Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hoe Feyenoord-target Schreuder Spanje in extase bracht met ‘Dicki-taka-voetbal’

Laatste update:

Dick Schreuder is er tijdens zijn debuutseizoen bij CD Castellón in geslaagd om kampioen te worden. De gehele stad staat op zijn kop dankzij de promotie naar het tweede niveau van Spanje. In gesprek met Voetbalzone blikt Schreuder terug op de titel, zijn aantrekkelijke speelstijl, en gaat hij in de op geruchten of hij in beeld is bij Feyenoord.

Door Jordi Tomasowa

We spreken Schreuder enkele dagen na de grootse festiviteiten vanwege de promotie naar het tweede niveau van Spanje. Wie een blik werpt op het Instagram-account van Castellón ziet dat er flink gefeest is. De vraag of Schreuder last heeft van een kater is daardoor niet geheel onlogisch. “Dat valt wel mee”, lacht de trainer. “Ik ben ook niet zo’n drinker. Ik vind het vooral leuk om te zien hoe erg de spelers het naar hun zin hebben.”

Schreuder is tijdens het FaceTime-gesprek met de selectie en staf onderweg naar het gemeentehuis van Valencia, op een uurtje rijden van Castellón, waar ze formeel gehuldigd worden. “‘s Avonds volgt er nog een etentje. We zijn maandag, de dag na het behalen van onze promotie, in een open bus van het stadion van Castellón in een parade naar het stadscentrum gereden. Ik moet zeggen dat ik wel erg onder de indruk was, want het was ontzettend druk. Met alle respect, maar het was heel anders dan het promotiefeest van vorig jaar met PEC Zwolle.”

Het is bijna exact een jaar geleden dat Schreuder vriend en vijand verrast door een vierjarig contract te tekenen bij Castellón. Hij laat de kans om met PEC de Eredivisie in te gaan lopen en kiest vastberaden voor het Spaanse avontuur.

Datafreak en gokmiljardair


‘Bob’, ofwel eigenaar Haralabos Voulgaris, probeert Schreuder gedurende het seizoen bij PEC al te overtuigen. “Hij had me benaderd, maar op dat moment had ik daar geen oren naar. Na de promotie met PEC maakte Bob nogmaals zijn interesse in mij kenbaar. Hij gaf aan dat hij echt een keer uitgebreid met mij wilde zitten om het over een mogelijk dienstverband bij Castellón te hebben. Dat klonk toen wel heel interessant en eigenlijk is het daarna enorm snel rondgekomen.”

De verwachtingen die door de Grieks-Canadese eigenaar worden geschept, komen uiteindelijk ook allemaal uit. Voulgaris investeert miljoenen om Castellón te professionaliseren. “We trainen inderdaad op een modern complex in Oropesa, een kustplaatsje nabij de Balearische Zee. De mogelijkheden die we daar hebben zijn fantastisch.”

Voulgaris laat het niet na om te investeren, maar wie denkt dat Schreuder in de zomer van 2023 dankzij de fameuze gokmiljardair een sterrenelftal in de schoot geworpen krijgt, heeft het mis. “Wij hebben wel te maken met een salary cap, waardoor we niet zomaar spelers voor veel geld kunnen halen. Des te knapper dat we nu zijn gepromoveerd, maar volgend jaar wordt het wel een hele uitdaging om in LaLiga 2 te blijven”, aldus Schreuder.

Voulgaris heeft wanneer hij Castellón in de zomer van 2022 koopt de ambitie om binnen zes jaar terug te keren op het hoogste niveau van Spanje, waar de club in het seizoen 1990/91 voor het laatst op acteerde.

Castellón-eigenaar 'Bob' Voulgaris (links) met Schreuder.

Hij verdiept zich al op jonge leeftijd in de wereld van sportweddenschappen. Voulgaris kijkt veel NBA-wedstrijden, licht het goksysteem door, maakt statistische modellen om hoge weddenschappen te winnen en gaat er daarna samen met zijn vader op wedden. Het levert hem uiteindelijk een fortuin op.

Voulgaris krijgt in 2018 de kans om zich bij NBA-club Dallas Mavericks als Director of Quantitative Research and Development bezig te houden met het analyseren op basis van data, maar na 2,5 jaar komt dat dienstverband ten einde. Hij stort zich vervolgens op de voetbalwereld en komt zo terecht bij CD Castellón, een club in de derde divisie van Spanje.

Op basis van formules en data trekt Voulgaris zijn spelers aan en zo verschijnt ook Schreuder op de radar van de eigenaar van Castellón. De 52-jarige trainer is vrij om zijn vaste assistent Johan Plat en video-analist Dennis van der Meulen mee te nemen. Daarnaast worden na zijn aanstelling ook de nodige Nederlandse spelers ingelijfd. Routinier Haris Medunjanin, Daijiro Chirino en Gervane Kastaneer komen over van PEC Zwolle, Jozhua Vertrouwd van de beloftenploeg van FC Utrecht, terwijl Lars Veldwijk in de winterstop transfervrij aansluit.

Schreuder komt naar eigen zeggen tijdens de eerste trainingen van Castellón voor een ‘verrassing’ te staan. “De eerste paar weken waren wel lastig. De spelers waren niet superfit en dat is wel nodig vanwege de manier van spelen die ik met mijn technische staf voor ogen had. Ze waren natuurlijk al wel voetbalvaardig, maar het duurde even voordat we de spelprincipes erin geslepen kregen, maar in zijn totaliteit is het sneller gegaan dan bij PEC Zwolle.”

De resultaten tijdens de voorbereiding vallen tegen, al weerhoudt dit Schreuder er niet van om vast te houden aan zijn agressieve, aanvallende speelwijze. “De selectie van Castellón was het gewend om bij een voorsprong direct te verdedigen en de deur op slot te gooien”, legt de Barnevelder uit. “We blijven nu te allen tijde hetzelfde spelen. Het klinkt misschien een beetje zwart-wit, maar we proberen aanvallend voetbal op de mat te leggen en nóg een doelpunt te maken. Daar hebben ze heel erg aan moeten wennen. Er werd voordat ik hier begon wel elke dag getraind, maar altijd op heel lage intensiteit. We zijn langere dagen gaan maken, ook meer krachttrainingen gaan doen en dat heeft de selectie heel goed opgepikt.”

'Dicki-taka'


Spaanse media raken al snel in de ban van de successen die Schreuder met Castellón weet te boeken. Zo noemt Marca hem in november ‘de sensatie van de nieuw gevormde club’, schrijft het Catalaanse Sport destijds dat de trainer ‘een ware revolutie’ heeft ontketend en werd het spel van de zwart-witten in de lokale omschreven als 'Dicki-Taka'.

Schreuder zelf merkt ook al snel dat het voetbal steeds meer begint te leven onder de fans. “Wij spelen al het hele seizoen voor een stadion van vijftienduizend man. Er werden gelijk dertienduizend seizoenskaarten verkocht en naarmate het seizoen vorderde waren onze thuiswedstrijden telkens uitverkocht. Ook in de stad, die zo’n 170.000 inwoners telt, zie je die liefde voor de club terug.”

In zijn debuutseizoen treedt Castellón met Schreuder aan tegen clubs van naam als Malaga, Córdoba en Real Murcia. Voor de trainer zijn het ‘schitterende krachtmetingen’. “Als je bij dat soort clubs op bezoek gaat, dan zitten er boven de 20.000 of 25.000 mensen in het stadion. Dat was toen we op bezoek bij Real Murcia gingen ook het geval. Het zijn ook hartstikke goede ploegen. Daarom vind ik het ook zo mooi dat de spelers zich dit seizoen zo goed hebben ontwikkeld en dat we erin zijn geslaagd om te promoveren.”

Schreuder hoeft ook niet lang na te denken als hij wordt gevraagd welke competitiewedstrijd er dit seizoen voor hem in positieve zin uitsprong. De uitwedstrijd tegen Real Murcia (3-2 winst) is voor Castellón en Schreuder een emotionele rollercoaster. “We kregen toen na een half uur spelen een rode kaart bij een 0-2 voorsprong, maar wisten het duel in extremis toch over de streep te trekken. Het is misschien een andere manier dan hoe je eigenlijk probeert te voetballen, maar die wedstrijd was wel bijzonder.”

“We hebben dit seizoen zelf zes strafschoppen gemist. Dat de tegenstander dan tegen ons in de 97ste minuut een strafschop mist bij een 2-3 stand, dat is natuurlijk schitterend. Het voelde ook echt als het winnen van een finale. Onze keeper stopte de strafschop en vervolgens werd er direct afgefloten voor het einde van de wedstrijd.”

Dankzij de redding in de slotseconden van de Argentijnse doelman Gonzalo Crettaz behoudt Castellón een riante voorsprong op naaste belager Córdoba. De blijdschap bij Schreuder is na afloop begrijpelijkerwijs groot. Uit beelden van een Nederlandse supporter is te zien dat Schreuder direct een sprint over het hele veld inzet om zijn keeper te omhelzen. “Ik ben nu zwaar geblesseerd”, grapt de trainer. “Ik heb hele slechte knieën, dus het was niet heel verstandig.”

De promotie is een dag later een feit dankzij een verrassende nederlaag van Córdoba. Schreuder en zijn spelers gaan naar het eigen trainingscomplex om licht te trainen, daarna wat te eten en vervolgens samen de wedstrijd van de concurrent te bekijken. Córdoba gaat uiteindelijk met liefst 3-0 onderuit tegen Granada B, de hekkensluiter van de Primera Federación - Grupo 2, waarna het eerste feestje op Plaça de Teodor Izquierdo, het plein naast het stadion, wordt gevierd. Een dag later volgt dus de parade door de stad dwars door een uitzinnige menigte.

Nederlandse enclave


Schreuder kijkt met een grote mate van trots terug op zijn debuutseizoen bij Castellón. Vooral Medunjanin is als verlengstuk van de technische staf enorm belangrijk geweest. “Hij heeft heel veel ervaring en kan goed met jonge spelers omgaan. Zowel buiten als binnen het veld heeft hij zijn waarde bewezen. Haris doet gewoon heel veel dingen voor de selectie waar ik geen weet van heb, maar die wel goed voor de selectie zijn. Het is niet zo dat Haris alles tegen mij zegt, want dat doet hij nooit, maar hij neemt een voortrekkersrol. Dat heeft hij bij PEC Zwolle ook gedaan. Verrassend genoeg heeft hij bij Castellón nu ook weer enorm veel minuten gemaakt, omdat hij met zijn 39 jaar toch zo fit is.”

Haris Medunjanin is een van de smaakmakers bij Castellón.

Er was dit seizoen zoals gezegd sprake van een Nederlandse enclave bij Castellón. Naast Medunjanin, die goed al 9 goals en 6 assists noteerde, kon ook de 22-jarige Chirino altijd rekenen op een basisplaats. “Hij ontwikkelt zich hartstikke goed en heeft vanaf het begin inderdaad bijna alles gespeeld”, geeft de trainer aan.

Vertrouwd kwam over van FC Utrecht en wordt in de 3-3-1-3-formatie van Schreuder net als Chirino vaak als centrale verdediger gebruikt. “Joshua heeft tijdens de tweede seizoenshelft veel kunnen spelen door een blessure van onze aanvoerder. Hij is met zijn negentien jaar nog erg jong, maar heeft veel potentie. Ondanks dat hij af en toe een foutje maakte, hebben we wel altijd gewoon vertrouwen in hem gehouden.”

Kastaneer en Veldwijk zijn daarnaast twee ervaren Nederlandse aanvallers in de selectie van Schreuder, al hebben zij beiden een minder groot aandeel in de promotie gehad. “Veldwijk is in de winterstop bij ons aangesloten, maar is pas net hersteld van een rugblessure. Kastaneer heeft het meer met invalbeurten moeten doen. Het elftal stond eigenlijk al gelijk goed, maar Gervane heeft het in zijn rol ook gewoon goed gedaan.”

Recordbreker


Castellón verloor tot aan de promotie slechts één keer in eigen huis, toen er na een rode kaart in ondertal twee treffers in blessuretijd werden geslikt tegen Córdoba (2-3). Schreuder heeft een eenvoudige verklaring voor de sterke statistieken in eigen huis. “We hebben een enorme aanvalsdrang. De drive naar voren toe is gigantisch met de steun van het publiek achter ons. We proberen altijd hoog druk te zetten, ook tijdens uitduels. Vorig jaar werden er slechts vier uitwedstrijden gewonnen, nu al elf. Dat is een van de vele (club)records die we hebben gevestigd.”

Schreuder en zijn spelers krijgen over enkele weken nog de kans om de kers op de taart te zetten, wanneer Castellón strijdt om het algehele kampioenschap. Het derde niveau is opgedeeld in twee divisies. Castellón speelt dan tegen de winnaar van de andere divisie: Deportivo de La Coruña.

Feyenoord


De afgelopen weken werd de trainer door verschillende Spaanse kranten in verband gebracht met Feyenoord, terwijl Johan Derksen en Kenneth Perez Schreuder ook als de ideale kandidaat zien om Arne Slot in De Kuip op te volgen. In gesprek met De Stentor liet Schreuder recent weten dat hij het lastig zou vinden om ‘nee’ te zeggen tegen Feyenoord. “Ik vind het ook heel moeilijk om erover te praten, want vrienden en familie in Nederland sturen me van alles”, herhaalt hij nog maar eens. “De helft is Feyenoord-supporter, de andere helft is voor Ajax, maar ik ben helemaal niet met die geruchten bezig. Ik heb niets van Feyenoord gehoord en wil het huidige seizoen met Castellón heel goed afsluiten door algeheel kampioen te worden.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dick schreuder is geen bijzondere trainer, mooi voetbal spelen op het 3e niveau in Spanje met flinke investeerders is geen bijzondere prestatie. Maar helaas zien we in het Nederlandse voetbal media landschap steeds vaker van dit soort media offensieven waarbij spelers of trainers beter worden gemaakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. Albers die altijd een podium krijgt om zijn oh zo geweldige spelers aan te prijzen en te schemeren met de interesse van de grootste clubs, tot het offensief om Sandler als nieuwe Maldini neer te zetten. Het lijkt erop dat als je genoeg betaald of genoeg informatie verstrekt aan de sportjournalisten je daardoor werkelijk positieve advertentieruimte inkoopt.

13 mei 2024 om 21:26

Als je de tijd had genomen om het hele stuk te lezen, dan had je gelezen dat Dick Schreuder zelf aangeeft dat de club niet flink kon en kan investeren in de selectie vanwege een salary cap. Het gros van de aankopen kwam transfervrij of is gehuurd. Alleen voor Chirino is een kleine transfersom betaald.

14 mei 2024 om 14:13

Die salerycap is natuurlijk een lachertje, de wat betere spelers hebben naast hun salaris nog behoorlijk wat inkomsten, zeker in een wat rijkere stad als Castellon en met een rijkere eigenaar, je laat ze wat reclame maken voor je bedrijf en de speler kan weer een fors bedrag bijschrijven. Schreuder heeft het goed gedaan, maar gezien de begroting en het geld van de eigenaar moeten we ook niet doen alsof het een unieke prestatie is. Hoop wel dat hij bij Castellon blijft ben daar geweest en het voetbal wat ze laten zien is niet verkeerd

14 mei 2024 om 00:07

Heb je het stuk wel gelezen?

14 mei 2024 om 07:26

Dick Schreuder was bij PEC ook al bijzonder indrukwekkend. Hoe verklaar jij dat dan?

Ik mis Schreuder nog steeds als trainer bij PEC. Hij heeft een duidelijk plan en zorgt er altijd voor dat de selectie fit is en iedereen weet wat hij moet doen. Dit seizoen met Janssen leek helemaal nergens op, geen plan geen fitte selectie en iedereen stond elke week op een andere positie.

Dit seizoen echt bagger voetbal gezien. Schreuder staat garant voor spectakel (wat niet wil zeggen dat je dan altijd wint)

Check die stadions bij het artikel, 3de divisie hè! Wow!

14 mei 2024 om 19:31

Heel mooi inderdaad. Zie je in het buitenland vaker dit soort mooie grote stadions. In de Eredivisie is hebben is het vaak al niet om aan te zien waar er gespeeld moet worden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren