‘We zullen alleen maar meer geld uitgeven aan de spelers van Ajax’

Woensdag, 17 april 2019 om

Het is niet alleen op sportief gebied een mooie periode voor Ajax. De club uit Amsterdam verdient dit seizoen tientallen miljoenen met de deelname aan de Champions League en het totaalbedrag zal dankzij de halve finales alleen nog maar oplopen. De twintig miljoen euro van het seizoen waarin Ajax de Europa League-finale bereikte, steken schril af tegen de ruim negentig miljoen euro van deze voetbaljaargang.

Financieel directeur Jeroen Slop erkent dat de financiële gevolgen van het succes van Ajax hem deugd doen. “Het zijn bedragen waar je graag naar kijkt”, erkent de sportbestuurder in gesprek met de NOS. Een uitverkochte Johan Cruijff ArenA in de halve finale, op 7 of 8 mei, levert de club ongeveer 2,5 miljoen euro aan recettes op. “Maar dan moeten de kosten er nog van af.”

Champions League-inkomsten van Ajax kruipen naar 100 miljoen euro

Gouden tijden voor Ajax op financieel gebied. Lees in dit artikel op wat voor manier de club dit seizoen miljoenen uit de Champions League binnenharkte.Lees artikel

In februari maakte Ajax bekend over 179 miljoen euro aan liquide middelen te beschikken. Daar zijn nog niet eens inkomsten uit waarschijnlijke transfers van een aantal spelers én de Champions League-inkomsten in dit kalenderjaar bij opgeteld. Volgens Slop zal het geld worden gebruikt om de selectie te versterken. “We hebben in de zomer de selectie versterkt en daarbij het salarisplafond losgelaten. Goede, renderende investeringen blijkt nu.”

“Daardoor zijn we wel veel meer gaan uitgeven aan de selectie. En dat houdt niet op met dit seizoen. Dat zal volgend seizoen ook het geval zijn.” Ajax zal dus alleen maar meer gaan uitgeven. “Dat denk ik zeker, ja. De sterren van de wedstrijd leveren de prestatie. En dus is het niet meer dan terecht dat zij mee delen in het financiële succes. Er gaan miljoenenbedragen aan premies richting de spelersgroep.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door dutchyntl)

Mooi voor Ajax natuurlijk maar voor de eredivisie? Dit kan geen club meer bijhouden en Ajax zal nog meer jeugd wegkopen. Ik voorzie een Bayern scenario - de rest doet voor spek en bonen mee. Toch een keerzijde van de UEFA miljoenen?

17 april 2019 om 20:25

Ze hebben niet eens het dubbele begroting van PSV.. overdrijven kan ook.

17 april 2019 om 22:59

Dat is dus het punt. Komend jaar wel. Ajax zit normaal gezien rond de 100 miljoen qua omzet. Dat is dit jaar al meer dan verdubbeld door het verkopen van De Jong en de prestaties in de CL. Ajax heeft op dit moment ongeveer drie keer zoveel geld binnengehaald dit seizoen als Psv.

17 april 2019 om 20:25

Allemaal een beetje voorbarig. PSV heeft dit seizoen ook niet slecht geboerd in Europa en als Ajax tijdens deze drukke weken een steekje laat vallen kunnen ze zomaar weer kampioen worden.

Bovendien is Feyenoord deels slachtoffer van zijn eigen wanbeleid de afgelopen seizoenen. Het puinruimen was voltooid en de miljoen kwamen binnen voor enkele goed ontwikkelde jeugdspelers, echter is dit geld in amper rendabele aankopen gepompt die nauwelijks meerwaarde hebben opgeleverd. Deze twee clubs zullen volgens mij altijd aanwezig blijven in de top van ons land.

17 april 2019 om 22:16

origineel,

Nou ik wil niet moeilijk doen, maar er is wel degelijk een groot gat tussen Ajax en de rest. PSV had op 28-9-18 volgens het Eindhovens dagblad een eigen vermogen van 34 miljoen euro.

Verder heeft PSV weinig uit Europa over gehouden, itt Ajax welke alweer dicht tegen de 100 miljoen zit.

Natuurlijk is dat geen winst , maar met Frenkie die al voor minimaal 75 miljoen is verkocht en de andere grote transfers die Ajax gaat hebben, zal aan het eind van dit boekjaar het eigen vermogen minimaal tot 300 miljoen zijn gestegen.

Ajax heeft dan zegt een factor 8 meer geld dan Psv, want die zullen vermoedelijk nog wel geld binnen krijgen.

En stel nagenoeg heel de selectie wordt verkocht komt er nog zeker 200 miljoen bij bij Ajax. Wanneer ze geen wanbeleid voeren, mag jij mij eens vertellen hoe ze dat gat willen dichten?

Als jij dat mee vindt vallen, vind ik dat prima. Denk dat mensen die echt kunnen calculeren anders hierover denken.

17 april 2019 om 22:28

Om in Ajax termen te spreken "ik heb een zak geld nog nooit zien scoren". Dat er een financieel gat is ontstaan snapt iedereen wel. Je doet nu net of de meer dan 30 miljoen die PSV verdient heeft aan de Champions League niets voorstellen omdat Ajax er 100 heeft verdient. Wanneer Lozano of Bergwijn voor een flinke som verkocht worden heeft PSV meer dan voldoende middelen om de selectie weer flink op te krikken. Ik krijg soms als ajacied plaatsvervangende schaamte als ik dit soort overmoedige teksten lees, we zijn nota bene al een paar jaar geen kampioen meer geweest. Laten we eerst eens kampioen worden de komende 3-4 jaar en daarna verder kijken..

17 april 2019 om 22:48

origineel,

Groot verschil is wel dat Ajax niet meer hoeft te investeren, en houdt bakken met geld over. Zo een jaar of 7 geleden zat Ajax er totaal niet goed voor, maar met beleid om weinig te kopen hebben ze goed opgebouwd en veel geld.

Daar bedoel ik mee, dat van de verkopen er een goede vervanger gehaald kan worden en geld over.

Dat verschil bepaald wel degelijk hoe je t.o.v de competitie en Europa staat.
PSV kan weinig nu kopen en moet wachten tot ze verkopen. Ajax kan als men zou willen een speler van 100 miljoen halen, wat ze natuurlijk nooit zullen doen.

Het verschil in kapitaal zal zich vertalen naar alleen hersen in Nederland. Dat is ook de doelstelling van Ajax geweest. Simpel.

Je mag denken wat je wilt. Heeft niks arrogantie te maken, maar met realistisch naar de situatie kijken. PSV heeft ook een stuk kleiner stadion waardoor ze niet dezelfde inkomsten hebben uit kaarten en alles eromheen.

Dat zijn gewoon allemaal simpele feiten. Dat jij daar een plaatsvervangende schaamte van krijgt ligt echt aan jezelf.

17 april 2019 om 23:01

Ja, PSV kan Lozano en Bergwijn verkopen, dat klopt. Maar die twee zijn met afstand je twee meest waardevolle spelers, en ik denk dat Ajax vergelijkbare bedragen kan krijgen voor spelers als Ziyech, Neres en Van de Beek, en dan heb ik het nog niet eens over De Ligt. Nee, financieel is Ajax bijna aan de horizon verdwenen.

17 april 2019 om 23:01

Tenzij we Pierie voor 100 miljoen halen kan Ajax nooit geen spelers van zulke prijzen kopen aangezien die in de Eredivisie niets te zoeken hebben. De vijver waar Ajax nu in kan vissen is niet ineens 6 keer zo groot omdat Ajax een 6 keer groter budget heeft..

17 april 2019 om 23:06

@stravven Ik denk dat ze Lozano en Bergwijn makkelijk kunnen vervangen eigenlijk. Zo'n Pavon bijvoorbeeld doet toch helemaal niets onder voor Lozano. En zo lopen er nog voldoende alternatieven. Cruciaal is alleen een goede scouting en een goed beleid. Dit Ajax met het huidige beleid zie ik ook zeker afstand nemen, echter is het nog geen vanzelfsprekendheid omdat ten eerste Ajax het huidige beleid succesvol voort moet zetten, en PSV wellicht een paar mis peren moet maken op de transfermarkt.

Wellicht kunnen we meer zeggen na de transfers van Ajax komende zomer. Ik ben razend benieuwd met wie Marc ons gaat verassen.

18 april 2019 om 00:38

@MyAjaxForEver - Voor iemand die meent verstand te hebben van calculeren is het nog maar echt de vraag of je echt zo’n rekenwonder bent. Tuurlijk snapt iedereen dat het financieel belachelijk goed gaat met Ajax en ‘money to blow’ hebben door hun beleid en recente inkomsten, maar dit betekent ook overduidelijk dat hun kosten equivalent en fors meestijgen. Dit zijn geen variabele maar vaste kosten stijgingen, salarissen moeten immers volop worden doorbetaald, etc.; ook als het eventjes wat minder gaat met de club. Verder stijgen de inkoop kosten met betrekking tot spelers en alle overige kosten ook equivalent(evenredig) mee. Spelers die Ajax in het verleden voor 1 tot 4 miljoen euro op pikten bij een subtopper of in Zuid Amerika, betalen ze nu minimaal 8 tot 16 miljoen euro voor. Ook daar is een financieel vangnet voor nodig om dat op te vangen als het wat minder gaat. Wat @Origineel zegt heeft ie dus 100% gelijk in: dat we 6x meer budget hebben betekent niet dat we ineens uit een 6x grotere vijver kunnen vissen, heel simpel.

17 april 2019 om 20:25

Dat vind ik geen keerzijde 😁 misschien ook de Arena kopen? Dan kan Twente gewoon kampioen worden in Amsterdam

17 april 2019 om 20:29

Met de intrede van de oligarchen was dat toch al bekend? Als het een jaar tegen zit kan je zomaar enorme verliezen lijden.

17 april 2019 om 20:30

@yello als ajax iets duidelijk maakt met hun succesvolle europese campagne is het wel dat geld geen prijzen wint.
Want ze hebben wel meer uitgegeven maar het komt nog lang niet in de buurt van de mega bedragen van Real en Juve.

Ajax is nog een heel eind af van een dominantie in Nederland, dus daar hoef je echt nog niet bang voor te zijn. Ben al lang blji als ze nu voor t eerst sinds 5 jaar eindelijk weer kampioen worden.

17 april 2019 om 20:41

Met heel veel geld kun je wel degelijk de eredivisie domineren. Schuurdeur , Pirie , Stengs ( ging dan nog niet door) enzovoort. Ajax kan straks de grootste jeugdtalenten blijven opkopen , zo verzwak je de concurrentie vanzelf. En dat voor relatief weinig geld. Er komt een moment dat PSV dat niet bij kan houden en krijg je dan een Bayern scenario? Te groot voor NL en net te klein voor top Europa - dat wordt ook saai

18 april 2019 om 00:04

Het komt niet echt voor dat de beste speler van bijvoorbeeld PSV ervoor kiest om naar ajax te gaan, zoals Bayern dat wel deed bij Dortmund bv. Dus laten we niet vooruit lopen op zaken. Nederland is nog lang geen Duitsland en ajax is nog lang geen Bayern!!!

17 april 2019 om 20:42

Ik denk dat binnen nu en 5 jaar een Beneliga van start gaat dus dat de Eredivisie niet meer gaat bestaan.. Of in ieder geval dat Ajax niet meer mee doet.

17 april 2019 om 21:08

Van waar heb je dit? Wat is je bron? Ik denk echt niet dat België samen met Nederland een competitie gaat beginnen. Best slecht idee vind ik.

17 april 2019 om 21:33

Of die Europese competitie gaat er toch komen maar ja dan moet je weer uit de ed stappen

18 april 2019 om 00:24

Keerzijde? Dan moet de rest maar bijblijven. Zo simpel is het.
Dit is topsport waarbij nu goed beleid beloond wordt.

Misschien dat sommige sleutelspelers wel een jaartje willen blijven gezien de prestaties wel voor een miljoenen bonus uiteraard.

Ik zou wel een vast salarisplafond instellen, waarbij je veel meer kan gaan werken met (collectieve) variabele premies bij het behalen van bepaalde doelen.

blijft uiteindelijk wel de beste manier...1 van de beste dingen waar Marco v Basten mee begonnen is bij Ajax.
Geen bonus voor een gewonnen potje tegen de graafschap of excelsior, nee pas bonussen uitdelen als er echt iets bereikt is.
Bekerwinst, competitiewinst of bepaalde prestaties in Europa.

Wij zijn te optimistisch. Volgend jaar verlies je alle belangrijke spelers die voor het huidige succes zorgen. Dus is het maar de vraag of zij iets vergelijkbaars op poten kunnen zetten. Volvend seizoen kan jet gewoon zo zijn dat zij de voorrondes van het miljardenbal niet zullen doorkomen dan hebben zij nihil aan europese inkomsten verworfen. Dus Ajax heeft zeker een grote buffer nodig. Het is geen club waar top talenten lang blijven rondlopen, dat maakt het voor Ajax erg lastig een blijvend wereldklasse team te vormen.

17 april 2019 om 21:00

Ajax hoeft echt niet bang te zijn met deze bedragen dat er geen spelers meer willen komen want er is nu eindelijk ingezien dat het geld op het veld moet staan en daardoor ook eindelijk de ogen zijn opengegaan , door deze investering van een kleine 50 milj haal je wel even een 100 milj dit seizoen binnen Europees en alleen al de Ligt en de Jong brengen samen al een kleine 150 milj binnen, weet wel dat ook andere spelers die weg willen of gaan ook enorme bedragen gaan binnenkomen en daardoor kunnen er jonge en ervaren spelers worden aangekocht en daarbij de Ajaxdirectie weet echt wel wat ze doen en daardoor kan er een goed en sterk team weer op de been gebracht worden waardoor ook succes kan worden behaald !

Kan Ajax niet ff 100 miljoen aan ons geven. Kunnen we ook wat toppers halen, daardoor is de competitie aantrekkelijker en kan Ajax makkelijker zn speler behouden. Win-win

17 april 2019 om 21:27

Weet je zeker dat je Van Geel 100 miljoen wilt geven om aankopen te doen? ;-)

18 april 2019 om 10:21

Leuk toch, hebben we een selectie van 95 ex Feyenoord spelers die mislukt zijn in hey buitenland.

Als Ajax echt goede naam wilt maken, moeten we opsommen wat het totaal kost om dat graf kunstgras eruit te gooien.
Vorig seizoen ging iedereen akkoord behalve een club uit Almelo meen ik.
Ik weet niet waar ze precies moeilijk over deden ( aangezien kleinere clubs het ook konden financieren), nog eens gaan zitten en desnoods spekt ajax iets extra.
Als ze dan nog niet over stag willen begrijp ik er niks meer van.

17 april 2019 om 21:32

Eh ja de hoofdsponsor verkoopt kunstgras dus die doen niet mee. Tevens zit Smit bij de KNVB die houdt het tegen

wat naïef om te denken dat alleen ajax van dit Europees succes profiteerd. heel het Nederlands voetbal waaronder ook de eredivisie profiteerd hier namelijk van. ten eerste krijgt de eredivisie meer aanzien, gezien ajax zich nu meet met de beste teams van de wereld terwijl ze 'slechts' in de eredivisie spelen. ten tweede zal er meer buitenlandse aandacht zijn voor de eredivisie en wedstrijden van ajax in de eredivisie van pers tot scouts tot tv uitzendingen. verder kan ajax met dit beleid en de financiële groei die ze nu doormaken (mits ze dit verstandig besteden) het algemene niveau van de eredivisie omhoog krikken. ook de Nederlandse clubs kunnen zich dus optrekken aan dit niveau waarin er wedstrijden worden gespeeld tegen een sterk ajax.(ookal is dit natuurlijk niet heel erg veel , het helpt wel). verder stijgen de transfersommen van spelers die in de eredivisie goed presteren gezien ajax zich nu meet met de top van Europa en het sceptische van aankopen uit de eredivisie nu zal afnemen. Dit europees succes is door vele redenen indirect een vooruitgang van elke club in de eredivisie en we moeten dit koesteren als nederlanders.

Ajax word met al dat geld alleen heerser in de ED let maar op

Hahahahahahah die trippier moet echt eff opletten

Allemaal leuk en aardig dit beleid. Het loslaten van het salarisplafond komt enkel en alleen door het ontbreken van prijzen en men alles op alles is gaan zetten om kampioen te worden. Ziyech was bovendien al 'verkocht' maar men kreeg hem niet verkocht waardoor hij gebleven is. Dit had niets met beleid te maken maar met overmacht. Zelfs zijn nummer was al afgepakt. Dit beleid blijft goed gaan zolang er champions league gehaald wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Chelsea hoopt te kunnen profiteren van de eventuele overgang van Christian Eriksen naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren