‘Bij die club loopt voor honderd miljoen euro aan verzameld talent’

Zondag, 14 april 2019 om

KRC Genk kan zondag een grote stap richting de landstitel zetten als men het in de eigen Luminus Arena opneemt tegen regerend kampioen Club Brugge, dat een punt minder heeft. De huidige koploper van de kampioenschapsronde kan zich voor het eerst sinds 2011 weer tot de beste van België kronen, mede door een uitstekend transfer- en scoutingsbeleid. Technisch directeur Dimitri de Condé en hoofd scouting Dirk Schoofs werken intensief samen om Genk te laten floreren. "We delen zelfs ons bureau in het stadion, dat maakt dat we voortdurend overleggen", aldus Schoofs.

Door Tim Siekman

Genk heeft in de afgelopen jaren indruk gemaakt door jonge spelers gratis of voor een laag bedrag te strikken en na één of meerdere seizoenen voor een veelvoud te verkopen. "Scouting is de basis van onze jeugdopleiding", zo valt er op de site van Genk te lezen. "Een kwalitatief goede instroom is zeer belangrijk. Het doel is om tijdig alle jeugdige talenten te signaleren en te selecteren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het talent, maar ook naar motivatie, gedrevenheid en mentale weerbaarheid van de speler." Niet alleen kinderen, maar ook jongvolwassenen worden op een dergelijke manier langs de meetlat gelegd.

Sergej Milinkovic-Savic is het bekendste voorbeeld: in 2014 op negentienjarige leeftijd voor een miljoen euro overgenomen van het Servische FK Vojvodina en een jaar later voor achttien miljoen euro verkocht aan Lazio. Andere exponenten van het beleid: Wilfred Ndidi en Leon Bailey, die voor respectievelijk 17,6 en 13,5 miljoen euro werden getransfereerd naar Leicester City en Bayer Leverkusen. Enkele seizoenen eerder werden wereldsterren als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Kalidou Koulibaly al voor flinke bedragen aan de man gebracht.

Vandaag de dag beschikt trainer Philippe Clement wederom over spelers die van over de hele wereld zijn weggeplukt. Colombia, Brazilië, Ghana, Tanzania, Noorwegen, Finland, Oekraïne, Australië, Japan: vrijwel elk continent is vertegenwoordigd bij Genk. Schoofs, die zeven jaar onder contract stond bij TOP Oss, speelt een belangrijke rol in de samenstelling. "Bij TOP Oss heb ik gemerkt dat je, ondanks beperkte middelen, met de nodige dosis realisme en passie ook iets moois kan bouwen”, zei de oud-middenvelder in gesprek met Het Laatste Nieuws.

'Dat is wat wij willen: jongens met honger'
Bij de aanstelling van Schoofs in 2016 als hoofdscout van Genk deelde hij zijn visie met de pers. De nu 39-jarige Belg benadrukte dat hij en De Condé, zijn voormalig ploeggenoot bij Lommel SK, vaak op één lijn zitten. “Genk moet een club blijven waar de makelaars niet de dans leiden. Ik krijg er de kans om mijn visie uit te bouwen in een club die staat voor attractief voetbal, kansen voor de eigen jeugd en een band met haar schitterende supporters. Een betere scouting moet hier zorgen voor een gezonder transferbeleid.”

De duurste uitgaande transfers van KRC Genk volgens de gegevens van Transfermarkt.

Verdedigers Joakim Maehle, Jhon Lucumi en Joseph Aidoo, middenvelders Ruslan Malinovskyi en de inmiddels voor negen miljoen verkochte Alejandro Pozuelo, aanvallers Joseph Paintsil en Mbwana Samatta: allemaal relatief jonge, buitenlandse spelers die dit seizoen hun waarde hebben bewezen. Veel spelers worden gelinkt aan een uitgaande transfer, zoals het 21-jarige talent Sander Berge. “Hij was niet alleen groot en sterk, maar had een prima techniek en overzicht”, legde Schoofs tegenover Het Belang van Limburg het halen van de Noor uit. “Bovendien was hij uitzonderlijk snel voor zijn gestalte, ook met de bal aan de voet.”

Schoofs en De Condé hanteren verschillende criteria bij het contracteren van spelers, zoals geen voetballers die de 24 jaar zijn gepasseerd. “Met iemand die op zijn 24ste nog in een competitie speelt die lager ingeschaald staat als de Belgische, is doorgaans iets mis. In principe zitten zulke jongens dan al in een grotere competitie. En wie in een grotere competitie zoals de Bundesliga of Spanje mislukt, heeft een salaris dat wij niet kunnen betalen", zei Schoofs in een interview met Het Nieuwsblad.

“Wij stellen ons ook vragen bij jongens die bij een Premier League-club zitten en naar hier komen”, vulde De Condé aan. “Waar ligt hun honger om onze club naar een hoger niveau te tillen? Want dat is wat wij willen: jongens met honger. Al heb je uitzonderingen. Zoals Pozuelo, die bij Swansea City in de Premier League had gespeeld. Pozuelo is een pure liefhebber, die voetbalt zo graag...” Schoofs benadrukte in gesprek met Voetbal Inside dat niet iedere aanwinst intensief is gescout door de Belgische topclub. Als voorbeeld noemde Schoofs topschutter Samatta, de aanvaller uit Tanzania die dit seizoen reeds 29 doelpunten heeft gemaakt in 44 wedstrijden.

Thibaut Courtois, Kalidou Koulibaly en Kevin De Bruyne, de bekendste ex-spelers van KRC Genk.

“Ja, er worden heel veel spelers aangeboden. Hij speelde toen bij TP Mazembe, dat de WK voor clubteams speelde. Hij was ook uitgeroepen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar van de spelers die in Afrika actief zijn. Dus er waren wel referenties waardoor we hem op het spoor waren gekomen. Het is natuurlijk niet zo dat wij actief scouten in Tanzania”, aldus Schoofs, die onder meer samenwerkt met het Nederlandse databedrijf SciSports. “Zij helpen ons met lijsten van spelers uit competities waar we niet zo intensief bezig zijn en dan bekijken wij de spelers via een programma. Zo nemen wij het op in onze scouting.”

'Dit is het beste Genk ooit'
Genk krijgt de afgelopen jaren veel lof voor het ingezette beleid. Ook het spel van de huidige koploper kan veel voetbalfans bekoren. "Die Junya Ito verbaast mij", zo begon oud-international Wesley Sonck onlangs bij VISTA! over de buitenspeler van Genk. "Want eigenlijk zijn ze die gaan halen in de tweede klasse in Japan (Kashiwa Reysol, red.). Kan je je dat voorstellen?! Je gaat een gast halen uit de tweede klasse in Japan en die presteert direct. Of dat iets zegt over de Belgische competitie? Dat zegt iets over de scouting van Genk. Wat hebben wij nodig op die positie? Iemand met snelheid.

“Daarna moet je maar hopen dat hij het niveau aankan en dat hij ook iets extra's kan. Ito, Samatta, Maehle, Leandro Trossard: allemaal snelheid”, aldus Sonck. Ook Sef Vergoossen, ex-trainer van onder meer Genk, deelde in gesprek met Het Laatste Nieuws complimenten uit. “Het beste Genk ooit, absoluut. De tijd vliegt als ik naar Genk kijk. Het mooie vind ik ook dat ze er altijd in slagen om jongens beter te maken en met een meerwaarde door te verkopen. Soms kijk je naar een ploeg en zeg je: 'Die spelen aardig, maar daar krijg je geen stuiver voor.' Als ik naar Genk kijk, dan loopt daar voor honderd miljoen aan verzameld talent."

Schoofs constateerde in gesprek met Het Belang van Limburg dat het steeds lastiger wordt om toe te slaan voordat topclubs de talenten in de smiezen hebben. “Gelukkig genieten we een prima reputatie bij jonge spelers en hun makelaars. Al veel talenten kwamen via Genk bij een internationale topclub terecht”, aldus de oud-middenvelder, die nog steeds niet happig is op spelers uit Zuid-Amerika. “Het is altijd afwachten, hoe een speler volgende stappen zet of juist niet zet. Hoe hij zich aanpast en een hoger tempo oppikt. (...) Daarom springen we voorzichtig om met de Zuid-Amerikaanse markt, die jongens komen in een andere wereld terecht. Maar laat uitgerekend Lucumi de stap van Colombia naar België uitzonderlijk vlot verteren.”

Opta blikt vooruit: Danny Post vaakst teruggefloten & Groningen leunt op talismannen
Meer video's

Poll

Verwacht jij dat KRC Genk dit seizoen kampioen van België wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door unhip)

Ik denk dat Club Brugge alweer kampioen wordt dit jaar... Zonder Pozuelo is Genk niet hetzelfde en als Malinovsky nu ook een langdurige schorsing krijgt voor de rode kaart zal het nog heel moeilijk worden.

Ik heb wel respect voor het voetbal dat Genk op de mat legde dit hele jaar door.

Heel mooi artikel over mijn team. Qua scouting en jeugdopleiding zijn we misschien wel de beste van Belgie. Voor de jeugdopleiding zijn we beginjaren 2000 enorm gaan investeren op accommodatie en talentvolle trainers. Natuurlijk was het grote voorbeeld hier Ajax en zijn we stelselmatig gegroeid zodat we ook wereldtoppers kunnen voortbrengen. Onze scouting is ook enorm gegroeid. Alles valt en staat bij een goed beleid. We zijn fier op onze "zonen" die nu overal in Europa spelen. Carrasco zal ook wel terug uit China komen volgend seizoen. Onze huidige kern is in totaliteit zeker onze beste ooit. Individueel hebben we natuurlijk betere spelers gehad. Als ik een blik op de toekomst mag werpen dan zie ik van de huidige kern vooral Berge, Maehle en Lucumi die kunnen doorgroeien tot wereldklasse niveau. Dit seizoen hadden we veel hoop om kampioen te worden, maar door het playoff systeem moet je niet te veel hopen. Je moet nu pieken als team. We zijn wel redelijk bezig maar Brugge zit nu toch wel met een sterke fitte kern en in een hele positieve flow. Bovendoen verliet ons creatief brein (verrader nu) Pozuelo ons na de Belgische transferperiode om in de MLS geld te scheppen. Zondag is het Genk-Brugge. We zullen zien. Forza Racing.

12 april 2019 om 09:18

Verkeerde profiel afbeelding gekozen?

12 april 2019 om 12:24

In Genk zit een grote Italiaanse gemeenschap.

Ik supporter naast Club Brugge ook voor m'n plaatselijke voetbalploeg. Welk logo moet ik nu kiezen?!

12 april 2019 om 14:06

@vazquez, het logo van de club uit de stad/omgeving waar je geboren en getogen bent. Hoe moeilijk is dat?

12 april 2019 om 15:02

Genkie en Bianconero samen, het kan hoor. Ik had vroeger ook nooit gedacht dat Genk zo zou groeien en dat we mooie matchen in Europa zouden meemaken. Juventus en Genk zijn elkaar wel nog niet tegengekomen. Dat zou raar zijn. Bovendien wacht ik nog steeds op de eerste Genkie bij Juve. Vroeger gehoopt dat ze De Bruyne zouden kopen, later Milinkovic-Savic.

13 april 2019 om 00:14

Hoeveel Ajax en PSV supporters komen wel niet uit het hele land? Het is tog mooi als iemand zich ergens mee verbonden voelt ongeacht hoe ver het weg is. En je weet niet hoe of waarom hij juventus support.

12 april 2019 om 14:24

Zou sander berge een realistische vervanger zijn voor de jong bij ajax of is het inmiddels onvermijdelijk dat hij naar een grote club in het buitenland gaat?

12 april 2019 om 14:52

Ik denk dat het inderdaad een stap naar een grotere competitie zal worden, welliswaar naar een "kleinere" club als Ajax. Wat Ajax dit jaar laat zien is fenomenaal. 2 wereldklassetalenten aangevuld met enkele oudere spelers en omringd door nog meer talentvolle jongens die hun niveau zo kunnen optillen. Als toptalent zijnde leer je zoveel in zo een CL wedstrijd (als je niet achter de bal moet lopen) maar tegen een Excelsior leer je niets. Voor Berge is het niveau in Belgie ook al te laag om verder te ontwikkelen, dus heeft hij een grotere uitdaging nodig. Ajax zou een grotere stap vooruit zijn, maar bij een Sevilla ofzo kan hij toch grotere stappen zetten lijkt me.

13 april 2019 om 12:57

Ik weet niet of je t nog leest, maar ik probeer t gewoon. Ik kijk geen belgische competitie. Wat voor speler is berge? Hoeveel zou ie moeten kosten ongeveer? Staat hij eventueel open voor vertrek naar amsterdam? Op basis miss van zijn uitlatingen in interviews.. Heeft ie wat door laten schemeren wat zijn volgende stap is...

13 april 2019 om 17:03

Speler is een soort Frenkie De Jong. Verdedigende middenvelder die graag het eerste mannetje voorbij gaat en zo ruimte creeert. Hij doet alles alsof hij in zijn tuin speelt met enorme rust. Balrecuperatie is hij ook gegroeid. Het is gewoon een speler waarvan je denkt: dit wordt absolute top. Bij Ajax zou hij de perfecte opvolger zijn, maar ik denk dat hij voor zijn carriere een grotere stap zal zetten. Net zoals Bailey. Onze competities zijn wat van een gelikwaardig niveau. In de zomer en winter is al 20 miljoen van Sevilla geweigerd. +20 zal het wel worden. Speelde hij bij Ajax dan werd het +50 miljoen.

13 april 2019 om 22:17

Dank vriendelijk. Dan zie ik middemveld berge, marin en vd beek wel graag voor volgend seizoen. Ik ga overmars ff bellen dat ie berge moet halen.. 😆

12 april 2019 om 18:00

Ahhh misschien kan jij er dan wat meer licht op schijnen. Ze willen in principe geen spelers ouder dan 24, die in een lagere competitie zitten dan de Belgische. Maar je hebt ook zo iets als laat bloeiers die sluit je per definitie uit. En Ajax is juist bewust gaan scouten op ouder omdat ze er achter kwamen dat ervaring, zeker Europees, die jonge talenten veel verder helpt en dus een klap meer waard maakt. Is het dus echt een keiharde regel, of halen ze ook spelers van 24+ uit gelijkwaardige of kleinere competities (bv een soort schone)?

12 april 2019 om 20:12

Ja dit probleem van alleen maar jeugdige spelers en zodoende te weinig weerbaarheid in het team hebben ze ook gehad. Die regel geldt inderdaad in 90% van de gevallen. Zo hebben ze in de winter een 26-jarige Japanner Ito gehuurd van een naar 2de klasse gezakt team uit Japan. Hij is wel international en speelt nu veel linksbacks op een hoopje met zijn versnelling. Ervaring is inderdaad ook nodig en belangrijk in de grotere wedstrijden. Maar het zullen maar enkelingen zijn die het team onmiddellijk moeten versterken. Zoals Brugge een Vormer haalde. Maar het belangrijkste blijven jonge toptalenten die we een tussenstap naar de top kunnen aanbieden. Velen van die gasten kennen Genk niet eens, maar als ze uiteindelijk op google de namen zien wie hier vertrokken zijn naar de top, dan groeit de kans dat ze Genk als een goede tussenstap zien.

Genk is de reden dat België hoger staat op de Uefa ranglijst dat Nederland. Erg goed bezig.

12 april 2019 om 10:50

Is Genk de reden dat België hoog staat of zijn de Nederlandse clubs de reden dat Nederland zo laag staat?

12 april 2019 om 11:23

De Belgische clubs doen het over de hele linie gewoon beter dan wij. Echt super knap.

12 april 2019 om 11:36

Dat is dus niet waar. Ajax doet het (veel) beter dan de Belgische top, PSV over het algemeen ook.

Het verschil zit echt in de breedte, waar Genk, Standard en Gent een stuk competitiever zijn dan Feyenoord, AZ of Vitesse. Dat is, denk ik, de verdienste van de competitie als geheel, wat een gelijkwaardiger systeem lijkt te zijn dan het Nederlandse. Maar Feyenoord mag zich wel achter de oren krabben.

12 april 2019 om 12:29

Daarom zegt ie ook over de hele linie. In het algemeen doen onze Belgische clubs beter. Ik heb dan ook liever 3 clubs die overwinteren en eindigen in de kwartfinale van de Europa League dan 1 club die overwinter in de Champions League. Buiten de bonuspunten zijn de punten evenveel waard.

12 april 2019 om 12:34

@vazquez, dit weet jij waarschijnlijk wel als Belg en is voor mij onduidelijk: Aan de play-offs 2 mogen ook Eerste Klasse B clubs mee doen. Zo staat Union SG zelfs bovenaan als nummer 3 van de Eerste klasse B van afgelopen seizoen. Betekent dit dat je als lagere divisieclub gewoon Europa League kan halen? En zo nee, waarom doen die Eerste Klasse B clubs dan mee? Het oogt vreemd. Ik kan mij haast niet voorstellen dat een FC Utrecht play-offs moet gaan spelen tegen Eindhoven en Cambuur voor het laatste Europese ticket.

12 april 2019 om 13:20

@alkmaar54

Het is een soort compensatie voor clubs uit 1B, als tegenprestatie voor de inkrimping van 1A bij de hervormingen 10 jaar terug. Wedstrijden tegen clubs uit eerste klasse zouden dan meer inkomsten moeten opleveren. In theorie kan er een ploeg uit 1B Europees spelen, maar dan moeten ze eerst de poule zien te winnen en vervolgens de confrontatie met de andere poulewinnaar en dan, als ik het niet mis heb, volgt een duel met de nummer 4 uit playoff 1. Nu het idee dat een tweedeklasser Europees speelt is op zich niet raar, via de beker is dit in theorie ook mogelijk (bv met Mechelen die de finale speelt).

De playoff voor de top 6 is imo een goed idee, playoff 2 daarentegen is een gedrocht en bezigheidstherapie (het Europees ticket waar je voor speelt is 2e voorronde EL of iets dergelijks)

12 april 2019 om 15:56

@vazquez, als je 'over de hele linie' zegt, impliceert dat top én subtop. En dat is niet het geval.

12 april 2019 om 18:02

De winnaars van groep A en B spelen eerst tegen elkaar over 2 wedstrijd. Daarna spelen ze tegen de nummer 4 uit Play-Off 1 (over één wedstrijd). De winnaar hiervan heeft het laatste Europees ticket.

Eerste Klasse B bestaat uit 8 ploegen. De laatste 4 spelen in een nacompetitie tegen degradatie. De anderen (buiten de kampioen) mogen inderdaad deelnemen aan Play-Off 2. Ik vind het persoonlijk geweldig dat zo'n kleine clubs mogen proeven van het hoogste niveau.

Dus ja, in theorie kan een tweedeklasser Europees spelen, al is de kans zeer, maar dan ook zeer klein.

12 april 2019 om 18:49

hoe kom je erbij?brugge staat gelijk op de uefa ranking met psv...dan heb je genk en anderlecht in de buurt ..alleen ajax staat wat hoger top 20 zeg maar..psv presteert nauwelijks staat ook onder lazio wat al 10 jaar geen cl haalt en onder fiorentina wat nu voor 3e jaar waarschijnlijk niet eens el haalt!

13 april 2019 om 12:43

Dubbel f, je slaat de plank volledig mis. Juist doordat lazio alleen el speelt harken ze veel punten binnen. Hetzelfde geldt voor fiorentina.

14 april 2019 om 11:55

Komt denk ik ook dat ze in Belgie gewend zijn meer wedstrijden te spelen met 'weerstand' door hun competitieopzet. Al baggert bijvoorbeeld feyenoord op dit moment tegen elke tegenstander

12 april 2019 om 15:36

@JJvH91 Of is Ajax de reden dat Nederland überhaupt 11de staat... waar stond NL, zonder die finale UEL van Ajax en nu de kwartfinale UCL en gelijkspel tegen Juventus?? (Al zeker geen directe UCL-ticket iig)

Even de coëfficiëntenlijst bijpakken (Europese top 100):
22. Ajax
33. Anderlecht
37. Club Brugge
40. PSV
52. Gent
60. Genk
70. Feyenoord
82. Standard.

Al gauw zie je dat de punten van België echt niet van Genk kwamen, ze zijn pas de 4de-hoogste gerangschikte Belgische ploeg, dus het 4de beste gepresenteerd Europees.

Nu mijn punt: haal Ajax weg (die 22ste staat en dus veruit het meeste punten heeft gehaald in NL), en je hebt nog 2 NL ploegen in de top 100.

Dus vraag ik me af als de lage ranking van NL daadwerkelijk door Genk komt, of misschien, ik zeg misschien, doordat de NL-se ploegen in het geheel heel zwak hebben gepresteerd...

Daarna volgt:
119. AZ
143. Zulte Waregem
144. Oostende
145. Charleroi
146. Lokeren.
De laatste 4 (Belgische clubs) hebben allemaal meer punten binnengehaald en staan allemaal boven Vitesse, Utrecht, Heracles, Groningen, PEC Zwolle,...

Dus zelfs buiten de zogenaamde "G5", presteerden de mindere Belgische ploegen niet slecht.

Conclusie: de meeste NL-se punten komt echt door Ajax, Nederland moet naar zichzelf kijken en vastleggen dat het competitie in het algemeen van niveau moet stijging, en niet enkel naar Ajax en PSV kijken. Je wilt echt geen League 1 competitie waar PSG veruit boven iedereen uitsteekt en de rest maar met moeite aanklampt.
(Grootste werkpunt: de verdediging, de ruimte achterin. De competitie moet ook fysieker en pas dan kan je mee Europees. Technische baggage is er al in overvloed. Je hoeft niet altijd mooi te spelen.)


Laatste update coëfficiëntenlijst: 11/04/2019.

12 april 2019 om 18:12

Helemaal niet. Ik pleit voor het nog groter maken van Ajax en PSV. Feyenoord en AZ zijn momenteel de subtop, die moeten ook nog verder groeien en vervolgens maken PSV en Ajax de subtop zelf breeder door een samenwerkingsverband aan te gaan met een zwakkere broeder. Bij Ajax is het inmiddels al bijna zover dat de stap van jong naar een te groot wordt. Daar moet een tussenstap bij en het liefst bij een club die een soort gelijke voetbalvisie heeft. Bij PSV gaat dit ook vanzelf gebeuren als ze slim blijven investeren. Ga mooi een samenwerking aan en verhuur spelers voor twee seizoenen en geef de club bv een percentage bij latere verkoop, zodat de samenwerkingsclub ook echt iets terug ziet van de investering die ze doen. En dan niet dat gare city model waarbij clubs tot de laatste week van augustus moeten wachten. En ook niet meer dan 3 a 4 spelers. Dan creëer je een subtopclub ploeg. En Europees voetbal en goed presteren daar is alleen maar mooi meegenomen voor je verhuurde talenten. En wil de samenwerkende club niet meer omdat ze compleet op eigen benen subtop zijn en kunnen blijven, zoek je een nieuwe samenwerkingspartner.

13 april 2019 om 12:47

Dit werkt totaal niet ninjakai. Welke subtopclub wil nou 4 kai sierhuizen of wie dan ook. De echt grote talenten blijven toch als reserves. Als jou idee iets doet is het de subtop verzwakken.

Als Genkie sprekende is het leuk dat we buiten de G4 eens aandacht krijgen. Toch worden wij geen kampioen : onze belagers kennen de truken van de foor niet en kunnen een wedstrijd niet "vuil" uitspelen.

In ieder geval, het mooie spel zien we toch nog altijd in Nederland dus ik zie jullie competitie nog altijd als meerderwaarig vergeleken met de Belgische.


13 april 2019 om 11:16

Ik vind Maehle echt een ideale Ajax speler. Een soort 2019 versie van Trabelsi.

14 april 2019 om 15:21

Berge en Maehle zijn ideale spelers voor Ajax. Berge als controleur/B2B en Maehle als offensieve back-wingback. Trossard zou ook een mooie vervanger zijn bij een vertrek van Neres. Niet dat ik al deze toppers kwijt wil ^^

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Racing Genk

Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Tottenham Hotspur komt in januari met een bod van tussen de vijftig en zestig miljoen euro op Lorenzo Pellegrini. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren