Evra riskeert straf na bizarre uitspraken: ‘Dit is onaanvaardbaar en strafbaar’

Dinsdag, 26 maart 2019 om

Patrice Evra heeft zich de woede op zijn hals gehaald van diverse Franse homorechtengroepen. De clubloze voetballer liet zich na het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Manchester United (1-3) gaan en dat lijkt een staartje te krijgen. Via Instagram plaatste Evra een filmpje waarin hij de spelers en supporters van de Franse topclub beledigt en dat valt niet in goede aarde bij de verenigingen Stop Homophobie, Mousse en Rouge Direct. "Het zijn uitspraken een voormalig aanvoerder van de nationale ploeg onwaardig. Ze moeten zwaar veroordeeld worden."

Manchester United plaatste zich ten koste van PSG voor de kwartfinales van de Champions League en dat wilde Evra na afloop maar al te graag weten. "Stop toch te supporteren voor clubs die nooit iets zullen winnen. Parijs, jullie zijn homo’s! Homo’s zeg ik, en het zijn de mannen die hier praten!", riep een uitbundige Evra in het filmpje. Later bood de oud-speler van the Red Devils zijn excuses aan, maar dat is voor de Rouge Direct niet voldoende. Zij gaan dan ook over tot actie tegen de voormalig Frans international.

"We willen niet dat de beledigingen van een voormalig aanvoerder van Frankrijk zomaar onbestraft blijven", laat woordvoerder Julien Pontes weten aan The Sun. "Er zijn veel mensen die naar hem luisteren, vooral jonge mensen. Er moeten sancties en straffen worden opgelegd aan diegenen die denken dat ze mensen kunnen beledigen vanwege hun seksualiteit. Dit is onaanvaardbaar en strafbaar volgens de wet. Als de heer Evra niet beseft hoe ernstig zijn woorden zijn geweest, willen we dat een rechter hem eraan herinnert."

Ook Stop Homophobie en Mousse laten zich niet onbetuigd. Zij kloppen bij het Openbaar Ministerie in Parijs aan en hopen op een straf voor Evra. "De uitspraken van Evra getuigen van een homofobie die in het voetbalmilieu normaal geworden is. Het zijn uitspraken die een voormalig aanvoerder van de nationale ploeg onwaardig zijn. Ze moeten zwaar veroordeeld worden", laat advocaat Etienne Deshoulières namens de organisaties weten in een persbericht.Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door tactloos)

Meer dan terecht. Wanneer je de grote jongen wilt uithangen door beledigende teksten te gebruiken, ben je vast ook groot genoeg om vervolgens op de blaren te kunnen zitten.

Ik vindt het maar gezeik al die belangenorganisaties die zelden naar een context kijken. Evra bedoelde niet zoals men denkt denk ik het was in de euforie. En nog steeds is homo in veel landen haast alle landen zelfs een scheldwoord. Daar moeten deze belangenorganisaties zich druk over maken. De belangenorganisaties van k***patienten hebben jarenlang in Nederland gevochten dat het niet meer geaccepteert scheldwoord is laat dat deze organisaties maar ook doen een keer. Ik praat niks goed homogeweld moet stoppen en voetballers moeten uit de kast kunnen komen in westerse samenleving maar ik vindt het een kleinzeerig zeurende groep. Gijp de beste gozer mag alles en iedereen maar altijd gezeik na een grap.

26 maart 2019 om 18:08

In de context kijken??? Wat een onzin man, ik vind ook best dat je grapjes kan maken en niet iedereen alles te serieus moet nemen. Maar als jij in je voorbeeld functie (want ja de wereld kijkt jammer genoeg mee) zulke dingen zegt dan normaliseer je homophobie etc gewoon door dat de verheerlijken. Er zijn grappen en opmerkingen waar het te ver gaat, en dit soort opmerkingen is waarom heel veel mensen het normaal vinden om zo iets te zeggen.

26 maart 2019 om 18:09

Dus in euforie mag je alles roepen? Ik vind het te ver gaan dat hij vanwege een paar scheldwoorden voor de rechter wordt gesleept, maar als je als volwassen man nog filmpjes maakt met dit soort teksten dan ben je op zn zachtst gezegd een treurig persoon. Emotie kan je ook op andere manieren uitten zonder scheldwoorden te gebruiken.

26 maart 2019 om 18:32

In euforie roep je toch yess of ik roep vamos. Maar een totale supportersgroep uitschelden voor homo is toch raar. Dat is niet “in de context” kijken. Evra heeft al op meerdere malen laten wijzen dat er 36 steekjes los bij de beste man zitten. Pak hem maar flink aan gewoon.

26 maart 2019 om 18:46

Evra bedoelde niet en kleinzerig zeurende groep. Dit is dezelfde man die Suarez 7 wedstrijden+ schorsing aansmeerde met de rascisme kaart. Laat hem nu maar een keer aan de andere zjjde van de medaille zitten.

Heel goed en wat heb ik een hekel aan deze kerel, alle dingen die hij nu zegt en hoe hij zich gedraagt zegt genoeg over hem. Ook over het voorval van racisme met Suarez, niet dat ik racisme goed praat, maar scheinheilig doen over een opmerking in het voetbald veld en dan wel zulke dingen zeggen over homo's is toch zo hypocriet.
Waarom krijgt hij uberhaupt een podium, wat een clown van een persoon echt een walgelijk figuur.

Wat u niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet. Misschien moet Evra deze zin eens een paar keer achter elkaar oplezen.

Als dat alles is wat Evra gezegd heeft vind ik dit wel weer zeikerig van die dertien in een dozijn organisaties. Ik dacht eerst dat het over die dreigement ging, dat zou wel strafbaar kunnen zijn. Maar zo’n schoolplein belediging strafrechtelijk willen laten vervolgen... kom op zeg, dat is gewoon triest. Hij heeft zijn excuses aangeboden, dus lig niet zo te zeiken. Mensen kunnen tegenwoordig echt nergens meer tegen.

26 maart 2019 om 22:12

Een belediging kan ook, net als een dreigement, strafbaar zijn. Smaad en laster zijn hier twee voorbeelden van. Dat het tegenwoordig maar normaal is om alles te mogen roepen wil natuurlijk zeggen dat het normaal is of dat dat ooit zo bedoeld is. Belediging kan in sommige gevallen gewoon strafrechtelijk vervolgd worden. En dat is maar goed ook, wat nou als iedereen te pas en te onpas iedereen maar kan beledigen?

Ik zeg niet dat men zich tegenwoordig wat sneller beledigd voelt dan de bedoeling is van de aanstichter. Echter is het een feit dat de retoriek is onze samenleving in een rap tempo aan het verharden is, de ene gaat daar beter mee om dan de andere.

26 maart 2019 om 22:40

Smaad en laster zijn semantisch en juridisch niet te vereenzelvigen met belediging, dus die vlieger gaat niet op.

Laat ik je ook meteen een wedervraag stellen: wat nou als iedereen te pas en te onpas iedereen maar kan vervolgen voor beledigen? Wie stelt vast wanneer er sprake is van belediging? Wanneer mag iemand zich beledigd voelen, wanneer niet? Hoe verifieert men dat iemand daadwerkelijk gekwetst is (i.e. slachtoffer is van een misdrijf)? (eigenlijk vier vragen maar soit)

Ik ben ook wel benieuwd waarom het 'een feit is' dat de retoriek verhardt. Heb je daar concreet bewijs voor of is dit gewoon een drogreden?

In wat een heerlijke wereld leven we toch, dat we mensen om niet eens aan hen geadresseerde beledigingen mogen vervolgen, en dat mensen dit nog toejuichen ook. Benieuwd of je over een paar jaar nog juicht als het Tumblr-Politbureau op je deur bonst.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
98 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Frankrijk.

37 fans
Verdediger, 38 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Er is Liverpool veel aan gelegen Mohamed Salah te behouden voor de club. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren