Real Madrid volgt Nederlandse clubs en heeft meevaller van 18 miljoen

Woensdag, 22 mei 2019 om

Real Madrid hoeft geen 18,4 miljoen euro terug te betalen aan de stad Madrid. De Koninklijke zou in eerste instantie het genoemde bedrag terugbetalen in verband met ongeoorloofde staatssteun. Het Gerecht van de Europese Unie heeft die opdracht van de Europese Commissie aan de Spaanse club vernietigd, zo meldt het ANP.

Het dagelijks EU-bestuur was in 2016 na een onderzoek van drie jaar tot de conclusie gekomen dat de stad Madrid bij een grondtransactie met de club van trainer Zinédine Zidane 18,4 miljoen euro aan overwaarde aan de club had betaald. De commissie oordeelde dat dit illegale staatssteun was en eiste dat de grootmacht het geld terug zou storten.

De topclub stapte vervolgens naar de Europese rechter. De zaak was onderdeel van een reeks onderzoeken naar illegale overheidssteun aan clubs in Spanje en Nederland. Medio 2016 werden de gemeenten Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Den Bosch en Tilburg vrijgepleit van concurrentieverstoring. PSV, NEC, MVV, FC Den Bosch en Willem II ontliepen daardoor miljoenenbetalingen.

Zidane: 'Wie weet heeft Gareth Bale zijn laatste duel voor Real al gespeeld'
Meer video's


Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door sirius)

Er wordt vanuit Nederland altijd moord en brand geroepen als het om Real Madrid gaat en de zogenaamde overheidssteun.

Als ik dit zo lees dan wordt het tijd dat men daar even over ophoudt.

22 mei 2019 om 12:29

Amen

22 mei 2019 om 13:34

Heb nooit iemand gehoord over Real Madrid en staatssteun, elke club in NL heeft indirect steun van de gemeente of stad. Wat ook logisch is, een club zorgt voor veel meer bekendheid voor een stad. Als Venlo bijvoorbeeld geen voetbalclub had gehad, had niemand van Venlo gehoord.

Al vind ik wel dat ABN-Amro een bank dat overeind is gehouden door alle Nederlandse belastingbetalers, doodleuk de jeugdopleiding van Ajax gaat sponsoren. Indirect betaal ik dus mee aan de kinderhandel van Ajax.

22 mei 2019 om 13:40

Iedere gemeenschap bepaalt zelf waar gemeenschapsgeld naartoe gaat. Wanneer men in Venlo voetbal belangrijk genoeg vindt en daarom besluit de lokale club te helpen, heb ik daar niets tegen. Zo ook bij Madrid of welke andere gemeente dan ook.

Dat jij er nooit iemand over gehoord hebt, verbaast mij enigszins. De roependen waren zo luidt dat het tot een onderzoek van de Europese gemeenschap heeft geleidt.

De resultaten zijn inmiddels bekend, en de gevolgen ook. Mijn punt is meer gericht op de velen, waarschijnlijk met bepaalde clubvoorkeur, die overal hard verkondigen dat Real Madrid zoveel staatsteun verkrijgt. En niet naar degenen die er nooit van gehoord hebben zoals jij.

22 mei 2019 om 14:33

@andonis

Quote: " Iedere gemeenschap bepaalt zelf waar gemeenschapsgeld naartoe gaat. Wanneer men in Venlo voetbal belangrijk genoeg vindt en daarom besluit de lokale club te helpen, heb ik daar niets tegen" .

Zo werkt het dus niet. Betaald voetbal is gewoon een bedrijfstak en voor iedere bedrijfstak in de EG is het Europese mededingingsrecht van toepassing. En een van de regels daarvan gaat over verboden staatssteun. Staatssteun is slechts in enkele gevallen toegestaan en dan ook nog voor beperkte tijd. De kwestie van Real Madrid ging over de vraag of het bedrag dat de stad Madrid heeft betaald voor het voormalige trainingscomplex van de club marktconform was. En men is nu kennelijk tot de conclusie gekomen dat dat inderdaad zo is. Zoals men in een eerder stadium al tot de conclusie was gekomen dat hetzelfde voor de PSV deal gold. Het is mij een raadsel waarom ze de PSV deal überhaupt onderzocht hebben als je kijkt naar het bedrag (2,4 miljoen) dat PSV jaarlijks aan erfpacht moet betalen. Daarmee heeft de gemeente de steun aan PSV van 48 miljoen in 20 jaar terug verdiend, terwijl men tegelijkertijd eigenaar blijft van de grond. Erfpacht is in de meeste gevallen eeuwigdurend, waardoor de gemeente niets kan beginnen met de grond, maar over 20 jaar gaat die wel 2,4 miljoen winst per jaar opbrengen.

22 mei 2019 om 15:22

Dat er perk en paal gesteld wordt aan overheidssteun is toch prima? Dat is de strekking van mijn argument helemaal niet. Ik denk niet dat Real Madrid overheidssteun verdient. Maar goed. Wie ben ik?

22 mei 2019 om 13:40

Sorry @andonis, Of het nu Real Madrid, Den Bosch of PSV is, het blijft een vorm van vervalsing in mijn ogen. Ben het alleen niet eens met je statement, dat mensen niet meer mogen zeuren. Elke ploeg die met belastinggeld overeind wordt gehouden is een ploeg te veel. Je verplicht mensen, die niks met het spelletje of club hebben, hun belastinggeld daar voor in te zetten. Daar mag best wel commentaar op gegeven worden, lijkt me

22 mei 2019 om 13:44

Zolang dat in verhouding is vind ik dat prima. 18 miljoen op een stuk van ruim een miljard vind ik niet zodanig dat men daar stelselmatig over moet klagen. Ik denk dat de schouwburg van Madrid vergelijkbare steun ontvangt, maar dat is een gok. Alhoewel ik van mening ben dat een club als Real Madrid geen steun nodig heeft, loopt dit toch een beetje met een sisser af. Er waren immers veel mensen overtuigd dat het om immense steun ging. Dat valt dus best mee.

22 mei 2019 om 16:03

Maar wij weten niet hoeveel gemeentes aan voetbalclubs verdienen. We doen nu allemaal even alsof het een eenrichtingsverkeer is, maar gemeentes stoppen ook niet zomaar geld in een voetbalclub. Dat doet een gemeente in eerste instantie altijd met een winstoogmerk en in uitzonderlijke gevallen (zoals bij het saneringsplan van FC Twente) om een veel grotere schade te beperken.

22 mei 2019 om 13:50

Die roep komt met name vanuit Catalonië. Maar ook in Nederland kunnen ze er wat van ja maar dat was ook wel te verwachten gezien de Nederlandse link met Barcelona. Dan gaat het alleen voornamelijk om het verleden met Franco. Daar komen dir verhalen altijd vandaan. Maar dit lijkt me een uitgemaakte zaak nu.

22 mei 2019 om 14:16

Het is natuurlijk hypocriet, maar Spanje is als land natuurlijk wel al eeuwen uiterst onbetrouwbaar op financieel gebied. Spanje is koploper van de wereld in failliet gaan. Bovendien heeft dit onderzoek niets te maken met de grootste kritiek op Spaanse clubs, namelijk de Spaanse banken.

De kritiek op overheidssteun valt naar mijn mening wel mee. Maar goed, ik denk dat er in elk land wel sprake is van overheidsbemoeienis in het voetbal. Veel relatief grote clubs zijn maatschappelijk betrokken en het geeft de stad waar een voetbalclub z'n wedstrijden speelt ook een boost.

22 mei 2019 om 15:19

Met andere woorden, omdat de algemene mening omtrent Spanje en kredietverstrekking negatief is mag Real Madrid het ontgelden? Dat vind ik nogal vergaand.

Het is juist de overheidssteun, of de verdenking daarvan wat tot dit onderzoek heeft geleidt. Dan kun je concluderen dat het een storm in glas water is.

Ik ben natuurlijk niet van mening dat banken gratis geld aan voetbalclubs moeten verstrekken, maar betwijfel of dat het geval is.

22 mei 2019 om 15:56

Ik raad je aan om research te doen naar de status van de Spaanse banken, het Europese fonds en het geleende geld van Europa aan Spanje. Er zijn een aantal artikelen die die geldstromingen heel accuraat en met cijfers koppelen aan clubs als Real Madrid en Barcelona. Het is bovendien interessant leesvoer.

Een belangrijk gegeven in dit alles: Als de Spaanse banken hun verliezen niet kunnen betalen, zal dit uiteindelijk betaald gaan worden door de gemiddelde Europeaan. Ga er namelijk maar niet vanuit dat Spanje z'n lening aan Europa ooit terug kan en gaat betalen.

22 mei 2019 om 16:20

Ben ik heel benieuwd naar. Heb je daar een link van? Op het oog lagen de grootste problemen in de kredietverstrekking tav onroerend goed en de derivaten. Afhankelijk van de ontwikkeling en diversificatie binnen de Spaanse economie kan men schulden op korte of lange termijn aflossen. Ik denk dat per saldo de EU, en met name Nederland met zijn exportoverschot er niet op achteruit gaat. Maar dat is mijn bescheiden mening.

22 mei 2019 om 18:57

Ik verwijs je even door naar mijn reactie hieronder. Links zijn er in overschot te vinden in alle talen.

22 mei 2019 om 14:26

Waar het om draaide was vooral dat de Spaanse banken uit de brand geholpen werden en een bank geld leende tegen onredelijk lage tarieven aan Real. Ik heb er niks op tegen dat Real geld leent en dikke schulden heeft; als ze afbetalen, prima. Dat is vaak een goede investering. Maar, een bank verstrekt doorgaans geen geld waarover amper winst wordt gemaakt. En een bank dat op omvallen staat zou veiligere marges moeten hanteren. Wat hier dus frappant is dat een bank waar EU-geld in gepompt is, op hetzelfde voet verder gaat met riskante deals. Dus, overheidssteun was voor mij nooit het probleem, eerder onverantwoord gedrag na overeind gehouden te worden met belastinggeld van andere landen. Vind het wel redelijk dubieus dat grond overgewaardeerd wordt opgekocht om clubs te steunen. Vind het niet erg dat steden clubs willen steunen, maar het moet op een transparantere manier kunnen dan dit.

22 mei 2019 om 15:16

Ik ben het met jouw redenering eens. Echter is de verhouding van de lening van Real Madrid ten opzichte van de totale lening zo klein dat het te verwaarlozen valt, en daarom de verontwaardiging naar populisme ruikt. Daarnaast hanteren banken vaker verschillende tarieven naar gelang het risico. De details van deze leningen zijn volgens mij nooit openbaar geweest, dus is dat moeilijk te beoordelen.

22 mei 2019 om 18:54

Op internet staan voorbeelden van 1985 tot in ieder geval 2015 en ik moet eerlijk zeggen dat ze allemaal cijfermatig en goed beargumenteerd zijn. Vanaf 2015 gaat het vooral over het feit dat Spaanse clubs in 2020 schuldenvrij moeten zijn.

Maar goed, al die persberichten hebben een rode lijn en kort samengevat komt hier hier op neer: Het Spaanse voetbal en de Spaanse overheid lenen bij de banken, de banken maken exorbitant hoge schulden en de ECB komt de banken tegemoet met een lening die ze nooit terug kunnen betalen.

23 mei 2019 om 03:08

Dat zijn een paar hele grote stappen in een hele korte samenvatting. Erg kort door de bocht.

Die streefdatum mbt het schuldenvrij zijn is gericht op haciënda, de Spaanse belastingdienst. Daar staan de banken los van. Het is mooi dat dat lukt, daar is Tebas verantwoordelijk voor. En het is ook goed dat er een scherpe financiële controle is ingeroepen. De salarisverhouding en schuldenlast bij betaald voetbalorganisaties heeft een plafond.

Wanneer je kijkt naar die risicovolle leningen zijn die vooral geconcentreerd op een bepaald segment van de markt en werden die verstrekt door gespecialiseerde banken. De leningen aan de voetbalclubs hebben daar helemaal niets mee te maken, en de hoogte is verwaarloosbaar. Reorganisatie in de bankensector heeft deze risico’s inmiddels beperkt.

De reden waarom de ECB heeft besloten om de banken te helpen is de omvang van de verstrekte leningen en de risico’s binnen de Spaanse economie en daarmee de EU. De economie is te groot en de gevolgen te omvangrijk om het op zijn beloop te laten.

Nogmaals, de schuldenlast van de voetbalclubs is verwaarloosbaar ten opzichte van de totale schuld en heeft dan ook helemaal geen significant aandeel in die leningen verstrekt door de ECB. De link die jij legt is, wat mij betreft, te simplistisch.

22 mei 2019 om 15:40

Ontrecht ook.

Een voetbal club is tegenwoordig een onderneming (helaas). Dit is niet hetzelfde als iemand ze huis of een simpele constructie van een baan en een inkomen.

Het hoogte punt van de schulde situatie van Madrid was in 2009/2008 (logisch want toen was de hoogte punt van de laatste crisis). Deze is (doormiddel van Perez) afgelost sinds 2016, en maakt Real Madrid winst. Ook de waarde van de club is gestegen tot 495.000.000 euro.

Op jaar basis betaalt Madrid 100 Mil of zo aan belasting (dacht ik), dus waar gaat die 18 Mil over?

Het is altijd heel leuk wanner gasten bij Voetbal international onzin taal verkopen, maar totaal geen idee hebben hoe het werkt bij een Club.

Voor referentie zie:
https://www.realmadrid.com/en/members/member-card/...
Onder document: Annual Report 2017/2018

Dat is wel een meevaller idd. Dacht dat dit al vast stond. Nog wat extra zakgeld voor hopelijk een mooie transferzomer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4235 fans
Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 11 juni
Bayern München wil opnieuw een grote binnenlandse transfer realiseren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren