Plichtmatige zege Engeland op Japan, Argentinië houdt sprankje hoop

Engeland heeft ook de derde groepswedstrijd op het WK in Frankrijk winnend afgesloten. De formatie van bondscoach Phil Neville was woensdag in Nice met 0-2 te sterk voor Japan, dat niet lang rouwig hoeft te zijn om de nederlaag. Beide landen zijn geplaatst voor de achtste finale, met the Three Lions als duidelijke groepswinnaar en Japan als nummer twee. In de andere wedstrijd in groep D gaf Schotland een 3-0 voorsprong weg tegen Argentinië (3-3). Voor Schotland is het WK afgelopen. Argentinië kan als een van de beste nummers drie alsnog door en is daarvoor afhankelijk van de laatste duels in groep E en F.

Japan - Engeland 0-2
Japan, wereldkampioen in 2011 en finalist in 2015, maakte over het algemeen een povere indruk. Engeland domineerde, al kwam dat niet tot uiting op het scorebord. Alleen Ellen White wist tot scoren te komen in de beginfase. De aanvalster, onlangs aangetrokken door Manchester City, deed dat al na veertien minuten. Japan probeerde het wel, maar was behoorlijk machteloos in aanvallend opzicht. Door de ontwikkelingen in het andere duel was het al snel zeker dat de tweede plaats en bijbehorende plaatsing voor de achtste finale niet in gevaar zou komen.

Engeland, door velen gezien als kanshebber voor de wereldtitel, hoefde ook niet voluit te gaan, want het was vooraf al duidelijk dat het toernooi nog minstens een wedstrijd duurt. Het kwam ook tot uiting in het wisselbeleid van Neville, die in de laatste twintig minuten al zijn wissels gebruikte. White maakte aan alle spanning, voor zover die nog aanwezig was, een einde door zes minuten voor tijd de tweede Engelse treffer aan te tekenen. Japan was in de slotminuten nog een paar keer dicht bij de eretreffer, maar het vizier van onder meer Saori Takarada stond niet goed afgesteld.

Schotland - Argentinië 3-3
Schotland, dat in eerdere duels niet was opgewassen tegen Engeland (2-1) en Japan (2-1) sloot het WK in mineur af. Kim Little was verantwoordelijk voor de enige treffer in de eerste helft van het doelpuntrijke duel. Na rust gaven de Schotten flink gas, wat resulteerde in een 3-0 voorsprong. Jenny Beattie, vijf minuten na rust, en Erin Cuthbert twintig minuten voor tijd zorgden voor een comfortabele voorsprong.

Van die comfortabele voorsprong was in de slotfase niets meer over. Achtereenvolgens Milagros Menendez en Florencia Bonsegundo brachten Argentinië terug tot 3-2. De Zuid-Amerikanen bleven vechten voor de gelijkmaker, die er ook kwam in de toegevoegde tijd. Bonsegundo zag haar inzet worden gekeerd door Lee Alexander, maar kreeg hulp van de VAR. Alexander zou te vroeg naar voren zijn gekomen, waar de strafschop moest worden overgenomen. Bonsegundo faalde ditmaal niet en zorgde ervoor dat Argentinië alsnog als derde eindigt. Schotland komt door de krankzinnige apotheose niet van de laatste plaats af en verlaat het WK dus na de groepsfase.