Champions League-inkomsten van Ajax kruipen naar 100 miljoen euro

Woensdag, 17 april 2019 om

Ajax heeft zich dinsdagavond ten koste van Juventus voor de halve finale van de Champions League geplaatst. Naast de nodige prestige, stond er ook een fors geldbedrag op het spel in het Allianz Stadium. Dankzij de 1-2 zege van de ploeg van trainer Erik ten Hag, kruipen de totale opbrengsten van de Champions League-campagne richting de honderd miljoen euro.

Ajax eindigde vorig seizoen op de tweede plaats in de Eredivisie en moest zich via de voorrondes van de Champions League zien te plaatsen voor de groepsfase. Het team van Ten Hag rekende in de tweede voorronde, derde voorronde en play-offs achtereenvolgens af met Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. Net als alle andere 31 geplaatste clubs ontving Ajax in de groepsfase van het miljardenbal een startpremie van 15,25 miljoen euro.

Voor het eerst keert de UEFA ook een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,1 miljoen euro en de nummer een ontvangt 35,2 miljoen euro. Ajax is terug te vinden op de 21e plaats op de ranglijst, maar omdat een aantal clubs die hoger staan dit seizoen niet deelnemen aan de Champions League (Zenit Sint-Petersburg, AC Milan, Sevilla, Arsenal en Chelsea) zijn de Amsterdammers de nummer 17 op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van de afgelopen tien jaar. Deze plaats levert Ajax nog eens 18,7 miljoen euro op.

De UEFA heeft dit seizoen in totaal 2,04 miljard euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor de Champions League en Europese Super Cup. De Europese voetbalbond deelt dertig procent van dit bedrag (585 miljoen euro) uit via prestatiebonussen. Een overwinning in de Champions League is goed voor een premie van 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Ajax pakte in de groepsfase twaalf punten, goed voor een totaalbedrag van 10,8 miljoen euro.

Het prijzengeld vanuit de groepsfase zal nog verder oplopen. De UEFA keert bij een gelijkspel namelijk 1,8 miljoen euro uit aan twee clubs. Zodoende blijft er 900.000 euro per gelijkspel over. In de groepsfase is in totaal 22 keer gelijkgespeeld, waardoor er 19,8 miljoen euro over is. Dat bedrag zal via een verdeelsleutel naar de 32 deelnemers gaan. Welk bedrag Ajax hier aan overhoudt is nog niet bekend.

Ajax had zich na de vijfde speelronde al verzekerd van overwintering in het miljardenbal. Kwalificatie voor de achtste finales was goed voor een bonus van nog eens 9,5 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want de club haalt ook geld uit de zogenoemde marketpool (292 miljoen euro). Deze pot wordt verdeeld op basis van de opbrengst van de tv-rechten in Nederland. Omdat PSV en Ajax dit seizoen meedoen aan de Champions League, moeten de twee Nederlandse clubs het bedrag verdelen. Hoe hoog dit bedrag precies is, is nog niet bekend. Naar verwachting ontvangt Ajax ongeveer 4,5 miljoen euro vanuit de marketpool.

De huidige koploper van de Eredivisie speelde dit Champions League-seizoen tegen AEK Athene, Benfica, Bayern München in een uitverkocht huis. De Johan Cruijff ArenA, goed voor 54.846 zitplaatsen, zat driemaal vol. Naar verwachting heeft de club vanuit de kaartverkoop ongeveer 6 miljoen euro verdiend. Het totaalbedrag van Ajax in zes groepswedstrijden is zodoende opgelopen naar 64,75 miljoen euro. Tegen Real Madrid was de ArenA opnieuw uitverkocht en keken circa 17.000 toeschouwers het duel in de Ziggo Dome, waardoor er nog eens ongeveer drie miljoen euro bij opgeteld kan worden. Omdat de kwartfinale werd bereikt, keert de UEFA nog eens 10,5 miljoen euro aan Ajax uit, terwijl de uitoverwinning bij Real Madrid een wedstrijdpremie van 2,7 miljoen euro opleverde.

De heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus werd andermaal afgewerkt in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA, wat naar verluidt een slordige 2 miljoen euro in het laatje bracht. De wedstrijdpremie voor de remise tegen Juventus bedroeg 900.000 euro. Deze opbrengsten zijn nu verder opgelopen door het succes van de Amsterdammers in Turijn.

Los van een wedstrijdpremie van 2,7 miljoen euro, wacht Ajax nog eens een bedrag van 12 miljoen euro voor het bereiken van de laatste vier, waardoor het Champions League-avontuur Ajax tot dusver ruim 98 miljoen euro heeft opgeleverd. In de halve finale wacht er dan tevens nog een wedstrijd in een uitverkocht stadion, wat weer 2 miljoen euro kan opbrengen. Een plek in de finale is goed voor 15 miljoen euro. Bij de eindzege van het toernooi keert de UEFA een bonus van 4 miljoen euro uit. De winnaar van de Champions League plaatst zich automatisch voor de Europese Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro. De winnaar van de Super Cup krijgt 1 miljoen euro.


Poll

Bereikt Ajax de halve finale van de Champions League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door jjvh91)

Wat een geld. Los daarvan hoop ik dat Ajax wint vanavond.

16 april 2019 om 10:13

Ja ik ook, lijkt het minder schandaliger dat Real door Ajax eruit is gegooid.

16 april 2019 om 10:52

Als je kijkt naar hoe Ajax voetbalt dit seizoen in Europa is het uberhaupt niet schandalig, of Ajax nou doorgaat of niet. De club die Ajax het best heeft bespeeld is Benfica.

17 april 2019 om 12:15

wellicht qua tactiek maar qua resultaat is dat bayern Munchen. Dat is de enige club die niet van ajax heeft verloren.

Het is toch bizar dat je een bonus krijgt voor de prestaties van de afgelopen 10 jaar zeg. Klassiek voorbeeld van de rijken rijker maken.
Als Ajax nu uitgeschakeld wordt verdient Real Madrid dus meer dan Ajax aan deze champions league campagne.

Zolang er geen brede interesse is in het verkleinen van het gat tussen arm en rijk gaat Ajax verder en verder achterop raken.

16 april 2019 om 10:22

Heel bizar inderdaad, maar ook Ajax kan als het dit beleid juist kan doorzetten en af en toe een beetje geluk meeheeft hier op lange termijn de vruchten van gaan plukken door gewoon jaarlijks Europees en het liefst in de CL te overwinteren. Financieel zal je nooit meer aan de City en Reals gaan tippen mits de Uefa iets gaat veranderen. Maar structureel aansluiten bij de subtop is mogelijk.

16 april 2019 om 12:32

Hoe vervelend het ook is, het is wel vrij logisch. Clubs met de beste prestaties in het recente verleden hebben meestal meer fans, sowieso hebben clubs uit grote voetballanden meer fans, meer fans betekent meer commerciële waarde voor de Uefa en het voetbal in het algemeen en dus brengen ze meer geld in de la en krijgen ze hier dus ook meer voor terug. Als iedereen hetzelfde zou moeten krijgen dan moet de Keuken Kampioen Divisie ook hetzelfde geld krijgen als de eredivisie, het vrouwenvoetbal hetzelfde verdienen als het mannenvoetbal en hoe zit het met een eerlijke kans voor amateurploegrn om zich aan te sluiten bij de top. Dit is gewoon allemaal niet realistisch.

16 april 2019 om 12:49

Je KKD vergelijking gaat mank omdat ik het (1) heb over teams in dezelfde competitie en (2) het juist opneem voor teams die sportief gezien presteren.

Dit potje is niets meer dan een vangnet zodat teams die een jaartje wat minder presteren dat financieel gezien nauwelijks voelen (zoals Real Madrid hier).

Het is schrijnend om te zien dat de rijke teams en competitie beetje bij beetje grotere happen uit de koek nemen, en iedereen dit oogluikend toestaat. Deze bonus heeft grote gevolgen, en je hoort er eigenlijk niemand over (nu dat voor het eerst gedaan wordt dit jaar).

16 april 2019 om 23:51

En ik vind het niet logisch, omdat het een Europese liga is, de beste krijgt de hoofdprijs en niet de vierde...

16 april 2019 om 12:38

Hoe is het niet logisch dat een club die recentelijk goede prestaties heeft geleverd meer krijgt. Zo'n club heeft waarschijnlijk een grotere aanhang en/of spelers die meer mensen interesseren. Hierdoor gaan er meer mensen kijken naar de wedstrijden en levert het dus extra geld op daaar zullen ze ook een groter aandeel van moeten krijgen.

16 april 2019 om 12:45

Ik zeg niet dat het niet logisch is. Ik heb het niet over het verschil maar de grootte van het verschil. Dat een kwartfinalist door deze verdeling minder krijgt dan een achste finalist vind ik niet correct.

Daarnaast is de pot waar ik het hier over heb nog los van de marketingpool, dus dat is een aparte discussie.

17 april 2019 om 13:35

En daardoor worden de verschillen alleen maar groter. Daardoor gaan er nog meer mensen alleen maar naar de topclubs kijken en daardoor krijgen ze nog meer geld. Je hoeft toch geen geleerde te zijn om in te zien dat dit geen houdbaar systeem is?

17 april 2019 om 14:15

Beetje een negatieve gedachte vind ik dit. Je hoeft niet een speler van 100 miljoen te kopen en je hoeft ook niet tientallen miljoenen euro's aan salarissen te betalen om in de halve finale CL te komen. Met goed beleid kom je er uit eindelijk ook alleen is het een stuk lastiger om op dat niveau te blijven maar ja je kan niet alles hebben in het leven.

16 april 2019 om 23:47

Ik moet om deze reactie een beetje lachen, want dat wordt al jaren geroepen, maar de Uefa is bang voor clubs die een eigen liga willen opzetten, want daar dromen sommige rijke bestuurders van.

18 april 2019 om 13:47

Ik neem aan dat je dus ook vindt dat alle clubs in de Eredivisie evenveel geld moeten krijgen?

18 april 2019 om 13:54

Wat een vooringenomen reactie met een slecht doordacht voorbeeld...

Nee. Wat ik vind is dat je geld moet krijgen voor de prestaties die je levert, niet de prestaties die je in het verleden hebt geleverd (en waarvoor je dus al geld hebt gekregen). Heel simpel, en dat zou net zo goed moeten gelden voor de Eredivisie als voor de Champions League

18 april 2019 om 23:43

Dan ben je daar dus wel voor, want op dit moment worden de gelden in de Eredivisie ook verdeeld op basis van de ranking van de afgelopen jaren.

Het is bizar veel geld. Als ik het goed heb, zitten we normaliter op een jaaromzet van rond de 100 miljoen. Dan even zo'n 85 miljoen verdienen, is een enorm verschil (in die 100 miljoen zitten natuurlijk ook al Europese inkomsten, maar niet zoveel als dit jaar). En dan te bedenken dat een Nederlandse club nog relatief weinig geld krijgt uit de marketingpool (en dat is ook wel terecht natuurlijk). Ik hoop dat volgend jaar PSV en Ajax weer in de CL komen om zo nog maar enigszins aan te kunnen haken bij de Europese subtop!

16 april 2019 om 10:28

Het is echt bizar, 85 miljoen uit de CL, 85 miljoen voor Frenkie, 60+ miljoen voor de Ligt. Dat is al 230 miljoen euro. En dan komen er nog diverse dure uitgaande transfers bij.

16 april 2019 om 10:35

Het wordt tijd om goed na te gaan denken wat 'we' met het geld gaan doen. Zal nooit allemaal naar transfers gaan (en terecht, gerichte aankopen samen met jeugd is ons ding). Wat mij betreft gaan ze zsm met het 'stadion' op de Toekomst beginnen (professioneler dan nu) en wordt de rest van het stadion gekocht (maar daarvoor moeten de huidige andere aandeelhouders ook mee akkoord willen gaan). Het is leuk om veel op de bank te hebben staan (met een deel wordt nu al belegd als je in de jaarcijfers kijkt), maar daar ga je niet beter van voetballen. Heel goed om een flinke buffer te hebben hoor, voor mindere tijden, maar niet zo groot!

16 april 2019 om 10:53

75 Miljoen voor Frenkie gaat naar Ajax toch (maximaal, maar haast gegarandeerd).

16 april 2019 om 11:25

60 voor Frenkie.. niet de 11mln die je aftikt aan RKC en Willem 2 meetellen en niet de fees meetellen die je aan zaakwaarnemers betaald.

16 april 2019 om 11:27

Inclusief bonussen is het 86 miljoen. Minus het geld voor Willem en RKC.

16 april 2019 om 23:47

Nee dat is echt inclusief het geld voor Willem 2 en RKC toch?

16 april 2019 om 23:55

Tuurlijk. Wat Willem 2 en RKC krijgen zit gewoon in de transfersom. Ajax draagt dat gewoon weer af.

17 april 2019 om 00:14

Je hebt gelijk, dus 75 mio voor Frenkie maar inmiddels 90+ mio voor de CL dus in totaal toch 230 mio.

Tot nu toe dus een tweede Frenkie! Wat een geld gaat Ajax dit seizoen binnenharken...

16 april 2019 om 23:53

Hopelijk krijgt Willem II daar dan ook geld van...

17 april 2019 om 12:07

Haha nee. Maar weet zeker dat alle andere clubs ook zeker indirect meeprofiteren van het huidige Europese seizoen. Zou me god niet weten hoe alleen...

Forza Ajax

het is nu of over 20 jaar Goooooo Ajax

Met de verkoop van De Ligt minimaal 80 miljoen, Ziyech minimaal 40 miljoen en Frenkie 86 miljoen en met de CL inkomsten van minimaal 84 miljoen kan Ajax toch gewoon nee zeggen tegen clubs die bijvoorbeeld Tagliafico of Neres willen vastleggen? Met het eigen vermogen van 172 miljoen dat Ajax al heeft krijgt Ajax zelfs na het inkopen doen nog een eigen vermogen van zo'n 400 miljoen! Dan kan Ajax makkelijk nee verkopen als er clubs voor de overige basisspelers komen. Ook als ze bizarre transfersommen bieden.

16 april 2019 om 12:40

Hou je er ook nog rekening mee dat alle omzet die gedraaid wordt niet direct bij het eigen vermogen komt maar daar gaan nog uitgaves, kosten en belastingen van af.

17 april 2019 om 01:01

Eigen vermogen is niet het geld dat op de bank staat. Liquide middelen en eigen vermogen staat totaal los van elkaar. Eigen vermogen is niet tastbaar. Toch zal inderdaad dit Europees seizoen en de transfers goed zijn voor de reserves en winst (valt onder het Eigen vermogen) als de inkomende kasstromen (liquide middelen).

En dan durven mensen nog te zeggen dat dit Ajax succes goed is voor het Nederlandse voetbal. Het zorgt er alleen maar voor dat 1 club meer geld heeft dan de rest van de eredivisie bij elkaar zodat die totaal oninteressant wordt. Nou wat een winst.

16 april 2019 om 11:18

Normaal gesproken zou Ajax voor een eredivisie speler tussen de 5 en 10 miljoen betalen. Omdat ze zoveel geld hebben gaan clubs natuurlijk ook meer vragen. Dus andere clubs worden er financieel ook beter van. Daarnaast kunnen er meer clubs Europees spelen door de punten die Ajax binnenhaalt. De competitie wordt voor buitenlanders aantrekkelijker wanneer Ajax of andere Nederlandse clubs het Europees goed doen. Het eerste voorbeeld van het succes van Ajax is dat RKC het kunstgras eruit gaat doen door de inkomsten van Frenkie. Dus ja het succes van Ajax is voor andere clubs uiteindelijk ook goed.

16 april 2019 om 11:24

Dat is het ook. Dit is het resultaat van een jarenlang durend proces waarbij eindelijk alles op zijn plaats valt (ook mede door toeval). Het klopt dat Ajax hierdoor veel rijker wordt dan de concurrentie maar de eredivisie wordt hoe dan ook populairder voor buitenlandse spelers. Als PSV en Feyenoord nu ook eens gaan presteren in Europa dan kunnen er op een gegeven moment structureel twee teams mee doen in de CL. Op een gegeven moment profiteren steeds meer teams hiervan. Ook de kleine clubs en de subtoppers kunnen op een gegeven moment meer geld voor hun talentjes krijgen omdat de clubs daarboven vanzelf meer te besteden krijgen. Deze behaalde punten zullen cruciaal zijn voor het Nederlandse voetbal.

16 april 2019 om 11:34

Ja, want PSV en in mindere maten Feyenoord presteren nooit!!!!! PSV was de laatste ploeg die de cl fase door kwam. Alleen sindsdien ging het bergafwaards

16 april 2019 om 11:43

Ja en hoe lang is dat geleden en het jaar daarvoor was het kwartfinale voor Ajax. Daarna heeft Ajax het meeste bereikt en niet te vergeten AZ met hun middelen. Dus nooit presteren door PSV en Fey is niet waar maar ze hadden er wel meer uit kunnen halen. Maar los daarvan zijn er zoveel factoren die meespelen dat die lijn heel dun is en je soms ook geluk moet hebben.

16 april 2019 om 17:53

Jaouad heeft het over het seizoen 2015 2016, niet over het seizoen 2004 2005 toen PSV de halve bereikte.

17 april 2019 om 05:12

Feit is dat de laatste 5 jaar Ajax de enige Nederlandse club is die een rol van betekenis gespeeld heeft in een Europese competitie. De finale in de EL, en nu de halve finale in de CL, ik zie het Feyenoord en PSV niet nadoen.

16 april 2019 om 17:19

Maar mede daarvoor betalen ze nu ook veel te veel voor Scherpen en Pierie, waardoor ook die clubs weer kunnen investeren. Uiteindelijk druppelt het wel weer naar beneden.

18 april 2019 om 10:41

Welnee, de relatieve verschillen worden alleen maar veel groter

17 april 2019 om 12:08

Dus we moeten voortaan maar snel uitgeschakeld worden in Europa? Ik snap je reactie echt totaal niet eigenlijk...

18 april 2019 om 10:40

nee hoor. Voor Ajax is het uitstekend. Voor Nederlandse voetbal wat iedereen roept niet.

Ajax lijkt financieel een behoorlijke pot binnen te halen echter staan daar tegenover ook significant hogere salaris kosten tegen over in de vorm van prestatie bonussen. Ik vind dan ook niet zo interessant om te kijken naar wat er binnen komt maar wel naar wat je er aan over houdt financieel. Dat bepaalt hoeveel Ajax kan besteden om de selectie weer op niveau te brengen komend seizoen. Op dit moment kijk ik vooral uit naar de wedstrijd van vanavond. Hopelijk mogen we weer genieten van een goed Ajax en een geduchte tegenstander.

17 april 2019 om 12:09

Haha het is of Spurs en city. De mogelijke tegenstanders weten we dus al.

En dan zijn ze automatisch ook geplaatst voor de volgende CL als titelverdediger? Ik zie het niet gebeuren maar toch maar even vragen of dat zo is

16 april 2019 om 23:15

Ja, en in Pot 1 in dat geval.

Het mooiste is dat Ajax gewoon 7 a 8 gelijkwaardige spelers heeft. Geen een speler steekt er echt bovenuit. Deze ploeg kan zomaar de Champions League winnen.

17 april 2019 om 05:13

Dat ligt aan hoe je kijkt. Achterin steekt De Ligt er wel echt bovenuit, op het middenveld is dat De Jong, en voorin zijn Tadic en Ziyech de twee mannen in de schijnwerpers. Als je die vier weghaalt vraag ik me af hoe goed ze gaan presteren.

17 april 2019 om 12:11

Dat zullen we zien volgende seizoen haha. Ik denk dat er nog echt wel wat verassingen komen qua uitgaande transfers. De Ligt is al zeker, maar houd ook maar rekening met ziyech, neres en van de Beek. Op de een of andere manier zie ik Onana nog wel een jaar blijven. De keeperspositie is een rare. Pas als het ergens gaat lopen lokt dit een hele rits aan reacties uit. Maar volgens mij zitten de meeste clubs wel goed nu.

17 april 2019 om 12:17

Je haalt er al 4/11 uit en dan zou je Onana nog mee kunnen tellen. Ik geloof dat je hiermee het punt van Elphenomeno bekrachtigt.

Naast het geld dat ze winnen vind ik nu de finale belangrijker. Geld hebben jullie tot al meer dan de concurrentie in de Eredivisie. Succes Ajax in de halve finale.

Het wordt tijd om dit geld iets eerlijker over de eredivisieclubs te verdelen. Ik stel voor te beginnen met 2 miljoen voor fc Groningen, Vitesse, de graafschap, fc Utrecht en Willem Ii

16 april 2019 om 23:43

Kom maar door, krijg je Jannik Pohl er gratis bij!

Bizar dat Ajax door deze overwinning nog eens zo'n 16 miljoen extra kan bijschrijven en daarmee de aankoop van Marin 12,5 al heeft terugverdiend. Naast de verkopen is Ajax daardoor gewoon in staat om ook echte top aankopen te doen. Pavon? Vargas? Zulke spelers zijn gewoon haalbaar financieel

Mooi die reactie van het Barça publiek op het moment dat duidelijk werd dat de Ligt gescoord had. Die rekeningen zich al rijk met de Jong en de Ligt. Straks is het huilen met de pet op als deze 2 heren Barça in de finale eruit knikkeren. Zonder gekheid, als Ajax weer eens de CL kan winnen, dan is het dit jaar. 2 wedstrijden van de finale verwijderd!

17 april 2019 om 01:44

Denk dat de Ligt nog geen zekerheid is voor Barcelona. Z'n prijs is nu ook gestegen. Zou me niet verbazen als Juventus ineens weer interesse gaat tonen.

17 april 2019 om 11:44

Het zou mij niet verbazen als er nu nog meer schatrijke ploegen zich gaan inzetten voor de Ligt.

17 april 2019 om 12:13

Waar denk je dan aan? Zoveel clubs met een godsvermoge die verlegen zitten om cv zijn er niet hoor...

Lekker hoor. Straks met de thuiswedstrijd in de halve finale nog ruim 2 miljoen erbij schrijven en dan krijgt Ajax eventjes 100 miljoen aan CL inkomsten. Kan Ajax Ronaldo vastleggen haha

Vraagje; als Ajax de CL wint, zijn ze volgend seizoen direct geplaatst. Wat gebeurd er dan met het voorronde ticket die ze als nr 1 of 2 van de eredivisie zouden krijgen.
Schuift die door naar de 3e ?

17 april 2019 om 11:41

Nee helaas niet. Ajax hoeft geen voorronde te spelen, maar schuift niet door. Zelfde als in Engeland of Spanje, nummer 5 kreeg nooit het ticket van Real Madrid

Gigantische cijfers, mooi dat een groot deel er van in Nederland terecht komt. Het gros bij Ajax, maar er van uit gaande dat ook delen hier van door vloeien naar de overige clubs door transfers en opleidingsvergoedingen. De hoge prijs voor Frenkie de Jong heeft natuurlijk ook te maken met het Europese succes van Ajax, daar profiteren Willem 2 en RKC dus ook mooi van mee.

Wat ik wel interessant vindt, wat is het verdien model van de Uefa eigenlijk?
Zijn die sponsor bedragen zo gigantisch groot jaar op jaar?

17 april 2019 om 12:42

Het lijkt me dat de Uefa uiteindelijk de eigenaar is van de tv-rechten en deze voor flink wat geld doorverkoopt.

De inkomsten bij Ajax lopen echt astronomisch uit de hand. De normale begroting is rond de 90 miljoen, dacht ik. Je haalt nu met de CL en transfer-inkomsten (de Jong en de Ligt in elk geval) gewoon 250 miljoen extra binnen. Dan maak je echt een gigantische winst, en dan te bedenken dat er al 175 miljoen eigen vermogen op de bank stond...
Ben benieuwd wat er gaat komen deze zomer, ik hoop dat er fors geinvesteerd wordt, en verwacht behalve Marin, Pierie en Scherpen nog minimaal 2 grote aankopen. Het transferrecord van Blind zal in elk geval verbroken worden, daar durf ik wel op te wedden.

Prachtig succes van Ajax. Met een glimlach moet ik aan een aantal mensen denken die dit toch met afgrijzen zullen aanzien.

Ten eerste natuurlijk Justin Kluivert (moest serieus even weer zoeken wat zijn voornaam ook alweer was), die hoezeer hij dat ook zal ontkennen, toch een sportief trauma zal oplopen als Ajax eind mei misschien wel de Europese Cup optilt in Madrid. Die toch te goed was geworden voor Ajax en zichzelf nu de tandjes traint voor hopelijk een invalbeurtje bij Roma. En in het verlengde daarvan vraag ik me ook af wat er door het hoofd van Riechedly Bazoer en Kenny Tete gaat intussen; ook snotapen die niet het geduld, de discipline, bescheidenheid en de werkethos hadden zoals Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt die nu wel kenmerkt.

Daarnaast lach ik me rot om de halstarrige clubs die de geste van de top weigerden om hun kunstgras op te geven. In ruil voor deelname in de Europese inkomsten. Ajax nadert 100 miljoen euro aan inkomsten zo zachtjes aan. Natuurlijk is dat niet allemaal tv-inkomsten, maar Heracles: prijs je lekker gelukkig met die lokale hoofdsponsor van je!

Die 100 miljoen is leuk voor de boekhouders onder ons voor mij was wat Ajax op het veld laat zien van veel grotere waarde. Om de woorden weer eens van Cruyff te gebruiken, een zak gel kan niet scoren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

34 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Chelsea hoopt te kunnen profiteren van de eventuele overgang van Christian Eriksen naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren