Update: FIFA start onderzoek naar wangedrag Kameroense vrouwen

Woensdag, 26 juni 2019 om 21:24Chris Meijer • Laatste update: 21:33

Het vrouwenteam van Engeland bereikte zondagavond ten koste van Kameroen de kwartfinale van het WK. Na de wedstrijd gaat het echter nauwelijks over de 3-0 overwinning, maar vooral over het wangedrag van het Afrikaanse team. Phil Neville, bondscoach van Engeland, reageert na afloop in gesprek met BBC woedend op de gebeurtenissen tijdens het duel in het Stade du Hainaut in Valenciennes.

“Door het gedrag van de speelsters was deze wedstrijd geen achtste finale op het WK waardig. Dit gaat de wereld over en ik kan hier niet zeggen dat ik ervan genoten heb. Mijn speelsters ook niet. Jonge meisjes zien dit gedrag en dat is niet goed. Daarom kan ik hier niet verkondigen dat het geweldig of fantastisch was, omdat we de kwartfinale hebben gehaald. Het gaat om het grotere plaatje”, foetert Neville na afloop van het duel.

“Dit gedrag was verkeerd, omdat dit het imago van het vrouwenvoetbal beïnvloedt. Nu gaat het in de wereld over een team dat weigert om te spelen”, vervolgt de keuzeheer. “Er bestaat een bepaalde standaard als het op gedrag aankomt en mijn speelsters hebben dat gedaan, daar ben ik trots op. Of ik het gedrag van Kameroen ergens kan begrijpen? Nee, absoluut niet. Ellen White stond niet buitenspel, deal with it.”

“We kennen de regels, iedere beslissing van de scheidsrechter was juist. Uiteindelijk hadden we nog een penalty verdiend, terwijl zij een rode kaart hadden moeten krijgen. Ze hebben geluk gehad dat de score niet verder is opgelopen”, aldus Neville. Op de persconferentie zegt de Engelse bondscoach direct dat hij zich schaamt voor het gedrag van Kameroen. “Als mijn speelsters zich zo zouden gedragen, zouden ze nooit meer voor Engeland spelen. We hebben de plicht om het vrouwenvoetbal te promoten.”

Update 26 juni 21.16 uur - FIFA start onderzoek naar wangedrag Kameroense vrouwen
De FIFA is een onderzoek gestart naar aanleiding van de incidenten tijdens het duel tussen Engeland en Kameroen (3-0). Onderzocht wordt of de Kameroense vrouwen artikel 52 (teamwangedrag) en 57 (beledigend gedrag en fair play) uit de FIFA-reglementen hebben geschonden. De Afrikanen raakten na afloop van de verloren achtste finale in opspraak vanwege hun vermeende onsportieve gedrag tijdens de wedstrijd. Zo werden harde tackles op de Engelsen niet geschuwd en kreeg scheidsrechter Qin Liang een duw van Jeannette Yango.


Poll

Wordt Engeland wereldkampioen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door iduna)

Ik heb nog nooit zoiets genants gezien op een WK als wat Kameroen heeft gepresteerd. Ik weet niet of uitsluiten van het volgende WK een juist antwoord is, maar dit kan gewoon niet ongestraft blijven. Spugen, scheidsrechter aanvallen, natrappen, weigeren te spelen, Fifa valselijk beschuldigen van racisme. Dit is werkelijk waar een grote schande.

23 juni 2019 om 21:06

schofties zijn het. Als je Neymar een 3 wedstrijden lange schorsing geeft voor het in diskrediet brengen van de scheidsrechters dan verdienen deze vrouwen er zeker een paar...!

23 juni 2019 om 21:28

Ik snap het ook niet. Racisme is het zeker niet want laatst kreeg een Afrikaans land de VAR ook mee tegen Noorwegen (var geeft alleen beelden uit een hoek) en Nigeria (makkelie vindt dat de penalty over moet).

26 juni 2019 om 22:17

Kameroen is voor zover ik weet toch wel een ander land dan Nigeria. Maar dit gedrag kan natuurlijk echt niet.

23 juni 2019 om 21:46

Ben het in grote lijnen eens met je.. maar hahah hoo hoo "scheidsrechter aanvallen" is wel heel overdreven, vaak genoeg ook in mannen voetbal gezien dat scheids per ongeluk in de weg loopt en tja dan krijg je een beuk, vooral als men al super gefrustreerd is zal die beuk net wat meer venijn hebben. Maar voor de rest was het wel triest, denk dat als ik Kameroener zou zijn me echt diep zou schamen voor deze dames... het was de fout van alles en iedereen behalve hun eigen slechte spel?!

23 juni 2019 om 22:40

Natuurlijk zie je het vast eens een duw tegen de scheids in de kelderklassen. Maar ik heb in 20 jaar voetbal kijken op het hoogste podium nog nooit een man een scheidsrechter met twee armen keihard in de rug zien duwen dat hij/zij bijna omvalt. Daarmee bedoel ik helemaal niet te zeggen dat het hoort bij het vrouwenvoetbal, maar dit was best een bijzonder moment.

24 juni 2019 om 00:41

Di Canio?

''Iedere beslissing van de scheids was goed, maar wij hadden nog een penalty moeten krijgen en zij een rode kaart'' dan is dus niet iedere beslissing goed.

On; lachwekkend dat dit gedrag op een wk vertoond wordt.. die terugspeelbal was wel een pareltje vraag me af hoevaak het op een mannen wk voorkomt ( gewoon ter vergelijking) gelukkig zijn de britse dames door zeg jeetje mina. Als cr7 voor dat mini zetje al een dikke schorsimg kreeg dan vraag ik me af wat deze speelster krijgt XD. Mn bier smaakte er niet minder om iig

26 juni 2019 om 22:20

Hahahah ondanks dat het wel zwaar bestraft was, heb je wel gelijk. De vergelijking, tussen het mannen voetbal en het vrouwenvoetbal wordt veel gemaakt. Dit is denk ik wel een van de grootste voorbeelden (samen met die 13-0) waar het niveauverschil toch wel iets groter is dan er wordt gedacht.

Heerlijk, geen gezeur met "ik begrijp de emotie" of ander bullshit. Nee, kneiterhard veroordelen dst gedrag!

23 juni 2019 om 21:58

Emotie kent natuurlijk wel zijn grenzen he? Heb je de wedstrijd wel zelf gezien? Het gedrag van Kameroen was gewoon onacceptabel en gênant.

23 juni 2019 om 22:18

Lees de reactie waar je op reageert nog maar eens een keer heel rustig.

De mannen van Kameroen weigerde ook al bijna om de Afrika Cup te spelen vanwege betalingsachterstanden en weet ik veel wat allemaal. Ik kan me alleen maar afvragen onder wat voor omstandigheden hun dameselftallen dan moeten voetballen. Niet dat dat hun gedrag goed keurt, maar het verklaar wel hun lage motivatie.

Uitsluiten van een volgend toernooi deze spelers die zich zo misdragen.

23 juni 2019 om 22:18

Als ze zo spelen kwalificeren zij zich nooit weer.

26 juni 2019 om 22:22

Kan je je er überhaupt wel voor kwalificeren? On: dat is natuurlijk onzin. Ze hebben ook gewoon gewonnen van Nieuw-Zeeland, waar NL het wel heel moeilijk tegen had....

Volledig gebrek aan respect bij Kameroen.
Triest gewoon.

23 juni 2019 om 23:32

Ja dit gaat inderdaad veel te ver. Dat incident toen met de dames van Oranje was blijkbaar geen incident, als ik zie wat ze ook nu weer allemaal geflikt hebben.

Neem bijvoorbeeld dat duwen van die scheidsrechter, totaal onnodig en het slaat helemaal nergens op.

Heerlijke reactie van Neville, meestal is het niet netjes om over de tegenstander te praten maar in dit geval is het 100 procent terecht dat ze het te horen krijgen.

Wat misschien ook wel waard is om in het artikel te vermelden is dat de coach van Kameroen tijdens de persconferentie vond dat zijn speelster 'fair play' hebben laten zien en was het eens met de beslissing van de scheidsrechter om de terugspeelbal te bestraffen. Verder beweert hij dat de arbitrage Engeland graag wilde laten winnen maar wilde vervolgens geen specifieke fouten of beslissingen aanwijzen. Lachwekkend. Deze man heeft gewoon geen benul van de spelregels en wat je al kon verwachten: kan totaal geen discipline afdwingen onder zijn speelsters omdat hij dit soort gedrag dus blijkbaar 'fair play' vind.

Allemaal lang schorsen, tegen Nederland ook al heel onsportief. Wat een aso's zijn dat zeg. En dan roepen "discriminatie"!!! Tja zo lekker makkelijk. Kansloos zijn ze.

Neville mag van mij schande spreken over het gedrag van Cameroen, maar dan moet hij ook een grote jongen zijn dat de vrije trap voor de terugspeelbal en de het afkeuren van de goal van Cameroen ook een regelrechte schande waren.

24 juni 2019 om 09:10

Gewoon terechte beslissingen...

26 juni 2019 om 21:37

Vond dat inderdaad ook gewoon terechte beslissingen. Daarnaast, stel dat het een foute beslissing was, waarom zou hij dat eerst moeten benoemen alvorens hij mag melden hoe erg dat wangedrag van de Kameroeners is geweest? Ik denk dat we het er toch allemaal mee eens zijn dat dit gedrag buiten proporties was?

26 juni 2019 om 22:24

De afkeuring van de goal was terecht. De terugspeelbal was inderdaad wat streng bestraft.

27 juni 2019 om 05:57

Hoezo? De buitenspelgoal was gewoon buitenspel en de vrije trap voor de 'terugspeelbal' werd een terugspeelbal omdat de Kameroense er zelf zo mee omging. Elke beslissing was juist, hoe lullig je het ook mag vinden.

Nou dat onderzoek kun je snel afronden. Het lijkt me dat ze deze artikelen hebben geschonden. De Fifa moet hier genadeloos hard optreden om een voorbeeld te stellen. In al die jaren dat ik voetbal kijk heb ik het nog niet zo triest gezien namelijk. Trieste jankballen bij Kameroen.

Dit zijn ook gewoon simpelweg geen profs, in ieder geval zo zijn ze niet opgeleid naar dit toernooi toe door de bondscoach die z'n speelsters ook nog eens in bescherming neemt.
Ik vind het vervelend om te zeggen en ik bedoel het niet racistisch maar dit is ook gewoon een typische mentaliteit wat met zich meebrengt uit dat continent...

Ik bekeek de wedstrijd op de BBC en vond het ronduit storend om zowel de BBC als Neville continu te horen zeggen 'rules are rules', want ik vroeg mij direct af wat als de genomen beslissingen andersom waren genomen?

Tijdens een volgende wedstrijd liet de zeer chauvinistische BBC tijdens de pauze een korte samenvatting zien onder het motto van: Kijk eens wat ons werd aangedaan'.

Gelukkig benoemde toen een presentatrice het feit dat het misschien beter zou zijn om het optreden van de scheidsrechter te bekritiseren....... De scheidsrechter nam onduidelijke beslissingen waarbij het kwartje steeds de kant van Engeland opviel en vervolgens trad zij niet hard genoeg op tegen de op dat moment ontspoorde voetbalsters.

27 juni 2019 om 05:55

Nou met alle respect maar de scheidsrechter floot gewoon een goede wedstrijd en was in mijn ogen weinig te verwijten. En het klinkt misschien raar om te zeggen 'rules are rules', maar het is wel zo. Het enige wat de VAR daar heeft gedaan is feiten tonen. Kameroen heeft in mijn ogen echt afgedaan. Heb zelden tot nooit een team zich zo zien misdragen op een hoog niveau

27 juni 2019 om 10:02

Volgens mij ben jij de enige die er zo over denkt.
Ik denk dat Engeland zich heel erg sportief heeft gedragen.
Je zag het toch ook tegen Nederland. Er zot gewoon iets goed mis in het team van Kameroen.

Goed dat ze dit doen. Schaamteloos en verbazingwekkend. Leg de boosdoeners maar een dikke straf op. Kunnen hun vervangers het juiste voorbeeld geven.

Dit gedrag valt natuurlijk nergens goed te keuren. Kan enigszins begrijpen dat het frustrerend is als je gevoelsmatig onrecht wordt aangedaan. Maar dit ging echt te ver. Vraag me af of ze ook zo zouden reageren na het zien van de beelden. Scheidsrechter/ VAR had het (meestal) bij het goede eind.
Goed dat er nu een onderzoek wordt gestart, vooral op zo'n WK, met veel kijkers, heb je een voorbeeld functie en geef ik Phil 100% gelijk.

Het wordt tijd dat de beelden van de VAR te zien zijn in de stadions. Lijkt mij dat dit soort momenten dan niet eens meer voor kunnen komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland


5 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. WiegmanUnknown
M. EarpsKeeper
M. BrightVerdediger
J. CarterVerdediger
N. CharlesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

Engeland
3 fans
Coach, 45 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren