Familia-Castillo: ‘Ik ben niet naar Chelsea gegaan om door te breken’

Woensdag, 20 maart 2019 om

Juan Familia-Castillo en Daishawn Redan verlieten de jeugdopleiding van Ajax voor die van Chelsea. De twee talenten spelen samen bij Chelsea Onder-23 en meldden zich deze week samen bij Oranje Onder-19. In gesprek met FOX Sports laat Familia-Castillo weten dat hij niet naar Chelsea is gegaan om het eerste elftal te halen.

De negentienjarige linksback, die ook als linksbuiten uit de voeten kan, trok de deur op De Toekomst in de zomer van 2016 achter zich dicht. Hij vervolgde zijn opleiding bij Chelsea. “Ik heb me supergoed ontwikkeld in de afgelopen tweeënhalf jaar. Mijn Engels is natuurlijk ook beter geworden, wat altijd voordelig is”, legt de jeugdinternational uit. “Ik ben niet naar Chelsea gegaan met het idee om door te breken. Ik heb naar mijn vader geluisterd. Hij zei dat ik moest kijken waar ik me in de komende drie jaar tijd het beste kon ontwikkelen.”

Redan werd gezien als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax. In de zomer van 2017 ging hij akkoord met een aanbieding van Chelsea. De spits wees clubs als Manchester City en RB Leipzig af. "In het eerste jaar had ik het in het begin even moeilijk. Ik sprak geen Engels, kende niemand daar. Na vier of vijf maanden voelde ik me een beetje thuis”, aldus Redan, die blij is dat hij samen met Familia-Castillo in een team speelt. “In Nederland waren we ook altijd met elkaar. Bij Ajax hadden we na de trainingen altijd wel wat te doen. Dus eigenlijk is het heel fijn als zo iemand ook in het buitenland bij je is.”

Vorig jaar ging Redan in gesprek met ELF Voetbal in op zijn vertrek bij Ajax. “Ik wilde geen contract tekenen bij Ajax. Mijn keuze was al gemaakt. Ik wilde naar Chelsea. Toen werd het mij allemaal een beetje te veel,” zei hij destijds. “Trainers, begeleiders; iedereen kwam naar mij toe om te vragen wanneer ik nou bij Ajax ging tekenen. Ik voelde druk vanuit de club. Toen dacht ik: ik kom gewoon niet meer opdagen. Dat is een fout geweest. Dat heeft me het EK met Onder-17 gekost, want ik heb vier maanden niet getraind of gespeeld. Eerlijk gezegd kan ik de houding van Ajax achteraf wel begrijpen. Ze vonden mij een groot talent en waren bang mij te verliezen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door 4ever4ajax)

En vergeet niet erbij te vermelden voor de dikke bankrekening van Papa, Mama en je zelf.

20 maart 2019 om 21:30

Het is echter zo gek nog niet, het niveau in de jeugd bij Chelsea is net zo hoog als bij bijna elke andere club. Fysieke en technische jongens daar in de jeugd. Daarna kan je altijd nog naar een andere prima club.

20 maart 2019 om 22:06

Is dat zo?? Valt volgens mij behoorlijk mee. Zie nou niet echt beesten uit die opleiding komen, terwijl ik dat juist wel in Nederland meer en meer begin te zien. Het is wel zo dat afvaller bij Chelsea veel meer kansen biedt dan afvaller bij Ajax of PSV. En het betaald nog eens beter ook. Snap dus wel fmdat spelers ervoor kiezen. Het biedt gewoon meer zekerheden. En genoeg talenten denken dat zij die uitzondering zijn (dan is het wel weer grappig dat ze de talenten die dan net wel de uitzondering zijn niet te pakken krijgen).

20 maart 2019 om 22:07

Ik geef hem geen ongelijk want als je bij Chelsea het niet haalt kan je altijd nog naar PSV, Feyenoord, Bournemouth, Werder Bremen etc.. etc.. met een dik gevulde knip. Ik zou wss het zelfde gedaan hebben.

20 maart 2019 om 22:16

Wist nog een lichting geleden dat ze met Solanke, Abraham, Loftus Cheek, Isaiah Brown en Chalobah speelden. Pfoe.

20 maart 2019 om 22:30

Inderdaad, Ola Aina was ook van die lichting. Doet het nu ook goed in de Serie A. Beest van een rechtsback. Christensen die nu bij Chelsea 1 zit was ook van die lichting.

Natuurlijk geen rare gedachtegang. Het algemene niveau in die opleidingen is hoger dan hier in Nederland en in fysiek opzicht is Engeland natuurlijk wel aantrekkelijk voor een verdediger. Op dat gebied kun je daar flinke stappen zetten.

Geld zal ook ongetwijfeld een rol hebben gespeeld, maar daar is niets mis mee. Ik denk dat iedere voetballer zo'n keuze overweegt als je ineens een veelvoud kunt verdienen bij een toch erg grote club hier in Europa.

Verder ben ik wel nieuwsgierig wat er in het vat zit voor deze jongens. Over beide spelers hoor je louter positieve verhalen, maar het blijft lastig om door te breken in Engeland en bovendien is talent geen garantie voor een fantastische carriere.

20 maart 2019 om 22:19

Als je kijkt naar Europese successen doen Nederlandse clubs het prima (en Engelse clubs dus niet beter). Primair zal het geld gedreven zijn, en dat begrijp ik ook. Niets is zeker als beginnend profvoetballer. Als je dan op zo’n jonge leeftijd al zoveel zekerheden kan binnenhalen, begrijp ik dat.

20 maart 2019 om 23:00

Europese successen in welke zin? In de Youth League is een club als Chelsea namelijk elk jaar een favoriet voor de eindstrijd, hebben al 3 keer de finale gehaald. In het profvoetbal is Engeland gezien het geld natuurlijk ook veel succesvoller dan Nederland.

21 maart 2019 om 06:37

“als je kijkt naar Europese successen doen Nederlandse clubs het prima (en Engelse clubs dus niet beter).“

Kun je die uitleggen? Ajax is op dit moment een uitzondering, maar voor de rest spelen we geen serieuze rol toch. En als ik naar de kwartfinale vd CL kijk, lijkt het wel de FA cup met al die Engelse teams

21 maart 2019 om 21:57

Dit jaar ja, dat is de afgelopen jaren wel anders geweest.

Ik snap best dat je zo’n keuze maakt! Ik geloof dat je bij buitenlandse jeugdopleidingen meer aspecten van het hedendaagse topvoetbal mee kan krijgen dan hier in Nederland. Daarnaast is ook de weerstand hoger. Zolang hij dan ook maar geen langdurig contract tekent bij Chelsea........

20 maart 2019 om 22:21

op basis waarvan denk jij dat je in de jeugd van chelsea meer aspecten van het hedendaagse
topvoetbal mee kan krijgen dan bij Ajax?

op basis van al die topspelers die Chelsea heeft voortgebracht?
of op basis van het feit dat chelsea zo geroemd is om hun opleiding en veel tijd investeert in de jeugd?
jij denkt serieus dat je bij chelsea tactisch sterker word opgeleid dan bij Ajax?
dat je bij chelsea meer ondersteuning / persoonlijke begeleiding krijgt dan bij Ajax?

Letterlijk de enige redenen zijn:

- Geld
- Meer weerstand
- grotere club / competities

En de spelers zijn vrij om daar voor te kiezen, of het slim is is een 2e, er zijn namelijk niet heel veel spelers die het uiteindelijk écht hebben gemaakt..

20 maart 2019 om 22:25

Meer weerstand is ook nog maar te bezien. Gaat gewoon om geld, meer niet. En zoals ik hierboven ook zeg, ik kan me die afweging goed voorstellen. Je kiest voor de grootste zekerheid qua geld.

20 maart 2019 om 22:34

Niet per se tactisch maar zo belangrijk is dat nou ook weer niet. Tactisch goede voetballers die verder niet zoveel kunnen komen uiteindelijk amper mee omdat ze in de PL nou eenmaal niet zo tactisch zijn. Kijk maar naar Klaassen, Siem de Jong, Clasie en Anita. Leuk al die looplijnen maar je hebt er uiteindelijk geen moer aan.

Chelsea doet in de Youth League wel altijd tot het einde mee, dus je zou kunnen zeggen meer internationale wedstrijden.

21 maart 2019 om 10:32

Je vergeet de naam Chelsea op je CV. Je hebt sowieso meer kans om prof te worden als Chelsea het in je zag zitten.

De kwaliteiten van Castillo zijn mij niet bekend, Redan uiteraard wel als éã©n van de grootste aanvallende Nederlandse talenten. Ik kan niet iemand anders zijn carriã¨re keuze veroordelen, maar ik vind het wel wat jammer. De stap van jeugdopleiding naar het eerste is namelijk veel sneller gezet in Nederland. Natuurlijk is het niveau verschil tussen de BPL en Eredivisie erg groot, maar je krijgt als jonge speler veel meer de kans om je te ontwikkelen, fouten te maken en af te leren. En zoals we bij Ajax (en in mindere mate bij Psv) zien dit seizoen, ook kansen op het allerhoogste niveau de Champions League.

Wat betreft het verschil in niveau qua jeugdopleidingen: het gemiddelde niveau in Nederland is nog steeds erg hoog. Ajax is bekend, maar bijv. ook AZ of Groningen hebben moderne opleidingen. De Engelse topclubs hebben echter (o.a. veroorzaakt door het slechte WK van 2010) ook fors hun opleidingen verbeterd. Als jonge speler kun je dus een prima opleiding als voetballer krijgen daar. Het grootste probleem is echter de stap daarna.

Men moet niet vergeten dat deze jongens de kans krijgen om in een wereldstad als London te gaan wonen. Dat is al een hele ervaring op zich. Ik kan me goed voorstellen dat ze daarvoor al naar Chelsea willen. Snap wel dat Castillo zegt dat hij zich erg veel heeft ontwikkeld. Die omgeving daar is gewoon zo snel en vereist zelf ontwikkeling en discipline van deze jongens.

Ik wil graag weten wat dat is met die dubbele achternamen die de afgelopen jaren in het leven worden geroepen. Oxlade-Chamberlain, Loftus-Cheek, Hudson-Odoi, Familia-Castillo. Begint wel een gekkenhuis te worden als je dat allemaal moet gaan onthouden, en nog erger voor commentators denk ik

Grappig dat er hier mensen zijn die zeggen dat het algehele opleidingsniveau bij een club als Chelsea hoger ligt dan bij Ajax. Misschien moeten zij dan toch nog eens kijken naar welke en hoeveel spelers vanuit beide clubs zijn doorgestroomd naar het betaalde voetbal. Want als Chelsea iets niet beheerst dan is het wel opleiden van talenten.

21 maart 2019 om 08:19

Ik denk dat je je daar flink in vergist, het is inderdaad zo dat er maar bar weinig doorbreekt bij Chelsea, maar dat ligt vooral aan het aankoopbeleid bij 1, niet aan de opleiding. Kijk de geschiedenis van de youth league maar eens na, hoe vaak die in de finale komen... Hudson-Odoi is echt een heel groot talent, Loftus-Cheeck ook altijd gezien als echt een toptalent, Solanke, Chalobah, Mount was ook niet mis, hebben we ook in Nederland gezien, Isaiah-Brown was echt goed in de jeugd. Aina doet het in Italië top... Dus er breekt bij Chelsea wel weinig door, Christensen dan uiteindelijk nog wel weer, maar zo'n loopbaanopbouw als een Ake is toch mooi? Jeugd van Chelsea pakken, dan paar seizoenen gewoon prem spelen en dan door naar de top. Mooi toch?

21 maart 2019 om 08:48

Dat zijn inderdaad mooie talenten. Echter voor een goed beeld moet je niet alleen de krenten uit de pap vissen maar naar het gehele plaatje kjiken. In 2015 is door het Zwitserse onderzoeksbureau CIES uitgezocht welke profclubs in Europa de meeste spelers heeft voortgebracht in het betaalde voetbal. Daar stond Ajax op nr.1 en komt Chelsea in de top 100(!) niet voor.

21 maart 2019 om 10:48

Lijkt me heel sterk dat Chelsea niet in de top 100 staat. Prof is een groot begrip he, zelfs in de League 2 ben je nog steeds prof, alleen geen miljonair.
En wat is het criteria dat ze gebruiken? Moet je minimaal 5 jaar in de jeugd spelen voor je als jeugdspeler telt?

21 maart 2019 om 22:04

In 2015 stonden ze er niet in. Recenter onderzoek uit 2017 plaatst ze op positie 46 met wederom Ajax op 1. https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/770828/ajax-opleiding-meest-succesvolle-in-europa-feyenoord-en-psv-op-grote-afstand.html

Zo zonde dat deze jongen weg is gegaan uit Amsterdam. Is zo'n heerlijke voetballer gaat via een omweg ook echt nog wel goed terecht komen net als Redan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool4626
4.Chelsea297
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder165
KepaKeeper160
T. AbrahamAanvaller1511
WillianAanvaller152
C. PulisicMiddenvelder135
AzpilicuetaVerdediger140
M. BatshuayiAanvaller101
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Dinsdag 10 december
De zaakwaarnemers van Lautaro Martínez gaan komende week om de tafel met Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren