijn nog moet raken/ iig niet over de achterlijn mag zijn? Als ik de regel goed lees/ interpreteer is het zelfs zo dat het op het moment van schieten (dus niet daarvoor):- Gaat om het voorkomen van te vroeg naar voren stappen.- Wanneer de keeper (bijvoorbeeld) springt, moet tenminste 1 van de lichaamsdelen ter hoogte van de achterlijn zijn.de keeper hoeft dus niet in het geheel op de lijn te staan, maar mag er vooral niet (voorwaarts) vanaf stappen, voordat de bal geraakt is. Om die reden zie je ook veel keepers net achter de achterlijn beginnen, om de beweging naar voren wel te kunnen maken maar niet bij een beweging naar voren gelijk in het geheel over de achterlijn heen te komen.in theorie mag je tijdens de aanloop voor de lijn staan als je op het moment van schieten maar (minimaal) een lichaamsdeel ter hoogte van de achterlijn hebt, alleen is keepen en naar achter stappen niet te doen, vandaar dat keepers altijd de beweging naar voren maken.

Wat een enorme onnozele opmerking. Dit zijn dezelfden die 'een paar cm' buitenspel enorme muggenzifterij vinden van de var. Regels zijn er echter om ergens een grens te trekken en de var hanteert die grens die getrokken wordt. Als je niet wil dat dit gebeurd moet je de regels aanpassen, maar daar heeft de var als uitvoerder van de regels verder niks mee te maken. En daarbij zal er dan weer worden gesteld dat het 'muggenzifterij' is wanneer er dan weer net over de nieuwe grens wordt gegaan door een keeper of speler.

Het is wel duidelijk een keeper die hier praat, want als het om te vroeg instappen van de keeper gaat dan is het muggenzifterij want het levert volgens hem dan amper voordeel op, maar te vroeg inlopen door spelers is wel weer zeer belangrijk want dit levert zeer veel voordeel op. Nogmaals, zo interpreteer ik de woorden van Van Breukelen.uiteraard is het muggenzifterij als een penalty over moet worden genomen omdat de keeper 2 cm van de lijn staat, maar in mijn ogen is het eveneens muggenzifterij als je gaat fluiten omdat een aanvaller 2 cm in het strafschopgebied staat.

helemaal met Hans eens.ik zag laatst ook een geweldig mooi afstandsschot. Was niet helemaal over de lijn heen, dus geen doelpunt. Muggenzifterij. Mooie schoten moet je altijd tellen. Als ie nou 5 meter naast was, dan is het wat anders, maar als ie in de buurt van de goal komt, is het gewoon een goal!!

Ja Hans het is echt muggenzifterij als je de geldende regels navolgt? Wat een muggenzifterij als een bal maar net de doellijn gepasseerd is en dan een doelpunt toekennen? Waar wil je de grens leggen Hans? Als de keeper 10 centimeter van z'n lijn af is of als hij twee meter voor strafschopnemer staat op het moment van schieten?

5 februari 2020 om 10:53

Hij maakt hier gewoon terecht een punt. Voor heel veel keepers is het gewoon lastig om precies op dat moment nog op de lijn te staan, zeker omdat ook veel spelers vertragen bij de aanloop. Dit is gewoon een belachelijke regel. Die grenzen moeten gewoon veranderen en als je een goede VAR bent dan laat je dit ook gewoon doorgaan. In Engeland zie ik ze dit soort onzin niet doen hoor en in de cl denk ik dat ze ook niet moeilijk doen om die paar centimeter.

5 februari 2020 om 11:34

@memphisdepay,waar zou de Knvb dan de grens moeten leggen? Bij 1 cm bij 5 of bij 50 cm? Misschien moeten we dat ook bij buitenspel doen? 1 cm is geen buitenspel 10 cm ook niet maar 24,5 wel? Wat ik een betere regel zou vinden is dat de Var in dit soort twijfel situaties maar 1x mag kijken mochten ze dan geen duidelijke overtreding van de spelregels zien dan mag het spel doorgaan.

In feite moet geen enkele speler bezig zijn met de Var, dat geldt voor keepers maar ook voor veldspelers. Gewoon vrijuit voetballen en dan maar zien wat de VAR beslist. Je kan je als voetballer toch niet bezig houden of je armen strak langs je lichaam zitten , net zo als een keeper er niet naar moet kijken of hij een of twee centimeters van de doellijn staat bij een pingel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KerkAanvaller296
M. MahiAanvaller227
M. SyllaAanvaller180
M. MallahiAanvaller00
J. HouwelingKeeper00
M. PaesKeeper80
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren