EURO 2020: wie heeft zich geplaatst en hoe zien de play-offs eruit?

Vrijdag, 22 november 2019 om

Welke landen hebben zich geplaatst voor het EK van volgend jaar? EURO 2020 gaat in juni volgend jaar pas van start, maar tijdens de afgelopen interlandperiode zijn de meeste tickets verdeeld. Inmiddels is de reguliere kwalificatiecyclus ten einde en zijn twintig landen al zeker van deelname aan het EK. Via de play-offs in de Nations League worden de laatste 4 van in totaal 24 tickets verdeeld.

24 landen treden medio volgend jaar aan op het EK. Omdat het Europese eindtoernooi zestig jaar bestaat, heeft de UEFA besloten om de eindronde door heel Europa af te werken. Met de play-offs in de Nations League als vangnet, is de kans groter dat de beste voetballanden zich kwalificeren. De nummers éé en twee uit de tien poules van de EK-kwalificatie plaatsen zich automatisch. De overige vier tickets worden vergeven bij de play-offs van de Nations League.

Geplaatste landen EK 2020GROEP NUMMER 1 NUMMER 2
A Engeland Tsjechië
B Oekraïne Portugal
C Duitsland Nederland
D Zwitserland Denemarken
E Kroatië Wales
F Spanje Zweden
G Polen Oostenrijk
H Frankrijk Turkije
I België Rusland
J Italië Finland

Kwalificatie via play-offs Nations League

4 van de 24 startbewijzen voor het EK zijn te verdienen in de play-offs. In totaal zullen zestien landen deelnemen aan de play-offs in de Nations League, wat als vangnet dient voor landen die zich niet via de reguliere EK-kwalificatiecyclus hebben weten te plaatsen. Welke landen tegen elkaar komen te spelen wordt tijdens de loting op 22 november bekend. De halve finales worden op 26 maart afgewerkt, waarna de finales op 31 maart worden afgewerkt. De play-offs zijn enkele wedstrijden.


De groepenindelingPOS. DIVISIE A POS. DIVISIE B
1 IJsland 1 Bosnië-Herzegovina
2 Roemenië 2 Slowakije
3 Bulgarije 3 Ierland
4 Hongarije 4 Noord-Ierland
POS. DIVISIE C POS. DIVISIE D
1 Schotland 1 Georgië
2 Noorwegen 2 Noord-Macedonië
3 Servië 3 Kosovo
4 Israël 4 Wit-Rusland

Divisie A
IJsland - Roemenië
Bulgarije - Hongarije

Divisie B
Bosnië en Herzegovina - Noord-Ierland
Slowakije - Ierland

Divisie C
Schotland - Israël
Noorwegen - Servië

Divisie D
Georgië - Wit-Rusland
Noord-Macedonië - Kosovo

Groepsfase EK

De 24 deelnemers op het EK worden verdeeld over 6 poules. De nummers één en twee van iedere poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Het eindtoernooi wordt afgewerkt in twaalf verschillende landen. Ook Nederland is gastland, met de Johan Cruijff ArenA als aangewezen stadion.

De kans is groot dat Oranje alle drie de groepswedstrijden in eigen land mag afwerken. Alle gastlanden spelen namelijk twee groepswedstrijden in eigen land. Nederland is ingedeeld in Groep C en de wedstrijden in deze poule worden gespeeld in Amsterdam en Boekarest. Net als Roemenië mag Oranje twee thuiswedstrijden spelen.

Als de Roemenen er niet in slagen om zich te plaatsen voor het EK, dan is de Johan Cruijff ArenA in alle drie de groepswedstrijden de thuisbasis van Oranje. Mocht Roemenië, dat bij de EK-kwalificatie op de derde plaats staat achter Spanje en Zweden, zich wél weten te plaatsen, dan wordt bij de loting bepaald of het duel tussen Nederland en Roemenië in Amsterdam of Boekarest wordt gespeeld.

Route van Oranje

Als de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de groepsfase overleeft, zal het de achtste finales afwerken in het buitenland. De route is al volledig uitgestippeld en voor de fans lijkt het gunstiger als het Nederlands elftal niet eerste, maar als nummer twee eindigt in de poule op het EK.

Als Oranje op de tweede plaats eindigt, vindt de achtste finale op 27 juni in Londen op Wembley plaats en de kwartfinale op 3 juli in de Allianz Arena in München. Wanneer Nederland groepswinnaar wordt, wordt de achtste finale op 28 juni afgewerkt in Boedapest en de kwartfinale op 4 juli in Azerbeidzjan. De halve finales en finale worden gespeeld op Wembley, zo heeft de UEFA bepaald.26 reacties (laatste reactie door robur)

kan Servie nog doorgaan door middel van die extra wedstrijden of??

15 oktober 2019 om 12:08

Ik citeer : (goal.com):"op het EK van 2020 gaat 24 landen strijden om de titel van beste ploeg van Europa. Zoals je kunt zien, zijn er tien kwalificatiegroepen: vijf groepen van vijf landen (A t/m E) en vijf groepen van zes (F t/m J). De beste twee landen van elke poule plaatsen zich rechtstreeks voor het Ek.de overige vier plaatsen kunnen in de play-offs worden verdiend. Zestien landen hebben zich dankzij hun prestaties in de Nations League al verzekerd van een eventuele plek in de play-offs. Die zestien teams zijn de winnaars van alle poules in de Nations League, waaronder ook het Nederlands elftal. Als een groepswinnaar zich via de EK-kwalificatiereeks echter rechtstreeks voor de eindronde plaatst, gaat het ticket voor de play-offs naar het land dat daarna het beste presteerde in dezelfde sectie van de Nations League.". Aangezien Servie eerste is geworden in hun groep bij de Nations League kunnen ze nog altijd meedoen voor de laatste 4 tickets.

15 oktober 2019 om 19:20

Ja in maart spelen ze op Noorwegen ( als Noorwegen niet doorgaat), 1 wedstrijd en die is uit. Daarna de finale tegen schotland-finland (als beiden zich niet plaatsen nu), winnaar daarvan gaat naar het EK... zo heb ik het gelezen paar maand geleden over Servië. Dus als noorwegen toch door zou gaan wordt het iemand anders

Ben blij dat Turkije volgend jaar waarschijnlijk weer meedoet, de Turkse vertoning op het EK van 2016 was tien keer niets, ze hebben wat recht te zetten. Een gelijkspel tegen Ijsland is voldoende, mocht het daar toch fout gaan dan win je gewoon van Andorra. Het is moeilijker om je niet te kwalificeren in deze situatie lol. Hopelijk kan Cengiz Under gewoon spelen in de laatste 2 duels, hij is onmisbaar.

15 oktober 2019 om 12:58

Zonder Cengiz hebben we aanvallend toch heel veel moeite om te scoren en zelfs in scoringspositie te komen. Wat veelzeggend is over deze selectie. Verdedigend staat het als een huis, maar voorin komen we tekort zodra Cengiz wegvalt.

Toch best grappig eigenlijk. Turkije heeft jarenlang een waardeloze achterhoede gehad met een hele goede voorhoede, nu is het andersom en kom je ook nog eens spelers te kort. Met alleen Cenk en Burak komen we er natuurlijk niet. Enes Unal? leuke speler, maar naar mijn mening een net niet voetballer.

Absoluut geen fan van deze opzet van het toernooi. Bepaalde landen komen al bij elkaar is ze zich plaatsen, thuis voordeel kan gigantisch zijn voor de één. Geef mij maar een toernooi in 1 á 2 landen.

Turkije gaat zeker mee spelen is niet slecht dit jaar en belgie ook niet

Voor mij ontbreekt de echte EK-sfeer wel een beetje hoor. Gewoon alles in één of twee landen heeft mijn voorkeur. Tuurlijk, het is leuk dat Nederland in eigen land kan spelen, maar dat haalt toch een beetje de charme van het toernooi weg vind ik. Goed, het is gelukkig eenmalig, laten we hopen dat het qua prestaties wél een heel mooi toernooi gaat worden.

13 november 2019 om 08:58

Laten we hopen dat het éénmalig is... toch vreemde opzet, en dat vanwege het 60 jarig bestaan? ... en ben Benieuwd wat voor toegevoegde waarde het gaat hebben voor de anden uitpot 4 vande nations league, leuk dat ze eens op het en kunnen zijn, maar het is toch niet serieus te nemen.

13 november 2019 om 13:55

Nadat Turkije de organisatie van het EK van 2016 notabene met éã©n stem verloor, zei Platini dat hij de volgende keer op Turkije zou stemmen. Vervolgens was Turkije volgens mij de enige kandidaat, waarna de Uefa opeens besloot om het in meerdere landen te houden vanwege het 60-jarige bestaan van het EK. Late edit: Het ging om het 60-jarige bestaan van het EK, niet om die van de Uefa.

13 november 2019 om 23:11

Helemaal mee eens. Steeds als je denkt dat die bonden het meest onverantwoorde wel bedacht zouden hebben komen ze met een nieuw gedrocht op de proppen. Onlangs las ik over plannen van de Uefa om een Champions League-finale in New York af te laten draaien. Welja zeg, doe ook lekker de Super Bowl in Brussel of zo! Nee, het verloop van komend EK zal er niet door beã¯nvloed worden, maar de charme en sfeer die bij zo'n eindronde hoort ontbreekt helaas volledig!

Opvallend bericht in belgische krant dat met grote waarschijlijkheid nu al kan afgeleid dat België in groep met rusland en denemarken zal komen.

13 november 2019 om 08:59

Zelfde als Roemenië zich plaats, las ergens dat ze dan bij Nederland in de groep komen. (Al is de kans klein)

Wat een irritante opzet zeg. Dus je speelt twee thuiswedstrijden en vervolgens moet je 2000 km reizen om de groepsfase af te sluiten. Als je tweede wordt, blijf je in de buurt, als je groepswinnaar wordt moet je die afstand weer afleggen. Hadden ze het toernooi nou maar aan Turkije of een ander land gegeven, dan kon deze onzin voorkomen worden.

Heel vreemd toernooi wordt dit. Morgen niet scoren zodat we zeker tweede worden in de kwalificatiepoule, dan spelen we tegen Oekraine als zwaarste tegenstander en mits Roemenie zich niet plaatst zelfs drie keer thuis. Dan weer zorgen dat je tweede wordt in de poule zodat je in Londen en Munchen mag spelen.of het daarmee leuker wordt vraag ik me hardop af.

22 november 2019 om 12:58

Het is ronduit een belachelijk opzet. Sommige landen weten al grotendeels tegen wie ze gaan spelen, voor de loting nota bene! Daarnaast kan je, zoals je hierboven aangeeft, de boel ‘manipuleren’ om verre verplaatsingen te voorkomen, wat dan weer een impact zal hebben op de kwaliteit van de wedstrijden. Waar gaat dit dan nog over? Dit los van het feit dat ze steeds meer deelnemers willen waardoor een beetje voetballand al stevig zijn best moet doen om zich niet te kwalificeren, waardoor je het nut van de kwalificatiewedstrijden ook in vraag kan beginnen stellen.

22 november 2019 om 14:06

Vorige keer waren er ook 24 deelnemers en toen wist Nederland zich niet te plaatsen. Verder wil iedereen toch graag dat de grote landen actief zijn op een eindtoernooi en nu hebben de kleinere landen ook meer kans om zich te kwalificeren. Doordat er meerdere kleintjes meedoen is het wel zo dat het toernooi pas in de achtste finales of kwartfinales waarschijnlijk pas echt interessant gaat worden. Het manipuleren van afstanden is altijd wel zo geweest, maar dan is het in 1 land zelf. Landen hebben in 1 land vaak ook wel de voorkeur voor een speelstad, alleen nu is het wel wat extreem ja met de ene kant of de andere kant van Europa. Voor de loting vind ik deze opzet eigenlijk maar niks. Had de speelsteden aan de poules verdeeld, maar had erbij gezegd dat je niet perse in je eigen speelstad speelt, dat had de loting dan moeten uitmaken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 31 oktober
Manchester City bereidt een bod van veertig miljoen euro op Denis Zakaria voor. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren